Jangan Terlalu Memilih Cinta ~

44 ulasan:
Assalamualaikum semua...
selamat petang my readers (perasan )
thanx yang sudi2 lawat blog qaseh ni..ngeee ~ walaupun tak bez time kasih jua kerana bersengkang mata mengadap warno pink yg mmbuat den hampir menjadi pink panther !
hari ni cikgu nak bagi sedikit pengajaran.. bukan pasal buku sejarah or math yang memeningkan kepala hotak ...
semestinya soal cinta...
terpaksa menggunakan watak pelajar dan cikgu..cek lah cikgunyo..pelajarnyo cikgu pilih shida ..bukan cikgu shida yang ehem2 tu kah2..



shida  : cikgu ..apakah erti cinta ?bagaimana saya nak dapatkan cinta itu

cikgu qaseh : amboiii ingat cikgu ni doktor love ke hape..tapi takpe sekali sekala jiwang ... kat sana ada sebuah taman bunga yang luas ~ pergi lah berjalan2 di taman itu n then jgn pernah berundur dan cari lah sekuntum bunga yg menakjubkan..dan  petik lah bunga itu..maknanya shida dah temui cinta itu..

shida pun berjalan2 ke taman bunga dengan hati yg berbunga2...tapi tibe2 dia balik dengan tangan yang kosong ~ 

cikgu qaseh : kenapa kamu balik dengan tangan yang kosong ?

shida : T_T saya hanya boleh memetik sekuntum bunga sahaja...masa berjalan2 tadi saya  dah jumpa bunga yg menakjubkan itu..tapi saya meninggalkannya dulu sebab saya ingin mencari bunga lain mana lah tahu dapat yang lebih menakjubkan..tapi xde..dan bila saya patah balik bunga yang mula2 saya jumpa tadi dah hilang ...uwaaaaaaaaa

cikgu qaseh : ye itu lah cinta ~

hari lain pulak ...pelajar yg bernama sunah bertanyakan tentang perkahwinan...
(cikgu qaseh heran..aku ni mengajar subjek hape??haha..layankan aje ~ 

sunah : cikgu apa itu perkahwinan ?

cikgu qaseh : kena tanya ujang ni ..dia bakal berkahwin ...hik2..
ada kebun buah disana...kamu jgn pernah sesekali berundur kebelakang bila berjalan...bila kamu menjumpai sebuah buah yang segar , cantik dan mampu mengenyangkan dirimu..petiklah buah itu..kerana kamu sudah menjumpai sebuah perkahwinan

sunah pun berjalan ..dan tidak lama kemudian dia pun pulang membawa buah itu..tapi buah tu langsung tidak besar dan mampu mengenyangkan dia...lalu 

cikgu qaseh : kenapa kamu mengambil buah ini

sunah : sebab saya hanya berjalan separuh dalam kebun buah itu...dan saya terus memetik buah yang pertama kali saya  lihat walaupun ia tidak sesegar dan mampu mengenyangkan saya tidak mahu kehilangan buah itu ... dan tak mahu pulang dengan tangan yg kosong..lalu saya memtik buah itu ..dan saya tak mahu kehilangannya

cikgu qaseh : ye itu lah perkahwinan 


hati berbicara :

moral of value ~ 
tak perlu memilih cinta...
andainya ia datang dakaplah dan jangan sesekali lepaskan..
andainya cinta itu terlepas dari dakapanmu ..maka cinta itu tiada lagi...
tak usah mencari yang sempurna untuk mengikatkan satu perkahwinan..
cukuplah diri mu yang mmpu menyempurnakan sesebuah ikatan itu ~
tidak dinamakan manusia jika tidak sempurna...!
biar lah cinta itu datang dengan keadaan buruk sekalipun...
tapi akhirnya cinta itu akan berubah menjadi lebih indah ~

tq pelajar2 ku
sunah - (ade kempen bez jom semua juin) http://www.sunahsukasakura.com

            

44 ulasan:

~...AmALinA....~ berkata...

ina xde pown..hik3 xsempat nk jd ank murid cikgu la arini..hak3

Tanpa Nama berkata...

Sangat2 memberi inspirasi.. =) Cinta itu rumit..namun cinta tetap indah..

nur berkata...

bercinta di sini.. hikhik..

aDisH.sHidA berkata...

sama2 cikgu......arini saya telah pelajari ilmu cinta...betul jgn kita tinggalkan sesorng kerana org lain..kita tatau org yg kemudian itu mcm mana...

Sunah Mohammad berkata...

terima kasih cikgu! hehehe~ kak shida kalah! yey! :p

yna fazlyna berkata...

cik qaseh,, yna baru bace separuh je tapi cam penah bace kat novel norhayati berahim ranting cinta si plato...walau pe pun jemput singgah blog yna..huhu

Tanpa Nama berkata...

kalu dh amik buah 2 tp dlm die busuk mcm ane..??
2 dikire mcm ane ek..?
cikgu2 tolong jawab ek..
sang kelembai nk taw ape jwpan
cikgu tok soalan sang kelembai..
ghahhahaha

Encik MamaT berkata...

hehe.. bersyukur dan hargai apa yang kita ada dan kita dapat... :)

JUNKO-EL-HIDA berkata...

Ingat x satu lagu apek nyanyi dengan yusri :

"Cinta itu boleh diumpamakan bagai..makan sambal belacan..Walau pedas hingga mengalir air mata..Masih mahu dimakan juga"..

Hahaha..Walau dalam lirik yang lawak tapi penuh dengan makna yang tersirat disebalik kata..Cheeewaahh..

Along Usop berkata...

jangan tanye ujang.. die tu bukan leh caye.. tanye ben Ashaari tros je senang.. wahahah..



*bile memilih sangat.... padan la muke.. =p

sArAh berkata...

diolah dgn baik.. (skemanya ayat.. hehe..) setuju sgt2.. nice entry.. :)

mesti bace~ istimewa

Nurul Afifah Addnan berkata...

akk..sye from SB tu..yg semcm wt kontrovesi sal cntik tu..sori k..btw..citer2 i mmg best n mksod dye..pergh..love it.!

gaung berkata...

boleh pinjm kata kata sikit tak..nk letk dlm fb..hehhe

nazirulhazwan~ berkata...

watak den mane??kite kan kawan baik=(

Awatif Azizi berkata...

so sweet sis~
i likee laahhhh...

kte x perlu memilih cinta 2..
asal cinta yg dtg 2 dpt membuat kte bahagia dan dapat menerima baek buruk kte sudah memadai..

p/s : hargailah pasangan anda sebaik mungkin...

athirah berkata...

lamanyaaaa xdtg singgah sini... even jrng komen... heheheh... bila lama xdtg br pasan byk bnd nmpk lain..

nway.. jom join kempen sunah =)

sophie berkata...

Betul2.. Jangan nak memilih sgt..

fyna berkata...

suke cite kt atas tue...
<3

syuwai berkata...

best entri ni..hehe

zila mukhtar berkata...

love 4 all..akak dapat idea dari mana buat cite nie?Menarik..^_-

mellow berkata...

dalia dh di tag :)

http://mellowtypo.blogspot.com/2011/02/cabutan-bertuah-bernilai-rm100.html

Qaseh dalia adelia berkata...

@~...AmALinA....~
hehe len kali pulak ye cyg

Qaseh dalia adelia berkata...

@CinderLaLa
cinta yang rumit tu byk dugaan ... kalau tak lepas dugaan tu hancur lah cinta tu..cinta lebih indah di sulami dgn kewarasan akal ~

Qaseh dalia adelia berkata...

@nur
hehe sis nur

Qaseh dalia adelia berkata...

@aDisH.sHidA
yup kalau terlalu mengejar kesempurnaan..smpai bile2 pun takkan dapat ~

Qaseh dalia adelia berkata...

@Sunah Mohammad
same2 anak murid haha

Qaseh dalia adelia berkata...

@yna fazlyna
hehe cite ni terjumpa kat laman web tapi dalia olah balik ~

Qaseh dalia adelia berkata...

@sang kelembai
kalau kita dah ambil buah tu..tapi buah tu busuk .. tu maksud nya kekurangan yg ada..setiap org de kekurangannya ... n kekurangan tu boleh diperbaiki ... ~ nobody perfect ... buah yg busuk ..tapi sometimes sedap di makan ~

Qaseh dalia adelia berkata...

@Encik MamaT
yezzzaaa encik mamat

Qaseh dalia adelia berkata...

@JUNKO-EL-HIDA
yup pernah dgr apek nyanyi hehe..mmg de maksud tersurat pun

Qaseh dalia adelia berkata...

@Along Usop
haha tahu xpe

Qaseh dalia adelia berkata...

@sArAh
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

@Nurul Afifah Addnan
kontroversi ape ek?dah lupe lah haha... tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

@gaung
amek lah hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

@nazirulhazwan~
nnt den guna watak hang...kawan baek ku haha

Qaseh dalia adelia berkata...

@Awatif Azizi
tq dear n agree with u

Qaseh dalia adelia berkata...

@athirah
xpe dear :)

Qaseh dalia adelia berkata...

@sophie
hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

@fyna
tq yunk

Qaseh dalia adelia berkata...

@syuwai
tq dear

Qaseh dalia adelia berkata...

@zila mukhtar
akak cari2 dalam internet gak dek..n then olah balik hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

@mellow
tq yunk insyaAllah will juin

niniem berkata...

comel je cite ni cekgu~ :)

niniem berkata...

comel je cite ni cekgu~ :)

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com