Impian Jadi kenyataan...

13 ulasan:
Assalamualaikum...........

27/12 excited sangat untuk ke keyell bersama si dia .. sebab dia dah janji nak pergi beli camera .. so apa lagi marilah kita menuntut janji2 manis mu itu haha .. so then pergi la , sesampainya di sana shopping2 kat time square cari apa2 yang patut .. kalau nak beli apa2 baju jgn beli kat alamanda yang mahal gilosss itu ahaaa , sabar .. lupakan ke 'excited' itu beli2 baju n skirt sepasang dua .. tapi so sad la skirt tu besar huu kembang sgt dah rupe mcm orang pregnant terlebih bulan tapi dengan ke 'kreatif' an aku ni tengoklah apa akan jd pd skirt tu ahaks......

hurmm dah beli kesemuanya ... xde mud dah sebab lenguh kaki , letih nya la haiiii tapi tu baru sikit jalan sudah letih ini minaci .. kan best kalau jalan org dukung , tapi kalau dah dukung bukan namanya jalan haha merapu apa tah , so pergi la lowyat sebenarnya misi utama nak membeli camera digital g12 , tapi cari punya cari xde ! erghhhhhh yang ada canon g15 .. so mcm ntah tak survey pun camera tu ..pastu tengok la nikon d3100... emmm macam tak berkenan .. tokey tu pun suggest la camera dslt sony a37 , ringan sikit dari dslr ,then dia compare2 la .. so hati pun tetiba terpaut walaupun orang kata better nikon n canon .. ye lah kan nikon n canon tu kan glemer .. tapi ntah lahh ~ so i rembat ini sony r ........ function senang saje sesuai la untuk aku yg xtahu ape2 haha ...





testing pichaaa...

tak pandai lah nak mereview , apapun da puas hati ............ =) marila kita berpichaa bersama2 .. hehe 

hati berbicara :
apepun thanx to my lovely person , my diary heart , my imam to be .. insyaAllah , tq for everything ........ wan khairil anuar ...... 

Pendirian.............

9 ulasan:
Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum w.b.t

1.50 a.m update blog , ni lah masa yang ada untuk blog ,masa untuk merintih ,untuk berdoa ,untuk beristiqamah ..dan lelapkan mata yang kian layu ..tapi tak tahu lah nak cerita tentang apa , maybe personal life yang harus di kongsikan sekarang untuk menerima pendapat ataupun sekadar melepaskan segala yang terbuku di hati ....tapi i dont know how to start it ...

tak tahu lah , hati qaseh sekarang dah keras, dah beku untuk menerima kembali mereka2 yang melukakan hati ni , yang dulu pernah jadi kawan ..sekarang bermusuh , dalam diri ni kan tak pernah pun mintak untuk bermusuh dengan sesiapa lebih2 lagi someone yang pernah jadi kawan .. tapi kawan kah bila kata-kata kesat dan makian yang di lemparkan , kawan ke andainya kesilapan kecil jadi besar ,,kawan ke bila mana pendapat yang ingin di perdebatkan melalui emosi dan kata2 yang tak patut di ucapkan kpd kawan ...? thats we call friend dear ............?

yaaaa i know , tak baik bermusuh lama-lama .. tak baik andainya kita tidak memaafkan kesilapan orang lain , kita kan manusia yang sering melakukan kesilapan , qaseh tahu semua tu ,melekat kat dalam hati ni , tak pernah lupa .. tapi hati ni sakit sangat , sakit sangat2 hingga kadang-kadang tak mampu untuk diluahkan .. nangis je mampu , tapi lepas tu sorry to say ... aku maafkan segala genap luka yang kau bagi tapi aku takkan lupakan segala setiap inci kata-kata yang kau lemparkan ..sebab ia dah meresap masuk ke dlm hati ! 

kawan ? sekarang aku hanya hidup dalam dunia aku , aku akan hormat kawan yang menghormati aku sebagai seorang manusia , dan aku takkan hormat orang yang memberikan aku kata2 kesat , sebab aku paling benci perempuan yang kata2nya penuh makian .. aku jadi benci untuk melihat wajah dia , aku benci segala2nya ... aku tak berdendam cuma aku tak mampu menerima segala apa yang dia katakan ... aku maafkan tapi aku tak tahu apakah maaf aku benar2 ikhlas ........... yaAllah , sedihnya hati bila tak mampu membuang perasaan benci ... what should i do Allah .. redhakanlah hati ku .... tapi sekali aku melangkah untuk meninggalkan sesuatu perkara , aku takkan menoleh lagi lebih2 lagi dalam dunia persahabatan ! i dont need u anymore ...

hati berbicara :
kawan .. awak tahu tak , di sebalik rupa yang cantik ada benda yang hodoh , bilamana tak tahu menjaga pertuturan , kata2 kesat tak perlu di lontarkan .. kawan ..awak tahu tak saya paling benci orang maki saya , saya jijik dengan orang2 macam ni .. tidak menggambarkan langsung pekerti yang baik .. kawan .. saya dah tak tahu macammana untuk sejukkan hati saya .. saya hanya mampu menjauhkan diri saya dari kawan ..dan saya tak mampu untuk panggil awak dengan panggilan 'kawan' lagi .. maafkan aku !
apabila kita redha dengan sesuatu yang mengecewakan hati kita ,maka percayalah Allah Taala akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka ,
Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)- in shaa Allah i will try it .. but aku ada pendirian aku , aku takkan menoleh lagi , semoga Allah gantikan segalanya dengan yang lebih baik ... kawan yang baik yang sentiasa menasihati aku bukan mencela aku .. 

Bila Teringat yang Lama ..........

5 ulasan:
Assalamualaikum...


mengalir dalam diri ku serupa dengan dirimu ,ia membara ~ membakar jiwa ..... relaku korbankan cinta agar dikau bahagia  pada dirimu ada diriku .... -korban cinta , ziana zain-
ku singkap tabir lama , ku intai dalam gelap .. ku tangisi dengan sia - sia .. hati bila teringat kadang menyakitkan .. bila mula susah untuk berakhir .. berhenti hati ~ tolong berhenti .. hati merayu ~ akal tak mampu berfikir .....

bila kenangan menjengah .. bila jiwa kian terusik melayan khayalan , walaupun sudah bertahun lama , ia seakan semadi dalam jiwa  ..bila melibatkan soal hati ..ya Allah sakit ! biarlah .. biarlah kamu mengingati segala apa yang pernah terjadi pd diri kamu .. sedih ? marah ? benci ! sakit .. siksa ~ semua terasa .. hati yang rasa seakan ingin berhenti berkata-kata .. seakan ingin keluar dari dada ..ingin bebas dari kesakitan ! tapi .......... ~ hati tetap berada di situ melawan segala rasa ..mencuba untuk kuat , meminjam kudrat akal .. menumpang kudrat iman .. 

sometimes rasa alangkah indahnya bila mana hati ni tak pernah rasa sakit , tak pernah rasa terluka .. alangkah indahnya andainya semua tu tak pernah kita rasa .. tapi setiap manusia pasti juga akan merasa sedih , sakit .. wpun bukan sebab cinta tapi mungkin sesuatu yang kita tak tahu .. bahagia kadang luaran , dalaman sedang berperang .. sayang ...~ tak salah untuk mengingati semuanya tapi biarlah sesuatu itu menguatkan kembali semangat , jangan ingat sayang dan kasih , tapi ingat juga luka yang di tinggalkan , bukan untuk memupuk benci tapi untuk jadikan ia satu pengajaran , ya kamu mampu ! mampu bangkit .. ingatlah ! tapi jangan hanyut ..... bila hanyut ia mampu melemahkan kembali ...............

hati berbicara :
kadang-kadang aku turut sama melayani kehendak hati , melayani ada ketikanya kesedihan menjalar , setitis demi setitis air mata mengalir , ntah kenapa pun tak tahu , kerana kecewakah , kerana bahagia kah , kerana sakit kah ~ hati pun kadang keliru .. kerana bila ingin membenci pernah saling menyayang , bila ingin marah , menatap wajahnya pun seakan cair .. bila ingin sayang teringat kembali luka yang dalam .. dendam ? jangan sayang ~ doakan saja kebahagiaan semua insan yang pernah singgah dalam hidupmu .. dan tengoklah segala hikmah ... Allah sudah berikan yang terbaik buat kamu ... bersyukur sekarang !


No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com