Penantian suatu penyiksaan ~ ?

75 ulasan:
Assalamualaikum semua ... 
tq yg bagi2 link blog photografer kat entry sebelum ye .. hihi dapat lah cuti mata yang dah banyak masuk habuk eceh .. ape2pun sharing is caring rite .. tinggalkan sekejap photografer kat celah dinding haha jgn marah na.. skang masa untuk berjiwang balik yeahhh !! 


hurm orang kata penantian tu satu penyiksaan ? betul ke macam tu eh .. qaseh pernah eh tak pernah eh pernah2 hehe .. pernah lah jugak menanti buah tak gugur ceh ! tapi selama mana dapat bertahan .. fikir2 balik rasa mcm bodoh pulak tggu buah yg gugur .. so qaseh amek keputusan utk hentikan lah penantian tu ..kerana jiwa dah cukup tersiksa.. n qaseh tahu ada org2 di luar sana yg still menanti ..menanti kepulangan suami ,menanti bekas pakwe untuk kembali ..menanti kerja dan sewaktu dgnnye ... heh2.. besenya yg siksa2 bagai ni tentulah hal cintan cintun cetong ye ... hurmm kdg2 cuba tanye kat diri sendiri tu haaa .. kamu lah jgn pdg2 org2 lain ..tnye diri kamu .. buat ape penantian itu ?berbaloi kah ataupun hanya sia2??tapi kalau kamu still hendak menanti .. ada tips2nya ...



  • tanya diri sendiri betulkah aku akan terus menanti selamanya2.. n tanya lagi kenapa perlu mananti ?adakah penantian itu berbaloi
  • kalau still nak menanti .. serahkan lah diri pada yang maha Esa yang maha mengetahui yg maha Kuasa..mintaklah petunjuk drNya .. yaAllah ya tuhanku kau berikanlah aku petunjuk .. betulkah apa yg aku buat ..patutkah aku harus menanti ... haaa cth je tu .. bukan doa kat sini ..nuh kat atas sejadah amek wuduk ngadap kiblat ! n then solat doa byk2..!
  • tnya kawan2 .. tanya pendapat diorang yg plg rapat 
  • tengok keadaan penantian kamu tu .. adakah org yg kamu tggu still igt kamu atau tgh bhgia ?kalau tgh bhgia forget it now ! jgn jadi hamba setia yg tak berguna !
  • org ate menanti buah tak gugur so tak reti2 nak kait ? kalau nak menanti sekalipun biar menanti dgn bijak .. jgn menanti ibarat katak bwh tempurung tak tahu apa2 yg terjadi di luar sana... biarlah penantian itu kita tahu perkembangan apa yg kita nntikan tu (paham tak)
  • kalau dah sama2 berjanji untuk slg menanti its ok lah .. jgn hanya sebelah pihak menanti ..cth : si A kerja jauh2 janji ngan si B terus menanti .. n janji tu betul2 siyez ..so nantilah jgn mainkan perasaan org ..si A tu pulak kena lah pgg pd janji okeyh !
  • dan banyak agy .. tak sempat nak pk ..tlg pk same2 hek2...

apapun penantian tu jangan sampai menyiksa jiwa,jasad dan perasaan ..jangan mendera hati dan perasaan sendiri ..jangan bermandikan air mata atas penantian yang sia2.. fikir dengak akal yg di beri bukan dengan emosi yg sentiasa ada ,,,hidup berbekalkan akal bukan berbekalkan emosi !

hati berbicara :



andainya penantian mu itu berakhir dgn kegelapan jangan pernah bersedih .. harapan still ada seandainya nafas masih bernyawa... bangun lah dan bangkit dari kegelapan itu ..yakinlah ! cahaya itu ada dimana2 .. jika manusia yg kamu cari maka hilanglah cinta itu .. tp jika Dia yang kamu cari cinta itu akan ada hingga ke akhirnya ... tanpa di duga cinta manusia juga akan hadir perlahan2 menusuk keseluruh  hati mu hgga kamu lupa penantian yg suatu ketika dahulu memberi kegelapan ... kini ia bercahaya dengan sejuta makna ~ yakinlah ..selagi harapan itu masih ada jgn pernah berputus asa ... 
biar lah penantian itu suatu penyiksaan ~cuma jangan terus tersiksa dgn keadaan yg sebenarnya tidak rumit ! 

75 ulasan:

kakchik@ella berkata...

memang menanti itu membosankan. nak pulak kalo yg sokmo 'hang' tanpa jawapan. tersiksa jiwa dan raga, kan Qaseh.

Wafi berkata...

"Dan mintalah pertolongan dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',"
{Al-Baqarah : Ayat 45}

sehebat mana manusia, kepada Allah lah manusia perlu minta pendapat.. sesungguhnya rancangan Allah lebih hebat...

mc' tni berkata...

kak, org mne eh?
klate eH?

shaFazie berkata...

nape tu dear..?
yap penantian tu menyeksakan kan..tapi berkat sabar kita akan perolehi kebaikannya..heehee

Ujang9897 berkata...

pendek cita..kawin cpt2..=)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ berkata...

terharu qaseh komen kt page kak pinky..t.kasih yang =)

ni utk kamu..
http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/03/bila-eqbal-zack-ujang-yuyu-zulaikha.html

syuwai berkata...

penantian itu satu penyiksaan? o.0

pe pon, rindu nak baca madah2x dari Qaseh..huk2x

tunggu2x entri seterusnya..hehe

CIK TOM berkata...

cik tom tunggu bulan jatuh ke riba..tapi xjatuh2 jugak..heheh...

unieMARKS :) berkata...

love this entry . makes me thing for awhile . tapi sya jenis ktegaq . mai tolong basuh pakai clorox jap otak nih . hee

eyja joe berkata...

thanks 4 ur tips...trase besmgat pula hihi tenkiu yew

kaizen berkata...

mengejar sesuatu yg x pasti adalah sia2...

shaFazie berkata...

Adek qaseh ini utk adek..hehe

http://shafazie.blogspot.com/2011/03/follower-yang-ke-50terima-kasih.html

abadi romeo berkata...

si punggok nantikan bulan..
si kuli nantikan awal bulan..
si gadis nantikan pinangan..
si teruna nantikan cukup simpanan
si janda nantikan teruna punya belas
si duda nantikan janda berhias...

apapun yang dinanti...tentunya yang dapat menenangkan hati...ikut hati mati..ikut rasa binasa..jadi...
ikut lah blog abadi romeo....ahak3

FasiHaH SupiaN berkata...

penantian itu memang sangat lah menyiksakan...........

Naddia berkata...

kdang2 tak tau nk handle org yg dok tggu kita. ini kisah benar. hehe

sian die..w/pn die tau kt da ade some1 spesel..die tetap tggu..adoi!

Naddia berkata...

oh ye! br prasan header br itu! diva!

AtiE aBduLLah berkata...

yess dearest qaseh...
carilah cinta Dia...
secara tak lngsung Dia akan bagi cinta baru untuk kita jauh lebey bermakna dari yang sebelomnye..
im beleive on it:D

Isteri Yang Comel berkata...

klu penantian tu berbaloi okeh gak kan qaseh

Zieta Yunos berkata...

setuju..
oleh itu marilah kita berjemaah utk tdk menanti
huhuhuhahuahua

Orkid Edyliyne @ OrkEd berkata...

agaklah...
tapi.... entahlah... OE sendiri pun tak pasti sebab OE suka buat macam tu..
alahai...

p/s: OE baru datang sini.... salam perkenalan... (n_n)

kay_are berkata...

ok fine..xmo tunggu cik qaseh dah... ahakz!! <-- men2 saje..

Sunah Mohammad berkata...

ni macam sesuai untuk seseorang tu baca...:)

HATYCIKNUURUL berkata...

mmg,penantian itu satu penyeksaan,.
mendera jiwa, mendera masa,mendera fzikal,mndera mate,segala lah,.huhu,.penat kn?,.sape kate xpenat,..CN ni dh lame mnggu bile la dpt twran kje,.huhu,..

KAMIHIDUP berkata...

xpyh tggu2, KAMI kan ada, haaaaa. :)

sissyira berkata...

salam

banyak benda y menyakitkan dalam dunia ni, bukan sekadar penantian, tapi ditipu tertipu diseksa dilukai dan melukai semuanya sakit.

misz molecule berkata...

uiksss....................










ni mmg cam dah bengng sgt2...









sabar ye yunx..










beselah tu...










sabau byk2..












smile je ..

Zaimie Jamat berkata...

Penantian sangat unik. Jika apa yang kita nantikan mendapat maklum balas positif, kan tidak terkata gembiranya. Saya berkata begitu bukan apa, sebab after saya menanti dua tahun, alhamdulillah :D
Salam pengenalan. Jenguklah contengan saya jika ada kelapangan http://zaimiejamat.blogspot.com/

gaung berkata...

penantian uji kesabaran.penantian uji keimanan.penantian suatu ujian

cik najihah berkata...

sangat seksa lah penantian tu..
aiyak huhu

d_LA berkata...

letihla dok tunggu2 tp x muncul2 ni..tido lg best..haha

cikpuanhady berkata...

sangat setuju part hati berbicara tu..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

wanda arry berkata...

boleh menanti tp berpada2 la...

eyqasara berkata...

menanti tu mmg siksa.. :(

lea berkata...

betul2..penantian itu satu penyeksaan. tak sanggup nak menunggu..sob3

~ PIJA ~ berkata...

akak tengah tunggu bile qaseh nak blanje akak kepok lekor..seksa tau!!

man yusoef berkata...

segala yg berlaku ada hikmahnya...dan penantian itu satu yg meyeksakan...huhu

Wan Gerrard berkata...

penantian yang tiada hasil suatu penyeksaan :P

qasehraihan berkata...

kena kawe cepat2 ni..hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

kakchik ella -
haha yg 'hang' sokmo tulah yg parah bagai .. geram nak mati ! hihi

Qaseh dalia adelia berkata...

wafi -
betul qaseh setuju ... mana2 pun ujian tu dtg kena mintak drNYA juga

Qaseh dalia adelia berkata...

mc'tni -
org ganu tapi sempadan kelantan doh..dek org kelantan ke ?

Qaseh dalia adelia berkata...

shafazie -
xde pe dear ..saje idea tu dtg hihi ... yup tapi sabar ade hadnya jugak kan ..:D

Qaseh dalia adelia berkata...

ujang -
nak kawen tu lah susah ...huh tau lah hang nak kawen saje bikin den jelez

Qaseh dalia adelia berkata...

pinky momma -
huhu qaseh juz a picisan blog ..terharu dgn mama

Qaseh dalia adelia berkata...

syuwai -
uik2 rindu madah2 ..hehe insyaAllah nnt kite bermadah pujangga ..igtkan boring blog ni asek bermadah je

Qaseh dalia adelia berkata...

cik tom -
wah cik tom lama xdtg kemari..ade bace blog ciktom ..bz je ye hehe tggu bulan jugak ni tp kalau jatuh ke riba maybe innalillah lah hihi

Qaseh dalia adelia berkata...

uniemarks -
sampai mana nak ketegaq tu ha..meh nak cuci meh ... rendam dlm mesin basuh 2 3 hari haha

Qaseh dalia adelia berkata...

eyja joe -
bersemangat selamanya okeyh bukan for one day only

Qaseh dalia adelia berkata...

kaizen -
thats true

Qaseh dalia adelia berkata...

abadi romeo -
wah2 bermadah berpantun bagai .. kikiki tp betul sume tu ..

Qaseh dalia adelia berkata...

fasihah -
eceh mcm ade pengalaman je hik2

Qaseh dalia adelia berkata...

naddia -
yup qaseh pun penah ... buat bodoh je lah .. tp last2 terime atas dasar kesian n then xsmpai bape bulan putus jua haha (jahat)

Qaseh dalia adelia berkata...

atie -
im believe it too ..juz sabar je

Qaseh dalia adelia berkata...

sis yg comel -
yup tapi kdg2 kite tak tahu penantian tu berbaloi or tak hurmmm

Qaseh dalia adelia berkata...

zieta -
amboi siap mahu berjemaah lagi hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

OE -
hehe nape suke buat macam tu ..hati sgt kuat kah .tq dtg nnt qaseh lawat OE cantek ni

Qaseh dalia adelia berkata...

kay -
haha tggu qaseh buat ape ..eceh (main2 jugak lah)

Qaseh dalia adelia berkata...

sunah -
utk siapakah ? bagi lah dia baca ni ha sonang cito hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

cik nurul -
qaseh pun dah lama menanti kerja lain ...hurmm sakit hati tp rezeki xde lagi ..hurmm sbr lah nnt ade lah rezeki tu ye

Qaseh dalia adelia berkata...

kami -
mengade haha

Qaseh dalia adelia berkata...

sisiyira -
sabar dear ... meh qaseh ubatkan hik2 ... biase lah lumrah kehidupan tak lepas dr sume tu ..ade ke org lahir di dunia ni gembira spjnag hayat ?xkan ade !

Qaseh dalia adelia berkata...

misz molecule -
baekk punye komen muahahaha .. not me saje tulis entry ni ... xde bengan2 pun lah yunk

Qaseh dalia adelia berkata...

zaimie jamat -
alhamdulillah penuh kesabaran awak menanti baguslah tu akhirnya dpt hasil yg menggembirakan tp xsemua org dpt kabar gembira :D

Qaseh dalia adelia berkata...

gaung -
:D

Qaseh dalia adelia berkata...

cik najihah -
seksa tahap mana dah hik2

Qaseh dalia adelia berkata...

d - la -
jom2 tido haha esok bgun pulak nanti2 ye

Qaseh dalia adelia berkata...

cikpuanhaddy -
tQ

Qaseh dalia adelia berkata...

wanda -
yup berpada2 jgn smpai merosakkan hati sendiri

Qaseh dalia adelia berkata...

eyqa -
ade pengalaman eh

Qaseh dalia adelia berkata...

lea -
kalau tak sggup stop it now ..

Qaseh dalia adelia berkata...

sis pija ni nak kena cubit awww meh dtg ganu qaseh blnje 40 ekar kopok lekor hahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

man -
ohh man tersiksa jugak eh hahaha

Qaseh dalia adelia berkata...

wan -
nice word like it ..tu baru betul kan

Qaseh dalia adelia berkata...

sis qasehraihan -
bukan pasal kawen lah sis

Solihin Zubir berkata...

penantian sememangnya 1 penyiksaan..
kalau terlalu lama sgt menunggu, bleh tawar hati dgn apa yg ditunggu tu.. heheh..

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com