Qaseh Dalia's Blog

Bila Hati Berbicara

CAFE 9 TASTE OF THAI | PETALING JAYA

Assalamualaikum ,

Cafe 9 Taste Of Thai | Petaling Jaya , thanx pihak FoonInker yang sudi menjemput qaseh untuk merasa makanan yang terdapat di Cafe 9 ni , sebelum ni qaseh tak pernah lagi makan di area Petaling Jaya ni , sebelum ni tak tahu pula ada kedai yang best - best area sini .. Jom kita tengok apa yang ada di sini .. qaseh memang penggemar tomyam lebih-lebih lagi tomyam thai ! perghhh kita rasa Thai kat sini best ke tidak ??


Hiasan dalaman Cafe 9 berkonsepkan asia dan kontemporari , lapang , cerah dan selesa untuk makan dengan suasana yang tenang .. ecewah dating pun ok kat sini , makanan memang not bad , sangat sedap , qaseh paling suka Siakap Stim dan Tomyam Thai , of course la Tomyam Thai harus sedap , nama kedai pun ala-ala Thai kan ..

btw Cafe 9 masih baru lagi , beroperasi tak sampai setahun lagi , tapi baru tak baru , memang pilihan qaseh untuk merasa Tomyam lagi bila berada di Petaling Jaya ni , deretan dengan kedai-kedai lain memang memberi saingan kpd Cafe 9 , apa-apapun semoga maju jaya ,,,jom tengok apa yang qaseh dah sumbat dalam perut , pergh kenyang banget ! 

Tom Yam Soup 
Menu utama Cafe 9 , Tom Yam , yeargh my feveret forever .. tom yam ni menggunakan santan , rasa masam dan pedas yang membuatkan den hirup kuah tu tanpa henti .. ada dua hidangan untuk Tomyam iaitu tomyam udang sahaja dan satu lagi seafood ..


Cafe 9 memang mengekalkan rasa asli dari Thai , memang tak ubah rasa pedas dan rasa masakan di sini , sememangnya asli seperti korang pernah rasa di Thailand ...
only prawns : RM25.90 (R) , RM45.90 (L)
seafood : RM25.90 (R) , RM45.90 (L)
regular for 2-4pax, large for 5-8pax

Thai Pomelo Salad 
Masakan ala-ala salad ni rasa dia masam-masam manis gitu , ada udang , sayur-sayuran .. memang berkhasiat betul .. 
RM20.90

BUFFET RAMADHAN DI BANGI GOLF RESORT

Assalamualaikum , 

Alhamdulillah Ramadhan dah tak lama lagi , beberapa minggu je lagi kan , tak sabar rasanya ,, btw bersempena dengan bulan Ramadhan yang bakal tiba Bangi Golf Resortt mengadakan buffet ramadhan yang bermula dari 21 Jun - 15 Julai 2015. Yeyyy makanan sini semua sedap-sedap dan tempat pun cantik ! jom tengok apa yang menarik di sini ...

Bangi Golf Resort Restaurant (BGR) merupakan salah satu resort golf di Malaysia dan semestinya mendapat perakuan sijil halal dari pihak Jakim , kat sini memang kegemaran ramai termasuk qaseh sendiri haa mana taknya juadah dan kualiti makanan yang terbaik , mempunyai sajian istimewa sehingga 200 pilihan termasuk masakan melayu popular , barat dan masakan timur , harga pulak memang berbaloi-baloi bermula RM55 untuk dewasa dan RM27 untuk kanak-kanak , so makan la sampai kenyang ! 

COOKING SHOWCASE 

Di sini terdapat kambing bakar , perghhh kambing panggang yang di panggang secara perlahan-lahan di atas bara api dan Sup Kambing Mamak , tempat pertama yang qaseh jejak kat sini lah , haha memang tak pandang lain dah , di stesen ni Chef menghidangkan tetamu dengan hirisan daging kambing bersama sup kambing mamak , memang terangkat  - angkat selera .. last-last tinggal tulang je kambing ni haaaa , memang tak di nafikan kambing panggang kegemaran ramai .


Selain tu para pelanggan juga dapat menikmati Sate Daging Ayam yang di hidangkan dengan Kuah Kacang yangdi buat sendiri serta Kuew Teow Goreng dan Mee Goreng Mamak yang di goreng panas di hadapan para tetamu 

WESTERN APPETIZER

Di sini pula para tetamu di hidangkan dengan sentuhan gastronomi spt Krim Ayam Salai dgn Bawang Focaccia Panggang dan Sous Vide Eggs with Mushrooms Espuma . Hidangan ini sungguh menyelerakan ! bagi pilihan barat yang lebih enak dan klasik terdapat Beef Lasagna dan Grilled Boneless Chicken with Creamy Mushrooms Souce .

Pada setiap buffet ramadhan di BGR sudah menjadi kemestian untuk menikmati pencuci mulut di sini . Aiskrim Pacojet dengan rasa unik Teh Tarik , Tembikai Susu dan Bunga Kantan juga merupakan kegemaran ramai dan tidak mengira usia , bukan kanak-kanak je suka aiskrim ok ..




''LIVE STATION'' 

Live station dengan kuah coklat pekat , di sudut ini terdapat pelbagai kuih - muih , omaigoddd terbelalak mata melihat kecomelan dan kesedapan kuih2 yang berada di sudut live station ni !  Macam-macam kuih ado dan yang pasti buatan sendiri chef-chef profesional di BGR , seperti puding , agar-agar , buahan dan banyak lagi , selain itu terdapat jugak pelbagai kuih popular barat spt Italian Tiramisu , Chocolate Eclair , Blueberry Cheese Cake , Red Velvet Cake, Young Coconut Jelly , Creme Caramel , Mix Berry Panna Cotta dan Infused Chocolate Ganache Tartlet ,perghh nama pun berbelit lidah nak nyebutnya , tapi rasa nyummmm memang nikmat !


JInmabiji Square | Tempat Menarik di Kunming Yunnan China

Assalamualaikum , 

Sambungan dari trip ke China by AirAsia . selepas dah puas melawat Yongning Mosque , kami mengambil masa terluang untuk berjimba-jimba di JINMABIJI SQUARE ,gue panggil bijii je lah senang haha , dan di sini lah Pusat Metropolis Kunming , di sini lah tarikan pelancong untuk shopping , dan lain2 lagi .. dan sebenarnya Jinmabiji adalah gabungan dua nama yang bermaksud kuda emas dan jed ayam jantan .. tak tahu lah kenapa dua binatang di pilih , mungki ada simbolik tertentu kan .. yang pasti yahoooooo jom kita p shopping ~ 



nampak tak di tengah- tengah dataran ni terdapat dua pintu Jinma dan Biji so jadilah JinmaBiji Square 

senibina yang cantik ~ 

saya di sini ! di jalan - jalan tersebut terdapat ala-ala peta jalan .. tapi tak paham jugak , kena belajar bahasa china dulu lah ye , so kami tak melepaskan peluang untuk bergambar kenangan di sini , cuaca macam biasa sejukkkk banget .. berjalan-jalan pun tak sempat nak keluar peluh , dah beku balik ..



Perubahan Hidup | Bujang vs Wifey

Assalamualaikum ,

Lama tak mencoretkan tentang diri sendiri di blog , lama jugak tak bermadah puisi , berjiwang dan semuanya seperti dulu kala , bukan tak nak tapi terkadang kehilangan kata-kata , mungkin ada benda perlu di luahkan dan ada benda perlu di simpan dalam-dalam .. bila sesuatu yang emos…

Yongning Mosque | Masjid di Kunming China

Assalamualaikum ,

Masjid Yongning di Kunming China | Hari ke tiga berada di Kunming , airasia fam trip di bawa ke Masjid Yongning oleh Judy , di bina pada Dinasti Yuan dan telah di bina semula pada dinasti Qing , walaupun Masjid Yongning berskala kecil tapi ramai yang datang bersolat di sini , tem…

JIU XIANG SCIENIC REGION | Tempat Menarik Di KUNMING , YUNNAN CHINA

Assalamualaikum

Jiu Xiang Scienic Region | Masih lagi hari ke dua di Kunming China , selepas menjejaki Stone Forest -klik  , kami di bawa ke sebuah tempat yang bernama Jiu Xiang Scienic Region oleh travel guide kami  , dalam hati tertanya-tanya tempat apakah yang akan membawa kami semua selepas mel…
back to top