Ayam kampung ke ayam bandar besttt ?

47 ulasan:
Assalamualaikum semua ? selamat petang ! 
adehhh letih lah hari ni ..letih berdepan dengan kenyataan hidup line internet yang sedang nazak ni ha..sekejap hidup sekejap mati ! grrrr ~ wtflower!hehehe tapi xpe ...takkanlah line k.o penyebab keruntuhan moral kita eceh ..takkan line yang always sedu sedan meruntuhkan semangat yang ada .. walaweh !
seseorang yg peribadi spt besi mcm abg ben semakin lama menghadapi ujian hidup semakin teguh diri untuk menempuhi hidup ! tapi kalau peribadi lemah macam timah kena api sikit dah lebur dan makin lama hidup dan berjumpa dengan pelbagai ujian lama2 berkecai ~ 
dalia nak share komen terbaik ..dalia pilih coz dalia tertarik dengan komen beliau ..

klik untuk tumbesaran !
komen yg bagus for me yg cetek ilmu ni ...kat entry ni http://www.qasehdalia.com/2011/02/rintihan-seorang-lelaki-yg-tak-kawen2.html dari blogger wafi ..tq so much !
blog dia pun banyak sharing2 tentang maybe ilmu yg kita tak tahu ... so apa kata terjah beliau !



kita sambung cerita berdasarkan tajuk entry kali ni ...kalau ayam kampung dan ayam bandar ?haa kalau ikut selera memang bez makan ayam bandar kan?daging pun lembut ...kalau ayam kampung mahu kena rebus berejam2 bagi daging tu lembut ..igt pulak masa kecik2 dulu kat rumah mmg byk ayam kg .. berejam2 jugak nk tgkap ayam neh ..kejar sana kejar sini ..kalau kita tengok ayam kg ni kdg2 kena guna 5 6 orang utk dapat kan..haha biase dulu2 aku,adek,abg n mak pun join sekaki kalau nak makan ayam kg..hambat sane hambat sini ..terkejar sane terkejar sini..kdg2 mcm ayam tu sgja nk perbodhkan kita ..walaweh smpai tersungkur atas tae ayam pun ade ...tp tabik dgn ayam kg ni .. dia try melarikan diri utk selamatkan diri sendiri ..tp bila dah tewas hgga kena semelih pun dia tetap bgun dgn leher yg dah terkulai layu! dah berdarah ! dan akhirnya mati jugak ayam kg tu...


ayam bandar pulak ... always dalam sangkar kdg2 kalu kita lepaskan dok kat luar pun macam terpinga2 tak tahu nak tuju kemana ..terteleng2 tengok kiri tgk kanan ..last2 masuk sangkar balik padahal ade waktu untuk lepas kan diri tp dia pilih msuk sgkar balik dan ayam bndar neh tak prnah tahu nyawa dia mudah je melayang bila dok dlm sgkar ~ hurmmm tu lah beza ayam kg dgn ayam bandar !


kdg2 cabaran hidup ayam kg dgn ayam bndar ni mmg cabaran aym kg lebih tggi ..sbb dia dok kat luar byk cabaran ..dengan kesusahan lagi nak cari sekor ulat ..nak bg makan kat anak2 ..mcm2 kesusahan timbul tp tu lah kdg2 kesusahan tu lah bg semangat untuk terus hidup..skurang2nya mati nnt mati dgn penuh bangga dpt hadapi kesusahan tu ..lain pulak cite dgn ayam bandar ..hidup snng je makan dedak ..orang yg bagi makan xyah susah2 pk dah .. pastu last2 mati gitu je..xde kesusahan lgsung tuk di kenang ... ceh ! tengok biase buat pelaga ayam ..ayam kg jugak weii ..ayam bndar mane pndai main pelaga2 ayam ni ...! muahaha ..so kesimpulannya ....adakalanya org miskin yg penuh kesusahan tu kdg lebih gagah dr org kaya yg always hidup dlm kesenangan ! tak caye ? try suruh org2 kaya or sng2 yang xbese dok kt kg suruh beliau kopek buah nyiur ! mau seminggu baru boleh dapat santan haha dan suruh pulak org2 yg dah bese hidup susah ..walaweh kopek nyiur mcm makan epal je ! tu lah yg memebezakan bila hidup dalam kesusahan n kesenangan !
dan fikir dr satu sudut adakalanya org susah lebih kuat dr org senang ..kuat dr segi fizikal dan mental ...setuju ? n faham tak beza dgn ayam kg dan ayam bndr ?muehehe kalau tak faham bace lagi bace lagi dan terus bace hgga faham ape motif yg dalia nk smpaikan !~


hati berbicara :


kadang2 kita sedih kita tak senang mcm org yg senang ...
kdg2 kita benci hidup dlm ujian ..n kdg2 jugak kita fikir kita ni bernasib malang ..
tapi kita lupa utk berfikir sebenarnya kita bertuah sebab orang yang selalu hidup dalam cabaran ni org yg kuat sdgkan org yang tak pernah berdepan dgn ujian org yg lemah ! amat2 lemah sehingga benda kecik pun bagai hilang nyawa...
kalau tgk org gila ..tak terurus tapi jrg tgk org gila ni sakit ..tapi tgk org normal hidup terurus tapi kdg2 always kuar masuk sepital ...hah tengok?
nampak kan ?
so ujian tu bg kita pengalaman..pengalaman xde jual kat kedai ok...cuba mintak ngan makcik minah nak beli pengalaman ..agak2 boleh?mau kena lempang ade lah ..
so pikirkan2 ..hehe hidup kena kuat kalau nak hebat di mata dunia ..eceh ...

47 ulasan:

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

sis suka sgt ayam kampung...mahal tau kat doha ni..terpaksa la juga beli.dah nk mkn kan?

MIMIE AIZA berkata...

maksudnya, orang kampung lagi banyak pengalaman. heeee..

ehh ayam kampung sedap buat rendang, nak2 lagi masa rendang untuk hari raya..

Pendekar Berkuda berkata...

Tapi pendekar rasa kalau Qaseh pun tak hingin nak kawen dengan orang yang cuma hafal ayat-ayat itu sahaja kan?? mesti nak majlis yang grand2 la kan kan kan??

mesti nak hantaran ribu2..

alah... biasalah kata orang sekarang.. standard... perkahwinan dinilai pada berapa banyak duit hangus untuk kahwin... tapi tak fikir lepas kawin tu macam mana> hidup merempat?? tanggung sendiri la.. gagaga...

http://www.pendekarberkuda.org/2011/02/ya-pendekar-berkuda-berhati-kuntum-ada.html

fikri razali berkata...

ayam goreng ^^

Wafi berkata...

tq bagi kredit untuk blogku...

AYAM KAMPUNG!! Even kalau ikut cerita2 arab, mereka akan hantar anak2 yang baru lahir untuk disusui di kampung... sebagai contoh nabi SAW... dihantar untuk disusui di kawasan perkampungan...

Along Usop berkata...

hidup ini dikurniakan tuhan dengan pelbagai ujian..

ujian kesenangan agar kita tidak mudah kufur..

ujian kesusahan agar kita kuat bekerja..

ujian penyakit agar kita bersyukur diberikan kesihatan..

dan sebagainya..

Allah maha mengetahui.. =)

thnx kat Qaseh.. entry ni sangat mendalam.. =)

farasakura berkata...

noted qasehh :)

qaseh, umur bpe nih ??curious gler nak tau..heee

specky gurlz berkata...

hidup macam sebuah pelayaran yang panjang..banyak badai yang menghalang kita sebagai kapten kenalah berpikir cemmana nak berada dalam keadaan yang selamat agar berjaya sampai ke destinasi yang dituju..

Wafiy Suzly berkata...

sekali nama commenters tu samaa ngan aku daa..

amier azrul alias berkata...

dua2 besh kot..
hihi

Qaseh dalia adelia berkata...

sis Lm -'
haha ye ye sis..ngeeee

Qaseh dalia adelia berkata...

mimie aiza -
haha yup org kampung byk pengalaman cepok kang haha..alahai rendang sedap tu sis xpndai msk rendang haha mimie pndai ?ajar kan ye

Qaseh dalia adelia berkata...

pendekar -
miahahaha bukan maksud qaseh mcm tu lah ..maksudnya qaseh baru tahu hadis2 tu memang lah tapi xmo lah grand2 asalkan boleh hidup ..hidup besederhana pun ok tak perlu berjuta2 tapi xmo lah smpai masuk bersamamu ~ huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

fikri -
nak penampo?

Qaseh dalia adelia berkata...

wafi -
sama2 ... hehe ye ke byk nye wafi tahu yup ..dalai ni kalau tak baca mmg tak tahu huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

along usop -
tq dek bagi sis sedikit nasihat .. n semua kata2 tu mmg betul .. huhu like it ... maybe dapat komen terbaik ni untuk esok jeng2x

Qaseh dalia adelia berkata...

farasakura -
aiyok 23 lah umur ku eceh

Qaseh dalia adelia berkata...

specky gurlz -
nice dear ..ibarat kita sebagai nakhoda ye .. tanpa arah terkontang kanting di sudut lautan yg luas huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

wafiy -
hahaha wafiy extra y eceh

Along Usop berkata...

ahah.. akak lg byk bg nasihat kot.. =)

along just kongsi sikit je dari ape yg terlintas..

*jeng3.. ades.. dah blushing dah ni.. =p

Ecah Ecot berkata...

aym KFC..huhu

KatekateKite berkata...

huhuhu...
sangat setuju!
orang yang selalu terima ujian akan lebih kuat daripada mereka yang jarang diuji!
-----------------------------------

KatekateKite | Kite Tak Layan FACEBOOK??? tipulah!

Amira Naddia berkata...

paleng bast ayam kepci laaaa..
kn dalia kn? kn?!
ugut nie!

kay_are berkata...

ayam kampung memang mahal .. ish ish.. kadang2 leh kene sampai 6, 7 ringgit..

dah wat yang ari tu.. xtau dah tengok ke belum.. tengok r jika sudi ye.. bese2 je =)

http://kazreal.blogspot.com/2011/02/when-u-become-cartoon-q-can-start.html

FasiHaH SupiaN berkata...

ayam kampung memang terbaiklah qaseh! suka ayam kampung, tapi lau nak masak tu yang kena bersabar lebih sikit.hehehehe

tomato berkata...

ayam kg liat.. macam ceq..kekekek :P

tengs dalia..buat ceq terfikir sekejap ape yg ceq lalui sekarang.. :)

puteri ain berkata...

jadi kita kenalah bersyukur..even kita susah,kita kena pk ramai lagi yang susa dari kita..so try to face it as strong as we can ok ?:)

CIKPUANHADY berkata...

ayam gulai kampung memang sodappp..rasanya sangat nikmat..ngee..

Jom skodeng :Tentang Salam dan As Salam

CIKPUANHADY berkata...

dah klik hb..

Sunah Mohammad berkata...

nice lah qaseh..pandainyer die~~~ ehehehe..sungguh faham maksud tersirat! :)




err..ni bukan tajuk karangan PMR kan? :p

sissyira berkata...

salam

boleh makan semua ayam..

tak kira di mana kita pijak, selagi nama kehidupan kit aharus terus melangkah =)

Qaseh dalia adelia berkata...

along -
always merendah diri ye ..mengade haha

Qaseh dalia adelia berkata...

ecah ecot -
uwaaaaaaaaaaa

Qaseh dalia adelia berkata...

katekatekita -
haaa bagus paham pun ...haha tq yunk

Qaseh dalia adelia berkata...

amira nadia -
paling bez amira masak lah ..hahaha ayam kepci xbez huh

Qaseh dalia adelia berkata...

kay - are -
wat ape tu ?ta paham huhu

Qaseh dalia adelia berkata...

fasihah -
hahaha mmg kena bersabar pun punye lah lame nak bg lembut haisyyy

Qaseh dalia adelia berkata...

tomato -
sama2 tomato :D tabah hadapi semuanya okeyh

Qaseh dalia adelia berkata...

puteri ain -
yes chaiyok2!

Qaseh dalia adelia berkata...

cik puan haddy -
ye ye hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

sunah -
tq dear ... hehe naseb bek paham kalau tak nak majuk haha

Qaseh dalia adelia berkata...

sisyira -
yup betul tu ~ lama xnmpak syisyira hehe

Aya^Yaya berkata...

saya folow kamu sayunk....

gajin2 la terjah belog buwok kite...

http://yayashahrizan.blogspot.com/

Farhana Sahri berkata...

ayam kg mmg sedap lau pndi rebus...hehee

Isteri Yang Comel berkata...

IEB suker ayam kampung, tak banyak lemak sangat...

Betul tu Qasih, semua ujian Allah tu ada hikmahnyer.... DIA tak memberi ujian semata-mata untuk kita merana sahaja, mesti ader sinar di sebalik dugaan dan ujian tu.. Kita Insan yang lemah nie mudah sangat ada sikap wasangka, tanpa memikir aper yang pernah dikurniakan NYA... Kita memang patut bersyukur kepadaNYA di atas segala-galanya.... Info menarik sangat...

Ogy berkata...

mama suka sgt ayam kampung..teringin plak sup ayam kampung yg ex father in law masak...aduss sedap betul..daging pun empuk sgt...bila reneh lama....masuk mulut je..isi tertanggl..tinggal tulang je..hik2....

mama dh lali dgn Ujian,, kadang2 rasa hati dh TEPU dh tak mampu nk nagis...nk sedih...tp mcmanapun...waktu2 mcm ni sgt kritikal...kalau tak jaga iman..akidah..leh cepat terpesong..sbb emosi kita lemah sgt..mudah suara2 setan tu nk menghasut...huhuh

Ada berkata...

pandainye blogger relate ayam kampung ngan kehidupan seharian.Sangat SETUJU.tp lately bila asyik mkn ayam kampung rasa xnak dah kat ayam bandar.Lain benor rasa kemanisan dan kesedapan ayam kampung ni.hehehe.
jom baca kat blog sy sharing pasal ayam kampung. www.vitaminsite.blogspot.com.

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com