Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Jangan Terlalu Memilih Cinta ~

Assalamualaikum semua...
selamat petang my readers (perasan )
thanx yang sudi2 lawat blog qaseh ni..ngeee ~ walaupun tak bez time kasih jua kerana bersengkang mata mengadap warno pink yg mmbuat den hampir menjadi pink panther !
hari ni cikgu nak bagi sedikit pengajaran.. bukan pasal buku sejarah or math yang memeningkan kepala hotak ...
semestinya soal cinta...
terpaksa menggunakan watak pelajar dan cikgu..cek lah cikgunyo..pelajarnyo cikgu pilih shida ..bukan cikgu shida yang ehem2 tu kah2..



shida  : cikgu ..apakah erti cinta ?bagaimana saya nak dapatkan cinta itu

cikgu qaseh : amboiii ingat cikgu ni doktor love ke hape..tapi takpe sekali sekala jiwang ... kat sana ada sebuah taman bunga yang luas ~ pergi lah berjalan2 di taman itu n then jgn pernah berundur dan cari lah sekuntum bunga yg menakjubkan..dan  petik lah bunga itu..maknanya shida dah temui cinta itu..

shida pun berjalan2 ke taman bunga dengan hati yg berbunga2...tapi tibe2 dia balik dengan tangan yang kosong ~ 

cikgu qaseh : kenapa kamu balik dengan tangan yang kosong ?

shida : T_T saya hanya boleh memetik sekuntum bunga sahaja...masa berjalan2 tadi saya  dah jumpa bunga yg menakjubkan itu..tapi saya meninggalkannya dulu sebab saya ingin mencari bunga lain mana lah tahu dapat yang lebih menakjubkan..tapi xde..dan bila saya patah balik bunga yang mula2 saya jumpa tadi dah hilang ...uwaaaaaaaaa

cikgu qaseh : ye itu lah cinta ~

hari lain pulak ...pelajar yg bernama sunah bertanyakan tentang perkahwinan...
(cikgu qaseh heran..aku ni mengajar subjek hape??haha..layankan aje ~ 

sunah : cikgu apa itu perkahwinan ?

cikgu qaseh : kena tanya ujang ni ..dia bakal berkahwin ...hik2..
ada kebun buah disana...kamu jgn pernah sesekali berundur kebelakang bila berjalan...bila kamu menjumpai sebuah buah yang segar , cantik dan mampu mengenyangkan dirimu..petiklah buah itu..kerana kamu sudah menjumpai sebuah perkahwinan

sunah pun berjalan ..dan tidak lama kemudian dia pun pulang membawa buah itu..tapi buah tu langsung tidak besar dan mampu mengenyangkan dia...lalu 

cikgu qaseh : kenapa kamu mengambil buah ini

sunah : sebab saya hanya berjalan separuh dalam kebun buah itu...dan saya terus memetik buah yang pertama kali saya  lihat walaupun ia tidak sesegar dan mampu mengenyangkan saya tidak mahu kehilangan buah itu ... dan tak mahu pulang dengan tangan yg kosong..lalu saya memtik buah itu ..dan saya tak mahu kehilangannya

cikgu qaseh : ye itu lah perkahwinan 


hati berbicara :

moral of value ~ 
tak perlu memilih cinta...
andainya ia datang dakaplah dan jangan sesekali lepaskan..
andainya cinta itu terlepas dari dakapanmu ..maka cinta itu tiada lagi...
tak usah mencari yang sempurna untuk mengikatkan satu perkahwinan..
cukuplah diri mu yang mmpu menyempurnakan sesebuah ikatan itu ~
tidak dinamakan manusia jika tidak sempurna...!
biar lah cinta itu datang dengan keadaan buruk sekalipun...
tapi akhirnya cinta itu akan berubah menjadi lebih indah ~

tq pelajar2 ku
sunah - (ade kempen bez jom semua juin) http://www.sunahsukasakura.com

            

Comments

ina xde pown..hik3 xsempat nk jd ank murid cikgu la arini..hak3
Anonymous said…
Sangat2 memberi inspirasi.. =) Cinta itu rumit..namun cinta tetap indah..
nur said…
bercinta di sini.. hikhik..
aDisH.sHidA said…
sama2 cikgu......arini saya telah pelajari ilmu cinta...betul jgn kita tinggalkan sesorng kerana org lain..kita tatau org yg kemudian itu mcm mana...
Sunah Sakura said…
terima kasih cikgu! hehehe~ kak shida kalah! yey! :p
yna fazlyna said…
cik qaseh,, yna baru bace separuh je tapi cam penah bace kat novel norhayati berahim ranting cinta si plato...walau pe pun jemput singgah blog yna..huhu
Anonymous said…
kalu dh amik buah 2 tp dlm die busuk mcm ane..??
2 dikire mcm ane ek..?
cikgu2 tolong jawab ek..
sang kelembai nk taw ape jwpan
cikgu tok soalan sang kelembai..
ghahhahaha
Encik MamaT said…
hehe.. bersyukur dan hargai apa yang kita ada dan kita dapat... :)
JUNKO-EL-HIDA said…
Ingat x satu lagu apek nyanyi dengan yusri :

"Cinta itu boleh diumpamakan bagai..makan sambal belacan..Walau pedas hingga mengalir air mata..Masih mahu dimakan juga"..

Hahaha..Walau dalam lirik yang lawak tapi penuh dengan makna yang tersirat disebalik kata..Cheeewaahh..
Along Usop said…
jangan tanye ujang.. die tu bukan leh caye.. tanye ben Ashaari tros je senang.. wahahah..



*bile memilih sangat.... padan la muke.. =p
sArAh said…
diolah dgn baik.. (skemanya ayat.. hehe..) setuju sgt2.. nice entry.. :)

mesti bace~ istimewa
Afifah Addnan said…
akk..sye from SB tu..yg semcm wt kontrovesi sal cntik tu..sori k..btw..citer2 i mmg best n mksod dye..pergh..love it.!
Unknown said…
boleh pinjm kata kata sikit tak..nk letk dlm fb..hehhe
nazirulhazwan~ said…
watak den mane??kite kan kawan baik=(
Awatif Azizi said…
so sweet sis~
i likee laahhhh...

kte x perlu memilih cinta 2..
asal cinta yg dtg 2 dpt membuat kte bahagia dan dapat menerima baek buruk kte sudah memadai..

p/s : hargailah pasangan anda sebaik mungkin...
athirahassin said…
lamanyaaaa xdtg singgah sini... even jrng komen... heheheh... bila lama xdtg br pasan byk bnd nmpk lain..

nway.. jom join kempen sunah =)
Sesopie said…
Betul2.. Jangan nak memilih sgt..
fyna ahmad said…
suke cite kt atas tue...
<3
syuwai said…
best entri ni..hehe
love 4 all..akak dapat idea dari mana buat cite nie?Menarik..^_-
liyana afiqah said…
dalia dh di tag :)

http://mellowtypo.blogspot.com/2011/02/cabutan-bertuah-bernilai-rm100.html
Qaseh Dalia said…
@CinderLaLa
cinta yang rumit tu byk dugaan ... kalau tak lepas dugaan tu hancur lah cinta tu..cinta lebih indah di sulami dgn kewarasan akal ~
Qaseh Dalia said…
@aDisH.sHidA
yup kalau terlalu mengejar kesempurnaan..smpai bile2 pun takkan dapat ~
Qaseh Dalia said…
@yna fazlyna
hehe cite ni terjumpa kat laman web tapi dalia olah balik ~
Qaseh Dalia said…
@sang kelembai
kalau kita dah ambil buah tu..tapi buah tu busuk .. tu maksud nya kekurangan yg ada..setiap org de kekurangannya ... n kekurangan tu boleh diperbaiki ... ~ nobody perfect ... buah yg busuk ..tapi sometimes sedap di makan ~
Qaseh Dalia said…
@JUNKO-EL-HIDA
yup pernah dgr apek nyanyi hehe..mmg de maksud tersurat pun
Qaseh Dalia said…
@Nurul Afifah Addnan
kontroversi ape ek?dah lupe lah haha... tq dear
Qaseh Dalia said…
@nazirulhazwan~
nnt den guna watak hang...kawan baek ku haha
Qaseh Dalia said…
@zila mukhtar
akak cari2 dalam internet gak dek..n then olah balik hehe
Qaseh Dalia said…
@mellow
tq yunk insyaAllah will juin
niniem◕‿◕ said…
comel je cite ni cekgu~ :)
niniem◕‿◕ said…
comel je cite ni cekgu~ :)
back to top