Penantian suatu penyiksaan ~ ?

75 ulasan:
Assalamualaikum semua ... 
tq yg bagi2 link blog photografer kat entry sebelum ye .. hihi dapat lah cuti mata yang dah banyak masuk habuk eceh .. ape2pun sharing is caring rite .. tinggalkan sekejap photografer kat celah dinding haha jgn marah na.. skang masa untuk berjiwang balik yeahhh !! 


hurm orang kata penantian tu satu penyiksaan ? betul ke macam tu eh .. qaseh pernah eh tak pernah eh pernah2 hehe .. pernah lah jugak menanti buah tak gugur ceh ! tapi selama mana dapat bertahan .. fikir2 balik rasa mcm bodoh pulak tggu buah yg gugur .. so qaseh amek keputusan utk hentikan lah penantian tu ..kerana jiwa dah cukup tersiksa.. n qaseh tahu ada org2 di luar sana yg still menanti ..menanti kepulangan suami ,menanti bekas pakwe untuk kembali ..menanti kerja dan sewaktu dgnnye ... heh2.. besenya yg siksa2 bagai ni tentulah hal cintan cintun cetong ye ... hurmm kdg2 cuba tanye kat diri sendiri tu haaa .. kamu lah jgn pdg2 org2 lain ..tnye diri kamu .. buat ape penantian itu ?berbaloi kah ataupun hanya sia2??tapi kalau kamu still hendak menanti .. ada tips2nya ...



  • tanya diri sendiri betulkah aku akan terus menanti selamanya2.. n tanya lagi kenapa perlu mananti ?adakah penantian itu berbaloi
  • kalau still nak menanti .. serahkan lah diri pada yang maha Esa yang maha mengetahui yg maha Kuasa..mintaklah petunjuk drNya .. yaAllah ya tuhanku kau berikanlah aku petunjuk .. betulkah apa yg aku buat ..patutkah aku harus menanti ... haaa cth je tu .. bukan doa kat sini ..nuh kat atas sejadah amek wuduk ngadap kiblat ! n then solat doa byk2..!
  • tnya kawan2 .. tanya pendapat diorang yg plg rapat 
  • tengok keadaan penantian kamu tu .. adakah org yg kamu tggu still igt kamu atau tgh bhgia ?kalau tgh bhgia forget it now ! jgn jadi hamba setia yg tak berguna !
  • org ate menanti buah tak gugur so tak reti2 nak kait ? kalau nak menanti sekalipun biar menanti dgn bijak .. jgn menanti ibarat katak bwh tempurung tak tahu apa2 yg terjadi di luar sana... biarlah penantian itu kita tahu perkembangan apa yg kita nntikan tu (paham tak)
  • kalau dah sama2 berjanji untuk slg menanti its ok lah .. jgn hanya sebelah pihak menanti ..cth : si A kerja jauh2 janji ngan si B terus menanti .. n janji tu betul2 siyez ..so nantilah jgn mainkan perasaan org ..si A tu pulak kena lah pgg pd janji okeyh !
  • dan banyak agy .. tak sempat nak pk ..tlg pk same2 hek2...

apapun penantian tu jangan sampai menyiksa jiwa,jasad dan perasaan ..jangan mendera hati dan perasaan sendiri ..jangan bermandikan air mata atas penantian yang sia2.. fikir dengak akal yg di beri bukan dengan emosi yg sentiasa ada ,,,hidup berbekalkan akal bukan berbekalkan emosi !

hati berbicara :



andainya penantian mu itu berakhir dgn kegelapan jangan pernah bersedih .. harapan still ada seandainya nafas masih bernyawa... bangun lah dan bangkit dari kegelapan itu ..yakinlah ! cahaya itu ada dimana2 .. jika manusia yg kamu cari maka hilanglah cinta itu .. tp jika Dia yang kamu cari cinta itu akan ada hingga ke akhirnya ... tanpa di duga cinta manusia juga akan hadir perlahan2 menusuk keseluruh  hati mu hgga kamu lupa penantian yg suatu ketika dahulu memberi kegelapan ... kini ia bercahaya dengan sejuta makna ~ yakinlah ..selagi harapan itu masih ada jgn pernah berputus asa ... 
biar lah penantian itu suatu penyiksaan ~cuma jangan terus tersiksa dgn keadaan yg sebenarnya tidak rumit ! 

75 ulasan:

  1. memang menanti itu membosankan. nak pulak kalo yg sokmo 'hang' tanpa jawapan. tersiksa jiwa dan raga, kan Qaseh.

    BalasPadam
  2. "Dan mintalah pertolongan dengan sabar dan solat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',"
    {Al-Baqarah : Ayat 45}

    sehebat mana manusia, kepada Allah lah manusia perlu minta pendapat.. sesungguhnya rancangan Allah lebih hebat...

    BalasPadam
  3. kak, org mne eh?
    klate eH?

    BalasPadam
  4. nape tu dear..?
    yap penantian tu menyeksakan kan..tapi berkat sabar kita akan perolehi kebaikannya..heehee

    BalasPadam
  5. pendek cita..kawin cpt2..=)

    BalasPadam
  6. terharu qaseh komen kt page kak pinky..t.kasih yang =)

    ni utk kamu..
    http://eppyphamdiary.blogspot.com/2011/03/bila-eqbal-zack-ujang-yuyu-zulaikha.html

    BalasPadam
  7. penantian itu satu penyiksaan? o.0

    pe pon, rindu nak baca madah2x dari Qaseh..huk2x

    tunggu2x entri seterusnya..hehe

    BalasPadam
  8. cik tom tunggu bulan jatuh ke riba..tapi xjatuh2 jugak..heheh...

    BalasPadam
  9. love this entry . makes me thing for awhile . tapi sya jenis ktegaq . mai tolong basuh pakai clorox jap otak nih . hee

    BalasPadam
  10. thanks 4 ur tips...trase besmgat pula hihi tenkiu yew

    BalasPadam
  11. mengejar sesuatu yg x pasti adalah sia2...

    BalasPadam
  12. Adek qaseh ini utk adek..hehe

    http://shafazie.blogspot.com/2011/03/follower-yang-ke-50terima-kasih.html

    BalasPadam
  13. si punggok nantikan bulan..
    si kuli nantikan awal bulan..
    si gadis nantikan pinangan..
    si teruna nantikan cukup simpanan
    si janda nantikan teruna punya belas
    si duda nantikan janda berhias...

    apapun yang dinanti...tentunya yang dapat menenangkan hati...ikut hati mati..ikut rasa binasa..jadi...
    ikut lah blog abadi romeo....ahak3

    BalasPadam
  14. penantian itu memang sangat lah menyiksakan...........

    BalasPadam
  15. kdang2 tak tau nk handle org yg dok tggu kita. ini kisah benar. hehe

    sian die..w/pn die tau kt da ade some1 spesel..die tetap tggu..adoi!

    BalasPadam
  16. oh ye! br prasan header br itu! diva!

    BalasPadam
  17. yess dearest qaseh...
    carilah cinta Dia...
    secara tak lngsung Dia akan bagi cinta baru untuk kita jauh lebey bermakna dari yang sebelomnye..
    im beleive on it:D

    BalasPadam
  18. klu penantian tu berbaloi okeh gak kan qaseh

    BalasPadam
  19. setuju..
    oleh itu marilah kita berjemaah utk tdk menanti
    huhuhuhahuahua

    BalasPadam
  20. agaklah...
    tapi.... entahlah... OE sendiri pun tak pasti sebab OE suka buat macam tu..
    alahai...

    p/s: OE baru datang sini.... salam perkenalan... (n_n)

    BalasPadam
  21. ok fine..xmo tunggu cik qaseh dah... ahakz!! <-- men2 saje..

    BalasPadam
  22. ni macam sesuai untuk seseorang tu baca...:)

    BalasPadam
  23. mmg,penantian itu satu penyeksaan,.
    mendera jiwa, mendera masa,mendera fzikal,mndera mate,segala lah,.huhu,.penat kn?,.sape kate xpenat,..CN ni dh lame mnggu bile la dpt twran kje,.huhu,..

    BalasPadam
  24. xpyh tggu2, KAMI kan ada, haaaaa. :)

    BalasPadam
  25. salam

    banyak benda y menyakitkan dalam dunia ni, bukan sekadar penantian, tapi ditipu tertipu diseksa dilukai dan melukai semuanya sakit.

    BalasPadam
  26. uiksss....................










    ni mmg cam dah bengng sgt2...









    sabar ye yunx..










    beselah tu...










    sabau byk2..












    smile je ..

    BalasPadam
  27. Penantian sangat unik. Jika apa yang kita nantikan mendapat maklum balas positif, kan tidak terkata gembiranya. Saya berkata begitu bukan apa, sebab after saya menanti dua tahun, alhamdulillah :D
    Salam pengenalan. Jenguklah contengan saya jika ada kelapangan http://zaimiejamat.blogspot.com/

    BalasPadam
  28. penantian uji kesabaran.penantian uji keimanan.penantian suatu ujian

    BalasPadam
  29. sangat seksa lah penantian tu..
    aiyak huhu

    BalasPadam
  30. letihla dok tunggu2 tp x muncul2 ni..tido lg best..haha

    BalasPadam
  31. boleh menanti tp berpada2 la...

    BalasPadam
  32. menanti tu mmg siksa.. :(

    BalasPadam
  33. betul2..penantian itu satu penyeksaan. tak sanggup nak menunggu..sob3

    BalasPadam
  34. akak tengah tunggu bile qaseh nak blanje akak kepok lekor..seksa tau!!

    BalasPadam
  35. segala yg berlaku ada hikmahnya...dan penantian itu satu yg meyeksakan...huhu

    BalasPadam
  36. penantian yang tiada hasil suatu penyeksaan :P

    BalasPadam
  37. kakchik ella -
    haha yg 'hang' sokmo tulah yg parah bagai .. geram nak mati ! hihi

    BalasPadam
  38. wafi -
    betul qaseh setuju ... mana2 pun ujian tu dtg kena mintak drNYA juga

    BalasPadam
  39. mc'tni -
    org ganu tapi sempadan kelantan doh..dek org kelantan ke ?

    BalasPadam
  40. shafazie -
    xde pe dear ..saje idea tu dtg hihi ... yup tapi sabar ade hadnya jugak kan ..:D

    BalasPadam
  41. ujang -
    nak kawen tu lah susah ...huh tau lah hang nak kawen saje bikin den jelez

    BalasPadam
  42. pinky momma -
    huhu qaseh juz a picisan blog ..terharu dgn mama

    BalasPadam
  43. syuwai -
    uik2 rindu madah2 ..hehe insyaAllah nnt kite bermadah pujangga ..igtkan boring blog ni asek bermadah je

    BalasPadam
  44. cik tom -
    wah cik tom lama xdtg kemari..ade bace blog ciktom ..bz je ye hehe tggu bulan jugak ni tp kalau jatuh ke riba maybe innalillah lah hihi

    BalasPadam
  45. uniemarks -
    sampai mana nak ketegaq tu ha..meh nak cuci meh ... rendam dlm mesin basuh 2 3 hari haha

    BalasPadam
  46. eyja joe -
    bersemangat selamanya okeyh bukan for one day only

    BalasPadam
  47. abadi romeo -
    wah2 bermadah berpantun bagai .. kikiki tp betul sume tu ..

    BalasPadam
  48. fasihah -
    eceh mcm ade pengalaman je hik2

    BalasPadam
  49. naddia -
    yup qaseh pun penah ... buat bodoh je lah .. tp last2 terime atas dasar kesian n then xsmpai bape bulan putus jua haha (jahat)

    BalasPadam
  50. atie -
    im believe it too ..juz sabar je

    BalasPadam
  51. sis yg comel -
    yup tapi kdg2 kite tak tahu penantian tu berbaloi or tak hurmmm

    BalasPadam
  52. zieta -
    amboi siap mahu berjemaah lagi hehe

    BalasPadam
  53. OE -
    hehe nape suke buat macam tu ..hati sgt kuat kah .tq dtg nnt qaseh lawat OE cantek ni

    BalasPadam
  54. kay -
    haha tggu qaseh buat ape ..eceh (main2 jugak lah)

    BalasPadam
  55. sunah -
    utk siapakah ? bagi lah dia baca ni ha sonang cito hehe

    BalasPadam
  56. cik nurul -
    qaseh pun dah lama menanti kerja lain ...hurmm sakit hati tp rezeki xde lagi ..hurmm sbr lah nnt ade lah rezeki tu ye

    BalasPadam
  57. sisiyira -
    sabar dear ... meh qaseh ubatkan hik2 ... biase lah lumrah kehidupan tak lepas dr sume tu ..ade ke org lahir di dunia ni gembira spjnag hayat ?xkan ade !

    BalasPadam
  58. misz molecule -
    baekk punye komen muahahaha .. not me saje tulis entry ni ... xde bengan2 pun lah yunk

    BalasPadam
  59. zaimie jamat -
    alhamdulillah penuh kesabaran awak menanti baguslah tu akhirnya dpt hasil yg menggembirakan tp xsemua org dpt kabar gembira :D

    BalasPadam
  60. cik najihah -
    seksa tahap mana dah hik2

    BalasPadam
  61. d - la -
    jom2 tido haha esok bgun pulak nanti2 ye

    BalasPadam
  62. wanda -
    yup berpada2 jgn smpai merosakkan hati sendiri

    BalasPadam
  63. lea -
    kalau tak sggup stop it now ..

    BalasPadam
  64. sis pija ni nak kena cubit awww meh dtg ganu qaseh blnje 40 ekar kopok lekor hahaha

    BalasPadam
  65. man -
    ohh man tersiksa jugak eh hahaha

    BalasPadam
  66. wan -
    nice word like it ..tu baru betul kan

    BalasPadam
  67. sis qasehraihan -
    bukan pasal kawen lah sis

    BalasPadam
  68. penantian sememangnya 1 penyiksaan..
    kalau terlalu lama sgt menunggu, bleh tawar hati dgn apa yg ditunggu tu.. heheh..

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com