Ingatlah Sayang Sebelum Melarat ~

42 ulasan:
Assalamualaikum..
dah nak masuk bulan syawal dah kita ye.. cepat nya masa berlalu , ramadhan pun akan meninggalkan kita terasa sekejap manisnya .. emm

''jangan hisap rokok tembakau cina ,tidak keluar asap berbunga2''

kadang - kadang tanpa kita sedar dalam meminta apa yang terbaik buat kita , kesihatan tiada dalam ranking pertama , biasanya pertama dalam list kita nak bahagia , nak beramal soleh ! sedangkan kesihatan yang patut jadi pertama ! kerana apa ? kerana kalau tidak sihat boleh kah kita bahagia ? kalau kita tidak sihat bolehkah kita beramal soleh dengan sempurna ? tidak bukan ~

dalam islam bila sesuatu yang di larang itu pasti kerana ada benda yang tidak elok , kita amek contoh 'merokok' kenapa islam melarang ? sebab mesti akan memudaratkan kesihatan kita rite ?tapi kenapa kita still buat jugak ?kadang2 bila sakit baru sedorrr , yang tak sempat nak sedor2 tu yang susah ! baru je nak sedor dah jalan dah ~ innalillah .. 

sebenarnya perokok ni bukan ketagih kan ? kalau ketagih kenapa bila puasa dia mampu tahan ? biasanya orang ketagih ni dia tak mampu nak tahan ! dan kenapa kita seringkali tak mengikut syariat ? contoh nabi kita berbuka puasa dengan buah kurma tapi sesetengah orang dengan rokok dulu .. nyandar tepi dinding fuh3x puass ! nak ke nanti kamu berpenyakit ? masa ni kamu gembira tapi esok2 kalau kamu terbaring je tak mampu nak buat apa2 .. kelip pah kelip pah ! berhentilah sayang sebelum terlambat .. 

hati berbicara :
iklan tett tett [terjumpa kembar hanis zalikha] tetttt
kita selalu cakap kat diri sendiri ,kita tak mampu nak buat sesuatu yang dah jadi tabiat tapi sebenarnya kita tak bersungguh pun untuk berhenti ! kita cakap dengan mulut kita tak mampu ! 
eh aku tak mampu ! tapi ada kau buat ? xde kan ..
kita rasa kita sihat waktu ni , kita boleh berjalan , kita boleh ketawa ~ tapi esok2 kalau kita masih tak mengamalkan cara yang sihat tak mustahil segala sendi ,paru2 berkarat ,
lama2 ia reput tanpa kita sedar last2 kita tak mampu menikmati kehidupan dengan sebaiknya ..
try your best ..sebelum kata tidak ~
chaiyok2!! qaseh xmo korang sakit =( dengar lah nasihat qaseh ni 
DAN YANG BUDAK2 BELUM BERSUNAT TU JGN GATAL2 NAK ISAP ROKOK! 
TAMPO JADI GILA KANG 

42 ulasan:

YUL berkata...

wah, info yg berguna, rasa sedikit insaf di hati ini, i will try my best! huhu

WuMing berkata...

Betul tuu.. apakah kebahagiaan tanpa kesihatan yang baik...


Setuju sangat

Anisa Hang Tuah berkata...

kamu comellah!

Hunnym Syot 美智子 berkata...

anim daa penat nasihatkan mr right animm.. asyek ckp "tgh kurangkan, tak ley stop terus".. huhuu

EnciK AxixOu berkata...

naseb sy xisap rokok.rugi je..comel awek 2..hehe

JIJI YU berkata...

perangai je tu..saje tak nak tahan

Iffah Afeefah berkata...

ermmm slalu ckp tak boleh

belum cbe mne nk tau kan

Penggemar Coklat berkata...

belum bersunat tp nak merokok kan.. jom kite sama2x tampo..hakhakhak

☆*♥L@dy @yU♥*☆ berkata...

nasib baik dlm family ai cuma abg ai jer yg smoke...mmg membahaya smoking nie

ArezAyreeN berkata...

follow kawan bini i neh . hehehehe . rokok itu bestt !

athirah berkata...

a'a.dolu, time sek, tok imam suh mnta bagi kesihatan yg baek daripada mintak nak straight A berabuk sebb klu sakit, ta leh study gak :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

mmg susah nak berhenti merokok kot?tp bln puasa blh la pulak ek?pelik2

mas saari berkata...

betul tu qaseh...
beribu2 alasan yang diberikan oleh perokok ni kalau nak berhenti!

usaha tak lagi dah kata tak boleh..

HAZWAN17 berkata...

kesihatan kena jaga...
itulah harta paling bernilai...

KhaiRin berkata...

selagi ada pengaruh selagi tu susah nk buat tabiat ni

ahsfantasy24 berkata...

Asap rokok sgt2
mngganggu ktnteraman awam..
hate! **-

muhamad hanif berkata...

Errr,

Tak jugak, kadang ada gaks mmbe aku ponteng puasa sebab nak merokok.

Gilak !?


ummp, muka hanis zalikha tu mcm penah nmpak dkat jalan TAR je sabtu lepas.


musykil.

Syafiq Rosli berkata...

btul tuh..kesihatan yang penting..tnpa bdan yg shat smua tak jadi kan

Lea IsNaw! berkata...

tak suka perokok!

teciq berkata...

pelik bila puasa boleh pulak tahan tak isap rokok berbelas jam..time tak puasa tak boleh tahan katanya..pelik !

cik najihah berkata...

hari tu ade tengok dlm tv..
imam tu kate..kalau waktu siang bulan pose bole tahan x merokok kenape malam x bole..tu sume alasan

cik sakdi berkata...

heh.. betul2 tapi xleh nak wat ape la coz diri sendiri dikelilingi perokok tegar. ish..

Cikya berkata...

maka berduyun lah budak-budak bawah umur yang dah gila akibat ditampo Qaseh..
hahaha....

duit rokok tu kalau simpan, tak kalah kawen erradanyusri..
Oh!

Afikah Aziz berkata...

setuju ng qaseh,bulan pose leh je diorg tahan xisap rokok nape bulan biase xleh plak,pelik mikir nye huhu

H.J berkata...

nasib baik tak sempat merokok..kalo tak dah dapat buat asap bulat lagi..ahaha

MYA EL QAYREENA AZRYAN berkata...

jangan tampo sakittttttt...ekekekeee

atiqsalleh berkata...

tampor bagi gigi terabur je... haha

~Nana 귀여운~ berkata...

kadang dorang (perokok) ni mana la nak sedar, dah kene ketuk baru nak tergadah kata orang..*betul ke spelling i ? huhu

merahitujambu berkata...

bagi lelaki bukan mudah nak berhenti merokok...

Salam syawal..nak doodle free jom laa

Scya Lollita berkata...

kita kena selalu beringat dan berpesan , sebab penyakit manusia BUKAN melayu je , semua bangsa yang namanya manusia , MUDAH LUPA .

Faraa Eiman's berkata...

btol2 , kecik da pndai merokok ! grr* haha

nuruashia ♥ berkata...

awat gmbr tu cm ngeri jep?

Bidadari Syurga berkata...

hurmmm rokok dan mereka umpama air yang dicincang tak putus... camana?

~SaL IjOu~ berkata...

manusia..selagi x terantuk, selagi tu xkan terngadah..
btol tu..blom buat da kata xmampu..mcmne nak tau..mende ni kene 'kuat'..kene psycho diri..kene cuba sehabis daya..nak buat mende ke arah baik mmg susah..itu sifatnya manusia~

Tanpa Nama berkata...

tp susah kot nk tego.. xde effect pon tego.. hmmm...

Edy Zaidi berkata...

tak hisap rosok dan xsuka org hisap rokok...busuk

cik pulau berkata...

itulah...
harap2 insan yang akan bergelar suami nt bukan perokok..
aminn~


opss.. gatai na.

Prince Halilintar berkata...

alhamdulillah..prince xmerokok..=)

zulhilmi.tempoyak berkata...

ssh nk hilang la puan...hihi...tp sy bkn prokok la..;p

bighagenjo berkata...

eh, tak lah, rokok memang boleh ketagih pon, pasal dalam dia ada sikit dadah.

agak susah jugak nak benti. kalau dia da jadi perokok tegar

Tanpa Nama berkata...

untuk budak2 yang bersunat dan baru2 nak blajar merokok tu, jgan nak cuba2 merokok. sepak padu jadi mereng kang nanti.

entry ni, best. kekeke. guna tembakau 7e boleh buat bentuk 'love'. :)

Liyana Zahim berkata...

Atok liyana dlu mnigal sbb lung cancer.. Mmg seksa, sakit, merana.. Haish.. Nnti jgn bg buipren smokin tau kasih?? Hehehe~

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com