Kod babi

17 ulasan:
Assalamualakum semua...
nak share something lak...sekarang ni kat supermarket banyak sangat makanan2 segera kan..
tapi jangan main beli je..tengok lah ingredients nye ye.. sebab sekarang ni banyak pihak cuba menjatuhkan islam..
macam2 cara dah dunia hari ni..termasuk dalam makanan sekali pun..
tapi siapa yang patut di persalahkan ? hurmmmm
Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain     (Hadis riwayat Al-Qudhi) 
 (E471- lemak babi) 




E100,   E110,  E120,  E140,  

   
E141    E153,  E210,  E213, 


      
E214,   E216,  E234,  E252, 



E270    E280        E325,  E326,  


   
E327    E334   E335,  E336  



E337    E422,  E430,  E431, 



E432,   E433,  E434,  E435, 


    
E436,   E440,  E470,  E471,      


 
E472,   E473,  E474,  E475, 



E476,   E477,  E478,  E481,  


   
E482,   E483,  E491,  E492,   


    
E493,   E494,  E495,  E542,   



E570,   E572,  E631,  E635,     


 
E904.    

hati berbicara:
tapi masalahnya kenapa masih letak logo halal? 

17 ulasan:

KyLe berkata...

logo blh buat or beselah dgn duit smua leh dapat stakat logo halal 2 hulur je rm gerenti dapat tp xsmua la

Qaseh dalia adelia berkata...

@KyLe
ye ke b..dosa besar ah ye.. hurmmm kalau yang tak tahu dah termakan dah huk2.. lah tadi kate nak rest tampo kang haaa

KyLe berkata...

yelah n jgn igt smue yg berkopiah 2 smuanye baik ....yg dah termakan 2 n xtau blh dimaafkan tp yg dah termakan n tau n g mkn lg hah 2 xdpt dimaafkan...waaa nak rest la nek bc en3 ye jap hehe

Qaseh dalia adelia berkata...

@KyLe
owh ye lah cuk dunia hari ni macam2.. dah2 p rest t sihat baru bace hehe :)b tu jgn lupe tgk bahan2 dulu sebelum beli..rokok tu pun ade gak haaa

mia.lia berkata...

apollo pn xsilap ade babi..tp 'halal'

atie berkata...

e471 xsemesti ye lemak babi..boleh je contain lemak soya..cam semua aiskrim Walls, conetto tu..yang mini conetto tu pun ada e471..tp dieorang dah kuarkan surat pekeliling yang bagitau e471 dieorg dari minyak kelapa sawit.
http://www.scribd.com/doc/12726785/List-of-Emulsifiers-e471-and-e472

mana2 E yang ada glyceryl had a chance to contain animal fats..xsemestinya babi..kalau bukan babi..pasti ke haiwan tu disembelih?huhu..

http://www.veggieglobal.com/nutrition/non-vegetarian-food-additives.htm

Qaseh dalia adelia berkata...

@atie
atie ye ke..macam tu pulak adesss

alexa yussida berkata...

kat sini lagi la yang,pening pale bila nak beli brg je nak kena check satu2..bukan stakat lemak haiwan/babi je nak kena exclude..nak kena cari kut2 ade ram/konyak (nama2 arak)..huu haruu betol...Alhamdulillah skrg dah hafal dah mane bole makan mane tak bole:) yg pntg kita mncari mana yg halal n cuba utk jaga makan minum yg akan masuk dlm darah tu kan:)

aNaYaNa berkata...

makan nasik ngan budu jerla selamat xder babik2..hahaha..

Qaseh dalia adelia berkata...

@alexa yussida
tq alexa betul tu...dalia lak jenis xsabo2 amek je barang tu tak tengok kandungan yang tertulis hehe pasni kena jage2 lah

Qaseh dalia adelia berkata...

@aNaYaNa
hahaha my feberet tuh budu haaa jgn men2 ..mentua lalu xpndang dah

caliph shuriken berkata...

kes ni ek.. jom amik [pic] ni msuk dlm hset korang, nti senang nk wt rujukan wktu beli brg ^^

atie berkata...

yup..abg atie kerja bahagian food chemical industries ni..slalu ye skang dah kurang e471 fat animal..sbb aktivis vegetarian marah..hehe..tp atas langkah berjaga-jaga..e471 yang xde description soy lecatin or palm oil dibelakang ye mcm air kopi tu jangan la diambil unless die tulis emulsifier 471;soy lecatin or fat dr pape tumbuh-tumbuhan la..sekadar memberitahu apa yg atie tahu. =)

anderlina berkata...

actully nk tny niy..
teh taruk tu i ade bli...
kire tu x hlal ke????
i x tahu..papa i yg blikan... da mnum p0n...s0 n0w, h0w???

Qaseh dalia adelia berkata...

@caliph shuriken
tq qaliph :)

Qaseh dalia adelia berkata...

@atie
tq atie bagi info ni sbb dalia tau yang tu je..papepun dalam kehidupan hari ni kne berhati2 hurmmm

Qaseh dalia adelia berkata...

@anderlina
anderlina dalia pun tak tau..tapi tu atie cakap kod tu ada dr bukan lemak babi :)

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com