Berblog untuk dimaki atau pun dipuja ?

89 ulasan:
Assalamualaikum ..
selamat petang dunia ...
hurmm hari ni rasa sangat bosan ...ntah lah bosan sebab apa ... bosan dengan dunia blog ~ bosan dengan dunia nyata ~ bosan dengan kedua2 dunia tapi masih belum mahu untuk menjejak ke dunia lagi satu ..maybe selepas kematian ..yang ada kini hanya nyawa .. jasad .. dan hidup mesti diteruskan .. dunia blog hari ni mcm2 dah berlaku ..brdasarkan pemerhatian selama 6 bulan lebih..singkat kan ?mmg singkat kalau nk dibandingkan dgn org2 yg dah byk pengalaman ...tapi mana2 pun pusing satu dunia blog pasti jumpa 

  • anon baik 
  • anon jahat
  • entry panas , hot , pedas 
  • entry sejuk suam2 ..basi tapi di perangatkan kembali
  • trafik
  • nuffnang,innity,heartbeat dll
  • follow memfollow 
  • komen2 
  • shoutbox 
  • fesyen hari ni 
  • otai 
  • blogger hensem /cun 
  • popular /femes 
  • word verification 
  • lagu blog 
  • blog berat 
  • bercinta dgn blogger
  • dan byk lagi lah ~

     malas nak hurai bukan kerja qaseh untuk menghuraikan segala2nya ..for me biar lah mereka dengan dunia mereka ..dan biarkan aku terus hanyut dengan dunia ku sendiri...tanpa sesiapa pun mencampuri ..kerana sebulan , setahun ,sejuta tahun sekalipun takkan dpt kenali diri aku yg sebenarnya ... kutuk ? maki ?nasihat ?pandangan ? mana satu jadi pilihan ?tentu semua tak mahu di kutuk tak mahu di maki ... why ?berblog bukan untuk dimaki ..bukan jugak untuk dipuja .. tapi puja lah penulisan ..sukalah setiap bait kata2 yg si tulis ..dari a - z..
    janji puas..puas dengan penulisan sendiri ..puas walaupun tidak setanding dengan semua orang ...kita siapa ?mereka siapa ?boleh ke jadi mcm mereka ?boleh ! tapi perlukah ?ntah tanye diri sendiri ... 
    kalau nak jadi mcm mereka try letakkan diri di puncak tertinggi bila mana 

    • sebelah utara ada tentera pengkritik ..
    • sebelah timur ade tentera yg tidak diketahui asal usul 
    • sebelah barat ada tentera yg sdg menanti untuk menembak 
    • sebelah selatan ada tentera bantuan yg memberi bantuan kpd kita bila2 masa ...
    • dan sebelah kita sentiasa ada tentera2 yang sentiasa menyokong bila mana kita akan terjatuh ..bila mana kita diserang dengan tentera2 dr segenap arah...
    mula lahir hidup kita senang ... disuap diberi makan diberi duit ...smpai usia kita tua siapa lagi sggup bagi kite semua tu ?ada kaki ?berdiri di atas kaki sendiri ! ada tangan cari lah rezeki sendiri .. n then balas balik org2 yg banyak bg jasa ..wpun mereka tidak meminta tapi penghargaan yg kita beri sehingga akhir hayat mereka akan kenang .. mereka gembira ?sudah memadai ....apa yg penting usaha .. kalau nak cari ! kalau xnak duduk di tepi tangga tggu bulan or bintang jatuh dlm poket ....sempat or tak wallahualam...


    hati berbicara :


    bila berdepan dengan dua jalan ..
    jalan berduri tapi dihadapan penuh keajaiban .. jalan yg licin tapi tiada apa yg ada di depan ...hanya letih berjalan ...
    cuba pilih jalan yg berduri .. usaha .. cari jalan utk melepaskan diri dr duri  untuk mendapatkan keajaiban itu .. 
    penat lelah sakit perit tapi lastnya sgt2 memberi erti ...
    tapi hidup ni penuh dengan duri ... hihihihi ..sabarlah syg ..sabar lah semua ...:D 
    biar kan masa itu terus berjalan ..biarkan masa itu meniti hari2 dengan setiap detik terindah mahupun pahit ... lets enjoy this life 

    89 ulasan:

    1. kalo semua tentera yg berada di utara selatan timur barat tembak..kita yng kat tengah2 mati terkojol..haha

      BalasPadam
    2. sayang okie, okie saja kan~

      blogger ni memang macam dalam dunia masing-masing...yang penting, tak lupa tanggungjawab terhadap diri, Pencipta dan pihak sekeliling...

      BalasPadam
    3. betul2.. :)
      jadi just we are jerr..heeee

      BalasPadam
    4. sys qaseh :)
      bia ape org nk kata jnji kite ikhlas berbloggggg :)

      BalasPadam
    5. atiq -
      meh sini nak tembak atiq haha

      BalasPadam
    6. sunah -
      qaseh okie okie cuma mood xde n kurang sihat je hehe ... yup tq dear

      BalasPadam
    7. nuru -
      budak comel lote jolo doh haha

      BalasPadam
    8. Salam,
      Berbloglah dari hati yg ikhlas..
      Org nak benci2 yg penting kita tau sepa diri kita itu suda ckup.. kekdng diam tu lebih baik..
      biarkn sahaja mereka..
      kita berdiam bukan bermaksud kita takut..
      Bukan jg kerna kita kalah..
      tpi kerna kita TIDAK mahu mgeruhkan lagi keadaan dan xmau mbesarkn lgi masalah tersbut..
      Kuat kn smngt da percayala smua ni ada hikmahnya..

      BalasPadam
    9. sgt suke entry ni...
      yeah betol tu..
      pilih lah jln yg berduri...
      kerna satu hari kita mgkin melihat satu ajaiban setiap yg berliku tu;)

      BalasPadam
    10. biaq pi apa orang nak kata,just be ourself and happy 2 be :)

      BalasPadam
    11. ha betoii la...ade gak entry kutuk mengutukk bajet diri bagus..ishh ape la..patut sama2 la majukan diri sama2 ..eh ape aku melalut nih...kuikuii

      BalasPadam
    12. masalah x tak kan putus selagi bernyawa.. huhuhu

      http://annikabubble.blogspot.com

      BalasPadam
    13. rencah dunia..dunia maya pon x terlepas.. hehe

      BalasPadam
    14. aaa... lame dah tak dpat nak follow entry akak.. =(

      blogging ni pon satu macam dunia jugak.. ada keperluan.. ada kehendak.. ade ujian.. ada tentangan..

      kalau tak.. bosan jela blogging.. kan?? heheh =)

      BalasPadam
    15. sabar je lah..takkan ada yg puas hati dgn blog kita..

      BalasPadam
    16. mcm2 jenis logger ada zaman sekarang ni.. yg pemos amos, yg dgn gajet dia, dan mcm2 lagi lah.. Masing2 ada cerita dan tarikan tersendiri.. jgn jadi blogger jahat sudaaa... hihihi..

      BalasPadam
    17. dan sebelah kita sentiasa ada tentera2 yang sentiasa menyokong bila mana kita akan terjatuh ..bila mana kita diserang dengan tentera2 dr segenap arah... <-- suka sgt.. untuk Qaseh EB boleh jadi 'sebelah kita' tu.. [perasan kjp] hehehe

      BalasPadam
    18. Header Qaseh bertukar.. =) shantik

      BalasPadam
    19. sy blog syok sndri..hehe

      BalasPadam
    20. alah qaseh!!! itu biase laa..hum...
      nape,kamu ni anon baik ke jahat eh..hihihi
      nak tau gk!

      3rd last post ni!! KOMEN LA KAT SINI PULAK!! HAHAH grrr....

      BalasPadam
    21. penuh nasihat entri yang ni tapi tbe2 ade lak word verification?? kaitan nye?? hee.. tapi tu r.. sekarang ni macam2 jadi kat blog.. siap ade sekutu2 lagi tu.. pastu perang x sudah.. ish ish..

      BalasPadam
    22. kalau aku,blogging sebab suka dapat feedback dari org lain,hehehe

      BalasPadam
    23. EB -
      tq so much atas nasihat tu ..like it so much ..betul2 diamkan aje

      BalasPadam
    24. atie -
      yup tapi kalau takut sakit terkena duri tak payah pilih jalan itu ... hehe

      BalasPadam
    25. puteri ain -
      hehe ok biaq p lah depa2 sume ye...

      BalasPadam
    26. azi nur -
      sape tu yg bajet bagus ?hihihi

      BalasPadam
    27. hanieqa -
      yezza tapi masalah boleh di setelkan ...kecuali mati

      BalasPadam
    28. nub -
      sama je maya n realiti .. cuma realiti boleh dengar suara2 kutukan ..dlm dunia maya pndai kutuk2 je ..muka pun tak tunjuk

      BalasPadam
    29. along -
      its ok abe jali haha ..

      yup semua ada ujian :) kalau tak mmpu teruskan blog pun maybe terkubur

      BalasPadam
    30. wa khairul -
      xmo lah jadi jahat ...bukan niat sebenar ...kalau boleh nak jadi orang yg plg baik kat dunia hik2

      BalasPadam
    31. encik blogger -
      wah2 suka ye ...hehe kalau eb kata mcm tu qaseh gembira sgt ... kalau de yg selalu menyokong ngeee tq

      BalasPadam
    32. naddia -
      mana ade syok sendiri bez blog naddia siyezzz

      BalasPadam
    33. hazhand -
      qaseh ialah qaseh ... xde anon2 .. qaseh baek okeyh haha

      BalasPadam
    34. kay -
      word werification pun jadi isu ... hehe susah lah ape lah ..dah blog dia suka benda alah tu .. nak buat camano ..

      ngee sekutu2 ke arah baik dakbe ..tp kalau yg sebaliknye sgt gerammm

      BalasPadam
    35. wafiy -
      dapat feedback pun bes jugak hihi

      BalasPadam
    36. dunia blog ni cm sampah yg xkan berkesudahan, betul x cik qaseh??? :)

      BalasPadam
    37. dunia ni kan ada macam2 pe'el orang ehehehe

      BalasPadam
    38. *Blogger typo plak hehe.. Alhamdulillah, jadi blogger yg baik pun dah cukup baik.. :)

      BalasPadam
    39. IEB suker baca belog, tu yang membuat IEB tertarik nak berbelog, biler dah berbelog baru tahu keseronokan berbelog nie disamping dapat menambah kengkawan dan bertukar-tukar pendapat, IEB tak kesah cam mana pun penulisan belog diorang, cam belog qasih yang comel nie...

      BalasPadam
    40. tu dia kajian saintifik dri qaseh...hehe...skrg menjadi2 btol dengki sesama blogger ni...berblog lah dgn aman...peace..hehe

      BalasPadam
    41. tengah merasa kemanisan dunia blog lagi...harap2 jangan la ada kepahitan dalam dunia blog nie...

      BalasPadam
    42. berblogging boley tp ta perlu terlalu taksub dgn dunia blog ..

      BalasPadam
    43. adik qaseh.........akak cari kamu..!!! nice entry...hihii

      BalasPadam
    44. tahlah..mcm2 kan skang ni..kdg2 nak publish 1 entry termenung pjg dulu..tersalah cakap, tergedik sikit maka siap sedialah kene boom sana boom cni..huhu..dlm dunia blog pun kene pndai bwk diri kan.

      BalasPadam
    45. tu semua nama nye teguran . teguran ada banyak benda ada banyak cara kan . salah tegur akan jadi kontroversi , salah tegur orang cakap pedas . hehe

      BalasPadam
    46. Biasala kehidupan ada pasang surutnya.

      BalasPadam
    47. blog untuk luahkan apa dlm kepala.. :))

      BalasPadam
    48. kami hidup -
      hehe tapi xsume yg sampah sesetengah je kikiki

      BalasPadam
    49. sis yg comel -
      tq sis ..suka jugak dgn berblog tp yg tak suka bile jumpa blogger2 yg selalu mengkondem org

      BalasPadam
    50. man -
      kajian pulak dah hihi semua org un tahu hihi peace no war

      BalasPadam
    51. shah kayrul -
      insyaAllah tiada kepahitan semua manis2 belaka

      BalasPadam
    52. d-la -
      yup pndai2 bawak diri hehe

      BalasPadam
    53. hakeem kira -
      teguran ?yup tapi kalau maki2 bukan teguran namanya

      BalasPadam
    54. hye qaseh. lawa blog. kamu pon lawa jgk... salam kenalan

      BalasPadam
    55. kalau saya jadi askar yang diarahkan untk tembak Qaseh..rasanya tak malatop senapang..cair tengok muka Qaseh...lemah satu badan....adessssss...peluru meleleh keluar..tak malatop.....

      BalasPadam
    56. Wooh betul tu wooh!
      Blogging is pelik. LOL

      BalasPadam
    57. oh... kajian ni..
      masuk dlm thesis..
      hehe...

      biase la.
      manusia..
      akal fikiran memasing

      BalasPadam
    58. salam

      teliti benar kajian y dilakukan..

      BalasPadam
    59. berblogging itu indah andai tade hasad dengki .
      berblogging secara damai .

      BalasPadam
    60. typo tu beb.hahaha nothig ape nothig??:P

      BalasPadam
    61. hai saye da join awak :) join me back @ http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/signifikasi-anugerah-sam.html

      BalasPadam
    62. qaseh..akak kn..jenis xduli pun kat org..hahah..dulik ape..hihi



      http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/apa-ku-buat-di-balai-polis-ni.html

      BalasPadam
    63. berblog sbb suka2..takmo cari musuh...takmo cr peminat....asalkan dpt mencoretkan apa yg terdetik di pikiran dh bg kepuasan..

      BalasPadam
    64. kte baru 3 buln lebih
      mmg dah nmpk mcm2 yg berlku
      xsma keadaan dgn yg dulu2.. =(

      BalasPadam
    65. yg penting jadilah diri sendiri..ye dop cik qaseh?hee.

      BalasPadam
    66. shazika -
      salam kenalan dear tq :)

      BalasPadam
    67. abadi romeo -
      ye2 je tah2 siap guna bom agy nak tembak hahaha

      BalasPadam
    68. mr.swift -
      hehe pelik tang mana tu ?blog tak pelik blogger je yg pelik (sesetengah)

      BalasPadam
    69. sisyira -
      tak teliti lah dear benda dah depan mata

      BalasPadam
    70. hurm, biasa lah tu, kehidupan dalam berblog nie, setiap orang mmpunyai pendapat msing2, malas dah nk tegur, huhuhu

      BalasPadam
    71. semua perkara ada propaganda tersendiri .. sejuta aksi penuh dengan prestasi ...

      BalasPadam

    ♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
    Dia datangkan petir dan kilat..
    kita menangis dan tertanya-tanya,
    kemana hilangnya sinar...
    Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

    ♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
    qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

    @2010 | www.qasehdalia.com