Tempat Pelancongan Menarik di Terengganu

11 ulasan:
Assalamualaikum

Kali ni Qaseh nak kongsikan tempat-tempat pelancongan yangg menarik di TERENGGANU , haaaa stay di TERENGGANU jika tak tahu tempat-tempat menarik di negeri sendiri rasanya sangat rugi

ISLAMIK CIVILISATION PARK

Apa yang femes kat sini adalah keunikan MASJID KRISTAL dan di sini terdapat Taman Tema pertama yang mempamerkan seni bina Islam

10.00am - 7.00pm (monday to thursday)
9.00am - 7.00pm (friday to Sunday ,public/school holiday)
admission fee
Malaysian
RM15 adult , RM8 Child 
Non Malaysian
RM25 adult , RM15 child

TERENGGANU STATE MUSEUM COMPLEX

 Klik gambar
klik gambar 

terletak di tengah-tengah taman landscape yang indah , Musium ini  yang kaya dengan sejarah-sejarah negeri TERENGGANU , di kenali juga sebagai KOMPLEKS MUZIUM terbesar di Asia , terdapat lima buah rumah Tradisional 

Opening hours 
9.00am-5.00pm daily
closed from 12noon-3pm on friday 
Admission fee
Malaysian : RM5 Adult , RM2 child , RM1 school uniform
Non Malaysian : RM15 adult , RM10 child

PULAU DUYONG 

[klik gambar]

Yang menarik di PULAU DUYONG adalah pembinaan bot tradisional yang di buat oleh tukang tempatan yg menggunakan kaedah tradisional.. PULAU DUYONG merupakan tempat berlangsungnya MONSOON CUP TERENGGANU 

TENGKU TENGAH ZAHARAH MOSQUE 


Macam tak pernah dengar ? sebenarnya MASJID TENGKU TENGAH ni juga di kenali sebagai MASJID TERAPUNG , haaa pernah dengar kan , masjid yang melambangkan inovasi dan pemodenan di negeri Terengganu .. 

Banyak lagi tempat-tempat menarik yang ada di TERENGGANU 

KUALA TERENGGANU 
-Pasar Payang (pasar / Bazar Warisan)
-Istana Maziah 
-Bukit Puteri
-Chinatown
-River Cruise Kuala Terengganu 
-Traditional Food and Craft Complex 
-Batu Burok 
-Terengganu Waterfront

MARANG 
-Marang River Cruise
-Kelulut Beach 
-Kampung Jenang Tradional Village 

KEMAMAN
-Telaga Simpul
-Pantai Kemasik
-Pantai Marina
-Pantai Kijal
-Bekau Tinggi Recreation Park
-Kampung Tuan Mosque
-Masjid Jambi
-Kemaman Recreation Park & Mini zoo
-Jeram Perintis Water Fall

DUNGUN
-Teluk Bidara Beach Resort
-Rantau Abang
-Paka Beach 
-Tanjung Jara Beach 
-Ma' Daerah Turtle Sanctuary

SETIU
-Penarik Beach
-Setiu Wetland
-Merang Beach
-Gunung Tebu 
Lata Belatan 

BESUT 
-Balai Seni Ukiran 
-Bukit Keluang Beach 
-Dendong Beach
-Air Tawar beach 
-Masjid Ulul Albab

Qaseh yang tinggal di TERENGGANU pun tak berkesempatan lagi nak menjelajah  seluruh TERENGGANU , tu belum masuk pulau-pulau Terengganu lagi ~ jom bercuti !!! Nanti kita cerita pasal pulau ~


11 ulasan:

  1. ena tak pernah jejak lagi kaki kat Ganu.. hurmmm nak sangat2 pergi sana tapi takde sape nak bawakan T_T

    BalasPadam
  2. serius seumur hidup tak pernah sampai terengganu lagi..ingt nak pegi sutra beach resort...best tak?ape ade kat merang?

    BalasPadam
  3. saya orang terengganu. Apa yang membuatkan saya suka dengan Terengganu adalah sebab banyak pantai.hehe

    BalasPadam
  4. saya orang terengganu. Apa yang membuatkan saya suka dengan Terengganu adalah sebab banyak pantai.hehe

    BalasPadam
  5. hii...
    salam qaseh..sy ada benda ckit nk tnye pndpt qaseh ni..
    sy dh book flight tiket ke Kuala Terengganu,masalahnye sy nk ke Pulau Perhentian..lps sy google2,sy tgk agak jauh jgk nk ke Jeti Kuala Besut dr airport..dlm sejam stgh gak la kn?so,apa cara yg senang but murah utk ke sn bl sy smpi airport nanti err?please help me..qaseh anak terengganukn?heheheee... :D ariani..

    BalasPadam
  6. hai..asalamualaikum...sis saya bercadang hendak mengadakan satu lawatan akhir tahun bersama kawan2 saya selepas peperiksaan SPM tahun ini,dengan kadar bayaran yang tidak lebih daripada 60 ke 70 ringgit untuk 3 hari 2 malam...boleh sis cadangkan tempat2 yang sesuia untuk kami semua? penginapan di dorm.

    BalasPadam
  7. tenkiu info ..hehehhe.... yeayyy

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com