Haters ! i Lebiyuuuuuu ..

Assalamualaikum..

dulu2 masa qaseh form six , lower six . masa tu qaseh duduk asrama , so warden dah bagi tugas untuk lower six  , that time qaseh di beri tugas BIRO AGAMA , terpaksa lah terima dan masa tu qaseh di benci oleh budak2 bawah ,form5 ,4 sebab maybe qaseh 'bekeng' (garang) sebab tak dengar nasihat orang, bila jumpa qaseh je geng2 HATERS ni call me ''TENGKORAK HIDUP'' sebab qaseh kurus , ishh sabo je lah ! that time memang di benci gila2 , try to be matured and just ignore them ! lama2 perasaan benci tu hilang sendiri ..tips dia just ignore and be matured ,sayang mereka ! jangan jadi macam mereka ...

kadang2 dalam hidup kita tanpa sedar ada yang membenci dan ada juga yang menyayangi kita , maybe yang benci tu tak dapat jadi seperti kita or ada benda yang mereka tidak puas hati dengan kita .. tapi siapa kita untuk di benci ?hebat kah kita ? tapi setakat di benci dalam alam maya apalah sangat ! kalau nak bandingkan bila di benci di alam realiti ...bila kita di benci cuba untuk sayang mereka bukan jadi pembenci macam mereka ~ kalau kita turut benci mereka ? adakah permusuhan itu jumpa satu titik penyelesaian ? tidak bukan ?

hati berbicara :

aku tak mengharapkan aku sentiasa di sayangi dan tak jugak menginginkan aku dibenci cuma aku takut jika Allah s.w.t membenci aku , itu yang paling aku takuti kerna bila Allah membenci aku hidup aku akan sentiasa di dalam kegelapan , thats so scary for me , cukuplah Allah menyayangi aku kelak mereka juga akan turut menyayangi aku ... jangan ikut kepala angin ! jangan berlagak tapi berlembut lah dan tersenyumlah walau pun pahit berdepan dengan haters .. latihlah diri jadi seorang yang penyabar bukan orang yg sentiasa di sabarkan,
''boleh jadi sesuatu yang kita benci kelak jadi benda yang kita sayangi''

53 comments

  1. kunci utama di sini ialah bersabar . tak kira macam mana dia benci kita tapi kita still syg kan dia . lama2 insya allah mungkin dia sukakan kita . =)

    ReplyDelete
  2. bekeng ke qaseh

    muke lembut je

    hehe

    tula harap kite tak dbenci lg

    ReplyDelete
  3. ana pun disiplin asrama dulu
    ntah berapa ramai la umat manusia benci time tu haha
    sabaq aje la
    tp bila lama2 , budak2 yg selalu kena mrah tu la yg rapat ngn ana pun ..
    mcm akak cakap, just sayang dyorang :)

    ReplyDelete
  4. Kalau kita sntiasa buat baik dgn org, xpenah ada rsa prsaan jhat dkt org, insyaAllah, org lain pn xde rasa mcm tu kt kita ;)

    ReplyDelete
  5. tak payah pikir pasal kebencian orang pasal takde ape yg bleh buat semua manusia puas hati ngan kita...

    ReplyDelete
  6. tapi alia tak kuat pun nak hadapi haters...

    ReplyDelete
  7. hajar bru dpt tahu yg hajar ade haters kat college. at that time, mmg sentap gilerr. sedih and sayu je rse hati, ble dpt thu diri dibenci. pdhl, hajar bknnye femes kt kolej. dlm kelas pn byk diamkn dri. tp, hajar just ignore je. lgpn hajar bknnye knal diorg. as long, diorg x jaja cerita buruk. hajar bersabar. :)
    Nauzubillahiminzalik...

    ReplyDelete
  8. saya betul2 berharap yang hater akan kunjung ke blog saya..
    sebab?
    saya jenis bukanlah yang akan menghentam hater itu seperti mana org lain..haha
    serius,dari hater leh jadi kawan wooo..
    pernah jadi skali...(^_^)

    ReplyDelete
  9. Like2. Hidup ini mesti ada hater. Tak tahu kenapa. Suka apa yang cik Qaseh cakap tadi. Kena matured dan ignore saja. Saya akan ikut langkah itu time berdepan dgn haters. hee.

    Like page saya eh. (www.facebook.com/umedianetwork)

    ReplyDelete
  10. oh..ko kurus dulu er??skang dh montel ke?haha

    ReplyDelete
  11. apa la sangat kebencian alam maya ni.. buat bodoh je.. lame2 diorang senyap la.. x pyah nak bersua muka pon.. btol tak??hehe

    ReplyDelete
  12. buat bodo je..kan qaseh.
    mulai harini..
    sayang je diorang..heehe..^^,

    ReplyDelete
  13. using a totally different method huh ?

    agak sukar juga bg sy utk melakukan seperti apa yg kamu lakukan...

    ReplyDelete
  14. kekadang orang membenci kita bukan sebab tingkah laku kita...
    tapi hasutan orang...

    ReplyDelete
  15. biasa la tu..penah jgk rs gtu.especeli dri senior

    ReplyDelete
  16. suka ayat ni

    "aku tak mengharapkan aku sentiasa di sayangi dan tak jugak menginginkan aku dibenci cuma aku takut jika Allah s.w.t membenci aku , itu yang paling aku takuti kerna bila Allah membenci aku hidup aku akan sentiasa di dalam kegelapan "

    tapi betul la tak kisah la, org suka kita atau tak, janji kita tak buat bende yang salah

    ReplyDelete
  17. biar la satu dunia membenci diri ini..asal sahaja DIA menyayangi..

    ReplyDelete
  18. kita hanya perlu serahkan jiwa pada pencipta bukan
    supaya jiwa tenang bila hadapi kesusahan

    ReplyDelete
  19. lama xsinggah sini.. apa khabar, sihat ke :D


    SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN.. :D

    ReplyDelete
  20. buat derk je..nnti deorang boring jgk..tak pon wat baek ngn deorang..

    ReplyDelete
  21. benda yang kita sayang kelak jadi benda yang kita benci.
    huhu

    ReplyDelete
  22. qaseh sentiasa disayangi... sebab nama pun qaseh... :p

    ReplyDelete
  23. kalau kita pon membenci org yg bnci kita,,memang takde beza kita dengan dia...

    hidup kena tabah :))

    ReplyDelete
  24. sentiasa bersedia di sayang juga di benci ...kita cuma manusia...

    ReplyDelete
  25. haterz tetap akan ade.... ignore jer :)

    ReplyDelete
  26. salam Qaseh, benci dan dendam tak ke mana.ske kata2 utk hati berbicara. Jangan sibuk nk benci org itu ini yg pntg jaga je hub n yg utama sekali hub dgn Allah :)

    ReplyDelete
  27. qaseh ddk mane? men dtg umah q, q blanje roti john! :)

    ReplyDelete
  28. mak kata, benci sangat pun tak elok, tapi sayang sangat pun tak elok..

    dah tuu ?

    ReplyDelete
  29. 'bekeng'?

    kamu ni orang mana?

    ReplyDelete
  30. mmg la agak kecewa klau ada yg benci kita.. motif kita sndri pun tak tahu..
    sabo je la..balasanya pasti ada..

    ReplyDelete
  31. lagi seseorg tu benci kita lagi banyak pahala yang kita dapat...

    ReplyDelete
  32. aa haters ada di mana2..saba je laa..aa yeke qaseh garang..heeeee

    ReplyDelete
  33. dan boleh jd jgk sesuatu yg kita syg sgt2 akn jd sesuatu yg kita benci..
    nice entry..memalam ney baca bleh bawa keinsafan... :)

    ReplyDelete
  34. haha .. tengkorak hidup ..
    nakalnya dorang tu :p

    alaa jgn bnci sgt .. nnt berubah jadi syg :D hehehe

    ReplyDelete
  35. betul tu, sabar tu separuh drpd iman, kalau kita hilang sabar, maka iman kita tak kuat, so, bersabarlah selagi boleh, huhuhu

    ReplyDelete
  36. yg penting kamu kene bahagia dgn hidup kamu seadanye.. :)

    ReplyDelete
  37. Aik? Comey2 gini pun ada haters ker? Hehehe .. Ni mesti 'bekeng' sesgt kan ? ^^

    ReplyDelete
  38. uhuhu.. atq ada tak suke sorang budak tue.. tue nama nya benci ke.??? hehehe... dulu benci la.. sekarang tak suke je

    ReplyDelete
  39. biasalah..xsemua org suka kita...dan xsemua org benci kita

    ReplyDelete
  40. wah,,, biro agama dulu ye. mmg cun :)

    ReplyDelete
  41. Orang suka dan benci dalam kehidupan ini.. Perkara biasa laa.
    Kita tak perlu fikir banyak.. Kita tak sakit apa pun

    Kita akan merasa kesakitan itu bila kita mula benci orang...

    ReplyDelete
  42. muka benkeng qasih tentu cute..tak marah lee

    ReplyDelete
  43. salam. hye akak :).
    ooooo, dolu biro agama yer :)

    ReplyDelete
  44. syafiq way -
    yup memang kena banyak sabar ah .. kalau takleh sabar hantuk pale kat dinding ngee guro2 je

    ReplyDelete
  45. iffah -
    amboii kawe ni bekeng tahap dinosour .. muka lembut lah kene bekenge hik2

    ReplyDelete
  46. fathiah -
    haaaa tahu xpe kan , jadi mangsa kebencian pulak dah,
    tapi ingat2 balik kelakar lak ase

    ReplyDelete
  47. kite tak leh pakse sume org suke kite..so..biar kan je..heee

    ReplyDelete
  48. Yang penting kena redha. Jika kita kurang, insafi diri. Jika kita lebih, buat kebaikan.

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..