Perasaan bila menjadi seorang IBU

4:00 PM

Assalamualaikum uols ~ masih belum terkubur lagi blog ai okeyh walapun dalam pantang , haaa gigih , lagipun dalam pantang xde pulak kabor takleh berblog kan hihi .. merepek je , 

Alhamdulillah saat ni baby ayyan dah masuk hari ke 19 , phewww pengsan umi , kali ni nak cerita sikit la bila dah bertukar status ni kan , kadang-kadang macam tak percaya lagi dah jadi seorang ibu , mama , umi , mummy , emak dan sebagainya tapi aku memilih umi sebab panggilan umi ni macam aku ni penyayang dan penyabar sangat padahal di sebaliknya haha .. pape je la kan , jiwa kalau rasa masih remaja ni susah jugak .. hurmm btw setiap orang akan mengalami fasa-fasa hidup mereka sendiri , dulu-dulu bila baru kawen rasa tak percaya dah jadi wife orang kan , sekarang bila baru jadi ibu perasaan sama jugak datang .. kau ingat kau mude lagi ke qaseh oiii .. lepas tu tua bangka pulak khenn .. hehe 

curik gambar kat fb , malam2 cenggini la baby ayyan nak menempel haaa 

Ok jangan nak merepek sangat , jadi nya bila aku dah jadi umi ni , banyak benda yang nak kena belajar .. sekarang masih di tahap baru lagi , masih berperang dengan emosi , penat , ngantok , nak berak susah , sakit tempat luka , kena bergantung kat orang , bab susu ibu dan byk lagi lah .. tapi dari hari ke hari sebenarnya semua ni mengajar aku jadi lebih sabar .. cuba buat sendiri , kena kuat , xboleh sgt manja2 , tak boleh give up .. bila tengok muka baby ayyan nangis nak susu alahai kesiannya so kena struggle bagi susu tengah2 malam , 2 3 pagi , walaupun ''puting'' (sory ayat tak tapis) sakit sangat sampai berdarah n melecet , ada satu malam tu genggam kuat tgn hencik somi dek kepedihan sgt bila baby menyusu tapi tengok muka sedey baby ayyan  tak sampai hati nak bagi susu formula .. walhal mula2 masa takde susu terpaksa bagi susu FM , masa tu susu memang takde , stress jugak la aku masa tu .. ! nangis2 gelepor atas lantai #oktipujehehe

Tapi alhamdulillah sekarang susu dah ade banyak tapi aku still rasa xckup je untuk baby atau baby boy memang kuat minum susu , then kena jugak pam .. hohoho pengalaman setakat ni pasal susu .. dan masuk hari ni alhamdulillah semua berjalan makin ok dan ok .. cuma baby ayyan kuat naawwwww merengek skang ni , nak tido pun susah .. maybe sebab hari tu ''kuning'' tahap tinggi buatkan baby selalu nak tido je .. skang nak tido malam susah jugak .. so terpaksa la umi amek batang mancis tongkat mata sambil layan lagu raggae haha .. baby pun makin membesar, lagi banyak dia perlukan susu , baby kan tu je la makanan dan minuman dia so umi kena kuat ! chaiyokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk chaiyokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !

Hurmm hehe macam ni rupanya pengorbanan seorang ibu , kesian mak aku dulu jaga aku ngan adik beradik 6 orang plak tu .. fuhhh sado betul bila jadi mak2 ni kan.. kalau tak sado tak mampu nak bersalin la kan even sakit sangat2 ..tapi jangan risau sebenarnya kekuatan tu akan datang sendirik .. nampak je tak kuat tapi semangat tu akan datang lebih2 lagi tengok muka baby , cuma semangat ibu2 akan hilang bila suami tak menyokong , tak support wife dia , so bagi suami2 di luar sana tolonggggg sangat hargai isteri anda .. kerana mereka terlalu berharga cewahhh gitu ... stop jap .. baby jaga la pulek ... tutttt tutttt 

ok sambung balik , hihi so perasaan aku fuhhh mestilah gembira .. kdg2 emosi dtg tu dah rupe org meroyan gak la , nangis tu lumrah kehidupan umi .. haha tp tu mula2 la sbb sakit luka , sekarang alhamdulillah dah boleh jalan , pergi dapur , mandi sendiri , boleh urus diri sendiri , boleh riba baby syukur sangat .. cuma aku je tak sabar2 ... nak cepat sembuh hihihihi..  ok tu je lah kot setakat ni pengalaman manusia yang baru bergelar ibu .. haha jangan gelak okeyh

Hati Berbicara :


Hidup ni penuh dengan ujian , Allah takkan bebankan hambaNya di luar kemampuan , so bagi yang bakal bergelar ibu bertabahla .. ujian sedikit atas nikmat yang terindah dalam hidup yang tak mampu di beli dengan wang ringgit , jangan mengeluh dan berputus asa .. kerana segala2nya adalah doa dari kita .. so selamat menempuh segalanya dengan penuh kesabaran dari UMI yang kadang sabar dan tak sabar jugak haha .. btw baby ayyan pun dah ada IG ok , saje je buat2 untuk kenangan .. setiap detik akan umi simpan sebagai memori di masa akan datang .. doakan baby ayyan membesar dengan penuh rahmat :) 

You Might Also Like

4 ribu bUdak comel coNteng2

  1. Hai ayyan hnsem.. samela sbln prtma pedih skit sbb susukn baby huhu..tp pastu ok..truskn ksi..klo susu brlbh bru pam tau..direct offen.. insyaAlla baby kuat shat..chaiyokk umii^^

    ReplyDelete
  2. Ayyan Ayyan Ayyan Ayyan Ayyan!
    Bila nak balik ke kota ni!! Tazaaabaarr nak gomol!

    ReplyDelete
  3. semoga membesar dan melasak dengan jayanya rayyan ! good boy.. buli umi ngan ayah okeh.. hahahaa

    ReplyDelete
  4. Dalam rasa gembira ada ujian Allah berikan. Kalau kita tabah in Sha Allah, kesudahan yang baik. Memang bukan mudah menjadi seorang ibu, setiapnya ada cerita sendiri.

    Apapun tahniah ada baby ni .. comel sungguh.

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

Popular Posts

Subscribe