Bertudung merimaskan ? kredits to shapoji hehe

12 ulasan:
Assalamualaikum..
hehehe padan muka dalia tu lah gatal tangan sangat komen2 yang mencabar kat blog abg ben..
kan dah kena temuramah hehehe..
nak jawab profesional or nak jawab dengan mare2..
oh not my taste <---(xde kena mengena)
hehe tadi shapoji tanya tak rimas ke pakai tudung ni...kalau jadi artis nak pakai tudung or tak...
so dalia buatkan entry .. thanx tanya ... boleh jugak berdakwah pagi2 hari ni...

tap first dalia nak share pengalaman bila dalia bertudung... dalia start bertudung mase darjah tiga kalau tak silap...budak2 biasa lah kan.. pakai tudung pun senget2... dah lah dapat kawan2 yang selalu main tarik tudung time kecik2 dulu..asal jumpe tarik tudung... dah jadi ghupe makcik pun ada...pastu g hambat balik org yang tarik tudung n tarik pulak tudung beliau,..pueh hati haku hahahh.. pastu dah makin dewasa..mula2 memang kejap pakai kejap tak pakai tudung... n ada satu hari tu ayah sound.. bakar2 lah rambut tu kalau nak tunjuk... supo mokdogol jah (macam makdogol) tah lah makdogol tu hape..hehe start tu try pakai tudung tak tinggal2 dah...even nak g kedai sekalipun


so berbalik pada soalan tadi..rimas or tak?
hehehe for me langsung tak rimas... tapi bila kita dah pakai tudung kita akan jadi makin selesa..sebab dah serasi dengan diri kita...lagipun rambut tu aurat yang perlu kita jaga...itu memang kewajipan kita..dan dalia bertudung kerana Allah bukan kerana sape2 yang menyuruh..tapi nak kata aurat ..bukan hanya rambut je aurat..bagi gurl semua aurat nak kata dalia ni sume bertutup xlah jugak pernah jugak pakai tshirt2 yg lengan pendek.. tapi still terkawal xmenampakkan sangat susuk badan...setiap orang mampu untuk berubah ke arah yang lebih baik...tapi dalia xpernah berburuk sangka pada org2 yang freehair.. masih belum waktu untuk dia berubah kan..
ada one story lah kan dulu2..ada jugak dia tanya dalia .. tak panas ke pakai tudung ..n dia free hair.. dalia cakap xapa lah panas kat duniawi jangan panas kelak..agypun tak panas pun.. terdiam dia jap...bukan maksud untuk menyindir dia..agypun kita xkan tahu bertudung pun xsemestinya masuk syurga kalau suruhan2 lain kita xbuatkan..tapi sekurangnya kita selelsaikan dulu kewajipan kita.. n said to her.. kita masih banyak peluang untuk berubah.. masa ni kita tak bertudung tapi someday kita tetap kena berubah selagi nyawa belum terpisah dari jasad ~
rimas or tak kena cuba dulu baru dapat tahu...bila dah selesa dengan bertudung... kita akan malu pada diri sendiri bila kita free hair.. :) tapi jangan pulak bertudung kat atas tapi pakai skirt..kikiki..xsesuai u..~
dalia pun hanya lah manusia yang ak sempurna masih lagi tercari2 keredhaanNya .. mula2 kita pakai tudung kecik2 .. pastu kita tilik2.. seksi tak kita..pastu kita akan mula berubah pakai tudung besar2 dengan bantuan dariNYA kita akan berubah ...insyaAllah :) andainya hati kita ikhlas....

soalan ke dua 
kalau jadi artis pakai tudung or tak..?
hahaha seboleh2nya xmahu jadi artis... kikikiki... sebab entahlah dunia artis ni macam2 ada.. hurmmm tapi kalaulah satu hari nanti jadi artis insyaAllah tudung ni akan di bawak hingga ke mati... hari tu tengok cerita "semanis kurma " kat tv9... masa tu artis jemputan catriona ross...sekarang ni dia bertudung dah..dia ceritakan pengalaman2 dia..dia kan excident hari tu... n doktor cakap dah mmg xboleh jalan kan...so masa tu dia berdoa pada Allah ...kalau dia mampu berjalan balik dia akan berubah.. Allah  tu mendengar doa2nya...n sekarang dia dah berubah dengan memakai tudung ...pastu ade satu hari dia pergi kek kedai tudung dia try satu tudung n rasa ada angin masuk dalm tubuh dia..dia cakap lah maybe itu adalah hidayah dr Allah..start hari tu dia terus berubah dan berubah... so kalau artis bertudung pun still boleh cari makan... n maybe akan bertambah2 lagi rezeki... bukan susah nak susah dan bukan senang nak senanag... so itu jawapan dalia..kikiki.. insyaAllah selagi hidup niii.. :) nak hidup secara sederhana je ...tapi perlu ke ditimpa kemalangan baru dapat hidayah..hidup kita kita yang tentukan...suratan perjalanan kita..Allah dah tetapkan...qada dan qadar ~hanya insan biasa yang sentiasa melakukan kesilapan..tidak dinamakan manusia jika kita sempurna..n practis make us perfect rite,,, ~ hanya DIA yang layak menghukum diri kita ....

cantik kan... alhamdulillah..


hati berbicara :
hanya menjawab soalan beliau ..n berkongsi eceh..macam artis dah hehe...setiap insan tu kan perlu nasihat menasihati ~ sorry kalau tersilah tulis atau pun ape2,
hidup ni indah..tapi lebih indah kalau kita dapat sempurnakan semua kewajipa kita hurmmm

12 ulasan:

  1. mama rimas pakai tudung.....

    tp....ada tapi laaa

    tapi hanya bila memakai tudung yg buat kepala mama jadi sakit..tak selesa...nk bergaya punya pasal..tp end up buat diri rasa cam..aku ni mangsa pesyen ke apa?? hahaah gitu...

    ade paham ke?

    BalasPadam
  2. @Ogy
    hehehe ye ke mama... kikiki xpe ..lain orang lain pndapat..tu pndapat dalia je mama..muahh

    BalasPadam
  3. as salam qaseh.
    kta smua pon tau kewajipan bertudung tu, t'pulg pd individu kn, yg pntg kta sme2 mengingatkn sesama manusia.
    skrg ni pon da jd fesyen bertudung,jgn cmpi nawaitu kta terpesong. mmg kdg2 mcm rimas or panas,tp x jd mslh klu kta bijak plh jenis tudung n kain yg sejuk dan selesa..(hihi,pjg la plak komen sy)

    BalasPadam
  4. wah, panjang nye, jenuh nak membaca sampai abis, yg pasal tarik tudung tue, aku dulu salu buadak pompuan kelas aku....hehehe, time gaduh...nampok debuh yo....hahaha....btul2, kira awak mmg ada jati diri, dan tetap dgan pendirian....fesyen tudung takpekan, asalkan nawaitu pakai tudung bukan utk berfesyen jer....good one...

    BalasPadam
  5. erm......gua rimas la kalo pakai tudung...lepas tue tak reti lgsung pakai tudung..so malas la pakai tudung

    BalasPadam
  6. @Ujang9897
    ujang xpakai pun xpe... lagi bagus asenye haha

    BalasPadam
  7. wajib bertudung!! Rimas or x 2 len cete lame2 ok la coz dah sebati dgn kepale sbb 2 dr kecik kene srh anak2 pempuan bertudung hehe pe2pun xde alasan utk wanita mesti kn bertudung aurat 2....

    BalasPadam
  8. hehehe.. betol3.. bertudung mang wajib.. p skng ni ade lak kan style kai tudungjust tuk tutup love bite.. ish ish.. hehehe.. tp an.. kaq dalia bile kai tudung.. mang cute wilew.. suke tgok..

    BalasPadam
  9. kan elok kalo tutup aurat,tapi disertai dgn niat yang betul lagi la cun..kan slh 1 kewajipan pdaNya..walaupun tak slesa tapi rasanya benda wajib,wajib gaj dituruti..mcm pegi skola gak,kalo wajib pakai kasut,kita nak pakai selipar coz tak slesa..boleh ke dijadikan alasan?? sekadar pndpt yang serba kekurgn,jgn ada yg terasa hati...
    P/s teringin nak pakai tudung.leh ajarkan tak?heheeee

    BalasPadam
  10. @tERcIptA UntUkmU
    hehehe biase lah dek... tudung pun boleh jadi untuk menutup kelemahan..hurmmm ye ke comei elelele..tq dek..ni syg lebeh ni hehe

    BalasPadam
  11. @Woofer Storm
    tq woofer agree with ur komen..benda baik xperlu lah rasanya nak terasa hati hanya meluahkan pendapat... nak pakai tudung ? tudung saji ke?mehh nak tolong pelangkung

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com