9 Feb 2011

10 sifat Calon Suami Yang Baik ~

Assalamualaikum semua ~
selamat petang ...first entry todey ... nak kurangkan entry mcm abg ben kah2x..
poyo je tuan tanah kedaung neh...
ok fine tengah mencari calon kat my sis  dek ina ku syg...haha cian ye sunyi tanpa teman,,
sis tengah cari ni dear...tapi sis nak cari yg terbaekkk punye..
yang ade sifat2 kat bawah ni ha... ~ 
ada?kalau ada meh2 temuduga ngan dalia yuk...hihihi

sebelum tu meh nak snap pic ..
tak hensem tak pe ..janji ade ongggggggg ! baekk punye..
holiauuu hahaha ~


1-kuat amalan agamanya ~
tapi macamana kita nak tahu ..tambah2 kita baru kenal someone tu ..tu pun kenal kat sahabat blogger ahaha...tak semestinya berkopiah , selalu dok masjid..n bergaul dengan org2 yang beragama saja ... tengok lah cara dia menjaga solatnya .. suka solat berjemaah dan solat awal waktu...cara pemakaian pulak tengok time2 sukan..dia pakai seluar pendek or panjang..biasanya laki yg beragama sentiasa menjaga auratnya ..even betis sekalipun ..

2-akhlak yang baik
mula2 kenal someone tu kita tak tahu macamana akhlak dia..tapi lama2 kenal kita boleh lah tahu pergerakan dia n perbuatan dia..mudah je..sifatnya kdg2 tegas tapi sebenarnya lembut dan bertolak ansur .. pertuturan pulak sopan melambangkan peribadi dan hati yg mulia ~

3-maruah 
tegas mempertahankan maruahnya...orang mcm ni tak pergi ke tempat2 yang menjatuhkan maruahnya contoh disko2..tempat2 karok..

4-amanah
tidak pernah mengabaikan kerja2nya...amanah melakukan tugas dengan baik..n tidak menggunakan kedudukan atau menyalahgunakan kuasa yg ada 

5-kewangan 
tidak boros tapi tidak kedekut..dia tahu membelanjakan wang dengan bijak ..mana yang baik n mana yang salah ~

6-menjaga mata 
bukan mata juling ok ! bukan jugak mata bulat ..ooo kalau mata bulat maknanya baik ahahaha..giler ~ menjaga mata dari memandang benda2 yg tak baik...cth time ckp2 ngan kengkawan nye..tbe2 dtg sorang awek..fuyooo seksenyeee yuuu...tapi dia still buat tak tahu...n lgsung tak pndang pmpuan tu... 

7-pergaulan
jaga pergaulan ...maknanya pergaulan dia terbatas walaupun dia mmpu untuk membebaskan diri utk bergaul ngan laki n pompuan tapi dia tahu batas2nya sebagai seorang lelaki yg baekkkk...

8-rakan
biasanya laki yg baik ni ade rakan2 yang sama jenis jugak...berkawan dengar rakan2 yang tak terlalu sosial...:D so kalau tak boleh tekel dia..sila lah tekel rakan2nya yang lain ok

9-bertanggungjawab
first tengok dia dengan family n adek beradiknya yang lain...bertanggung jawab or tak?senang je.. tengok lah kalau mak dia msg ke col mintak tolong..dia balik atau still melepak dgn kawan2..org yg bertggungjawab pasti mndahului kan apa yg pnting

10-tenang
wahhh yang ni kalau nmpak muka bersih je..terus cair kan...tak lepas mata memandang ~ bila bercakap dengannya..dia sentiasa tenang dengan sedikit senyuman menghiasi bibir..walaupun dlm keadaan mencemaskan pun dia still tenang ~ makkkkkkkk anak mak dah cairrrrrrr hehehe...


hati berbicara:
sejahat2 wanita hanya lelaki yang mampu membimbing nya yang sentiasa dicari2..
secantik2 wanita hanya lelaki solehah yang ingin dimiliki..
sehebat2 wanita sentiasa ingin di bawah pimpinan seorang lelaki yang baik..
sekaya2 wanita hanya iman orang lelaki yang bertaqwa ingin di beli..
seburuk2 wanita hanya mencari secebis kasih syg dr lelaki yang hanya nmpak kecantikan nya.. ~
ada kah insan itu ?
hurmmm .... kata2 boleh membentuk seribu janji..
tapi menunaikan satu janji pun tak mampu ..
bukan kata2 janji mu yang ingin ku miliki..
tapi kesabaranmu .. kekuatan iman mu...ketenangan di wajahmu ..
menjadi selimut tidur malamku...
sehingga ku rasa spt berada dekat dengan ilahi ~




Ujang9897 said...

alamak..terasa ciri2 nie ada pada ujang..hahaha

~..Lesung Batu..~ said...

wah terharunya.......(T_T) sis memang terbaek la..syg sis ketat2!~ =)

Fariehan Ibrahim said...

sgt perfect! >.<

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

petua sis, kalo na tgk lelaki tu ok atau tak, tgk solat subuh dia...kalo dia bgn awal, pegi surau utk subuh, alhamdulillah u've got the correct person!! sis dah dpt sowg!! =)

aDisH.sHidA said...

beso nyer nama adik ina tu....nama shida xde ke...kan kami nie bermadu..qaseh mertua hahahaa

lini hasnan said...

taste kita serupa ;)

Muhammadnuraizuddin said...

ihihih..suma orng tak sempurna..tp, apa salahnya klu kita cuba menyempurnakannya kan.even takkan 100%

M a s A z i m a H said...

agak payah nak jumpe ape yang seperti kita nak. tapi kalau dah dapat terima seadanye.. bincang mana yang tak elok tu untuk buat perubahann. ehehe

IBNU QASIM said...

artikel yang menarik......

Admin said...

so dah jumpe belum?? ;-)

bardboo said...

alhamdulillah..dh dpt yg terbaik buat diri sy..

Jom Lawat Blog Bardboo

Ihsan Arifin said...

haha terbaek ;D

~aYeeN & SuE~ said...

salam..
bestnya kan klu dapt lelaki sprt cri2 kt ats tu..tp utk dpt yg terbaik kta pon kne jd yg terbaik..moga kta dpt yg terbaik drNya..amin.

AkuMuzikFilem said...

saya nak interview

Asfz said...

the perfect guy..hik3x..
menjadi idaman setiap wanita..wah! :D

Sunah Sakura said...

oh~~~ suke, suke, suke sangat entry ni dear~ :)

jum sebar KEMPEN: Kami TAK Sambut Valentine~ :)

Ogy said...

kurangkan entry yg mcmana tu ek...hehehe...

apa2 pun teruskan menulis...suka tgk lia rajin tulis entry yg berinfo ni...

ahkak ske merapu jek...ahakss..

Qaseh Dalia said...

@Ujang9897
haha ye dop...byk kentut je ujang tu

Qaseh Dalia said...

@~...AmALinA....~
ngee hehe lebiu yunk

Qaseh Dalia said...

@FariehanIbrahim [LBC]
tq dear

Qaseh Dalia said...

@Khumaera Ismail aka Habibi Hamid
tq sis...a.ah kalau liat bgun subuh sah tak solat haha

Qaseh Dalia said...

@aDisH.sHidA
nama shida ade neh dalam hati hehehe

Qaseh Dalia said...

@lini hasnan
kembar ku haha

Qaseh Dalia said...

@Muhammadnuraizuddin
yup..tak semua perfect tapi practis can make perfect

Qaseh Dalia said...

@Mas-Azi-Mah
yup semua kekurangan boleh di perbaiki...even kite pun tak sempurna hehe

Qaseh Dalia said...

@IBNU QASIM
tq so much

Qaseh Dalia said...

@Phat
dah hik2

Qaseh Dalia said...

@bardboo
alhamdulillah semoga kekal selamenye ye

Qaseh Dalia said...

@Ihsan Arifin
yeyyy

Qaseh Dalia said...

@AkuMuzikFilem
wah dah cukup syarat2?

Qaseh Dalia said...

@asfz lily
peeeweeet hehe

padlie said...

Sebagai lelaki, saya pun nak jumpa lelaki yg ada pakej lengkap camni.. Wat adik ipar hehehe

8/10 atau 9/10, saya dah jumpa.

Apapun salam kenal dr saya :)

✿ Miss Erin ✿ said...

waa....sob2.. terharu dengan kata2 yg terakhir..... :')
hmm, ciri2 nie memng apa setiap wanita inginkan kan?

Qaseh Dalia said...

@padlie
salam kenal padli

Qaseh Dalia said...

@✿ Miss Erin ✿
hehe ...yup dear