Bukan merungut tapi ~

48 ulasan:
Assalamualaikum semua ...
jerteh hujan lagi hari ni .. tapi tak lebat sangat juz slow rock .. hurmm kepala sakit sbb tadi bangun lewat n then tergesa2 pergi kerja ... kepala ni sgt2 sensitif xboleh kena panas n xboleh tergesa2 dah jadi mcm shocked pulak ! otak tengah beroperasi mengawal 'jeng' dalam kepala otak ! 


sekarang ni tengah berfikir ..fikir kehidupan dulu hingga sekarang ..dari kanak2 ribena sehingaa umur dah nak masuk 23 ..bulan 6 nnt cukup lah umur ku 23.. ceh mcm skema pulak ..tapi tu lah benda yg sentiasa jadi teka teki ..benda yang naik tapi tak leh nak turun2 itu lah umur kita ...! hidup ni anugerah terindah yg memberi erti kehidupan ..lakaran-lakaran cinta ,kesedihan ,kegembiraan dicoretkan dalam diari kehidupan .. n then bagaikan lakonan senula di dalam tulisan yg tercatit dalam blog qaseh dalia dot com ..semakin meningkat umur semakin matang ! semakin tua ! ingatan mula hilang ..mula pudar dan manusia kian lenyap ..diari kehidupan diari cinta menjadi bukti segala2nya yg terjadi ,..suratan kebetulan ?erti kehidupan ?(dua2 nama blog ujang n naz nyah ) hahahah ~ 



bukan merungut dgn segala2nya ..bukan mengeluh bila umur makin naik ..tapi hanyalah dibuai kenangan ..dibuai rindu pada zaman2 kecik dulu ..zaman2 yg tak tahu apa itu sedih ,apa itu cinta , apa itu sakit n perit dan apa itu ujian ... tapi ada yg zaman kanak2 diorang dah terpalit dengan sejuta keperitan dan sejuta kesengsaraan .. kita ?gembira ! bersyukur lah ..bukan dgn mulut tapi denan hati dgn nikmat2 segala yg dikurniakan wpun secebis kasih syg itulah nikmat yg ada ! 


teringat balik masa kanak2 riang haha


zaman tadika - 

  • masih igt ade org curi berus gigi aku ..tapi tak ngaku last2 aku jugak dipersalah kan ...demmm ! (terpalit lakaran kesedihan )



sekolah rendah - 

  • main tarik2 tudung dgn musuh2 aku ..(ramai musuh ) tgh aku dok amek makanan RMT ..dulu2 ade RMT aku trmasuk sekali bukan xcukup makan tp kurus haha... ade lah minah senget stg tarik tudung aku ..tinggalkan bekas makanan..aku kejar dia balik ! tarik tudung beliau ! lepas tu back ke kantin ..last2 loceng dah bunyik..hampehnya tak sempat nak makan ..minah oo minah kemana kau sekarang (lakaran kelakar mengusik jiwa )hahah 



sekolah menengah - 

  • form 3 banyak sgt kenangan mengusik jiwa .. dgn kawan dunia akhirat midah , yati ,dayu .cla , sapue ,sid ,keri ... terusik dengan sedikit kesedihan bila ada org jelez dgn group kitorang ..midah nanges ! aku yati turut nanges ..haha ... n then biarkan mereka dgn labu2nya ... 
  • rindu saat ponteng sembahyang ..(nakal dulu ) biase lah terpengaruh ..haha .. buat2 xleh semayang (uzur ) ceh tak pun alasan belum mandi wajib or terlupa bawak kain sembahyang ..ceh tapi terlepas ..terlepas dunia !akhirat belum tentu ..bukan xmo solat tapi ramai sgt so leceh ..kdg2 xsempat nak berjemaah sekalik.!
  • rindu saat kena pakai kain sarung atas kepala sbb pakai tudung sekolah singkat siap terbelah lagi kat tengah .. ooeemmmgeee menangis coz malu ! pdn muka sape suruh tolol sgt !kain singkat ..dulu2 zaman skin head..ceh !
  • rindu nak pakai stoking kartun kat sekolah .. haha time spotcheck kena mmg kena ..!ngek betul...haha kartun2 siap warne pink lagi manalah cikgu xnmpak ..huhu
  • rindu bawak hp ke sekolah tapi tak pernah kena rampas ...biasa r budak bijak kena pandai2 sorok .. nak hidup ! 
  • sedih bila naik form4 midah n cla pindah sekolah ...(lakaran2 kesedihan mula terjadi )
kalau nak ikutkan mmg banyak kenangan2 dulu2 ..tapi semuanya dah pergi dibawa angin kenangan ..semakin meningkat dah masuk umur 20an makin byk masalah dtg ... nak mengeluh ?nak merungut ?itu dah tertulis dalam qada dan qadar nya .. masa ni kita perlu bersedia dr segi mental n fizikal ..xde dah zaman2 kanak2 yg always main polis sentry ..main bola kaki tiga ..zaman tu dah tamat ..sekarang fikir masadepan untuk hari2 tua ... bertambah lagi pemikiran bila masuk ke alam perkahwinan ...! stop sini dulu biarkan akal2mu berfikir sendiri ~ tapi jgn dilupa DIA yg maha mengetahui ~


hati berbicara :

aku mula berfikir bila melihat alam tercipta ..
disitu aku lihat ada kehidupan ..ade manusia berbagai2 watak ..
setiap kali aku berfikir tentang kehidupan .aku jadi bingung ..akhirnya kehidupan menang dan aku tewas dlm dunia kehidupan ku sendiri 
dan aku mula tahu cinta tu sentiasa ada disegenap ruang kehidupan ..bukan hanya cinta sesama manusia tapi cinta yng luas seluas lautan ... cintaNya cinta Rasul cinta Alam dan segalanya hingga mmbuatkan aku terpana..
cinta itu urusan hati ..bukannya akal ..bila cinta tu dtg akal seakan2 lemah tiada berdaya !
cinta lah kehidupan dgn lebih bermakna...jgn sia2kannya



48 ulasan:

  1. uitttt...nakal upenyer bdk comel ni!!haha

    BalasPadam
  2. alaa..da teringat balek time skolah dulu..kan da rindu tapi yg peliknya time skolah dulu sibuk pikir bile la nak abis skolah ni..*ngade betol kan?* hahaha

    BalasPadam
  3. qaseh sayam...budaksekolah nak sgt saat cam kita.mereka kata bebas,tak perlu ke sekolah,no exam.tp saat sekolah lah yg plg indah tanpa masalah cam kita ni kan?

    BalasPadam
  4. berus gigi pon kne curi ?
    HAHA ,

    BalasPadam
  5. rara follow sini dr blog abe ben :))


    nice blog babe

    BalasPadam
  6. kenangan.. biarpun kadang2 tu apa yang kita lalui menyakitkan.. tapi bila da jadi kenangan mesty senyum sensorang bila flash back.. dude.. same lah kite.. bawak hp.. pkai stokin cantik punye~~ tapi en.. hp aku tu da tak diketahui khabarnya... bukannyer kena rampas nan cikgu.. tros ilang kene.curik kat kolah.. tobat da skunk ta bawak fon ke sekola~

    BalasPadam
  7. best entry ni..teringat zaman kanak2 balik hehe...rasa cam nak jadi kanak2 balik la ^_^

    BalasPadam
  8. zaman kanak zaman ketenangan bg semua orng..best je life haha
    pk nk main je..
    skolah main2
    megaji main2..
    mkan main2..
    main pown main2..hehe

    BalasPadam
  9. rindukan zaman dulu2.....uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    p/s: jom tgk wayang..qaseh blanje tau!!

    BalasPadam
  10. Darling!!
    Hidup kita ni pinjaman.. yang menyedihkan.. simpan ketat2 dlm lipatan memori.. Ingatkan yang gumbira sahaja semoga hati terus tersenyum!!!

    JOM KE: ALL IN ONE

    BalasPadam
  11. Harga barangan pon asyik naik jer tapi tak turun-turun. Hehe...

    BalasPadam
  12. semua suka duka to yg mnjadikn kita skrg ni. :)

    BalasPadam
  13. mmg sedapp..nice one sis..segalanya dah tertulis sejak azali lagi lakaran khidupan kita cuma satu je yg masih berlegar dlam kepala ni..kita duk mnumpang bumi tuhan ni free of charge tp ade tak kita tunaikan amanah kita =.='

    BalasPadam
  14. kah4 kain tudung singkat kena pakai kain pelikat..kalo aku kasi kain kapan je terus...hehhe..tak sangka ko same je umur ngan aku ek

    BalasPadam
  15. incek liquid pon rindu uhuu

    BalasPadam
  16. alamak!! tetiba rindu time sekolah dulu pernah lompat pagar sebab ponteng

    BalasPadam
  17. umu 23.. ingat tue dah <-- saje cari pasal.. waah.. jauh nye mengenang.. dari tadika tu.. pengalaman tadika.. xde sangat.. sekolah rendah? nakal x ingat ye.. sekolah menengah? nakal ++ sekarang.. baik gile <--jangan caye =P ape pun bagus r still ingat g sume memori tu.. bukan sume orang leh ingat ++ yang dah lame berlaku tu..

    BalasPadam
  18. kuat gadoh jugak eh msa skolah rendah dlu? hehehe..

    hhmm.. zaman kanak2 mmg byk nostalgia.. terutama zaman skolah..

    Ya Allah.. rindunya..
    kalaulah ada mesin masa..

    BalasPadam
  19. cuba bayangkan kalo cik qaseh jadi kanak-kanak selama-lamanya? nak buat blog pun x dpt, sbb guna komputer pun x tahu.. hehe

    Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu

    awk, nk tukar link dgn blog nie leh?

    BalasPadam
  20. kdg2 best gak imbas kmbli kenangn wktu dulu.tersa rndu..ehmmmmmm

    BalasPadam
  21. slamat pagi Qaseh.. :)

    hm..adegan tarik2 tudung tu wat Mutiara tringat kisah Mutiara sendrik..

    eheh..zaman kanak2 ribena dlu..kdg jd rindu..

    hu, cinta tu perlakuan hati :P

    BalasPadam
  22. hye qaseh..wow..sies sweet ok nama anda..haha..tingat cte qaseh..tett!!..intro je..ok2..waa..ni cte stiap peringkat umo ke?hehe..pling bes zman skul mngah la kn..hehe..bgi i..msa 2 ..zman tuk mngorat yg lbey..hahahhaha

    BalasPadam
  23. sis qasehraihan -
    hehe nakal sikit je

    BalasPadam
  24. hanim -
    haha tu lah pasal dear ..masa tu malas nak belajar ...kikiki bukan rindu nak belajar juz rindu kenangan lalu

    BalasPadam
  25. hanim -
    haha tu lah pasal dear ..masa tu malas nak belajar ...kikiki bukan rindu nak belajar juz rindu kenangan lalu

    BalasPadam
  26. sis Lm -
    hehe sebab dia ingat kan dewasa ni bes ..huhu .. xde masalah mmg bez tapi tensen mengalahkan PM

    BalasPadam
  27. missh aryeika -
    berus gigi lawa tu pasal curik haha

    BalasPadam
  28. gadis gula -
    yup dear kenangan2 sume memberi seribu makna..haha tu lah sape suruh bawak fon ke sekolah kikikiki...

    BalasPadam
  29. dunia maiza -
    jom kite jadi kanak2 haha

    BalasPadam
  30. dunia maiza -
    jom kite jadi kanak2 haha

    BalasPadam
  31. nur maiza -
    haha satu lagi kawen pun main2...
    bez2x.. !

    BalasPadam
  32. sis pija -
    qaseh leh blnje popcorn je hahaha...

    BalasPadam
  33. sis nur -
    hehehe tapi kenangan pahit tu yg byk ..tapi xpe kdg2 boleh buat tersenyum jugak dgn kbhgiaan hari ni kan ..muahh

    BalasPadam
  34. bro logo -
    apsal tbe2 pasal barangan [pulak dah haha

    BalasPadam
  35. kami -
    yup betul sangat tu ..pandainya encik kami ni haha

    BalasPadam
  36. alexa -
    a.ah sis kdg2 selalu bermain di benak ..sgt2 alpa ..menumpang di dunia Allah tapi kdg2 tak lakukan apa yg di suruh hurmmm tq sis

    BalasPadam
  37. jiji yu -
    ngek guh kamu ni ..kain kapan tggu innalillah dulu hang bagi okeyh haha.. eh ye ke asal ko nampak tua haha giler jahat

    BalasPadam
  38. hencik liquid -
    ololo rindu sape tu zaman kanak2 ke makwe hahaha

    BalasPadam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  40. kazmir -
    amboi lompat pagar kes ponteng sekolah lah ni ye dak haha

    BalasPadam
  41. kay -
    amboi mmg cari pasal + nahas haha..
    kay are ye ke sekarang baek ..nmpak jahat je ahaha... selagi hayat dikandung badan xkan lupa kenangan2 eceh

    BalasPadam
  42. solihin -
    haha org cari pasal dulu ..keh2 .. mesin masa pinjam ngan doremon hik2

    BalasPadam
  43. firdaus kasim -
    haha pandai lah dia ni ..haisy sekarang kan zaman moden ..tahu je guna komputer haha

    BalasPadam
  44. woofer storm -
    yup rindu sgt ..tapi hidup mesti diteruskan hehek

    BalasPadam
  45. mutiara bernilai -
    selamat pagi sis...
    haha sis pun de adegan tarik2 tudung jugak eh ..ngee yup rindu sgt kan zaman kanak2 ribena hihi...

    BalasPadam
  46. arjuna -
    walaweh intro memuji tq ..hehe omak aiii time mengorat lebey ye patutlah name arjuna hahaha

    BalasPadam
  47. sbb tula dla wat blog, nk share cite nt dh tua2 leh bc blk..msti klakar kan..zmn skolah mmg plg best bg dla..dugaan xkan berenti yunk slagi kita berpjk ats muka bumi ni..kite sbgai hmbanya kene redha dn tbh menghadapinya kan...

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com