Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Penantian suatu penyiksaan ~ ?

Assalamualaikum semua ... 
tq yg bagi2 link blog photografer kat entry sebelum ye .. hihi dapat lah cuti mata yang dah banyak masuk habuk eceh .. ape2pun sharing is caring rite .. tinggalkan sekejap photografer kat celah dinding haha jgn marah na.. skang masa untuk berjiwang balik yeahhh !! 


hurm orang kata penantian tu satu penyiksaan ? betul ke macam tu eh .. qaseh pernah eh tak pernah eh pernah2 hehe .. pernah lah jugak menanti buah tak gugur ceh ! tapi selama mana dapat bertahan .. fikir2 balik rasa mcm bodoh pulak tggu buah yg gugur .. so qaseh amek keputusan utk hentikan lah penantian tu ..kerana jiwa dah cukup tersiksa.. n qaseh tahu ada org2 di luar sana yg still menanti ..menanti kepulangan suami ,menanti bekas pakwe untuk kembali ..menanti kerja dan sewaktu dgnnye ... heh2.. besenya yg siksa2 bagai ni tentulah hal cintan cintun cetong ye ... hurmm kdg2 cuba tanye kat diri sendiri tu haaa .. kamu lah jgn pdg2 org2 lain ..tnye diri kamu .. buat ape penantian itu ?berbaloi kah ataupun hanya sia2??tapi kalau kamu still hendak menanti .. ada tips2nya ...



  • tanya diri sendiri betulkah aku akan terus menanti selamanya2.. n tanya lagi kenapa perlu mananti ?adakah penantian itu berbaloi
  • kalau still nak menanti .. serahkan lah diri pada yang maha Esa yang maha mengetahui yg maha Kuasa..mintaklah petunjuk drNya .. yaAllah ya tuhanku kau berikanlah aku petunjuk .. betulkah apa yg aku buat ..patutkah aku harus menanti ... haaa cth je tu .. bukan doa kat sini ..nuh kat atas sejadah amek wuduk ngadap kiblat ! n then solat doa byk2..!
  • tnya kawan2 .. tanya pendapat diorang yg plg rapat 
  • tengok keadaan penantian kamu tu .. adakah org yg kamu tggu still igt kamu atau tgh bhgia ?kalau tgh bhgia forget it now ! jgn jadi hamba setia yg tak berguna !
  • org ate menanti buah tak gugur so tak reti2 nak kait ? kalau nak menanti sekalipun biar menanti dgn bijak .. jgn menanti ibarat katak bwh tempurung tak tahu apa2 yg terjadi di luar sana... biarlah penantian itu kita tahu perkembangan apa yg kita nntikan tu (paham tak)
  • kalau dah sama2 berjanji untuk slg menanti its ok lah .. jgn hanya sebelah pihak menanti ..cth : si A kerja jauh2 janji ngan si B terus menanti .. n janji tu betul2 siyez ..so nantilah jgn mainkan perasaan org ..si A tu pulak kena lah pgg pd janji okeyh !
  • dan banyak agy .. tak sempat nak pk ..tlg pk same2 hek2...

apapun penantian tu jangan sampai menyiksa jiwa,jasad dan perasaan ..jangan mendera hati dan perasaan sendiri ..jangan bermandikan air mata atas penantian yang sia2.. fikir dengak akal yg di beri bukan dengan emosi yg sentiasa ada ,,,hidup berbekalkan akal bukan berbekalkan emosi !

hati berbicara :



andainya penantian mu itu berakhir dgn kegelapan jangan pernah bersedih .. harapan still ada seandainya nafas masih bernyawa... bangun lah dan bangkit dari kegelapan itu ..yakinlah ! cahaya itu ada dimana2 .. jika manusia yg kamu cari maka hilanglah cinta itu .. tp jika Dia yang kamu cari cinta itu akan ada hingga ke akhirnya ... tanpa di duga cinta manusia juga akan hadir perlahan2 menusuk keseluruh  hati mu hgga kamu lupa penantian yg suatu ketika dahulu memberi kegelapan ... kini ia bercahaya dengan sejuta makna ~ yakinlah ..selagi harapan itu masih ada jgn pernah berputus asa ... 
biar lah penantian itu suatu penyiksaan ~cuma jangan terus tersiksa dgn keadaan yg sebenarnya tidak rumit ! 

Comments

Misz-ella said…
memang menanti itu membosankan. nak pulak kalo yg sokmo 'hang' tanpa jawapan. tersiksa jiwa dan raga, kan Qaseh.
Wafi said…
"Dan mintalah pertolongan dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',"
{Al-Baqarah : Ayat 45}

sehebat mana manusia, kepada Allah lah manusia perlu minta pendapat.. sesungguhnya rancangan Allah lebih hebat...
kak, org mne eh?
klate eH?
shaFazie said…
nape tu dear..?
yap penantian tu menyeksakan kan..tapi berkat sabar kita akan perolehi kebaikannya..heehee
Ujang9897 said…
pendek cita..kawin cpt2..=)
PinKy MoMMa said…
terharu qaseh komen kt page kak pinky..t.kasih yang =)

ni utk kamu..
http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/03/bila-eqbal-zack-ujang-yuyu-zulaikha.html
syuwai said…
penantian itu satu penyiksaan? o.0

pe pon, rindu nak baca madah2x dari Qaseh..huk2x

tunggu2x entri seterusnya..hehe
CIK TOM said…
cik tom tunggu bulan jatuh ke riba..tapi xjatuh2 jugak..heheh...
qwert. said…
love this entry . makes me thing for awhile . tapi sya jenis ktegaq . mai tolong basuh pakai clorox jap otak nih . hee
eyja joe said…
thanks 4 ur tips...trase besmgat pula hihi tenkiu yew
kaizen said…
mengejar sesuatu yg x pasti adalah sia2...
shaFazie said…
Adek qaseh ini utk adek..hehe

http://shafazie.blogspot.com/2011/03/follower-yang-ke-50terima-kasih.html
abadi romeo said…
si punggok nantikan bulan..
si kuli nantikan awal bulan..
si gadis nantikan pinangan..
si teruna nantikan cukup simpanan
si janda nantikan teruna punya belas
si duda nantikan janda berhias...

apapun yang dinanti...tentunya yang dapat menenangkan hati...ikut hati mati..ikut rasa binasa..jadi...
ikut lah blog abadi romeo....ahak3
Fasihah Supian said…
penantian itu memang sangat lah menyiksakan...........
Raden said…
kdang2 tak tau nk handle org yg dok tggu kita. ini kisah benar. hehe

sian die..w/pn die tau kt da ade some1 spesel..die tetap tggu..adoi!
Raden said…
oh ye! br prasan header br itu! diva!
zeeLa-AtiE said…
yess dearest qaseh...
carilah cinta Dia...
secara tak lngsung Dia akan bagi cinta baru untuk kita jauh lebey bermakna dari yang sebelomnye..
im beleive on it:D
klu penantian tu berbaloi okeh gak kan qaseh
Zieta Yunos said…
setuju..
oleh itu marilah kita berjemaah utk tdk menanti
huhuhuhahuahua
Orkid Edyliyne said…
agaklah...
tapi.... entahlah... OE sendiri pun tak pasti sebab OE suka buat macam tu..
alahai...

p/s: OE baru datang sini.... salam perkenalan... (n_n)
kay_are said…
ok fine..xmo tunggu cik qaseh dah... ahakz!! <-- men2 saje..
Sunah Sakura said…
ni macam sesuai untuk seseorang tu baca...:)
:: cikNuurul :: said…
mmg,penantian itu satu penyeksaan,.
mendera jiwa, mendera masa,mendera fzikal,mndera mate,segala lah,.huhu,.penat kn?,.sape kate xpenat,..CN ni dh lame mnggu bile la dpt twran kje,.huhu,..
KAMIHIDUP said…
xpyh tggu2, KAMI kan ada, haaaaa. :)
Unknown said…
salam

banyak benda y menyakitkan dalam dunia ni, bukan sekadar penantian, tapi ditipu tertipu diseksa dilukai dan melukai semuanya sakit.
fatian athiea said…
uiksss....................










ni mmg cam dah bengng sgt2...









sabar ye yunx..










beselah tu...










sabau byk2..












smile je ..
Comek said…
Penantian sangat unik. Jika apa yang kita nantikan mendapat maklum balas positif, kan tidak terkata gembiranya. Saya berkata begitu bukan apa, sebab after saya menanti dua tahun, alhamdulillah :D
Salam pengenalan. Jenguklah contengan saya jika ada kelapangan http://zaimiejamat.blogspot.com/
Unknown said…
penantian uji kesabaran.penantian uji keimanan.penantian suatu ujian
najihahfara said…
sangat seksa lah penantian tu..
aiyak huhu
lady-D said…
letihla dok tunggu2 tp x muncul2 ni..tido lg best..haha
CikPuanWanda said…
boleh menanti tp berpada2 la...
eyqasara said…
menanti tu mmg siksa.. :(
Lea Isnawi said…
betul2..penantian itu satu penyeksaan. tak sanggup nak menunggu..sob3
Miss PIJAOSIX said…
akak tengah tunggu bile qaseh nak blanje akak kepok lekor..seksa tau!!
man yusoef said…
segala yg berlaku ada hikmahnya...dan penantian itu satu yg meyeksakan...huhu
Wan Gerrard said…
penantian yang tiada hasil suatu penyeksaan :P
qasehraihan said…
kena kawe cepat2 ni..hehe
Qaseh Dalia said…
kakchik ella -
haha yg 'hang' sokmo tulah yg parah bagai .. geram nak mati ! hihi
Qaseh Dalia said…
wafi -
betul qaseh setuju ... mana2 pun ujian tu dtg kena mintak drNYA juga
Qaseh Dalia said…
mc'tni -
org ganu tapi sempadan kelantan doh..dek org kelantan ke ?
Qaseh Dalia said…
shafazie -
xde pe dear ..saje idea tu dtg hihi ... yup tapi sabar ade hadnya jugak kan ..:D
Qaseh Dalia said…
ujang -
nak kawen tu lah susah ...huh tau lah hang nak kawen saje bikin den jelez
Qaseh Dalia said…
pinky momma -
huhu qaseh juz a picisan blog ..terharu dgn mama
Qaseh Dalia said…
syuwai -
uik2 rindu madah2 ..hehe insyaAllah nnt kite bermadah pujangga ..igtkan boring blog ni asek bermadah je
Qaseh Dalia said…
cik tom -
wah cik tom lama xdtg kemari..ade bace blog ciktom ..bz je ye hehe tggu bulan jugak ni tp kalau jatuh ke riba maybe innalillah lah hihi
Qaseh Dalia said…
uniemarks -
sampai mana nak ketegaq tu ha..meh nak cuci meh ... rendam dlm mesin basuh 2 3 hari haha
Qaseh Dalia said…
eyja joe -
bersemangat selamanya okeyh bukan for one day only
Qaseh Dalia said…
kaizen -
thats true
Qaseh Dalia said…
abadi romeo -
wah2 bermadah berpantun bagai .. kikiki tp betul sume tu ..
Qaseh Dalia said…
fasihah -
eceh mcm ade pengalaman je hik2
Qaseh Dalia said…
naddia -
yup qaseh pun penah ... buat bodoh je lah .. tp last2 terime atas dasar kesian n then xsmpai bape bulan putus jua haha (jahat)
Qaseh Dalia said…
atie -
im believe it too ..juz sabar je
Qaseh Dalia said…
sis yg comel -
yup tapi kdg2 kite tak tahu penantian tu berbaloi or tak hurmmm
Qaseh Dalia said…
zieta -
amboi siap mahu berjemaah lagi hehe
Qaseh Dalia said…
OE -
hehe nape suke buat macam tu ..hati sgt kuat kah .tq dtg nnt qaseh lawat OE cantek ni
Qaseh Dalia said…
kay -
haha tggu qaseh buat ape ..eceh (main2 jugak lah)
Qaseh Dalia said…
sunah -
utk siapakah ? bagi lah dia baca ni ha sonang cito hehe
Qaseh Dalia said…
cik nurul -
qaseh pun dah lama menanti kerja lain ...hurmm sakit hati tp rezeki xde lagi ..hurmm sbr lah nnt ade lah rezeki tu ye
Qaseh Dalia said…
kami -
mengade haha
Qaseh Dalia said…
sisiyira -
sabar dear ... meh qaseh ubatkan hik2 ... biase lah lumrah kehidupan tak lepas dr sume tu ..ade ke org lahir di dunia ni gembira spjnag hayat ?xkan ade !
Qaseh Dalia said…
misz molecule -
baekk punye komen muahahaha .. not me saje tulis entry ni ... xde bengan2 pun lah yunk
Qaseh Dalia said…
zaimie jamat -
alhamdulillah penuh kesabaran awak menanti baguslah tu akhirnya dpt hasil yg menggembirakan tp xsemua org dpt kabar gembira :D
Qaseh Dalia said…
cik najihah -
seksa tahap mana dah hik2
Qaseh Dalia said…
d - la -
jom2 tido haha esok bgun pulak nanti2 ye
Qaseh Dalia said…
cikpuanhaddy -
tQ
Qaseh Dalia said…
wanda -
yup berpada2 jgn smpai merosakkan hati sendiri
Qaseh Dalia said…
eyqa -
ade pengalaman eh
Qaseh Dalia said…
lea -
kalau tak sggup stop it now ..
Qaseh Dalia said…
sis pija ni nak kena cubit awww meh dtg ganu qaseh blnje 40 ekar kopok lekor hahaha
Qaseh Dalia said…
man -
ohh man tersiksa jugak eh hahaha
Qaseh Dalia said…
wan -
nice word like it ..tu baru betul kan
Qaseh Dalia said…
sis qasehraihan -
bukan pasal kawen lah sis
Solihin Zubir said…
penantian sememangnya 1 penyiksaan..
kalau terlalu lama sgt menunggu, bleh tawar hati dgn apa yg ditunggu tu.. heheh..