kemaafan dendam yang terindah ...

Assalamualaikum ,, datang buang sawang blog jap .. hihi sambungan trip pun tak hupdate lagi nanti2 lah ye , 

just nak story about something yang melegakan or boleh jadi satu kepuasan pada diri sendiri and orang lain jugak , sebelum ni qaseh dah pernah tulis pasal entry maaf  tapi waktu tu hati belum masih redha , hati tengah panas dengan apa yg terjadi .. lebih2 lagi dalam hubungan persahabatan .. 
kawan .. maaf andai suatu hari nanti kita berselisih , andai suatu hari nanti kita berjumpa . aku bukan yang kau inginkan .. aku bukan yang dulu lagi .. kerana biarpun aku memafi segala silapmu .. kelukaan tu sedikit sebanyak merubah aku .. tak semua tapi sedikit , sedikit yang mmbuatkan kau tak mengenali aku , maaf aku bukan yang dulu lg .. aku yang lebih brhati2 , kerana takut ia berulang lagi utk kesekian kali .. selamat jalan ~ 

ingin memaafkan seseorang tu sebenarnya susah jugak kan , susah bila hati belum redha sepenuhnya , belum sembuh dari luka , belum pulih untuk menganggap segala yang terjadi tu satu benda yang kecil .. sangat2 susah , hurmm ia jd senang bila hati dah redha .. semalam kawan yang pernah buat fitnah kat qaseh kat tempat kerja dah last day , dah berhenti kerja .. ok fine alhamdulillah tak payah nak tengok muka dia lagi , sebab setiap kali tengok perasaan benci tu makin meluap .. 

semalam dia minta maaf , dia col banyak2 kali .. sebelum ni qaseh dah ikhlas maafkan dia , tapi bila dia buat lagi something yg melibatkan maruah kita .. qaseh tak mampu , qaseh bukan seorang yang baik hati , bukan malaikat yang terlalu mudah menganggap benda tu sekecil kuman .. dia col qaseh biar je , dia meseg bagi la peluang untuk dia cakap dengan qaseh sekali pun jadi lah .. time tu semua amarah bangkit , rasa nak lempar atas muka dia .. tapi sbr , time tu kerja xnak balas meseg dia .. takut nanti termenangis kat tempat kerja ..

n then  mintak pendapat kawan ..memang dah nekad taknak maafkan dia sampai mati .. mmg dah nekad sangat taknak maafkan dia smpai bila2 , tapi terusik dengan nasihat kawan .. dia ckp 'manusia tak pernah terlepas dr melakukan kesilapan , kalau kita maafkan kesilapan org lain insyaAllah nnt kesalahan kita jugak akan mudah di maafkan , kita tak tahu  salah kita nanti mungkin lebih besar ' Allahurabbi rasa teruk sgt .. 

then sempena malam nisfu syaaban qaseh dah maafkan dia , qaseh nasihat dia panjang lebar dah macam esei dah , qaseh tak harap pape pun qaseh cuma harap dia mampu ubah cara dia .. mampu berubah ke arah yg lebih baik .. qaseh pun tak sebaik yang lain tp qaseh cuba untuk jd yang lebih baik .. alhamdulillah sekrang jiwa ni , hati ni dah rasa tenang sangat2 ..betullah orang cakap kemaafan tu dendam yang terindah ,, antara nak dengan tak nak je .. sudahla kawan kita buka buku baru , lupakan segala yang telah terjadi ..

sebab hidup ni sangat singkat .. Allahurabbi tq bukak hati ni dari kebencian , bebaskan hati ni dr segala dendam .. aku maafkan dia bukan sebab aku baik tapi aku hanya ingin mencari keredhaanMu Allah .. selebihnya hanya Kau yang Maha berkuasa atas sekalian makhlukMU .. 

hati berbicara :
takpelah dunia ni akan ada pahit , kita kena menangis ,sometimes menderita and so on, so that kita boleh merasa kebahagiaan pada masa hadapan , kebahagiaan dan kegembiraan tu kadang-kadang kita kena bayar dengan air mata kan , takkan dapat segalanya percuma , walaupun manusia nampak kita ok diorang tak tahu sebenarnya kita pernah hebat menderita , dan Allah jualah yg mengetahui dari A hingga Z , dari hujung rambut sampai hujung kaki,setiap penjuru masalah yang datang , setiap inci isi hati ,semua Allah tahu .. 
-cebisan ayat dr dr.cinta punya belog-






8 comments

  1. Memaafkan mmg mudah mungkin tuk melupakan segala yg telah dilakukan mungkin agak sukar tuk
    dilenyapkan dari kotak minda seseorg individu. Cukup la mungkin di hari kelak cuma bersahabat atas sedara Islam kerana memori lm masih dan kekal diingatan. Moga menjadi pengajaran tuk memilih seseorang bernama SAHABAT.

    ReplyDelete
  2. kakchik doakan Qaseh terus kuat. hakikatnya, mulut memang berkata maaf tapi hati tetap tak boleh terima, kan Qaseh

    ReplyDelete
  3. Mcm2 perangai sahabat..mcm yg qaseh alami pn prna tr jadi..dan skrg ni tgh krisis dgn kwn..x tau knp..mls la nak ckp byk2...diam tu lbi baik..klu ckp byk. .lg byk mslh timbul..ssh kn nak dpt sahabat yg ikhlas dlm prhubungan..

    ReplyDelete
  4. baguslah dah maafkan. elok buangkan rasa dendam dalam hati, bila kita maafkan orang kita pun senang hati, biarpun susah nak lupakan tapi sekurangnya kita tak terbeban dgn rasa amarah dan makan hati. binasa badan nanti.

    ReplyDelete
  5. Memaafkan tu tak mudah. Ya, mudah untuk lafazkan "aku maafkan kau" "aku maafkan dia".. Tapi kadang-kadang terdetik kat hati jugak kan. Bila terdetik kat hati tu, cepat2 ingatkan diri "tak apa, Allah ada. Allah sayangkan orang yang pemaaf" ^_^

    ReplyDelete
  6. memang susah tp tuh yg terbaek lau tidak hati kite xkn tenang kan?? sheda folow qaseh

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..