Search

Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

Althea | Unboxing Makeup Haul !



Annyoung hamshimnika ! acah-acah korea pulak dah , yeahh hari tu aku ada buat entry tentang Althea Raya Giveaway Festival , lepas tu terus shopping laju-laju sebab risau hadiah free habis , dasar gelojoh ! haha bukan apa weh , Althea ni memang laku keras barang-barang dia , kalau lambat sesaat , nyesal tiada guna .. 


Kali ni aku shopping barang makeup lah pulak , makin ke arah tua ni makin nak cantik-cantik , sebab tempoh hari dah borong segala jenis skincare yang ada , boleh baca kat link ni haaa  Pore Care Box Althea , memang betul-betul best lah Althea ni , apa yang aku shopping ? baca la lagi tau awak-awak , mana tau berkenan jugak ..

koleksi baru , Box warna Mint Green ! selama ni dah ada 3 kotak pink  , tapi kemek sikit kotak kita ni haa , abg posmen campak-campak eh -_- tapi takpe masih lagi cun !


hitung-hitung semua aku shopping 10 barang , eh satu barang tu adalah preeeeee ! tq Althea bagi free gift kalau beli lebih bujet iols , semua ni hanya RM149 murah kan dan sebenarnya terkejut jugak aku ingatkan tak sempat sampai sebelum raya tapi alhamdulillah dapat awal , so aku order 9 Jun ,parcel tiba 17 Jun .. lebih kurang seminggu je ..thorbaik ! so mai nak tunjuk satu-satu apa yang dah tershopping 

Ramadhan 24 | Happy Bornday To Me

Assalamualaikum semua , kenapa ya aku rasa Ramadhan kali ni cepat gilaaa berlalu , ke aku je yang rasa ? hurmm , tapi apa pun alhamdulillah atas segalanya ~ 
Ramadhan 24 maka genap lah umur ku 29 tahun , ayoyoyo bila tengok kat cermin macam tak percaya dah nak masuk 3 series tahun depan , sebab na…

Ramadhan 22 | Penatnya Cari Baju Raya !

Assalamualaikum semua , korang dah siap ke persiapan raya ? eh eh Ramadhan pun belum habis sibuk fikir pasal raya ~ dah tu takkan nak beli baju raya time khutbah raya kot , ahaks ! 

Nak kongsi la persiapan raya aku tahun ni , fuh fuh tarik nafas panjang sebab tahun ni berbeza dengan tahun sebelumnya .. apa yang beza ? kalau tahun lepas kan aku hanya beli baju raya secara online je , baju Rayyan pun mudah nak cari sebab waktu itu dia masih baby lagi , so banyak je baju-baju raya yang boleh beli secara online , dan tahun lepas aku just beli couple set Rm150 so dapatlah jubah untuk aku , dan kurta untuk suami .. 

Kali ni malas pulak nak beli online , konon-konon mungkin perjalanan raya kali ni pun smooth je haha , suami pesan cari yang aku dulu , paham2 lah pompuan ni so korang pun faham-faham lah perangai perempuan macamana kan .. :p 

gambar hiasan 

So mula-mula aku pergi Shah Alam konon nak beli kat Jakel je , macam banyak je yang menarik takkan takde satu pun kan yang berkenan , maka pergila si qaseh , suami dan Rayyan ke Jakel Shah Alam , oh ye , niat aku kali ni malas nak cari jubah sebab tertarik tengok orang lain pakai baju dan kain , ala yang kembang-kembang gitu haha .. tapi ada beli kurta Yusuf Iskandar kat sini untuk Rayyan.

Cara Meransang Memori Dan Pembelajaran Anak-Anak


Bagaimana Caranya Untuk Merangsang Memori dan Pembelajaran Anak-Anak | Bila dah jadi ibu ni baru lah qaseh tahu betapa mencabarnya untuk membesarkan anak , ibu mana yang tidak mau anak mereka kekal cerdas dan cergas dan membesar dengan perkembangan yang bagus .. of course semua ibu mahukan anak mereka macam tu kan ..


Tapi kadang-kadang masih ada ibu bapa yang mengambil lewa terhadap perkembangan otak anak-anak , mungkin terlalu sibuk dengan kehidupan harian .. huh qaseh pun tak terkecuali , ada masa terlepas pandang dengan benda-benda macam ni .. sedangkan perkembangan otak anak - anak sangat penting dan perlu di rangsang sepenuhnya bagi meningkatkan daya memori dan juga pembelajaran mereka ..

Ramadhan 15 | Resepi Sup Tulang Mudah dan Sedap !

Ramadhan 15 | last entry haritu Ramadhan 10 ayoyo tak sempat nak kejar huhuhu , Rayyan demam tak de masa nak berblog kena tumpu kat dia je sebab tidur malam pun terganggu , tak berapa lena sangat tapi alhamdulillah demam dia dah takde tapi selsema pulak muncul .. alahai kesian anak Umi !

So semala…

Surya Apple Cider Vinegar | Kelebihan dan Khasiat Cuka Epal Dengan Tambahan Madu

Salam ramadhan semua , cepatnya masa berlalu , ramadhan tahun ni banyak betul ilmu yang masuk , ilmu mende ? ilmu tentang benda-benda yang berkhasiat tapi selama ni tak pernah tahu pun .. so setiap benda yang best-best mesti aku akan kongsi dekat korang melalui blog ni la .. hari ni aku nak share pasal Apple Cider Vinegar atau bahasa mudahnya orang selalu panggil cuka epal ..

Selama ni pernah lah jugak aku dengar pasal Apple Cinegar ni , tapi tak tau mende pun ingatkan macam cuka biasa je hehe (kot-kot boleh buat ''colek'' buah haha tapi bukan .. hari tu pun aku ada buat survey dekat fb ada tak yang menggunakan Apple Cinegar dalam kehidupan harian mereka , tapi krik-krik je , maknanya ramai jugak la yang masih tak tahu khasiat cuka epal ni sebenarnya .. hurm tapi takpe aku akan share bagi korang terus g beli , murah terlajak rupanya cuka epal ni.

Apple Cider Vinegar keluaran Surya Malaysia ni ada campuran madu , so rasa dia takde la masam sangat , masam-masam manis macam tu , kalau korang memang nak sangat turunkan berat badan atau pun diet , cuba amalkan ni sebagai minuman .. dan banyak sangat kelebihan Apple Cinegar Vinegar ni .

Ramadhan 10 | Syukurkah Kita ~

Assalamualaikum di tengah malam , sambil mendengar lagu ''wake me up when september ends'' , malam ni tetiba terasa sayu hati , terdengar berita sedih , walaupun tak pernah mengenali tetapi terasa sesuatu dalam hati , betapa berat ujian orang lain yang harus di pikul sedankan kita …

Althea Raya Giveaway Festival | Shopping dan Dapat Hadiah Percuma !

Althea's Raya Giveaway Festival | Haip-haip dah shopping raya ke uols , amboi laju ye bab shopping raya ni tapi jangan lupa shopping MAKEUP RAYA juga ! pakaian dah lawa dari kasut hingga ke tudung tapi tengok wajah kusam je , tak ngam lah dengan baju yang lawa-lawa  uols tu kan ..
Sejak nak mas…

Ramadhan 9 | Baru Dapat Jejak ke Bazaar Ramadhan

Apa cerita kali ni ? ingatkan bertahan tak mau pergi bazaar Ramadhan puasa kali ni , tapi tak mampu uols , hari ke 9 tewas ! akhirnya jejak jugak kaki di bazaar Ramadhan ni haa , tapi takde la excited sangat sebab penat lah nak berjalan huhu , nasib baik Rayyan dah boleh berjalan kalau dukung dia memang surrender lah tapi yang dukung nya tetap hencik suami :p

selfie sikit , lama tak selfie bertiga .. Rayyan dan tak layan dah camera :p

So ! teka berapa aku menghabiskan wang ringgit di bazar ramadhan untuk hari pertama menjejakkan kaki ? haaa gituh .. tak nak lah main teka teki , korang bukannya nak teka pun kan kan kan , so aku bagitau je lah , semua yang kitorang beli habis lah dalam RM18.50 ,beli apa je ?

Susu Kambing Etsumell Choco Oat | Tips Bantu Anak Berpuasa Kekal Bertenaga

Assalamualaikum semua , dah masuk hari ke 7 dah kita berpuasa alhamdulillah makin hari makin bertenaga rasanya .. so amacam dengan puasa korang ? harap ok-ok je ye ! ke masih tak bertenaga korang ? ayoooyooo  mari lah menjadi kuat seperti saya hihi .. 

Sebab tu la sebelum datang bulan puasa korang kena prepare segalanya bukan dari segi mental dan fizikal je , tapi kena cari lah inisiatif ataupun cara untuk kekal bertenaga walaupun dalam bulan puasa dan yang paling penting kena bangun waktu sahur dan makan dan juga minum yang boleh cover tenaga korang untuk siang hari .. macamana nak bertenaga kalau makan pun benda-benda yang tak berkhasiat , sahur pun malas bangun ! ish ish ish ni nak bebel ni ! 

Tapi takpela , hari ni aku nak share tips untuk kekal bertenaga melalui apa yang aku minum di waktu sahur , rata-rata orang dah tahu betapa khasiat susu tu sangat bagus .. lagi-lagi di susuli dengan buah kurma , tapi kali ni aku pilih susu kambing untuk minuman waktu sahur , dan susu kambing bukan biasa-biasa tau , siap ada campuran OAT dan berperisa Chocolate lagi dan wajiblah  ada makanan sunnah .. dan susu kambing sememangnya susu ke dua terbaik selepas susu ibu !

 
tadaaa ni lah dia pilihan aku , susu kambing Etsumell Choco Oat (jangan tenung lama-lama batal poseee :p) 

Ramadhan 8 | Iftar Bersama Mereka di Bangi Golf Resort

Ramadhan 8 gantung kuali periuk segala , sebab dah booking tarikh untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort (BGR) tq kaksue tolong bookingkan .. sebab nak tebus voucher , tq BGR sebab bagi Voucher tempoh hari .. bertabah lah pergi di hari minggu , memang wajib lah ramai manusia kan .. 
"Weh jom…

Ramadhan 7 | Teringin Nak Makan Sambal Belimbing Hitam Pahang

Assalamualaikum , kesibukan dunia sungguh qaseh dalia ni kan .. bila dalam bulan ramadhan mesti ada makanan-makanan favourite yang aku nak makan , orang kata kalau makan dengan nasi bertambah-tambah .. walaupun takde yang tanya apa favourite aku , aku nak jugak bagitau haha aku paling suka singgang tulang , yang pasti singgang tulang masakan mak sendiri :p kalau aku buat rasa dia mesti tak sama .. bakpe tak tau lah, ce pikir

Tapi lagi sedap kalau pekena singgang tulang tu dengan sambal pahang , fuh meletup-letup dalam mulut kesedapan dia , lagi-lagi dapat yang pedas .. tapi kalau pedas sangat kurang nikmat nak makan sebab aku sekarang sejenis yang tak tahan pedas .. lepas bersalin segala benda yang aku suka dan tak suka jadi terbalik , haha perubahan hormon mungkin , yang sukakan pedas memang wajib beli ..


 

Ramadhan 6 | Cara Solat Terawih di Rumah

Assalamualaikum , hurm di sebabkan internet baru ada , tertangguh sekejap diari ramadhan ku , tensen tau .. tapi takpe , hari ni aku nak kongsikan cara solat teraweh di rumah , hurm Ramadhan ni tak dapat nak bertaraweh di masjid sebab ada anak kecik , orang kata boleh je bawak anak pergi masjid aja…

Ramadhan 5 | Bila Gas Habis !

Hari ni terasa macam nak pengsan dengan karenah Rayyan , dah hari ni jugak aku rasa serba tak kena .. tak tahu lah kenapa tapi tu lah dalam kehidupan ni , pasti ada satu hari segala benda yang aku buat tak menjadi , pegang itu jatuh , pegang benda tu tumpah .. arghhh bila jadi benda-benda macam ni…