Delong Coffee & Such | Jalan-Jalan Cari Makan di Shah Alam

12 ulasan:
Assalamualaikum ..


Delong Coffee & Such | Cafe Berkonsepkan Masakan Terengganu dan Western di Shah Alam | Hari ni qaseh berkesempatan memenuhkan perut yang selalu kelaparan ni di satu Cafe di Shah Alam iaitu Cafe Delong Coffee & Such , sebelum qaseh bagitahu apa yang menarik kat sini nak say tq so much kerna sudi menjemput .. by the way Cafe ni masih sangat-sangat baru , dan qaseh baru tahu sebenarnya owner ni asalnya dari Terengganu ~ haaa sama lah kita , tetiba rindu sangat masakan Terengganu oihh .. kira rezeki terpijak la ni kan dapat makan masakan orang kampung .. dan sememangnya Cafe ni memang berkonsepkan masakan Terengganu dan juga Western ~ 


 Dekorasi yang simple , yang bertemakan kaler putih .. tenang je kan , dan lagi menyerikan dengan hiasan belon hitam putih .. sebenarnya dekorasi cafe ni  masih dalam pembikinan , so far akan banyak berubah dan lagi cun nanti .. so stay tune nanti lagi menarik !!  oh ye kenapa Cafe ni bernama Delong , sebenarnya Delong adalah nama sebuah kampung di Dungun sempena owner nya yang tinggal di Dungun hehehe

Menu Utama di Delong Coffee & Such

Cerita pasal menu pulak , menu utama yang ada kat sini ialah Nasi Carrot dan juga Chalong , nak tahu tak , walaupun qaseh ni orang terengganu tapi qaseh tak pernah tahu kewujudan makanan yang bernama Chalong ni , haaa nampak sangat terengganu celup aku nih , sabar je lah ~ tadi teka-teka ingatkan mee celup ke mee rebus ke sebab seakan-akan sama la , rupanya nama sebenarnya adalah Chalong ~ kenapa Chalong tu lagi la qaseh tak tahu , tapi rasa dia bagi pertama kali cuba sedap jugak la , memang kena dengan tekak .. lagi menyedapkan adalah fishball homemade , fishball ni memang seratus peratus campuran ikan tanpa guna tepung sedikitpun .. orang kata memang asli lah ! tapi rasa Chalong ni memang lain dari mee rebus atau pun mee celup .. nak tahu kena datang rasa sendiri 



haaa ni la rupa makanan yang bernama Chalong ~ dan yang berdiet jangan risau ok , enjoy je makan Chalong hari-hari sebab Chalong adalah makanan sesuai bagi yang berdiet sakan tuh!

Menu utama kedua ialah Nasi Carrot & Ayam Masak Merah , masakan ni pun qaseh pertama kali juga cuba , Nasi Carrot ni ala-ala nasi minyak jugak tapi di tambah dengan lobak merah di dalam nasi .. jadi bila makan akan rasa la lobak merah dan aroma tuh , nasi pun kemain panjang , makan sikit pun dah rasa kenyang amat !! mungkin korang pernah makan nasi carrot di mana-mana tapi masakan dan rasa berlainan ok , so harus try jugak bila datang di sini ! dua ni adalah antara menu utama yang terdapat di Delong Coffee & Such .



Tu antara menu utama la kat sini , sebenarnya banyak lagi menu-menu lain contohnya macam nasi lemak tapi sambal nasi lemak memang sambal asli dari terengganu ~ selain tu ada chicken chop , stik , nasi goreng special , dan lain-lain lagi laaa .. selain tu coffee pun ada , macam nama cafe ni jugak , harus lah ada coffee latte , mocha dan lain-lain lagi ... nak tahu kena datang cuba cepat-cepat tau sebabnya owner nak bagi diskaun sempena pembukaan Delong Coffee & Such ni .. 

minuman pulak ialah Air Soda Bukit Besi ~ kalau korang order Nasi Carrot + Air Soda hanya RM9.90 je .. berbaloi kan  ! 

selain tu yang ni sangat maveles ! Lala Choco Drink ~peminat marshmallow mesti suka kan kan ~ rasa dia yummeh sangat .. tengok gambar pun dah terliur ..

 belon pun habis semua kena rembat dengan budak2 ahahaha ~ Rayyan pun nak main belon jugak .. 

last but not least ~ tq again Puan Ina haaa ni lah owner Delong Coffee & Such , cantik dan gebu sangat .. soft spoken gitu .. semoga Delong Cafe bertambah maju dan success ~ inshaaAllah tq menyediakan hidangan yang sedap dan asli dari Terengganu gituh ~ sekurangnya negeri luar dapat mengenali dan merasa makanan dari Terengganu ... 

INFO 

Address : No 8 Jalan Opera A U2/A Seksyen U2 TTDI Jaya Shah Alam Selangor 
(Landmark berdekatan Petron)

No Tel : 0139583797 / 0122808996 

Instagram : @delongcoffeeandsuch




@2010 | www.qasehdalia.com