Berblog untuk dimaki atau pun dipuja ?

89 ulasan:
Assalamualaikum ..
selamat petang dunia ...
hurmm hari ni rasa sangat bosan ...ntah lah bosan sebab apa ... bosan dengan dunia blog ~ bosan dengan dunia nyata ~ bosan dengan kedua2 dunia tapi masih belum mahu untuk menjejak ke dunia lagi satu ..maybe selepas kematian ..yang ada kini hanya nyawa .. jasad .. dan hidup mesti diteruskan .. dunia blog hari ni mcm2 dah berlaku ..brdasarkan pemerhatian selama 6 bulan lebih..singkat kan ?mmg singkat kalau nk dibandingkan dgn org2 yg dah byk pengalaman ...tapi mana2 pun pusing satu dunia blog pasti jumpa 

  • anon baik 
  • anon jahat
  • entry panas , hot , pedas 
  • entry sejuk suam2 ..basi tapi di perangatkan kembali
  • trafik
  • nuffnang,innity,heartbeat dll
  • follow memfollow 
  • komen2 
  • shoutbox 
  • fesyen hari ni 
  • otai 
  • blogger hensem /cun 
  • popular /femes 
  • word verification 
  • lagu blog 
  • blog berat 
  • bercinta dgn blogger
  • dan byk lagi lah ~

     malas nak hurai bukan kerja qaseh untuk menghuraikan segala2nya ..for me biar lah mereka dengan dunia mereka ..dan biarkan aku terus hanyut dengan dunia ku sendiri...tanpa sesiapa pun mencampuri ..kerana sebulan , setahun ,sejuta tahun sekalipun takkan dpt kenali diri aku yg sebenarnya ... kutuk ? maki ?nasihat ?pandangan ? mana satu jadi pilihan ?tentu semua tak mahu di kutuk tak mahu di maki ... why ?berblog bukan untuk dimaki ..bukan jugak untuk dipuja .. tapi puja lah penulisan ..sukalah setiap bait kata2 yg si tulis ..dari a - z..
    janji puas..puas dengan penulisan sendiri ..puas walaupun tidak setanding dengan semua orang ...kita siapa ?mereka siapa ?boleh ke jadi mcm mereka ?boleh ! tapi perlukah ?ntah tanye diri sendiri ... 
    kalau nak jadi mcm mereka try letakkan diri di puncak tertinggi bila mana 

    • sebelah utara ada tentera pengkritik ..
    • sebelah timur ade tentera yg tidak diketahui asal usul 
    • sebelah barat ada tentera yg sdg menanti untuk menembak 
    • sebelah selatan ada tentera bantuan yg memberi bantuan kpd kita bila2 masa ...
    • dan sebelah kita sentiasa ada tentera2 yang sentiasa menyokong bila mana kita akan terjatuh ..bila mana kita diserang dengan tentera2 dr segenap arah...
    mula lahir hidup kita senang ... disuap diberi makan diberi duit ...smpai usia kita tua siapa lagi sggup bagi kite semua tu ?ada kaki ?berdiri di atas kaki sendiri ! ada tangan cari lah rezeki sendiri .. n then balas balik org2 yg banyak bg jasa ..wpun mereka tidak meminta tapi penghargaan yg kita beri sehingga akhir hayat mereka akan kenang .. mereka gembira ?sudah memadai ....apa yg penting usaha .. kalau nak cari ! kalau xnak duduk di tepi tangga tggu bulan or bintang jatuh dlm poket ....sempat or tak wallahualam...


    hati berbicara :


    bila berdepan dengan dua jalan ..
    jalan berduri tapi dihadapan penuh keajaiban .. jalan yg licin tapi tiada apa yg ada di depan ...hanya letih berjalan ...
    cuba pilih jalan yg berduri .. usaha .. cari jalan utk melepaskan diri dr duri  untuk mendapatkan keajaiban itu .. 
    penat lelah sakit perit tapi lastnya sgt2 memberi erti ...
    tapi hidup ni penuh dengan duri ... hihihihi ..sabarlah syg ..sabar lah semua ...:D 
    biar kan masa itu terus berjalan ..biarkan masa itu meniti hari2 dengan setiap detik terindah mahupun pahit ... lets enjoy this life 

    89 ulasan:

    forever love berkata...

    kalo semua tentera yg berada di utara selatan timur barat tembak..kita yng kat tengah2 mati terkojol..haha

    Sunah Mohammad berkata...

    sayang okie, okie saja kan~

    blogger ni memang macam dalam dunia masing-masing...yang penting, tak lupa tanggungjawab terhadap diri, Pencipta dan pihak sekeliling...

    farasakura berkata...

    betul2.. :)
    jadi just we are jerr..heeee

    .nuruashia. berkata...

    sys qaseh :)
    bia ape org nk kata jnji kite ikhlas berbloggggg :)

    Qaseh dalia adelia berkata...

    atiq -
    meh sini nak tembak atiq haha

    Qaseh dalia adelia berkata...

    sunah -
    qaseh okie okie cuma mood xde n kurang sihat je hehe ... yup tq dear

    Qaseh dalia adelia berkata...

    fara -
    give me five hehehe

    Qaseh dalia adelia berkata...

    nuru -
    budak comel lote jolo doh haha

    EB berkata...

    Salam,
    Berbloglah dari hati yg ikhlas..
    Org nak benci2 yg penting kita tau sepa diri kita itu suda ckup.. kekdng diam tu lebih baik..
    biarkn sahaja mereka..
    kita berdiam bukan bermaksud kita takut..
    Bukan jg kerna kita kalah..
    tpi kerna kita TIDAK mahu mgeruhkan lagi keadaan dan xmau mbesarkn lgi masalah tersbut..
    Kuat kn smngt da percayala smua ni ada hikmahnya..

    AtiE aBduLLah berkata...

    sgt suke entry ni...
    yeah betol tu..
    pilih lah jln yg berduri...
    kerna satu hari kita mgkin melihat satu ajaiban setiap yg berliku tu;)

    kaizen berkata...

    gud one qaseh.....

    puteri ain berkata...

    biaq pi apa orang nak kata,just be ourself and happy 2 be :)

    azi nur berkata...

    ha betoii la...ade gak entry kutuk mengutukk bajet diri bagus..ishh ape la..patut sama2 la majukan diri sama2 ..eh ape aku melalut nih...kuikuii

    Hanieqha berkata...

    masalah x tak kan putus selagi bernyawa.. huhuhu

    http://annikabubble.blogspot.com

    nub berkata...

    rencah dunia..dunia maya pon x terlepas.. hehe

    Along Usop berkata...

    aaa... lame dah tak dpat nak follow entry akak.. =(

    blogging ni pon satu macam dunia jugak.. ada keperluan.. ada kehendak.. ade ujian.. ada tentangan..

    kalau tak.. bosan jela blogging.. kan?? heheh =)

    iqbalhakimi berkata...

    like..like..like =D

    zOeY zAu YaH berkata...

    sabar je lah..takkan ada yg puas hati dgn blog kita..

    wa khairul onggon berkata...

    mcm2 jenis logger ada zaman sekarang ni.. yg pemos amos, yg dgn gajet dia, dan mcm2 lagi lah.. Masing2 ada cerita dan tarikan tersendiri.. jgn jadi blogger jahat sudaaa... hihihi..

    Encik Blogger berkata...

    dan sebelah kita sentiasa ada tentera2 yang sentiasa menyokong bila mana kita akan terjatuh ..bila mana kita diserang dengan tentera2 dr segenap arah... <-- suka sgt.. untuk Qaseh EB boleh jadi 'sebelah kita' tu.. [perasan kjp] hehehe

    Encik Blogger berkata...

    Header Qaseh bertukar.. =) shantik

    Naddia berkata...

    sy blog syok sndri..hehe

    HazHand berkata...

    alah qaseh!!! itu biase laa..hum...
    nape,kamu ni anon baik ke jahat eh..hihihi
    nak tau gk!

    3rd last post ni!! KOMEN LA KAT SINI PULAK!! HAHAH grrr....

    kay_are berkata...

    penuh nasihat entri yang ni tapi tbe2 ade lak word verification?? kaitan nye?? hee.. tapi tu r.. sekarang ni macam2 jadi kat blog.. siap ade sekutu2 lagi tu.. pastu perang x sudah.. ish ish..

    cik najihah berkata...

    aah..mcm2 ade kan

    Wafiy Suzly berkata...

    kalau aku,blogging sebab suka dapat feedback dari org lain,hehehe

    Qaseh dalia adelia berkata...

    EB -
    tq so much atas nasihat tu ..like it so much ..betul2 diamkan aje

    Qaseh dalia adelia berkata...

    atie -
    yup tapi kalau takut sakit terkena duri tak payah pilih jalan itu ... hehe

    Qaseh dalia adelia berkata...

    kaizen -
    tq so much

    Qaseh dalia adelia berkata...

    puteri ain -
    hehe ok biaq p lah depa2 sume ye...

    Qaseh dalia adelia berkata...

    azi nur -
    sape tu yg bajet bagus ?hihihi

    Qaseh dalia adelia berkata...

    hanieqa -
    yezza tapi masalah boleh di setelkan ...kecuali mati

    Qaseh dalia adelia berkata...

    nub -
    sama je maya n realiti .. cuma realiti boleh dengar suara2 kutukan ..dlm dunia maya pndai kutuk2 je ..muka pun tak tunjuk

    Qaseh dalia adelia berkata...

    along -
    its ok abe jali haha ..

    yup semua ada ujian :) kalau tak mmpu teruskan blog pun maybe terkubur

    Qaseh dalia adelia berkata...

    iqbal -
    huh sila tekan like hihi

    Qaseh dalia adelia berkata...

    zoey -
    hehe dugaan

    Qaseh dalia adelia berkata...

    wa khairul -
    xmo lah jadi jahat ...bukan niat sebenar ...kalau boleh nak jadi orang yg plg baik kat dunia hik2

    Qaseh dalia adelia berkata...

    encik blogger -
    wah2 suka ye ...hehe kalau eb kata mcm tu qaseh gembira sgt ... kalau de yg selalu menyokong ngeee tq

    Qaseh dalia adelia berkata...

    naddia -
    mana ade syok sendiri bez blog naddia siyezzz

    Qaseh dalia adelia berkata...

    hazhand -
    qaseh ialah qaseh ... xde anon2 .. qaseh baek okeyh haha

    Qaseh dalia adelia berkata...

    kay -
    word werification pun jadi isu ... hehe susah lah ape lah ..dah blog dia suka benda alah tu .. nak buat camano ..

    ngee sekutu2 ke arah baik dakbe ..tp kalau yg sebaliknye sgt gerammm

    Qaseh dalia adelia berkata...

    cik najihah -
    :)

    Qaseh dalia adelia berkata...

    wafiy -
    dapat feedback pun bes jugak hihi

    KAMIHIDUP berkata...

    dunia blog ni cm sampah yg xkan berkesudahan, betul x cik qaseh??? :)

    Liquid berkata...

    dunia ni kan ada macam2 pe'el orang ehehehe

    wa khairul onggon berkata...

    *Blogger typo plak hehe.. Alhamdulillah, jadi blogger yg baik pun dah cukup baik.. :)

    Isteri Yang Comel berkata...

    IEB suker baca belog, tu yang membuat IEB tertarik nak berbelog, biler dah berbelog baru tahu keseronokan berbelog nie disamping dapat menambah kengkawan dan bertukar-tukar pendapat, IEB tak kesah cam mana pun penulisan belog diorang, cam belog qasih yang comel nie...

    man yusoef berkata...

    tu dia kajian saintifik dri qaseh...hehe...skrg menjadi2 btol dengki sesama blogger ni...berblog lah dgn aman...peace..hehe

    shah-kayrul berkata...

    tengah merasa kemanisan dunia blog lagi...harap2 jangan la ada kepahitan dalam dunia blog nie...

    deeya berkata...

    berblogging boley tp ta perlu terlalu taksub dgn dunia blog ..

    ~ PIJA ~ berkata...

    adik qaseh.........akak cari kamu..!!! nice entry...hihii

    d_LA berkata...

    tahlah..mcm2 kan skang ni..kdg2 nak publish 1 entry termenung pjg dulu..tersalah cakap, tergedik sikit maka siap sedialah kene boom sana boom cni..huhu..dlm dunia blog pun kene pndai bwk diri kan.

    hakeem kira berkata...

    tu semua nama nye teguran . teguran ada banyak benda ada banyak cara kan . salah tegur akan jadi kontroversi , salah tegur orang cakap pedas . hehe

    Badrul Hisham Abdul Kahar berkata...

    Biasala kehidupan ada pasang surutnya.

    y-A-n-A berkata...

    blog untuk luahkan apa dlm kepala.. :))

    Qaseh dalia adelia berkata...

    kami hidup -
    hehe tapi xsume yg sampah sesetengah je kikiki

    Qaseh dalia adelia berkata...

    liquid -
    yup

    Qaseh dalia adelia berkata...

    khairul -
    hehe itu yg terbaik

    Qaseh dalia adelia berkata...

    sis yg comel -
    tq sis ..suka jugak dgn berblog tp yg tak suka bile jumpa blogger2 yg selalu mengkondem org

    Qaseh dalia adelia berkata...

    man -
    kajian pulak dah hihi semua org un tahu hihi peace no war

    Qaseh dalia adelia berkata...

    shah kayrul -
    insyaAllah tiada kepahitan semua manis2 belaka

    Qaseh dalia adelia berkata...

    deeya -
    :D berpada2

    Qaseh dalia adelia berkata...

    sis pija -
    hehe tq sis

    Qaseh dalia adelia berkata...

    d-la -
    yup pndai2 bawak diri hehe

    Qaseh dalia adelia berkata...

    hakeem kira -
    teguran ?yup tapi kalau maki2 bukan teguran namanya

    Qaseh dalia adelia berkata...

    badrul -
    :) yup

    Qaseh dalia adelia berkata...

    yana -
    hehe betul dear ..

    shazika berkata...

    hye qaseh. lawa blog. kamu pon lawa jgk... salam kenalan

    abadi romeo berkata...

    kalau saya jadi askar yang diarahkan untk tembak Qaseh..rasanya tak malatop senapang..cair tengok muka Qaseh...lemah satu badan....adessssss...peluru meleleh keluar..tak malatop.....

    Mr. Swift berkata...

    Wooh betul tu wooh!
    Blogging is pelik. LOL

    LinE PuTih LiNe HiTaM berkata...

    oh... kajian ni..
    masuk dlm thesis..
    hehe...

    biase la.
    manusia..
    akal fikiran memasing

    sissyira berkata...

    salam

    teliti benar kajian y dilakukan..

    miSsh chiOrikA berkata...

    berblogging itu indah andai tade hasad dengki .
    berblogging secara damai .

    nazirulhazwan~ berkata...

    typo tu beb.hahaha nothig ape nothig??:P

    hamzah ian berkata...

    dunia blog.. haha..

    TAYAR PANCIT berkata...

    hai saye da join awak :) join me back @ http://tayarpancit.blogspot.com/2011/03/signifikasi-anugerah-sam.html

    qasehraihan berkata...

    qaseh..akak kn..jenis xduli pun kat org..hahah..dulik ape..hihi



    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/03/apa-ku-buat-di-balai-polis-ni.html

    Ogy berkata...

    berblog sbb suka2..takmo cari musuh...takmo cr peminat....asalkan dpt mencoretkan apa yg terdetik di pikiran dh bg kepuasan..

    Nasuha Salleh berkata...

    kte baru 3 buln lebih
    mmg dah nmpk mcm2 yg berlku
    xsma keadaan dgn yg dulu2.. =(

    cikcleopatra berkata...

    yg penting jadilah diri sendiri..ye dop cik qaseh?hee.

    Qaseh dalia adelia berkata...

    shazika -
    salam kenalan dear tq :)

    Qaseh dalia adelia berkata...

    abadi romeo -
    ye2 je tah2 siap guna bom agy nak tembak hahaha

    Qaseh dalia adelia berkata...

    mr.swift -
    hehe pelik tang mana tu ?blog tak pelik blogger je yg pelik (sesetengah)

    Qaseh dalia adelia berkata...

    line putih hitam -
    :D

    Qaseh dalia adelia berkata...

    sisyira -
    tak teliti lah dear benda dah depan mata

    YUL berkata...

    hurm, biasa lah tu, kehidupan dalam berblog nie, setiap orang mmpunyai pendapat msing2, malas dah nk tegur, huhuhu

    Qaseh dalia adelia berkata...

    missh chiorika -
    yes dear

    Qaseh dalia adelia berkata...

    naz ngek -
    sadap u

    Inspirationalefeks berkata...

    semua perkara ada propaganda tersendiri .. sejuta aksi penuh dengan prestasi ...

    Catatan Popular

    No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

    All images, text and video content used must first be given permission by author.

    For further inquiries, shoot an email at:
    dalia_adelia@yahoo.com
    @2010 | www.qasehdalia.com