Wish List ... Perancangan Allah S.W.T

4 ulasan:
Assalamualaikum .. santai entry malam ni , no jiwang-jiwang dude ! dah naik biol kepala hotak ni ..malam ni cuma nak senaraikan my wish buat tahun 2012 sebelum masuk 2013 .. sebenarnya banyak gila , tapi yang gila je banyak ..erk ! 

first wish .. pergi buat kursus kahwin ..dah daftar sudah 6 dan 7 oktober aku pergi kursus kahwin dengan member .. ni hanya lah persediaan , sebelum someone tu duk bebel2 baik aku g kawen eh kursus kawen cepat2 tapi jangan la pk aku dah nak kawen ..lambat lagi maybe 2 tahun lagi sebab dia bagi aku masa umur 26 tahun hahaha kalau nak kawen skang aku dah cakap awal-awal aku taknak ! tapi kalau lah Allah percepatkan ok jugak ..aminnn kui3x (gelak gatal)


second wish .. i want my own dslr ! yeahhh dah lama aku mengidam camera ni tak dapat-dapat lagi , sedih tau tapi insyaAllah aku nak jugak n aku akan dapatkan hihihihi , agak-agak dapat ke tak ek ek ek .. kita tunggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu kalau ade gambar-gambar comei sikit dari biasa maknanya i got it ..kalau ade gambar-gambar air mata tu maknanya tak dapat lah huwa3x ... tapi firasat hati ni akan dapat je ..kan kan budak tu kan ! lalalala insyaAllah november 


third wish .. buat lesen kereta .. ! syhhh malunye umo dah tua tak buat-buat lagi lesen kereta huhuhu , eh tapi kan aku memang takut la nak belajar kereta , xtahu lah kenapa sebab nak masukkan gear tu macam payah je , pahtu nak pegang streng tu pun macam keras je .. huwaaaaaa fuhhh tarik nafas dalam-dalam .. ! kena jugak amek lesen ,pastu kan rasa dalam perut ni yaAllah debar2 sangat ..biasa org berdebar kat jantung tapi aku lain sikit berdebar kat perut n then mulalah rasa macam nak kencing la apa lah isyy tak senonoh lah sufura oiiii ... xpe2 doakan ye ... ok ni jelah wish ..lain2 wish tu biarlah rahsia ... kunfayakun ..

hati berbicara :

kita hanya merancang Allah yang menentukan , apa-apapun jika rancangan kita tak menjadi ingatlah perancangan Allah itu lagi hebat ... janga sesal , jangan sedih , jangan pernah menyalahkan apa yang terjadi kerna ia yang terbaik buat kita .. sangat terbaik buat kita ! jangan memandang hanya pada hari ini bilamana kamu masih belum lihat hari esok di atas segala perancangan Allah pada hari ini ... kadang-kadang doa kita lambat di makbulkan kerna Allah rindu ingin mendengar doa-doa kita .. Allah ingin mendengar dan terus mendengar kerna Dia tak mahu bila doa yang kamu minta kamu dapat .. dan doa-doa itu hilang ...sedih bukan .. so sabar lah ..jgn pernah membandingkan diri kamu dengan org yang lebih baik ,, kerana kamu punya istimewa kamu sendiri =) love u 


Masa muda-muda dulu kala ....

5 ulasan:
Assalamualaikum

tadi duk tengok cite suri last episod , tibe2 akak g amek gambar2 masa jamang jaafar tonggek , masa muda2 comot2 tomei2 .. tiba-tiba je amek , teringat zaman muda bekaliihhhh .. pastu aku pun tgk la balik gambar aku masa kecek2 dulu .. comot gila ! hahahaha tengtengdeng .. mempersembahkan ..

 mak ayah ,abg ke tiga n kakak , atas riba tu aku lerr haha
aku n abg ku .. jangan la gelak weiiii !tau la comot ,, oh ye rambut tu mak kata masa kecik2 potong sendiri tu rupa mcm org asli skit .. ooo dulu style rambut laki xde pacak2 , tapi ke bawah terus ke dahi ye anak2 haha

sensored .. errr

fesyen zamang dulu ..

tapi skang sume nye dah beso panjang , dah kawen ade anak dah pun hihihihi
ade abg sulong , abg kedua ,n adik xde pulak gambor mereka2... 6 siblings forever =)





DINGIN ....

6 ulasan:
Assalamualaikum ...

dingin ... dingin .. dan terus dingin , sekelip mata lembut bertukar keras , pernah tak korang terasa dengan seseorang , emm bila mana ia seakan mengelak dari hidup kita .. tegur pun tak dilayan .. cuba untuk menambat kembali hati itu .. terfikir kenapa tiba-tiba ia berubah ..kerasnya hatimu , tak dapat ku tilik , tak dapat ku baca lagi .. dan takkan mampu ku ramal seperti dahulu .. n then kita labelkan dia mula lupa diri , sombong wpun sebenarnya dalam hati yang dingin itu ada kesedihan .. di dalam senyumannya ada kedukaan...

kadang - kadang layunya bunga tidak lagi memberikan seri , tapi bila di hujani dinginnya embun seakan2 ia kembali bangkit , segar dan memberikan warna yang baru - u never know how it feels until it happens to you

ingin ku katakan padamu , bila seseorang itu mula menjauhkan diri .. ia ingin sesuatu , ia ingin mengasingkan diri di tempat terpencil dalam dunia nya , jangan pernah ganggu ~ jangan pernah usik , kdg2 ia perlukan waktu megubah hati nya yang terlalu rapuh .. entah sebab apa hanya dia yang mengetahui .. andainya kamu mengatakan yang tidak baik ...dia hanya merelakan , tidak melatah ! tidak membantah ..seakan perasaannya kian di bawa angin .. menumbuhkan semangat baru .. mungkin ada sesuatu dari kamu yang dia tidak suka .. mungkin ada sebab ... biarlah dia begitu , melayani bahagianya sendiri .. andai dia terus tidak melayani kamu ..pergilah , kamu tiada hak untuk mempersoalkan lagi ..mungkin kamu perlu melihat dia bahagia bila kamu tiada , dia tersiksa bila kamu ada ... =)

lantas biar kedinginan itu jangan sampai ia jadi beku bila kamu terus mengganggu .. ia bisa jadi parah , andainya kamu sayangkan dia , jangan lupa untuk terus berdoa agar dia sentiasa bahagia .. agar kamu pun turut menumpang kebahagiaannya ........ dunia kita berbeza , arah kita sudah ada dua cabang , satu untuk kamu dan satu untuk aku ... dengan izinNya kita pasti berjumpa lagi kelak diSANA ...insyaAllah ..

But hold your breath
Because tonight will be the night that I will fall for you
Over again
Don’t make me change my mind
Or I wont live to see another day
I swear it’s true
Because a girl like you is impossible to find
It’s impossible.. 
fall for u , song from heart .. lagu ni someone tujukan , terasa di hargai ,alhamdulillah masih ada yg menghargai  ..! jiwang lagi hik hok ..(jgn marah , xboleh tidolah huhuhu)
err kdg malas nak post benda2 sedih nnt org ingat kita tengah sedih , sbnrnya kita tak sedih cuma kita ada idea2 sedih je hihihi apa2pun maybe ada someone yang sdg dalam situasi ini .. 1.36 a.m hupdate entry .. parah !





Berubah dan Kenangan Silam

7 ulasan:
Assalamualaikum ...

manusia mana yang tak perna melakukan kesilapan , manusia mana yang tak pernah terpalit dengan dosa.. jika di hitung adakalanya dalam sehari pasti ada lakukan dosa , dosa kecil mahupun besar dan tak mustahil ada manusia yang pernah hanyut di suatu ketika dulu .. kini sedang menangis meminta taubatNYA , sdg berteleku di atas tikar sejadah mengharap keampunan dari kenangan2 silam yang sering menghantui hidup ... alhamdulillah ...

orang kata orang yang baik sering di uji dengan pelbagai ujian , orang yang ingin berubah ke arah kebaikan bertimpa2 pula ujian dariNYA , Allah nak tengok sekuat mana perubahan yang kamu ingin lakukan , jangan berputus asa , jangan berhenti berharap .... tapi ujian yang paling sakit bila kita benar2 ikhlas ingin berubah ..ada manusia dari kenangan silam still pandang kita jelik , still pandang kita jahat , still pandag kita manusia yag palig jijik ... tanpa sedar dia menumpang hak Allah untuk menghukum manusia ... sedangkan Allah maha pengampun ,Allah mendengar setiap doa2 hamba2Nya .. Allah sukakan doa2 hamba yang ingin kembali padaNya ..sdgkan manusia lebih pantas menghukum !
Saat hati berkata ” INGIN “, namun ALLAH SWT berkata ” TUNGGU “. Saat AIR MATA harus menitis, namun ALLAH SWT berkata ” TERSENYUMLAH “. Saat segalanya terasa ” MEMBOSANKAN “, namun ALLAH SWT berkata ” TERUSLAH MELANGKAH “. kita merancang„, ALLAH SWT juga merancang..tetapi perancangan ALLAH SWT JAUHHHH lebih baik.. :’)  


entahlah aku pun sering terpalit oleh dosa2 .. sering di hambat dosa2 lalu , insyaAllah Allah mendengar setiap rintihan dari hambaNYA , biarlah manusia yang berasa gah ingin menghukum kita ... biarkan mereka ketawa berdekah2 dengan setiap aib yang dia bukakan .. Allah mengira segala2nya .. jgn risau hati2 yang ingin berubah , jangan bersedih hati-hati yang ingin kembali taat .. jangan goyah dengan manusia sebegitu ..kerana kita tak pernah rugi ...


sahabatku .. adakalanya bila terlalu seronok kita sering hanyut , kita pekakkan telinga bila bait2 nasihat di beri ... tapi wahai hati yang lain tolong berhenti melihat keburukan lampau yang dia pernah lakukan , kasihani dia , bantulah dia .. adakala kita tersasar hingga tersungkur .. dia bukan malaikat untuk mnjadi insan yg sgt sempurna ..dia adalah hamba seperti kita ... berhenti lah mengungkit kenangan yang dah lama mati ... sahabat yang baik bukan melemahkan tapi membantu menaikkan semangat ....... =) salam sayang dr qaseh yang penuh khilaf..  



Unconditional love

14 ulasan:
Assalamualaikum ...

tanaman yang layu tak akan segar kalau pekebun hanya berkata ''kasihan'' ia perlu di siramkan air , di berikan baja .. barulah kasihan itu kian terbukti 

here , i woud like to tell u ols about unconditional love .. cinta tanpa syarat dalam sesebuah perhubungan dan rumahtangga .. ♥ 

sometimes , bila awal2 bercinta semua nya indah kan .. i love u , u love u .. i sayang u , u cinta ai ... everything is sememangnya terindah ... tapi bila lama kelamaan hubungan tu kian goyah , bosan , sunyi , rasa tiada tapi sebenarnya ada ... tiba2 hati seakan sunyi , ada beza antara awal dan akhir , ada beza antara bahagia dan tidak bahagia .. terasa sangat kesunyian di lubuk hati .. bila kamu mula mengendahkan apa yang kamu pernah semai dulu .......... kan ?

cinta tanpa syarat , bila mana kamu tak mengharapkan apa2 balasan .. bilamana kamu menyayangi seseorang luahkan , bukan hanya dalam hati tapi beritahu lah dia , bukan dengan hanya kata-kata tapi melalui sikap pun boleh .. sekali sekala romantik itu tidak membebankan pun .. bukan susah sgt pun kan ?lebih-lebih lagi dalam rumahtangga walau usia sudah separuh abad ... sometimes masa mula2 kita bercinta , apa yg kita buat sememangnya byk kesilapan kita , di tambah dengan keras kepala , kedegilan ,ketidakmatangan ...... demm ! tulah orang kata .. pengalaman mengajar kita erti kedewasaan ,pengalaman yg pahit tu adakala beri kita pengajaran yg manis ..... baiki dan terus baiki ..................... syg~

suami yang sangat mengasihi isterinya akan mendoakan isterinya setiap hari tanpa pengetahuan isterinya ,, mendoakan kesihatan  rezeki dan segala2nya ... biarlah di luar pengetahuan isteri kerna Allah yang akan memakbulkan doa2nya ... hanya dia dan Allah saja mengetahui .. itu yg terbaik .. 


hati berbicara :
kepada bakal2 yg nak berkahwin atau yg telah berkahwin , praktikkan lah kasih syg tanpa balasan mahupun syarat .. mengharap keredhaan Allah , berikan lah kasih syg itu dengan penuh keikhlasan coz what u give , u will get back ! assalamualaikum


No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com