Ego

7 ulasan:
Assalamualaikum

Aku selalu gagal dalam menulis mukadimmah yang sempurna dalam entry aku , dan selalunya aku stuck dari perenggan pertama lagi , yang akhirnya masuk dalam draf , dan akhirnya lagi aku akan delete segala entry-entry dalam draf .. dan sekarang aku fikir , ini mungkin mukadimmah yang terbaik sepanjang berblog .

Cakap pasal ego , tak payah tipu lah , masing-masing ada ego , tapi yang membezakan ego tu , tahap ketinggian mahupun rendah , kalau nak tahu tahap keegoan kita ni tinggi ke rendah , senang je .. cuba suruh orang kritik tentang diri kita ? Cuba fikir dalam-dalam bila mana orang sekeliling nasihat kita .. kita ambil pusing atau terus kita memberontak .. kat situ dah nampak macamana ego kita ..

Kadang-kadang dalam diri kita ni penuh dengan cela , tapi bila di cela tahu pulak marah .. sedangkan cela kita tu boleh kita ubah ke arah kebaikan , senang je sebenarnya , macamana kau nak tangani cela yang ada dalam diri ? Contoh bila buat salah , just admit . Mengaku , senang kan ??? Tapi tu lah manusia suka ambil jalan jauh dan bersimpang siur yang akhirnya memakan diri sendiri ..

Hati Berbicara : 

Jangan lupa , kita sememangnya lahir bukan sempurna , ada cela itu , ada cela ini .. tapi kita boleh ubah cela - cela yang ada ..bukan bermakna bila kita ubah segala cela tu kita jadi sempurna ? Bukann.. cuma hidup kita pasti nampak berubah . Dan draf keegoan kita makin lama makin menurun .. dan 1 benda yang membuat kita lagi nampak tidak sempurna .. EGO ~

7 ulasan:

Cik Sue berkata...

lama saya menunggu entry begini dari cik qaseh,saya ni peminat setia cik qaseh tau
betul tu,untuk rendahkan ego kita,bila org mengkritik jangan mudah melenting,tarik nafas dan pikir sejenak dari segi postifnya,renungkan betul ke tak apa yang irang kritik tu kita buat,dan amik langkah untuk ubah.

Si DauN CeRi berkata...

well said cik qaseh~

tetibe sy ade mood nak blogwalking mlm ni.. happy blogging ^^

fatihah fazlin berkata...

itulah namanya manusia kak qaseh.

siti sarah berkata...

Salam perkenalan Qaseh :)

betul tu...semua manusia ada ego...sy pun sama..huhu..susah betul nak ngaku kalah....but akan cuba buang ego tu slow2..tq qaseh untuk nasihat tu..

Jemput ke blog saya jugak ye Qaseh... www.ladysara84.blogspot.com

Adinda Baizura Mazlan berkata...

mengaku salah itu kadang kala perkara yang paling susah dilakukan...

fizafantagirO berkata...

saya juga telah lama menunggu entry sebegini , =p . Setiap orang ada ego dia, mcm qaseh kata tinggi atau rendah tahapnya . dan satu lagi, sama ada dia boleh sembunyikan atau tidak

Farah Waheda Wahid berkata...

bravo qaseh... a good piece of entry indeed...

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com