CAFE 9 TASTE OF THAI | PETALING JAYA

3 ulasan:
Assalamualaikum ,

Cafe 9 Taste Of Thai | Petaling Jaya , thanx pihak FoonInker yang sudi menjemput qaseh untuk merasa makanan yang terdapat di Cafe 9 ni , sebelum ni qaseh tak pernah lagi makan di area Petaling Jaya ni , sebelum ni tak tahu pula ada kedai yang best - best area sini .. Jom kita tengok apa yang ada di sini .. qaseh memang penggemar tomyam lebih-lebih lagi tomyam thai ! perghhh kita rasa Thai kat sini best ke tidak ??


Hiasan dalaman Cafe 9 berkonsepkan asia dan kontemporari , lapang , cerah dan selesa untuk makan dengan suasana yang tenang .. ecewah dating pun ok kat sini , makanan memang not bad , sangat sedap , qaseh paling suka Siakap Stim dan Tomyam Thai , of course la Tomyam Thai harus sedap , nama kedai pun ala-ala Thai kan ..

btw Cafe 9 masih baru lagi , beroperasi tak sampai setahun lagi , tapi baru tak baru , memang pilihan qaseh untuk merasa Tomyam lagi bila berada di Petaling Jaya ni , deretan dengan kedai-kedai lain memang memberi saingan kpd Cafe 9 , apa-apapun semoga maju jaya ,,,jom tengok apa yang qaseh dah sumbat dalam perut , pergh kenyang banget ! 

Tom Yam Soup 
Menu utama Cafe 9 , Tom Yam , yeargh my feveret forever .. tom yam ni menggunakan santan , rasa masam dan pedas yang membuatkan den hirup kuah tu tanpa henti .. ada dua hidangan untuk Tomyam iaitu tomyam udang sahaja dan satu lagi seafood ..


Cafe 9 memang mengekalkan rasa asli dari Thai , memang tak ubah rasa pedas dan rasa masakan di sini , sememangnya asli seperti korang pernah rasa di Thailand ...
only prawns : RM25.90 (R) , RM45.90 (L)
seafood : RM25.90 (R) , RM45.90 (L)
regular for 2-4pax, large for 5-8pax

Thai Pomelo Salad 
Masakan ala-ala salad ni rasa dia masam-masam manis gitu , ada udang , sayur-sayuran .. memang berkhasiat betul .. 
RM20.90

BUFFET RAMADHAN DI BANGI GOLF RESORT

2 ulasan:
Assalamualaikum , 

Alhamdulillah Ramadhan dah tak lama lagi , beberapa minggu je lagi kan , tak sabar rasanya ,, btw bersempena dengan bulan Ramadhan yang bakal tiba Bangi Golf Resortt mengadakan buffet ramadhan yang bermula dari 21 Jun - 15 Julai 2015. Yeyyy makanan sini semua sedap-sedap dan tempat pun cantik ! jom tengok apa yang menarik di sini ...

Bangi Golf Resort Restaurant (BGR) merupakan salah satu resort golf di Malaysia dan semestinya mendapat perakuan sijil halal dari pihak Jakim , kat sini memang kegemaran ramai termasuk qaseh sendiri haa mana taknya juadah dan kualiti makanan yang terbaik , mempunyai sajian istimewa sehingga 200 pilihan termasuk masakan melayu popular , barat dan masakan timur , harga pulak memang berbaloi-baloi bermula RM55 untuk dewasa dan RM27 untuk kanak-kanak , so makan la sampai kenyang ! 

COOKING SHOWCASE 

Di sini terdapat kambing bakar , perghhh kambing panggang yang di panggang secara perlahan-lahan di atas bara api dan Sup Kambing Mamak , tempat pertama yang qaseh jejak kat sini lah , haha memang tak pandang lain dah , di stesen ni Chef menghidangkan tetamu dengan hirisan daging kambing bersama sup kambing mamak , memang terangkat  - angkat selera .. last-last tinggal tulang je kambing ni haaaa , memang tak di nafikan kambing panggang kegemaran ramai .


Selain tu para pelanggan juga dapat menikmati Sate Daging Ayam yang di hidangkan dengan Kuah Kacang yangdi buat sendiri serta Kuew Teow Goreng dan Mee Goreng Mamak yang di goreng panas di hadapan para tetamu 

WESTERN APPETIZER

Di sini pula para tetamu di hidangkan dengan sentuhan gastronomi spt Krim Ayam Salai dgn Bawang Focaccia Panggang dan Sous Vide Eggs with Mushrooms Espuma . Hidangan ini sungguh menyelerakan ! bagi pilihan barat yang lebih enak dan klasik terdapat Beef Lasagna dan Grilled Boneless Chicken with Creamy Mushrooms Souce .

Pada setiap buffet ramadhan di BGR sudah menjadi kemestian untuk menikmati pencuci mulut di sini . Aiskrim Pacojet dengan rasa unik Teh Tarik , Tembikai Susu dan Bunga Kantan juga merupakan kegemaran ramai dan tidak mengira usia , bukan kanak-kanak je suka aiskrim ok ..




''LIVE STATION'' 

Live station dengan kuah coklat pekat , di sudut ini terdapat pelbagai kuih - muih , omaigoddd terbelalak mata melihat kecomelan dan kesedapan kuih2 yang berada di sudut live station ni !  Macam-macam kuih ado dan yang pasti buatan sendiri chef-chef profesional di BGR , seperti puding , agar-agar , buahan dan banyak lagi , selain itu terdapat jugak pelbagai kuih popular barat spt Italian Tiramisu , Chocolate Eclair , Blueberry Cheese Cake , Red Velvet Cake, Young Coconut Jelly , Creme Caramel , Mix Berry Panna Cotta dan Infused Chocolate Ganache Tartlet ,perghh nama pun berbelit lidah nak nyebutnya , tapi rasa nyummmm memang nikmat !


JInmabiji Square | Tempat Menarik di Kunming Yunnan China

1 ulasan:
Assalamualaikum , 

Sambungan dari trip ke China by AirAsia . selepas dah puas melawat Yongning Mosque , kami mengambil masa terluang untuk berjimba-jimba di JINMABIJI SQUARE ,gue panggil bijii je lah senang haha , dan di sini lah Pusat Metropolis Kunming , di sini lah tarikan pelancong untuk shopping , dan lain2 lagi .. dan sebenarnya Jinmabiji adalah gabungan dua nama yang bermaksud kuda emas dan jed ayam jantan .. tak tahu lah kenapa dua binatang di pilih , mungki ada simbolik tertentu kan .. yang pasti yahoooooo jom kita p shopping ~ 



nampak tak di tengah- tengah dataran ni terdapat dua pintu Jinma dan Biji so jadilah JinmaBiji Square 

senibina yang cantik ~ 

saya di sini ! di jalan - jalan tersebut terdapat ala-ala peta jalan .. tapi tak paham jugak , kena belajar bahasa china dulu lah ye , so kami tak melepaskan peluang untuk bergambar kenangan di sini , cuaca macam biasa sejukkkk banget .. berjalan-jalan pun tak sempat nak keluar peluh , dah beku balik ..



Perubahan Hidup | Bujang vs Wifey

1 ulasan:
Assalamualaikum ,

Lama tak mencoretkan tentang diri sendiri di blog , lama jugak tak bermadah puisi , berjiwang dan semuanya seperti dulu kala , bukan tak nak tapi terkadang kehilangan kata-kata , mungkin ada benda perlu di luahkan dan ada benda perlu di simpan dalam-dalam .. bila sesuatu yang emosional , sesuatu benda yang sedih , orang akan fikir kenapa kenapa dan kenapa even kita tak pernah tahu dia tu 'siapa' mungkin stalker , atau 'seseorang' yang cuba ingin jatuhkan kita atau 'seseorang' yang bertepuk tangan bila melihat kita sedih ...

qaseh masih qaseh yang sama bila berada dalam kalangan orang-orang yang sama , perangai yang dulu , layanan yang masih sama dan tiada apa berubah sikit pun , tapi qaseh masih cuba untuk membiasakan diri dengan keadaan , cuba untuk serasikan dengan kehidupan walaupun kadang-kadang kesunyian itu membelenggu walau seketika cuma , yaaa mungkin rindukan kehidupan dulu , kehidupan yang sooo 'gila' , tanpa fikirkan perasaan sesiapapun , hahaha sangat rindu .. bila berkahwin ni banyak yang berubah , terlalu banyak .. contohnya dah berjauhan dengan keluarga , dengan kawan-kawan , hangout sana sini , dulu siapa nak marah ? hey marah aku peduli apa .. ''when we are young'' lawak right , but this is life ~ 

i dont want to talk about happiness , bahagia itu kita sendiri yang rasa , biar bahagia itu tak perlu di tunjuk-tunjuk .. kerna bahagia itu andai Tuhan mahu ambil , ia akan hilang sekelip mata berkelip , takut terlalu gah dengan bahgia , kerana ujian itu datang pelbagai cara .. heh , dan juga mungkin dlm tak sedar ramai yg meluat tengok kebahagiaan yang kita kecapi , so simpan ketat-ketat dalam rumahtangga .. kunci dalam hati biar ia tetap subur , inshaaAllah 


hailaaa wahai diri , pernah tak kau berfikir kehidupan kau sekarang macam ni , ada benda yang kau cuba elakkan terjadi , ada benda yang paling kau malas dulu tiba-tiba jadi rutin harian kau , pernah kau fikir , kau masih fikir kau seorang yang sama tapi dalam diam semua benda berubah .. dari hari ke hari , dari bulan ke bulan dan mungkin juga dari tahun ke tahun .. dan kita takkan pernah fikir apa akan jadi pada masa akan datang .. macam aku memang pemalas gila bab 'masak' tapi dulu selalu kawan-kawan cakap , takpe bila dah kahwin secara automatik akan pandai , and now bila aku berada di tempat yang aku duduk sekarang , sebagai seorang isteri , and yesss hari2 aku bila bangun tido , APA AKU NAK MASAK HARI NI ? yang dulu kalau mak aku suruh masak .. sanggup aku dengar bebelan daripada makan nasi .. 

hahaha 
and this is life right ?? to be continue ~ 

Yongning Mosque | Masjid di Kunming China

3 ulasan:
Assalamualaikum ,

Masjid Yongning di Kunming China | Hari ke tiga berada di Kunming , airasia fam trip di bawa ke Masjid Yongning oleh Judy , di bina pada Dinasti Yuan dan telah di bina semula pada dinasti Qing , walaupun Masjid Yongning berskala kecil tapi ramai yang datang bersolat di sini , tempat solat yang luasnya 200 meter per segi .. kat sini qaseh melihat budaya mereka , reka bentuk yang unik dan di sekeliling masjid ni terdapat banyak gerai-gerai makan dan semestinya halal ..



Kedai comel yang menarik minat kami di pintu masuk Masjid Yongning , tertarik dengan makanan yang di jual di sini , qaseh tak tahu apa nama sebenarnya kuih ni tapi ia seakan-akan cakoi yang di salut dengan pelbagai sos dan di letakkan di dalam lempeng yang berwarna pepel , omg ! dan rasanya sedap .. btw di Kunming sememangnya mereka tak fasih dan tak pandai berbahasa luar selain dari bahasa China , dan kami seperti biasa jadikan tour guide kami Judy sebagai pengantara , dan kadang-kadang hanya menggunakan bahasa insyarat .. so jika anda ingin melawat di sini , belajar sikit-sikit bahas China okey haha 

kedai comel ni juga menjual air soya yang ori dan rasanya blerghhhh rasa asap api kayu , seakan di rebus menggunakan kayu api ... cannot go with that "rasa'' haha 



besar kan , phewww unique food 










Jadi tak perlu risau jika tercari-cari Masjid di Kunming China ni , dan banyak lagi masjid-masjid yang terdapat di sini contohnya  Nancheng Mosque , Chongde Mosque , Shuncheng Street Moqsue , yixigong Mosque dan Jinnju Street Mosque , dari situ kita boleh melihat cara makanan , budaya dan banyak lagi tentang masyarakat islam di China
The Basic Information
Add: No. 153, Jinbi Road, Kunming
Tel: 0871-3612495

Gender Allowed: male & female travelers
Capacity: 200

JIU XIANG SCIENIC REGION | Tempat Menarik Di KUNMING , YUNNAN CHINA

4 ulasan:
Assalamualaikum

Jiu Xiang Scienic Region | Masih lagi hari ke dua di Kunming China , selepas menjejaki Stone Forest -klik  , kami di bawa ke sebuah tempat yang bernama Jiu Xiang Scienic Region oleh travel guide kami  , dalam hati tertanya-tanya tempat apakah yang akan membawa kami semua selepas melihat keunikan batu-batuan di Stone Forest sebelumnya dan perasaan teruja itu tak pernah hilang dari diri qaseh , biasalah first time datang ke sini .. hari pertama lagi sudah terpikat dengan keindahan Kunming , China

terletak 90 km dari Kunming , apa yang menarik kat sini ? keunikannya terdapat air terjun suami isteri (air terjun berkembar ) , air sungai , lembah , gua yang indah dan di kenali sebagai Home Gua Kars dan terbesar antara gua yang lain .. haaa tu dia , dan satu lagi kalau korang tak larat nak naik tangga , dah semput tak sampai separuh jalan , dalam gua ni ada perkhidmatan angkut orang , lebih kurang macam angkat raja zaman2 dulu kala .. 

Travel Tips

    Kemasukan Tiket: 120 Yuan
    Melawat masa: 2-3 jam
    Lokasi: Jiuxiang Kawasan Indah, Yiliang County, Wilayah Yunnan

langit yang sentiasa biru , 
tips : di Jiu Xiang korang kena siap sedia stamina korang , pastikan sihat tubuh badan dan kaki yang kuat untuk menaiki tangga-tangga yang berada di dalam gua ni , qaseh pun memang tak larat sangat dah naik turun tangga , semput juga tapi berbaloi -baloi bila melihat keindahan Jiu Xiang ni , tak percaya ? moh tengok ..

 yeahhh here i come , ondeway masuk ke dalam gua .. btw kat sini juga penuh dengan keindahan adat dan budaya , dan suhu di sini sama sahaja di Kunming.


 terpaku melihat air sungai dalam gua ni , dan bunyi air terjun yang terdapat di Jiu Xiang .. cantik kan ?rasa nak berenang-renang je walaupun xpndai berenang ..





Menurut Tour Guide kami , dulu nya gua ni berada di dalam air , haaaa subhanallah hebat ciptaan Allah , dan Jiu Xiang ni wujud sejak 600 juta tahun lagi , fuhh panjang umur gua ni , hinggakan menjadi salah satu tarikan pelancong di serata dunia .. di sebabkan tempoh masa yang lama tu la terjadi nya pergerakan kerak bumi hingga membentuk segala bentuk yang unik .. haa dah masuk bab sains , dan kesemuanya jarang di temui di China ..




Air Terjun Twin
Inilah yang di katakan sebagai air terjun suami isteri , isk iskkk ibarat bercinta pulak ye , tapi itulah yang selalu di perkatakan di sini , yang membuatkan orang percaya bahawa air terjun ini adalah pencinta yang mendalam , dan juga di gelar sebagai Ci Xiong Fe Pu .. lebih kurang air terjun wanita dan juga lelaki .. hebat betul ~ so qaseh pun tilik la lama-lama air terjun ni kot-kot nampak something .. eh ! kita tinggalkan air terjun jom tengok gua yang berwarna warni pulak



The Fairy Palace 
Di Jiu Xiang ni terdapat juga tempat ala-ala kayangan , mana taknya dengan keindahan stalaktik dan stalakmit yang cantik .. memang cantik dan unik sangat gua Jiu Xiang ni , alhamdulillah dapat meneroka separuh dari nya .. masa tak mengizinkan ... kat sini jugak korang boleh naik bot menyusuri sungai2 yang berdindingkan tebing-tebing tinggi ..





Akhirnya semua dah kepenatan , masa untuk pulang .. agak lenguh jugak kaki ni naik turun tangga , nasib baik masa nak balik tak perlu turun tangga dah tapi kena naik kabel car la pulak , hurmm memang best naik kabel car ni , memang aku tak pandang bawah la !!! eeee takut banget tapi kalau tak naik takkan nak turun tangga huwaaaa sabar je la .. hehe sebab kdg2 ada penyakit gayat , tiba2 je ia datang ... hihi tapi pengalaman yang sangat best !!! 


 wuhoooooooo macam tu je kabel carnyaa , memang syok naik gigi2 nak terkucil haha lepastu suka fikir bukan-bukan , sabar je la nak ~ 

akhirnya sampai ke bawah dan jumpa bunga cantik .. then kami pergi cari makan , dan balik hotel 
esoknya ke Shunchen Mosque ! 

Lokasi: Jiuxiang, Yiliang County, 90 kilometer dari Kunming. 
Tel: 0871-7511998 
Waktu dibuka: 8: 30-17: 30 
Pengangkutan: Ambil bas dari Yiliang untuk Jiuxiang. 
Yuran Kemasukan: CNY 90 untuk orang dewasa dan CNY 60 untuk kanak-kanak dan pelajar. 

Tips: 
pakai kasut sukan
bawak air mineral 

Thanx AIRASIA for sponsortrip



No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com