Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Kesan Buruk Menengking Anak


Entry pendek je untuk hari ni , nak marah anak boleh tapi bila selalu menengking anak pasti bawa kesan buruk kat mereka ... betul ~ jaga anak ni sangat menguji kesabaran .. tapi ''kalau takde sabar memang kita yang akan jatuh gaung'' .. semoga di beri kesabaran yang tinggi untuk menjaga amanan yang Allah berikan .. bila nak marah anak just fikir balik waktu kita berdoa sungguh-sungguh untuk dapatkan anak yang tak semua orang akan dapat .. 

Comments

Eeca Shyaa said…
Budak ni belajar apa yg orang buat kat dia. If selalu kena tengking kena marah, tak mustahil dah besar nanti pun mcm tu jugak. 😕
Qairina said…
tq for good information tp tu le kadang2 ada jgk masa tertinggikan suara pada anak, mudah-mudahan diri sendiri dapat kawal kemarahan,
fizafantagirO said…
Bahaya jugak eh kesan menengking anak ni ..
Khir Khalid said…
Perkongsian yg baik utk renungan semua. Tulah, klu selalu tengking2 anak takut juga satu hari nnti bila dia besar, jadi berdendam pula. Lebih2 lagi klu kurang didikan dan bimbingan kasih sayang. Thanks sharing.
Rozak said…
Sama samalah menjaga amanah..
nini said…
Huhu....harap diberi kesabaran yang tinggi =(
akubiomed said…
Sudah tentu ada kesan buruk jangka masa panjang. Guna diplomasi menegur anak.
Bila ingat kesan buruk ni, memang belajar ketap bibir masa nak jadi naga. Anak kita jauh beza umur dengan kita kan. Normal lah bersikap keanak-anakan.
Zaleha said…
Betul sangat-sangat.
Sebagai parents, kita sendiri kena belajar untuk handle ragam anak-anak. Cuba bawak byk2 istighfar sblm nk marah/ tengking diorang.

Ada x yang ada masalah Hb rendah? Jom semak 10 Makanan Naikkan Hb
YB Shehan said…
risk marah anak.. dia tiru pbuatan kita. hmm.. mmg sabar banyak2 lah kaedahnya. tp kelaut juga kadang2 sabar tu. huwaaaaaaaa
Nadia Johari said…
budak sekarang belajar dari kita..diaorang dah moden..huhu..ikut peredaran zaman.