My Pregnancy Journey | Trimester Kedua

Assalamualaikum ~

Hari tu dah cerita liku-liku perjalanan di trimester pertama , liku-liku yang orang kata memang sangat perlu di jaga , dan banyakkan rehat , haa tak usah la nak merajinkan diri buat kerja banyak2 that time lagipun 1st trimester memang pemalas yang amat , haha .. lega rasa bila dah melalui 3 bulan pertama , so hari ni nak cerita liku-liku trimester ke dua pulak .. bismillahirahmanirahim .............

Trimester kedua (4-6bulan) , orang kata zon ke dua ni zon selesa sikit dari pertama , segala alahan , loya , muntah dan sakit-sakit dan makin beransur hilang lebih-lebih lagi bila dah masuk bulan ke enam , alhamdulillah nak kata alahan tu takde langsung so far ada jugak tapi tak teruk sangat dah , muntah pun jarang sangat , biasanya lepas gosok gigi qaseh memang nak muntah , sekejap je la .. dan kadang tengah malam sekali dua macam tu je .. kerja pun dah boleh buat sikit-sikit dan boleh sambung masak untuk suami .. bulan terdahulu memang sangat tak larat nak masuk dapur , haaa Allah bagi rehat secukupnya .. dan masa wife pregnant la si suami memainkan peranan yang sangat penting ,, love u muahciked hihi


Cuma ujian qaseh dari dulu sampai sekarang , kahak dan hidung tersumbat je yang susah nak buang , yang memang tak hilang2 lagi .. adohaaa stress ciked tapi ok lah daripada tak larat nak bangun kan , asik tido dan baring pun kadang menyakitkan badan grrr , walaupun best je melepak kan ... hihihihi 

Kandungan pulak  of course la banyak perubahan , perut pun dah makin besar waktu ni , memang nampak perut , kalau tengok kat cermin memang banyak urat2 hijau timbul di dada dan perut , tapi so far alhamdulillah qaseh takde rasa gatal2 sangat kat perut , sebab biasa tengok org preggy perut dia calar-calar dek kerana keghairahan menggaru .. OMG jatuh saham eh ! 

Tapi 2nd trimester ni qaseh kadang HB low je sampai dua minggu sekali kena buat checkup , bukan nak mengeluh tapi penat sangat nak menunggu di KK , belum part cucuk2 lengan lagi .. sakit tapi hadap je , sakit sikit je pun kan , sebab tu la ibu2 ni memang ada kekuatan tersendiri , bila ada baby dalam kandungan automatik kita jadi kuat , sebab nak tengok baby sihat dan membesar dengan sempurna je ... 

Bab tidur pulak memang tak cukup tidur sangat , trimester ke dua ni lagi lah kerap kencing , tido pun tak selesa , selalu terjaga 2 3 pagi , ada tu pening kepala yang tak dapat di bendung tapi takdelah kerap sangat , masa preggy ni memang tak mampu berseorangan , maksudnya suami tak boleh buat wife sedih sebab emosi masa ni sangat lah sensitif even benda kecik pun boleh jadi isu besar , nangis boleh banjir padahal benda takde apa pun .. haha , so far makin membesar baby dalam kandungan makin banyak perubahan yang di rasa ..

Berat badan pulak alhamdulillah bertambah lah jugak , tapi takdelah gemok sangat , kilo je bertambah tapi badan maintain kuwusss kering je , gemok part perut je lah .. hehe dan takde bengkak kaki or sembab , Allah masih mudahkan lagi urusan , bagi bahagian yang qaseh masih lagi boleh pikul .. yeahh mom to be kena kuat , tapi bab emosi kadang tak boleh nak kuat sangat , nak bertepek je dengan suami , nak selalu di beri perhatian dan di manja je selalu , ahaks mengado kan tapi tu lah hakikatnya .. mana lagi tempat utk bermanja kalau tak suami sndiri yang sentiasa dekat dengan kita kan .... :)

So setakat tu je lah perubahan qaseh di 2nd trimester ni ,, now dah masuk 3rd trimester dah .. hurmm perut makin berat weh .. nanti update untuk 3rd trimester pulak ye .. tu pun kalau rajin kalau tak masa pantang nanti laaa update .. tu pun kalau rajin hehe .. tq sudi luangkan masa utk membaca , bagi yang dah merasai mungkin sedang merindui saat2 itu kan , bagi yg belum inshaaAllah bila tiba saat nya u can feel what i feel .. daaa ~  

9 comments

  1. Tak sabar nak tggu baby akk keluar. Heheh

    ReplyDelete
  2. Tak sabar nak tggu baby akk keluar. Heheh

    ReplyDelete
  3. Semoga dipermudahkan segalanya ye, Aminn~

    ReplyDelete
  4. Semoga dimudahkan ya...aamiin

    ReplyDelete
  5. terima kasih informasinya, salam dari kami : http://udaconglee.blogspot.co.id/2015/12/cetak-spanduk-jasa-cetak-spanduk-murah.html

    ReplyDelete
  6. take care kak qaseh tersayang ! saranghae !!

    ReplyDelete
  7. Salam sis. Seronok baca,tambah bab nak bertepek dengan suami tu,saya pun sama haha..

    InsyaAllah,moga Allah mudahkan ye.Be strong..

    ReplyDelete
  8. Semoga dipermudahkan & jaga kesihatan selalu ye :)

    ReplyDelete
  9. Smoga dipermudahkan. Kita x pnah garu sbb takut parut. Ari2 bubuh cocoa butter palmers tu. Tp tetap jadi rekahan @ strechmark tu. Bertabah jela haha

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..