Ingatlah Sayang Sebelum Melarat ~

42 ulasan:
Assalamualaikum..
dah nak masuk bulan syawal dah kita ye.. cepat nya masa berlalu , ramadhan pun akan meninggalkan kita terasa sekejap manisnya .. emm

''jangan hisap rokok tembakau cina ,tidak keluar asap berbunga2''

kadang - kadang tanpa kita sedar dalam meminta apa yang terbaik buat kita , kesihatan tiada dalam ranking pertama , biasanya pertama dalam list kita nak bahagia , nak beramal soleh ! sedangkan kesihatan yang patut jadi pertama ! kerana apa ? kerana kalau tidak sihat boleh kah kita bahagia ? kalau kita tidak sihat bolehkah kita beramal soleh dengan sempurna ? tidak bukan ~

dalam islam bila sesuatu yang di larang itu pasti kerana ada benda yang tidak elok , kita amek contoh 'merokok' kenapa islam melarang ? sebab mesti akan memudaratkan kesihatan kita rite ?tapi kenapa kita still buat jugak ?kadang2 bila sakit baru sedorrr , yang tak sempat nak sedor2 tu yang susah ! baru je nak sedor dah jalan dah ~ innalillah .. 

sebenarnya perokok ni bukan ketagih kan ? kalau ketagih kenapa bila puasa dia mampu tahan ? biasanya orang ketagih ni dia tak mampu nak tahan ! dan kenapa kita seringkali tak mengikut syariat ? contoh nabi kita berbuka puasa dengan buah kurma tapi sesetengah orang dengan rokok dulu .. nyandar tepi dinding fuh3x puass ! nak ke nanti kamu berpenyakit ? masa ni kamu gembira tapi esok2 kalau kamu terbaring je tak mampu nak buat apa2 .. kelip pah kelip pah ! berhentilah sayang sebelum terlambat .. 

hati berbicara :
iklan tett tett [terjumpa kembar hanis zalikha] tetttt
kita selalu cakap kat diri sendiri ,kita tak mampu nak buat sesuatu yang dah jadi tabiat tapi sebenarnya kita tak bersungguh pun untuk berhenti ! kita cakap dengan mulut kita tak mampu ! 
eh aku tak mampu ! tapi ada kau buat ? xde kan ..
kita rasa kita sihat waktu ni , kita boleh berjalan , kita boleh ketawa ~ tapi esok2 kalau kita masih tak mengamalkan cara yang sihat tak mustahil segala sendi ,paru2 berkarat ,
lama2 ia reput tanpa kita sedar last2 kita tak mampu menikmati kehidupan dengan sebaiknya ..
try your best ..sebelum kata tidak ~
chaiyok2!! qaseh xmo korang sakit =( dengar lah nasihat qaseh ni 
DAN YANG BUDAK2 BELUM BERSUNAT TU JGN GATAL2 NAK ISAP ROKOK! 
TAMPO JADI GILA KANG 

42 ulasan:

  1. wah, info yg berguna, rasa sedikit insaf di hati ini, i will try my best! huhu

    BalasPadam
  2. Betul tuu.. apakah kebahagiaan tanpa kesihatan yang baik...


    Setuju sangat

    BalasPadam
  3. anim daa penat nasihatkan mr right animm.. asyek ckp "tgh kurangkan, tak ley stop terus".. huhuu

    BalasPadam
  4. naseb sy xisap rokok.rugi je..comel awek 2..hehe

    BalasPadam
  5. perangai je tu..saje tak nak tahan

    BalasPadam
  6. ermmm slalu ckp tak boleh

    belum cbe mne nk tau kan

    BalasPadam
  7. belum bersunat tp nak merokok kan.. jom kite sama2x tampo..hakhakhak

    BalasPadam
  8. nasib baik dlm family ai cuma abg ai jer yg smoke...mmg membahaya smoking nie

    BalasPadam
  9. follow kawan bini i neh . hehehehe . rokok itu bestt !

    BalasPadam
  10. a'a.dolu, time sek, tok imam suh mnta bagi kesihatan yg baek daripada mintak nak straight A berabuk sebb klu sakit, ta leh study gak :)

    BalasPadam
  11. mmg susah nak berhenti merokok kot?tp bln puasa blh la pulak ek?pelik2

    BalasPadam
  12. betul tu qaseh...
    beribu2 alasan yang diberikan oleh perokok ni kalau nak berhenti!

    usaha tak lagi dah kata tak boleh..

    BalasPadam
  13. kesihatan kena jaga...
    itulah harta paling bernilai...

    BalasPadam
  14. selagi ada pengaruh selagi tu susah nk buat tabiat ni

    BalasPadam
  15. Asap rokok sgt2
    mngganggu ktnteraman awam..
    hate! **-

    BalasPadam
  16. Errr,

    Tak jugak, kadang ada gaks mmbe aku ponteng puasa sebab nak merokok.

    Gilak !?


    ummp, muka hanis zalikha tu mcm penah nmpak dkat jalan TAR je sabtu lepas.


    musykil.

    BalasPadam
  17. btul tuh..kesihatan yang penting..tnpa bdan yg shat smua tak jadi kan

    BalasPadam
  18. pelik bila puasa boleh pulak tahan tak isap rokok berbelas jam..time tak puasa tak boleh tahan katanya..pelik !

    BalasPadam
  19. hari tu ade tengok dlm tv..
    imam tu kate..kalau waktu siang bulan pose bole tahan x merokok kenape malam x bole..tu sume alasan

    BalasPadam
  20. heh.. betul2 tapi xleh nak wat ape la coz diri sendiri dikelilingi perokok tegar. ish..

    BalasPadam
  21. maka berduyun lah budak-budak bawah umur yang dah gila akibat ditampo Qaseh..
    hahaha....

    duit rokok tu kalau simpan, tak kalah kawen erradanyusri..
    Oh!

    BalasPadam
  22. setuju ng qaseh,bulan pose leh je diorg tahan xisap rokok nape bulan biase xleh plak,pelik mikir nye huhu

    BalasPadam
  23. nasib baik tak sempat merokok..kalo tak dah dapat buat asap bulat lagi..ahaha

    BalasPadam
  24. jangan tampo sakittttttt...ekekekeee

    BalasPadam
  25. tampor bagi gigi terabur je... haha

    BalasPadam
  26. kadang dorang (perokok) ni mana la nak sedar, dah kene ketuk baru nak tergadah kata orang..*betul ke spelling i ? huhu

    BalasPadam
  27. bagi lelaki bukan mudah nak berhenti merokok...

    Salam syawal..nak doodle free jom laa

    BalasPadam
  28. kita kena selalu beringat dan berpesan , sebab penyakit manusia BUKAN melayu je , semua bangsa yang namanya manusia , MUDAH LUPA .

    BalasPadam
  29. btol2 , kecik da pndai merokok ! grr* haha

    BalasPadam
  30. hurmmm rokok dan mereka umpama air yang dicincang tak putus... camana?

    BalasPadam
  31. manusia..selagi x terantuk, selagi tu xkan terngadah..
    btol tu..blom buat da kata xmampu..mcmne nak tau..mende ni kene 'kuat'..kene psycho diri..kene cuba sehabis daya..nak buat mende ke arah baik mmg susah..itu sifatnya manusia~

    BalasPadam
  32. tp susah kot nk tego.. xde effect pon tego.. hmmm...

    BalasPadam
  33. tak hisap rosok dan xsuka org hisap rokok...busuk

    BalasPadam
  34. itulah...
    harap2 insan yang akan bergelar suami nt bukan perokok..
    aminn~


    opss.. gatai na.

    BalasPadam
  35. alhamdulillah..prince xmerokok..=)

    BalasPadam
  36. ssh nk hilang la puan...hihi...tp sy bkn prokok la..;p

    BalasPadam
  37. eh, tak lah, rokok memang boleh ketagih pon, pasal dalam dia ada sikit dadah.

    agak susah jugak nak benti. kalau dia da jadi perokok tegar

    BalasPadam
  38. untuk budak2 yang bersunat dan baru2 nak blajar merokok tu, jgan nak cuba2 merokok. sepak padu jadi mereng kang nanti.

    entry ni, best. kekeke. guna tembakau 7e boleh buat bentuk 'love'. :)

    BalasPadam
  39. Atok liyana dlu mnigal sbb lung cancer.. Mmg seksa, sakit, merana.. Haish.. Nnti jgn bg buipren smokin tau kasih?? Hehehe~

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com