Yongning Mosque | Masjid di Kunming China

3 ulasan:
Assalamualaikum ,

Masjid Yongning di Kunming China | Hari ke tiga berada di Kunming , airasia fam trip di bawa ke Masjid Yongning oleh Judy , di bina pada Dinasti Yuan dan telah di bina semula pada dinasti Qing , walaupun Masjid Yongning berskala kecil tapi ramai yang datang bersolat di sini , tempat solat yang luasnya 200 meter per segi .. kat sini qaseh melihat budaya mereka , reka bentuk yang unik dan di sekeliling masjid ni terdapat banyak gerai-gerai makan dan semestinya halal ..



Kedai comel yang menarik minat kami di pintu masuk Masjid Yongning , tertarik dengan makanan yang di jual di sini , qaseh tak tahu apa nama sebenarnya kuih ni tapi ia seakan-akan cakoi yang di salut dengan pelbagai sos dan di letakkan di dalam lempeng yang berwarna pepel , omg ! dan rasanya sedap .. btw di Kunming sememangnya mereka tak fasih dan tak pandai berbahasa luar selain dari bahasa China , dan kami seperti biasa jadikan tour guide kami Judy sebagai pengantara , dan kadang-kadang hanya menggunakan bahasa insyarat .. so jika anda ingin melawat di sini , belajar sikit-sikit bahas China okey haha 

kedai comel ni juga menjual air soya yang ori dan rasanya blerghhhh rasa asap api kayu , seakan di rebus menggunakan kayu api ... cannot go with that "rasa'' haha 



besar kan , phewww unique food 










Jadi tak perlu risau jika tercari-cari Masjid di Kunming China ni , dan banyak lagi masjid-masjid yang terdapat di sini contohnya  Nancheng Mosque , Chongde Mosque , Shuncheng Street Moqsue , yixigong Mosque dan Jinnju Street Mosque , dari situ kita boleh melihat cara makanan , budaya dan banyak lagi tentang masyarakat islam di China
The Basic Information
Add: No. 153, Jinbi Road, Kunming
Tel: 0871-3612495

Gender Allowed: male & female travelers
Capacity: 200

3 ulasan:

  1. wahhhh.. bestnyer dpt g sana.. :)

    BalasPadam
  2. Assalaamu'alaikum

    Saya amat berminat nak melawat tempat2 umat Islam di China. Setakat ini saya cuma pernah pergi beijing sahaja. Bandar2 besar ni, adalah umat Islam disana sini tapi tak seperti tempat yg anda lawati ini. saya harap anda dpt berikan maklumat lbh detail serta lampirkan no contact teman di kunming. Kalau ada kesempatan.

    Kemungkinan saya dan rakan2 semuanya dari jabatan bhs arab uia akan berkunjung ke Kunming pd bln oct nanti, insha ALLAH. Saya pernah bertemu dgn orang islam kunming dan xinjiang sewaktu di beijing dahulu dan mereka fasih berbahasa arab.

    جزاك الله خيرا

    BalasPadam
  3. Assalaamu'alaikum

    Saya amat berminat nak melawat tempat2 umat Islam di China. Setakat ini saya cuma pernah pergi beijing sahaja. Bandar2 besar ni, adalah umat Islam disana sini tapi tak seperti tempat yg anda lawati ini. saya harap anda dpt berikan maklumat lbh detail serta lampirkan no contact teman di kunming. Kalau ada kesempatan.

    Kemungkinan saya dan rakan2 semuanya dari jabatan bhs arab uia akan berkunjung ke Kunming pd bln oct nanti, insha ALLAH. Saya pernah bertemu dgn orang islam kunming dan xinjiang sewaktu di beijing dahulu dan mereka fasih berbahasa arab.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com