Kod babi

17 ulasan:
Assalamualakum semua...
nak share something lak...sekarang ni kat supermarket banyak sangat makanan2 segera kan..
tapi jangan main beli je..tengok lah ingredients nye ye.. sebab sekarang ni banyak pihak cuba menjatuhkan islam..
macam2 cara dah dunia hari ni..termasuk dalam makanan sekali pun..
tapi siapa yang patut di persalahkan ? hurmmmm
Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain     (Hadis riwayat Al-Qudhi) 
 (E471- lemak babi) 




E100,   E110,  E120,  E140,  

   
E141    E153,  E210,  E213, 


      
E214,   E216,  E234,  E252, 



E270    E280        E325,  E326,  


   
E327    E334   E335,  E336  



E337    E422,  E430,  E431, 



E432,   E433,  E434,  E435, 


    
E436,   E440,  E470,  E471,      


 
E472,   E473,  E474,  E475, 



E476,   E477,  E478,  E481,  


   
E482,   E483,  E491,  E492,   


    
E493,   E494,  E495,  E542,   



E570,   E572,  E631,  E635,     


 
E904.    

hati berbicara:
tapi masalahnya kenapa masih letak logo halal? 

17 ulasan:

  1. logo blh buat or beselah dgn duit smua leh dapat stakat logo halal 2 hulur je rm gerenti dapat tp xsmua la

    BalasPadam
  2. @KyLe
    ye ke b..dosa besar ah ye.. hurmmm kalau yang tak tahu dah termakan dah huk2.. lah tadi kate nak rest tampo kang haaa

    BalasPadam
  3. yelah n jgn igt smue yg berkopiah 2 smuanye baik ....yg dah termakan 2 n xtau blh dimaafkan tp yg dah termakan n tau n g mkn lg hah 2 xdpt dimaafkan...waaa nak rest la nek bc en3 ye jap hehe

    BalasPadam
  4. @KyLe
    owh ye lah cuk dunia hari ni macam2.. dah2 p rest t sihat baru bace hehe :)b tu jgn lupe tgk bahan2 dulu sebelum beli..rokok tu pun ade gak haaa

    BalasPadam
  5. apollo pn xsilap ade babi..tp 'halal'

    BalasPadam
  6. e471 xsemesti ye lemak babi..boleh je contain lemak soya..cam semua aiskrim Walls, conetto tu..yang mini conetto tu pun ada e471..tp dieorang dah kuarkan surat pekeliling yang bagitau e471 dieorg dari minyak kelapa sawit.
    http://www.scribd.com/doc/12726785/List-of-Emulsifiers-e471-and-e472

    mana2 E yang ada glyceryl had a chance to contain animal fats..xsemestinya babi..kalau bukan babi..pasti ke haiwan tu disembelih?huhu..

    http://www.veggieglobal.com/nutrition/non-vegetarian-food-additives.htm

    BalasPadam
  7. kat sini lagi la yang,pening pale bila nak beli brg je nak kena check satu2..bukan stakat lemak haiwan/babi je nak kena exclude..nak kena cari kut2 ade ram/konyak (nama2 arak)..huu haruu betol...Alhamdulillah skrg dah hafal dah mane bole makan mane tak bole:) yg pntg kita mncari mana yg halal n cuba utk jaga makan minum yg akan masuk dlm darah tu kan:)

    BalasPadam
  8. makan nasik ngan budu jerla selamat xder babik2..hahaha..

    BalasPadam
  9. @alexa yussida
    tq alexa betul tu...dalia lak jenis xsabo2 amek je barang tu tak tengok kandungan yang tertulis hehe pasni kena jage2 lah

    BalasPadam
  10. @aNaYaNa
    hahaha my feberet tuh budu haaa jgn men2 ..mentua lalu xpndang dah

    BalasPadam
  11. kes ni ek.. jom amik [pic] ni msuk dlm hset korang, nti senang nk wt rujukan wktu beli brg ^^

    BalasPadam
  12. yup..abg atie kerja bahagian food chemical industries ni..slalu ye skang dah kurang e471 fat animal..sbb aktivis vegetarian marah..hehe..tp atas langkah berjaga-jaga..e471 yang xde description soy lecatin or palm oil dibelakang ye mcm air kopi tu jangan la diambil unless die tulis emulsifier 471;soy lecatin or fat dr pape tumbuh-tumbuhan la..sekadar memberitahu apa yg atie tahu. =)

    BalasPadam
  13. actully nk tny niy..
    teh taruk tu i ade bli...
    kire tu x hlal ke????
    i x tahu..papa i yg blikan... da mnum p0n...s0 n0w, h0w???

    BalasPadam
  14. @atie
    tq atie bagi info ni sbb dalia tau yang tu je..papepun dalam kehidupan hari ni kne berhati2 hurmmm

    BalasPadam
  15. @anderlina
    anderlina dalia pun tak tau..tapi tu atie cakap kod tu ada dr bukan lemak babi :)

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com