Nak Bebas Boleh tak ?

Assalamualaikum..

''aku hidup ibarat burung di dalam sangkar''

kadang2 tengok hidup orang lain macam best je , boleh pergi kesana kemari tanpa halangan , kalau ada halangan pun bodek2 sikit mesti di baginya keluar ! tapi aku ni kadang2 bosan giler ! rutin harian sama je , nak pergi mana2 pun tak boleh .. im 23 years old dah bukannya budak kecik lagi yang tak tahu apa2.. bagilah ruang untuk aku hidup bebas .. lama-lama boleh jadi gila gak .. tengok family orang bahagia je .. hurmm

kalau orang tanya tempat2 kat negeri sendiri pun rasa2nya aku boleh kena buang negeri dah , haha!bongek betul , hurmmm mengeluh ? ini bukan mengeluh ! ni luahan perasaan .. sekali terbukak rahsia kehidupan pulak dah .. eh pesal buat entry bongek macam ni .. dari semalam menangis .. xde mood ! mesti tak lama lagi tak boleh puasa ni ..hampehnye lah mood bagai ni .. ! kalau korang di tempat aku dah lama tekanan jiwa.. sabar je lah .. ! tensen weh ..nasib ada iman kalau tak dah lama aku..... MAAF MOOD TAK STABIL ,SILA CUBA SEBENTAR LAGI !

''orang pulak selalu wat aku terluka , kalau ko tahu rasa luka tu baru ko paham agaknya..''
boleh bagi kata2 semangat sikit tak ..hurmm

74 comments

  1. sama la ika pun sob3x..sabar ye qaseh :)

    ReplyDelete
  2. aololololo jgn la bgni yunk..myb mak ayah sayangkan anak dara dia nie....al maklum la comey sangat...so nak ke sana ke mari dgn bebas kawen cepat2 nanti leh pergi mana nak pergi tapi dengan izin suami x pun suami di sisi...hehehee

    ReplyDelete
  3. salam...


    kesian kan pada burung tuu.....

    ReplyDelete
  4. ada sebab x bagi kebebasan yang Qaseh nak...

    satu hari nanti,mesti Qaseh lebih faham dan menghargai..

    (^_^)

    ReplyDelete
  5. sabar ye dear.
    idup ini indah. Die x beri kamu kebebasan, sbb die tau akibatnya.
    jangan pandang negatif, yg positif 2 pasti lebey baek.
    chill k =)

    ReplyDelete
  6. KENAPA NIE DIK... TAK MO CEDIH-CEDIH... MEH AKAK BAGI BAHU KAT KAT KAMU.....

    ReplyDelete
  7. haa... 23? kalau kak liza dah ada anak sorang masa tu. bukan kecik lagi.. nasib ada blog buat curahan jiwa. terpaksalah bersabar & cuba memandang dari sudut hikmahnya.

    ReplyDelete
  8. sabar ye cik qaseh
    bulan-bulan pose ni kena byk2 bersabar

    ReplyDelete
  9. akak pun tak tahu jugak kalau org tanya nak gie kampung kat daerah akak yg kecik tu..hehehe

    ReplyDelete
  10. qaseh,Islam meletakkan hak kebebasan bg manusia sejak mula dilahirkan di atas muka bumi ni..cume erti kebebasan tu mngkin berbeza..namun kite perlu ingat yg plg penting adalah kite bebas drpd penghambaan hawa nafsu,bebas dr perkara keji & mungkar,dan bebas drpd godaan syaitan..biarlah rase terkongkong sikit jika itu lbh baik utk diri qaseh dan jika dpt mgawalnya xsalah untuk bersosial jika kene caranye..sekadar pandangan prince =)

    ReplyDelete
  11. awww..nuru phm ape yg sys ase..mst sbb sys ase xbebas kuar mne2 kn?? ehehhe..sme laa kite sys..tp percayalah tu terbaik untuk kte sbgai pompuan ehehhe :)

    ReplyDelete
  12. kadang2 kebebasan tu tidak memberi kebahagiaan sebaliknya kesengsaraan,hidup ini penuh onak & duri bersyukurlah krn dirimu terkurung kerana mereka amat menyayangi mu, mereka bimbang andai kebebasan itu akan membuatmu terluka.

    ReplyDelete
  13. hurm,,, sabar. setiap org ad bhgian msg2 :)

    ReplyDelete
  14. kene kawen la nie... baru leh pi mana2.. hehehe...

    ReplyDelete
  15. sabar qaseh..istighfar banyak2...kekadang apa yang Allah beri untuk kita tu yang terbaik,dia yang lebih mengetahui kan?...

    ReplyDelete
  16. luka tu datang dengan pengajaran dan pengalaman,
    pengajaran dan pengalaman memandu kita supaya lebih bagus atau lebih x bagus dari sebelumnya,
    kalau bijak berfikir , insyallah, ada himah dan kebahagian menanti.

    ReplyDelete
  17. uiks...nape ni dear? biasalah nak dekat2 cuti ni meroyan semacam kannn... ala...nanti da kawen boleh la jalan2 yeee... ;)

    ReplyDelete
  18. be calm...

    ingatlah setiap masalah pasti ada penyelesaiannya... sabar la bebyk..

    ReplyDelete
  19. akak dulu pun xbebas jugak sbb mak akak selalu jaga ktorg sbb anak ppuan...tp bile dh keje n besar nie brlah bebas nk kemana asalkan bawak dia sekali....hahhaha...

    ReplyDelete
  20. takpa xdapat nk merendek2 pun. ;)

    ReplyDelete
  21. tu arr kita same lahhhh..
    mmg jadi burung gagak
    lahhh kat rumah ni..
    main2 depan tb..depan lappy..
    sehari dua mmg best..
    pastu bosan mnjg..
    grrrrrr..adik2 pi sekolah..
    lagi tak bosan..
    x thu nk kacau sape..
    hihi

    ReplyDelete
  22. sabar yea Qaseh jgn tensyen2 ..^^
    kekdg mereka tahu aper yg terbaek utk kiter..(:
    akk dulu pun xkenal gak tempat dlm negeri sendiri..hihi
    chill ok?^___^

    ReplyDelete
  23. afikah aziz -
    ye lah dear ..masih sabar lagi ni huhu

    ReplyDelete
  24. kak shida -
    taklah comei sgt pun sob2x.. emm kawen lambat agy huhu.. lau de suami xpe gak hehek

    ReplyDelete
  25. sekamar rindu -
    yelah kesian kat burung tu kan

    ReplyDelete
  26. iz -
    qaseh tahu , cuma kdg2 je rasa camtu entahlah iz..

    ReplyDelete
  27. yaya -
    tq dear , time tensen gini tak dapat nak pk apa2 dah .. tq dear , insyaAllah

    ReplyDelete
  28. sis ieb -
    ntahlah sis .. besnye landing kat bahu sis .. abis lah basah baju sis tu huhuk

    ReplyDelete
  29. kak liza -
    kak liza ada anak sorg time ni ..qaseh tak kawen lagi hehe.. ye sis .. tq

    ReplyDelete
  30. lea -
    tengah sabar dear ... sebab xleh makan pun fikiran meracau je

    ReplyDelete
  31. mama ema -
    sis ni tu selingan je huhuk..

    ReplyDelete
  32. prince -
    hurmmm qaseh tahu tu , cuma kadang2 rasa mcm ni .. time kasih bagi pandangan ..qaseh tahu entry qaseh ni mcm org gila kan .. emmm tq prince

    ReplyDelete
  33. nuru -
    tq faham sis .. a.ah ,yelah lupa pulak sis ni perempuan de adab yg perlu di jaga ..

    ReplyDelete
  34. tentang kita -
    sob3x nak nangis je baca komen sis.. hurmm lau terluka tanpa kurungan baru lah tahu apa erti kurungan tu huhuk... tah lah sis .. qaseh bosann

    ReplyDelete
  35. zeri -
    insyaAllah , tgh bersabar lagi , tq dear

    ReplyDelete
  36. puteri rimba -
    yelah sis , qaseh dah tenang dah skang ..muhasabah balik diri ...

    ReplyDelete
  37. cik aletheea -
    betul tu syg ... cuma time2 camni xleh nak berfikir.. biasanya pendam2 je , entry ni luahan yg terpendam ..

    ReplyDelete
  38. sunah -
    hehe tahu xpe .. nak marah pun ada , emm yelah dear ..tq

    ReplyDelete
  39. james -
    bro .. qaseh tengah bersabar ..luahkan masalah lega lah sikit..

    ReplyDelete
  40. kak zura -
    hehe mak ayah xkan dilupakan .. bukan brmakna nak bebas sbb lupakan diorg .. yelah .. mak ayah syg kita sob3x

    ReplyDelete
  41. syakey -
    bukan nak merendek ..nak bebas tanpa konkongan je

    ReplyDelete
  42. far8 -
    hehe .. geram kan? ase nak ketuk dak farid ni pun ada

    ReplyDelete
  43. sis luna -
    baiklah sis .. tq sis , dah lega dah sikit ni ..emm

    ReplyDelete
  44. sabarlah.. mungkin ada hikmah atas ketidak bebasan itu..

    ReplyDelete
  45. bebas tak bereti sennag tau...qaseh kena fahami apa erti bebas dan bersenang2...ader sebab naper tak di beri kebebasan...dan tak sumer orang di luar bebas itu bahgia...

    ReplyDelete
  46. err.. terkongkong kah? huhu..
    sabo2.. dh kawen nnt, pergilah terbang bebas bersama 'merpeti sejoli' anda.. =)

    ReplyDelete
  47. terkadang kalau kite berada pd tahap yg membebankan..kita terbuka 'cerita di dalam'.. bukan kerna sengaja..tp kerna tekanan yg tak mampu kita tahan..

    Bersabarlah Qaseh...

    ReplyDelete
  48. Selalunya orang yang kongkong kita adalah orang yang sayangkan kita.
    Fikir lah dari sudut +ve.

    Kita akan jadi lebih sedih jika orang dah tak hiraukan kita..

    Percayalah...

    ReplyDelete
  49. eh cik qaseh jangan tensen2 .. saya nak try kasi cik qaseh senyum, tapi tak reti sangat ...

    cik qaseh, 23 tahun ni sebenarnya kita memang budak2 lg .. hihi .. macam 23 belas tahun .. so takleh jalan jauh2 nanti kena culik (macam dalam cite tv3 kul 7 malam tuh)

    ReplyDelete
  50. senyum cik qaseh !!! senyum macam kat gambar sebelah ni .. kan comel .. baru ncik kyle terbayang2 ..

    ReplyDelete
  51. syukur. banyak perkara ko masih terjaga. kebebasan tu banyak yg bahaya

    ReplyDelete
  52. fiqas -
    ye sis , qaseh kena jugak bersabar ..

    ReplyDelete
  53. sis mya -
    qaseh tahu sis , n qaseh tahu kdg2 bebas boleh membawa bencana cuma hidup qaseh ase ksong , hari2 mcm ni nak jugak rasa hepy2 .. hhuhu .. tq sis

    ReplyDelete
  54. solihin -
    bukan begitu , entahlah .. nak bergembira sekejap tanpa apa2 halangan .. bukan nya nak kawen !

    ReplyDelete
  55. sis diana -
    ha'ah betul sgt apa yg sis kata kan tu , tq sis sebab paham ..maybe tertekan sgt ni ..huhu ..

    tengah mencari kesabaran

    ReplyDelete
  56. bro ipai !!!!!!!!!!
    eeee geramnya haha .. senyum kdg hanya untuk menutup duka .. ni pesal ckp incik kyle terbyg2 lak haha ..baiklah senyummmmm =)

    ReplyDelete
  57. bebas itu besar mknanya...kdg2 tlampau bebas pun xelok gak...tapi sian burung yg kt dlm sangkar tu...eloklh kalo dibebaskn...

    ReplyDelete
  58. aku sllu ke wt ko terluka??haha..meh cni aku nk tores lagi hati ko biar terluka

    ReplyDelete
  59. napa neh syg..

    sedih ja dengar...boleh bebas asalkan kita pandai jaga diri kan..

    kalau xleh bebas jugak..buat la yg lain leh happykan dri...

    maaf la..mb kami semua xfhm situsi qaseh kan..

    xmau sedih2 eh...jangan tertekan sgt...nti jiwa sakit..hehe

    ReplyDelete
  60. nnt kawen, ajak suami jejalan..
    time anak dara cmni, x elok bebas sgt, bhaya ada dimana-mana...^^
    harap bersabar..^^

    ReplyDelete
  61. aa sabar ye takmo nanges2..rugi air mata tu..try cari aktiviti yg qaseh suka and rasa kalau hari2 buat pn best..suggestion je :D (akk pn kdg2 buat rutin yang sama hari2..bosan gak tapi sabo jelaa..huhu)

    ReplyDelete
  62. anak dara xbak bebas sangat... biar mak bapak yang kawal sampai kawen.. hehee

    ReplyDelete
  63. sabar yunk kite pun dok uma je.. just pikir positif jew k.. x semestinyer kt luar sana lebey baek... =P

    ReplyDelete
  64. QASEHH SETIAP SESUATU TU ADA SEBAB NYE TERSENDIRI..YE KDG KALA KITA RASE KEBEBASAN KTE DISEKAT..TP PERLU KTE IGT MRK ITU NAK KAN YG TERBAEK UTK KITA..SEHARUSNYA KITA BERSYUKUR KERNA MASIH RAMAI YG SYG N CARE KT KITA.. JIWA SESEORANG REMAJA ITU MMG X BOLEH DISEKAT, BILA ASHIK DISEKAT AMARAH CPT MEMBARA.. YAKINKAN MEREKA SECARA PERLAHAN..

    ReplyDelete
  65. Sekarang ni zaman bahaya. Mungkin sebab itulah orang tua sis berbuat demikian.

    ReplyDelete
  66. lepas bebaskanlah diri itu tapi bukan dengan melarikan diri dari masalah..

    sabar ye.. dugaan bulan ramadhan.. ;)

    ReplyDelete
  67. sabar dik...
    selagi belum berumahtangga kita akan jadi tanggungjawab ibu dan bapa walaupun dah berumur 23 tahun!
    bukan keluarga taknak bagi kita bebas tapi mereka nak lindungi kita dari anasir2 yang tak elok di luar sana...

    ReplyDelete
  68. rasanya pun kalau orang suruh cerita pasal negeri sendiri..
    cik pulau kena buang negeri.hahaha

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..