My Pregnancy Journey | Trimester Pertama

7 ulasan:
Assalamualaikum ,

Hari ni ringan je jari nak cerita pasal my pregnancy journey , walaupun belum habis lagi .. tapi just nak cerita untuk trimester pertama dulu lah .. 1-3 bulan , alhamdulillah dah melepasi fasa trimester pertama ni , syukur sangat .. btw lain orang lain ragamnya ye dak .. sejak preggy aku asyik duk baca kisah2 pregnant blogger-blogger yang lain .. adohaaaa seronok je baca , so aku pun tak nak lepaskan peluang untuk tulis kenangan di sini .. kita hanya merancang Allah juga yang menentukan .. lets start the story ..

Masa mula-mula tahu diri ni mengandung , di sebabkan oleh demam yang berpanjangan beserta kahak , batuk , selsema dan juga sumbat hidung .. lamaaaaa ~ tapi tak terdetik pun di hati untuk check UPT or jumpa doc , sebab aku susah sangat utk ke klinik melainkan badan dah tak mampu nak tahan sakit , ubat pun jarang amek .. hehe degil uolss ! Memang tak larat nak buat kerja tapi perut macam ada perubahan , rasa dia macam pelik je .. ada jugak terdetik takkan mengandung , sebab awal lagi kan .. masa tu 3 bulan kawen kalau tak silap .. sejak hari tu tak sihat2 .. nak wat kerja pun terbantut .. hurmmm


Satu hari , dah tak tahan sangat dan risau jugak kot-kot penyakit lain timbul , ada jugak whatsapp kawan-kawan tanya nape sakit macam ni kan , then ada yang suruh check UPT , masa tu aku tak tahu kejadahnya UPT tu haha looser giler rasa , dan tak pernah nak amek tahu kitaran haid sendiri .. then pergi lah jugak klinik ~ akhirnya ! muka pun pucat gila .. time ni ada jugak rasa loya-loya tapi sekali dua mcm tu je .. then di hari kejadian doc tanya dah kawen ke belum , haid datang tak .. then doc kira2 , aku dah lewat sebulan .. erk tetiba on the spot jugak kena marah dengan doc india , uwaa nak nangis jap kena bebel .. then doc suruh test urin ..


Alhamdulillah hasilnya positif , im pregnant .. gembira campur terkejut sebab macam tak percaya lagi , tapi dalam masa yg sama bersyukur , Allah berikan rezeki ni , hadiah hari jadi yang terindah ..btw orang cakap 1st trimester ni lah kena jaga-jaga sebab kandungan masih baru lagi ~ so tak boleh buat kerja lagsung , tido je lagipun memang tak larat .. masa ni lah pening kepala sangat teruk , muntah teruk smpai 2 3 pagi , selsema yg tak dapat di bendung .. Alhamdulillah lagi sebab suami banyak sangat membantu , masak , buat kerja , layan aku macam puteri .. Allah , terima kasih berikan suami yang brtanggungjawab .. 

Haaaa , tapi baca kisah2 orang lain lagi teruk sampai kena warded , termasuk mak dan kakak aku sendiri , diorg mmg agak teruk alahan , Alhamdulillah aku tak perlu sampai kena warded .. dan first checkup masa aku dah 3 bulan , marah jugak misi sebab lewat hehe .. dah org kata tggu 3 bulan , so aku tggu la .. first chekup memang semua ok .. hb aku paling tinggi masa ni la .. boleh baca kat sini http://www.qasehdalia.com/2015/08/buat-buku-pink-pengalaman-pertama.html

First trimester ni ada jugak balik kg , sebab bila kat kg aku rasa segar je .. takde alahan sangat , pening kepala pun hilang .. mungkin angin kg dan bandar lain .. dan kat kg ade mak yg always ada .. tak sunyi dan tak berperang sangat dengan emosi ... kalau duk sorang-sorang emosi sangat menggila ! Allah lebih teruk dr period .. sebab kesunyian tu boleh mendatangkan macam2 emosi lebih2 lagi bila husband pergi kerja .. hehek mengado je lebih ! 

Haaa tu lah sedikit sebanyak kisah aku dalam 1st trimester , alhamdulillah .. Allah takkan menguji hambaNya di luar kemampuan , dan aku dah masuk fasa 2nd trimester .. yang ni nanti next story pulak ok .. tunggu habis fasa ke dua pulak ... panjang beno dah .. hehe apapun doakan qaseh ye .. perasaan cuak dan risau tu tak pernah hilang .. moga baby sihat , dan sempurna ~ ameen

Black Sugar Mask

4 ulasan:
Assalamualaikum ~

Cara Mudah Untuk Menghilangkan Whitehead di Muka | Hai korang ~ hari ni aku nak kongsi salah satu sebab stress bila sentuh - sentuh muka kononnya nak rasa kulit muka lembut gebu dan flawless , tapi bila belai-belai muka rasa macam berpasir dan tajam-tajam ! adakah kulit muka aku ditumbuhi duri-duri durian sebab makan durian banyak ? ataupun nak bertukar jadi landak huwaaaa  itulah sebenarnya di namakan whitehead .. spesies apapun tak tahu , tapi cukup membuatkan mood gigirl macam aku ni down seminit dua 

Sebenarnya banyak je petua-petua untuk menghilangkan whitehead ni , cuma ermmm bagi aku yang memang rajin sangat nak cari bahan-bahan nya maka kita cari je jalan pintas lagi mudah dengan whitehead removal , semua benda sekarang boleh beli cuma bezanya ada duit ke takdok duit nak beli haha bak kata pepatah di facebook ''kita sebenarnya bukan tak cantik tapi tak mampu'' , jadi hari ni aku nak share seketol mask muka yang memang lepas guna , tangan tu asyik belai-belai muka je .. licin dah tak rasa bertar lagi ok ! 

SKIN FOOD - BLACK SUGAR MASK WASH OFF
tadaaa ! here we go , ni lah cara aku hilangkan whitehead .. by the way this is Korea Skincare Products , orang kata produk dari Korea ni bagus , so let me try first .. bila dah guna sekali memang nak guna lagi dan lagi tapi sayang pulak kalau guna hari-hari nanti cepat pulak habisnya oiii , nampak tak kedekut kat situ haha .. so seminggu sekali rasanya dah cukup untuk aku .. oh ye kaler dia takde lah hitam legam , sebenarnya warna macam gula perang gitu ,, dan memang wangi macam gula perang .. ok apa rasa bila dah apply kat muka , lepas cuci memang buatkan muka aku rasa lembut , hilang rasa berpasir kat muka tadi dan ia melembabkan kulit ... fuhh segar gila .. memang tangan automatik duk belai-belai muka je wa cakap lu ! 

 HOW TO USE 
Nak guna masker ni senang banget , basahkan muka korang dengan air , lepastu calit sikit mask tadi .. air bagi banyak sikit tau , lepas tu sapu-sapu kat muka dengan urutan yang lembut-lembut je tau ..blend sama rata dengan air bagi adil .. nanti dengki pulak haha  kalau korang tonyoh kasar-kasar mau rabak kulit muka nanti , bukan setakat whitehead hilang nanti haa iols tak bertanggungjawab ok .. sebabnya tekstur dia gula .. so lembut2 je tonyoh muka tu taw.. biar seketika and then cuci bersih , segala whitehead tadi dah menggelupas hilang .. (jangan seram tengok muka daku tu k ) 


Hati Berbicara :
Mana nak dapatkan Black Sugar Mask ni , korang boleh dapatkan di Althea , kat situ memang semua produk dari Korea dan harga tak mahal pun .. even pepatah fb tadi ''kita bukan tak cantik tapi tak mampu'' yang ni memang mampu milik sebab harga dia Rm20 something mcm tu je hikhik .. nak tunjuk jarak dekat muka lepas cuci  pun tak nampak .. so tepek gambar ni je la tapi memang tak tipu serious muka jadi licin and hilang whitehead daku, satu keje pulak nak kena pakai mikroskop semata tunjuk whitehead ... ahaks ok adios ! 


@2010 | www.qasehdalia.com