Pengalaman Pertama Minum Air Gula | Pregnancy Journey

6 ulasan:
Assalamualaikum , 

Ayyy semua , terima kasih kerana masih setia bersama qaseh dalia untuk berkumandang untuk ke sekian kali .. ngeee line buat hal sangat , dan itu sangat menyakitkan hati bagi blogger suam2 susu macam daku ni , sebab tu la lama tak berupdate ~ asal masuk blog je terus line hilang - harap alasan boleh di terima .. tapi betul ni tak tipu ..

Kali ni nak cerita tentang sejenis air yang akan di minum oleh setiap wanita yang mengandung , btw sekarang dah jadi rutin wajib yang berumur 25 ke atas , tapi hari tu ada terbaca dah tak wajib , tapi tak tahulah betul atau sekadar khabar angin .. bagi orang lain maybe senang dan favourite kot untuk minum air gula ni , tapi bagi aku ... ermm i dont wanna this anymore .. hukss .. sebab aku kena minum sebenarnya sebab dah berumur 25 ke atas la , dari segi kesihatan dan keturunan so far tiada masalah , tapi boleh jadi wanita yang preggy berkemungkinan akan mendapat kencing manis walaupun xde dalam sejarah keturunan sebelum ni .. 

So pengalaman aku hurmm , btw sebelum tu kena puasa means tak boleh makan apa-apa dah start pukul 10 malam hingga lah pagi esoknya .. ok pastikan perut kosong , then pergi klinik pagi2 then tunggu nurse panggil untuk minum air gula .. bayangkan lah dengan perut kosong tetiba masuk minuman yang sangat manis , Allah lekat kat tekak kemanisan itu .. lepas tu kena tggu pulak 2 jam untuk result .. haaa lepas daku minum tu , pening sangat so ckp kat suami , nak tido dalam kereta .. badan rasa lemah gila , memang pening sangat , mungkin sebab lapar gila , dan ada la muntah sikit .. sebab tak tahan .. fuhh memang ngeri betul bagi aku haha .. 

Hurm tapi alhamdulillah result normal .. maybe first and last la aku minum air gula tu .. taknakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk dah ! sebelum minum , konon2 bajet hebat la .. alaaa air gula je pun kan ,, tapi ermm memang sakit jugak la kan .. haha so kalau korang nak try , korg try la bancuh air gula pekat pastu puasa .. then minum haaa .. tabik la kat ibu2 yang senang minum tu .. aku memang surrender ehek ..sekian terima kasih ... 

6 ulasan:

  1. air gula yang akak minum dulu best, sebab perisa anggur...he he he...

    BalasPadam
  2. hahaha.. kannnn.. memang x sedap la air gula tu.. tapi skang memang dah x wajib.. x silap ada tulis dalam buku merah sebab yg perlu untuk preggy lady minum air tu... huhu

    BalasPadam
  3. hehe..kita dengar opismate citer scary gak air gula ni. Tapi nasib baik boleh terima je tekak. cuma rasa tak larat sebab tak breakfast.heee.

    BalasPadam



  4. Baru share pasal kenapa kena minum air gula.. haha..mcm senang kan..tp nak telan tu ya rabbi.. tobat laa pregnancy lepas kena minum 2 kali...yg ni pon kena minum sebab bmi org gemok..haha


    BalasPadam
  5. mmg tiap kali pregnant kena minum air gula...sbb ada GDM mase first pregnancy..kena minum 2 kali pulak tu..

    BalasPadam
  6. jangan cakap tak nak... sebab tahun akan datang kene minum gak tuk 2nd baby hahahaa

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com