Childhood Memory Lane | Kedai Menjual Barangan Rare di Zaman Kanak-Kanak 1970 - 1990 an

10 ulasan:
Assalamualaikum , bila dah dewasa ni tetiba rindu dengan zaman kanak-kanak , zaman yang memang hampir pupus di telan zaman kemodenan .. dunia sekarang rata-rata dunia teknologi , budak-budak sekarang pun mana nak rasa mandi tali air , tangkap ikan , main lompat getah haha best woo , main sampai lewat petang tapi sebelum maghrib kena ada kat rumah dah kalau tak nak kena bebel dengan mak ayah :p

Kenapa tetiba cerita pasal zaman kanak-kanak ni oiii ! sebab aku ada ter 'masuk' satu kedai yang penuh dengan barangan di kala aku waktu kecik-kecik dulu .. terus menggamit memori haaa giteewwww

Tak ready lagi dah snap -_-
Restoren Zatulicious di My Town - Makanan Warisan Kelantan 

Hari tu aku jalan-jalan ke My Town , untuk pertama kali nya aku jejak My Town tu pun angin hencik K helok nak pergi kan , so iols ikut je kebetulan kerja blog aku di Mid Valley siap awal so lepak makan jap , alkisah nak try makan di kedai makan abang ipar di My Town , nanti kalau korang singgah lah Restoren Zatulicious ~ kat sini signature nya adalah makanan tradisional dari Kelantan .. sedap woooo

Try Nasi Kak Wok lu seround , not bad , sedap tau .. customer kat sini pun ramai juga

Haritu memang pergi tercari-cari jugak kat mana la kedai ni haaa , rupanya kedai ni kecik je macam kiosk di apit dengan kiosk makanan so tak berapa nak nampak hehe , abang ipar siap tunjukkan kedai ni haa , tu lah cari dengan hidung memang tak jumpa , aku lahir 1988 so kanak-kanak zaman 80 an gitu , masuk je kedai ni memang menggamit memori gila wei ! 

Kedai Childhood Memory Lane ni di My Town , berdepan dengan Restoren Pizza Hut , kecik je kedainya tapi macam-macam barang ada .. meh tengok apa yang sempat aku snap ! Yang tak sempat snap gambar tu sebab dah tenggelam dalam kenangan dulu kala.

Brick Game , salah satu mainan yang aku suka .. main ni macam tak pernah boring tau , padahal game sama je kan haha 

Dulu suka gila beli belon ni , haha sape suka jugak kita geng ! calit sikit kat stick tu lepas tu kulum-kulum then tiup haha , bila dah jadi belon suka pecah kan bagi bunyi dan bila pecah penyet sampai kecik siap hempuk-hempuk kat dahi bagi bunyi .. kakakaka

Yang ni rasanya zaman sekarang pun ada lagi , yang ni tak berapa rare sangat .. hihi


Mainan ni masa kecik dulu macam tak pernah jumpa je haha , bukan mainan zaman aku macam ni .. mungkin zaman 90 an kot :p

Haaaa ni salah satu favourite aku , aku suka beli ni pastu jadikan subang , weii lawa gila kot pakai subang ni , merelip uols ! haha aku tak pernah jadikan ia sticker, memang aku beli khas untuk jadi subang .. kah kah !

Snek-snek zaman dulu , biskut-biskut yang mungkin kegemaran korang kan ~ 

Bila tengok jajan ni kan yaAllah terliur gila , aku suka makan gula-gula ni masa kecik-kecik dulu , siapa tak pernah makan memang rugi weh ! sekali ngap je terus habis haha dulu murah-murah je fuhhh bila tengok harga kat kedai ni amboiii diaaa .. tapi yelah zaman dulu seposen pun dah boleh beli banyak benda kann 

/
Ni lah gam yang aku guna waktu sekolah dulu , yang dalam botol tu kalau biar lama memang busuk gila haha tapi rare kan siap ada sudu lagi , ko hadoo ? hehek

Biskut-biskut camni aku kurang makan sangat , sebab lebih suka kan jajan , ish dasar budak2 !

Yang candy ni tak pernah pulak aku makan , aku biasanya makan yang candy bentul packaging dia macam ni jugak tapi ada debu-debu dan colourful .. yang ni candy herba .. heheh

Hati Berbiacara :

Ada sesuatu yang kita hanya boleh kenang sampai bila-bila , tapi nak gapai balik memang tak dapat dah kan , setiap zaman makin banyak perubahan yang sekian lama makin pupus .. tapi bila kenangan itu hadir ia tetap ada di dalam jiwa dan ingatan yang sememangnya tak mungkin dapat aku lupakan ,  1988 .. zaman yang aku terlalu rindukan , kerana zaman itu banyak memberi kan aku kegembiraan .. :)


10 ulasan:

  1. Kalau dapat pergi sana memang nak borong semua barang nostalgia tu, mengamit memori tu!

    BalasPadam
  2. paling KLMJ yang belon gam tu. hahahaha

    BalasPadam
  3. Gam yg ada sudu tu mmg slalu guna masa sekolah rendah dulu. Lama tak ingat dah gam tu smpilah tengok balik kt gambar ni hehee.. nostalgia :)

    BalasPadam
  4. Hehehe semua kat ats tu kekya pernah ada dulu.. tapi yang brick game tu bukan ada beli tahun 80an.. tapi bli masa 90an dah tak waper nak pemes dah .. hehhee

    BalasPadam
  5. yes candy gula2 tu TY pun pernah makan.. yg herba tu tak pernah pun jumpa... tapi yang gam tu sangat nostalgia babe.. baru gi MyTown tapi tak habis pusing nnt bila2 pergi boleh singgah kedai makan abang ipar Qaseh.

    BalasPadam
  6. Barang kesukaan saya zaman kanak2 pulak semestinya piano kecik warna biru air... hihihi kelakar bila teringat main acah2 Pro padahal bunyi tah apa je kehkehkeh 😆😆

    BalasPadam
  7. Salam singgah :)

    https://messarah.blogspot.my/2017/10/hectic.html

    BalasPadam
  8. wah menggamit memori betul. tua dah qaseh oiiiiiiiii

    BalasPadam
  9. Kalau tgk gambar..teringat dulu-dulu..hehehe

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com