Pergi Tak Kembali ~

50 ulasan:
Assalamualaikum olz ~ 
selamat petang semua...hari ni masih belum sihat ! 
pagi tadi bangun tido badan dah ok..masuk tengahari tiba2 meleleh ..(selesema manusia ) haha ..hurm dah telan ubat dah sebutir .. eh korang sihat ?semoga sihat2 sokmo ye ...jaga diri elok2..ingat pesan mak ayah !



Korang pernah tak alami situasi macam ni ?tak kisah lah ahli kelurga ..orang yang istimewa .. kekasih ..mak ayah pergi tak kembali lagi ... idea ni datang bila qaseh baca story2 kat blog pengemis dunia story2 nya memang sangat2 menyentuh hati .. menusuk kalbu ..sedeyh sangat baca story beliau ..kalau nak tahu sila lah lawat :D 

dalia tak pernah rasa kehilangan seperti tu .. kehilangan yang still ada mmg pernah ..maksudnya kehilangan org yg kita syg tapi dia still idop agy pernah lah ..tu pun separuh jiwa melayang .. ini kan pulak kehilangan selama2nya pergi dan tidak pernah kembali ~ perit ! sakit ! sedeyh ! ...hurmm kuatkan kaki ini untuk terus berjalan andainya mereka2 yg aku syg pergi buat selama2nya ! mampu ke ?mampu kah ~ tapi yang hidup itu pasti akan pergi buat selama2nya ... dari Dia kita kembali kepada Dia juga kita kembali ... tipu lah kan kalau dlm hidup ni qaseh tak pernah merasa kehilangan seperti tu .. atok n nenek belah ayah n mak dah pergi bertemuNya tapi qaseh tak rasa sgt keperitan itu sebab qaseh masa tu kecik2 lagi n tak tahu sebuah kehilangan .. tak mampu merasa kesedihan ..biasalah mase kecik hanya tahu kegembiraan ..enjoy main masak2 ..main lompat getah tu je tahu ..

siapa yang pernah merasai tahu lah kesedihan tu tapi jangan pernah beralah dengan ketentuannya .. kelak satu masa nanti kita pula yang akan mengikuti jejaknya .. tapi yang pasti kita takkan tahu bila masa ajal tu akan dtg menjemput kita dan that time kita tak mampu untuk menangisi kepergian kita sendiri ..hanya kita mampu terbaring kaku .. terbungkus dengan kain putih ..diiringi dengan bacaan2 ..dan tangisan2 yang mengayat hati dr org2 yg menyayangi kita .. ~ bersedia ?hurmm bersedia atau tidak yang pasti mati tu tetap akan dtg ... bila nyawa terpisah dari jasad..hilang lah dunia hilang lah suka ,ketawa,senyuman,tangisan ~ yang tinggal hanya lah kenangan ... kenangan bersama dan hanya kenangan itu yg ada untuk mengisi kerinduan yg ada... T_T now im sad ! so sad ~ aku hanya insan biasa yg tak mampu melihat kesedihan org lain... mesti menangis .. qaseh pernah berjanji kat diri sendiri ..qaseh nak jadi tabah ..tak mahu mengalah dgn putaran hidup ... tapi air mata sentiasa menemani ... kerana air mata itu lah sahabat terbaik utk qaseh terus melangkah ~~



kata2 buat mu 

yang pasti untuk sesiapa yang pernah merasainya ..tabah lah hadapi ujian ini...yakinlah Allah lebih sygkan dia ..melebihi syg kita yang ada ~ kita hanya mampu merancang apa yang tersurat tapi tak mampu menetukan apa yang tersirat ... balik lah kepada rukun iman kita ..percaya pada Qadha dan Qadar kita ... percaya apa yg tersurat itu sudah tersurat sejak azali lagi ... dan qadar itu had setakat mana Allah bagi kat kita ... andainya Allah s.w.t menghadirkan seseorang (Qadha)..Allah s.w.t telah menghadkan selama mana orang itu tetap hadir dan bersama kita ..itu lah Qadar ~ dan jangan pernah membenci apa2 yg telah berlaku pasti ada hikmah di balik semua ini..yakinlah dan sabar lah meniti hari2 mu ... yang pasti sebuah kepergian itu takkan pernah kembali lagi ..berdoa lah ..berdoa dan terus berdoa ~ andainya kehilangan itu sgt perit berdoa semoga kelak kita akan berjumpanya di sana.. ~ :D 

hanya sedang menunggu masa yang akan membawa ku kesana
andainya ku pergi tanpa sempat mengucapkan apa2 ..
andainya aku pergi tanpa meminta kemaafan dari kalian ..
berilah kemaafan itu dan doakanlah semoga aku terus tenang disana ..
andainya satu pertemuan itu kenangan yang bermakna buat semua..
jadikan lah perpisahan itu kenangan yg manis ...
dan jangan pernah beralah dengan takdir dan ketentuan dari ilahi ...
dunia ini hanya milikNya .. jangan pernah mengagungkan dunia kerna yang ada hanyalah debu2 berterbangan ~

50 ulasan:

  1. salam dear....

    1 T_T untuk entry ni...sayang kamu~ :')

    BalasPadam
  2. pernah kecewa ek..hahahah


    erm...sama la tak pernah rase kehilangan mcm tu...

    BalasPadam
  3. hehe..kehilangan org yg masih hidup?..apa maksud dia tu?.. =P

    huhu..iqbal pun tahun lepas kehilangan nenek dah abes menangis dah..da la drive keter jauh2 dari johor tapi xsempat =(

    BalasPadam
  4. wani pernah alami :(
    papa ,n tok wani pass away dlm tempoh yg dekat..memang xleh trima n sgt2 trouma waktu tu..skrg alhamdullilah

    BalasPadam
  5. wani pernah allami

    2006 tok wani meninggal (tok wani yg perempuan)

    2008 papa wani meninggal

    2009 tok wani (tok wani yg lelaki)

    memang trauma waktu tu, semua dekat2..memang xdisangka n xleh trima..

    BalasPadam
  6. Belum pernah lagi merasa kehilangan. Dalam hidup, kehilangan itu pasti. Kita yang hidup perlu terima dengan rela hati. Sebab itu semua jalan cerita yang telah Allah coretkan.

    BalasPadam
  7. Chantek Blog Anda..
    *lari dari entry lak. haha..

    Kehilangan itu semua pasti merasainya.
    Semasa idup dilupakan,
    setelah tiada baru dikenang.
    seringkali berlaku pada Manusia kini.

    Beringat-ingatlah wahai sahabat..

    BalasPadam
  8. nice entry !
    kata-kata yang banyak membawa makna :)

    BalasPadam
  9. thanks wat entry ada kaitan dgn fad :') hargai mereka ok ! alhamdulillah xde yg pergi lgi , alhamdulillah sedar . peringat sesama Islam itu penting . good work :)

    BalasPadam
  10. urm.. sedih pulak baca entry qaseh ni.. dulu pernah kehilangan sahabat baik sebab kemalangan. masa tu memang sedih sangat. nak2 lagi, saye pun terlibat dalam kemalangan tu sekali. tapi dia yang pergi dulu. kadang2 rasa macam tak percaya dia dah takde. tapi walau macam mana pun, kena redha sebab semuanya dah ditakdirkan.. harap rohnya ditempatkan di kalangan orang2 beriman.. ='(

    BalasPadam
  11. Yang datang xkan kembali kan? Kalau ditakdirkan kesyangan kita meninggal,harap2 kita tabah..aminnn

    BalasPadam
  12. wow!! bukan calang2 blogger awk ni..boleh tak ajr alief cara nak jadi blogger hebat mcm awk..huhu.btw,can i call u 'sifu' comel dan cantik.hehe..kidding...

    hye awak,kalau sudi,awk dtg la jenguk blog saya..kalau awk rasa blog saya best,awk follow la..tapi,kalau awk rasa blog saya tak best,jgn paksa diri nak follow taw..awk follow kalau awk rasa blog alief boleh buat awk tersenyum ..k..thanx awk..selamat berkawan..alief tunggu awk taw..huhu..ni link alief..->
    ENTRY BARU ALIEF..rugi kalau tak baca.. -->"CARA-CARA HARDCORE NAK PROPOSE OR PIKAT HATI ORANG YG KITA SUKA""

    BalasPadam
  13. Salam.
    Untuk menajdi tabah .. kita mesti berani hadapi semua kemungkinan hidup. Tak dapat nak expected benda yang baik sahaja.

    Lagi kusut permasalahan, lagi berat dugaan .. maka makin teballah nilai ketabahan.

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. sunah -
    wslm dear ..sory buatkan kamu sedeyh hehe

    BalasPadam
  16. iqbal -
    sabar lah .. ajal tu tak dpt menunggu uhuuu ~ yang pergi biarlah pergi ...tapi terus lah ingati dia :D

    BalasPadam
  17. shazwani -
    hurmmm mmg trauma kalau jadi mcm tu ..xpe lah ujian tu adakalanya mendewasakan kita ... shazwani kan hambaNya yg kuat .. sabar :D

    BalasPadam
  18. hanaahmad -
    yup semua dah berada dalam bukuNya yg pasti kita hanyalah watak

    BalasPadam
  19. sob...sob...rase tacink lak...

    BalasPadam
  20. penchenta kedamaian -
    yup setuju ...
    bila ada langsung tak nampak bila kehilngan baru dirindui n tercari2 ..tapi apa kah ertinya lagi ~

    BalasPadam
  21. pengemis dunia -
    tq so much ... :D sama2 memperingat kan antara satu sama lain muehehe

    BalasPadam
  22. hanim -
    Allah lebih sygkan dia.. dan kita yg hidup bersedia ..Al-fatihah semoga dia di tempatkan di kalangan org2 beriman .. sabar ye syg

    BalasPadam
  23. sophie -
    hurmm kalau tu terjadi mungkin perlukan waktu untuk menjadi seorg yg tabah

    BalasPadam
  24. alief si muncung manis -
    memang manis lah muncung tu ye..ayat2 pun manis haha
    tq dah lawat ..dek punye blog agy mantopp

    BalasPadam
  25. wslm bro hasrul ~
    tapi kdg2 tak mampu nak hadapi tnpa org yg menyokong

    BalasPadam
  26. semakin lama kita hidup, akan semakin banyak kehilangan yang akan kita rasa.
    setiap yang ada di dunia ini bukanlah sesuatu yang kekal.
    segalanya hanya pinjaman.
    namun, insyaallah.
    mungkin disyurga................. .

    BalasPadam
  27. takut sangat klu kehilangan orang yang kiter sayang.. klu bleh biar IEB pergi dulu....

    BalasPadam
  28. As salam...lama tak melawat blog lia ni... masa tak mengizinkan mama lately...sibuk berulang ke hospital...ari ni br ada masa..nk bw kejap...

    dh lain dh blog ni....shoutbox pun dh takde ya...nnti ada masa..kasi pulun baca entry2 lia ya...hik3

    BalasPadam
  29. bce entri qaseh ni, teringt arwah ayh...sy mmg dah sedia ayh nk pergi,,sbb ada gaya dia nk pergi..arwah ayh mntk 'pergi' kt umh..mmg dpt..arwh ayh mntk pggl org surau dpn umh untuk bace yasin ntknya kt umah...ayh dapat dengr ngn jelas...dpt ngucap sorang2..dpt jwb & bce doa pas azn isyak..pastu...ayh sy hmbus nfs ngn sgt6 xdisedari...plg sdh, ayh prgi shari pas bday sy 2thn lepas..huhu..skdr kongsi...

    BalasPadam
  30. pokniq sedih ble qaseh sedih...hahahha:p

    BalasPadam
  31. i pun meremang bulu roma n nanes masa baca entry PD tu..
    just to share..
    my grandma meninggal 3 hari before Raya 2 taun lps..masa tu jumaat terakhir dlm bulan ramadhan..tapi i syukur sgt sbb Allah makbulkan doa i supaya dia meninggal masa i ade disisi dia..:)

    kindly fly to my blog..:D these tips may save your life

    BalasPadam
  32. tuan penasihat -
    insyaAllah andainya kita memilih syurga pasti kelak kita berada di sana tapi hanya insan biasa kdg2 lalai huhu ..
    tq

    BalasPadam
  33. isteri yg comel -
    hurmm mmg takut tapi andainya itu terjadi pasti itulah suratan hidup kita

    BalasPadam
  34. mama ogy -
    a.ah lain dah blog ni berubah haha.. qaseh pun jrg pergi blog mama..huhu kdg2 je ade mase qaseh pegi ..semoga ayah mentua mam sihat2 je..

    BalasPadam
  35. farhana sahri -
    tq perkonsian tu ..sabar lah syg yg hidup pasti akan kembali sekurang2nya kita ada disisi bila dia pergi meninggalkan kita :D .. tq dear n tabah lah hadapi hidup ni wpun qaseh tak merasa keperitan tu ... tq so much berkongsi

    BalasPadam
  36. nax berbicare tentang cinte smpai bile2 pon takan abehh kot :D

    BalasPadam
  37. temoxskema -
    mana ade cinta entry ni hik2

    BalasPadam
  38. as salam..
    oh..kehilangan..
    hm...ada kaitan dengan saya.
    berkaitan dengan rakan sekerja, raka seperjuangan.
    hmm..ia sudah menjadi lumrah bagi orang2 yang mengambil bidang seperti saya.masing2 ingin maju kedepan. pertaruhkan nyawa demi sesuap ilmu yang bakal menyenangkan ganerasi yang akan datang..pergi dan berganti.. bersilih ganti...
    kehilangan ni cuba mengaburkan metafora krisis hati yang sebenar.tiada apa yang perlu dirissaukan.yang pergi tetap pergi. yang hidup, demi menjaga kesejahteraan sahabat, doakan rohnya moga aman disana..doakan selalu..sesungguhnya utuh pertalian seorang sahabat itu, adalah doanya, bukan utuhnya pertalian sahabat itu.. utuhnya itu hanya sebagai sandaran.. yang sebenar-benarnya, adalah doa..dan itulah senjata utama kita bagi menjaga kesejahteraan bersama..


    ;)

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com