1/31/2018

Hilangkan Eye Bag , Dark Circle dan Jerawat dengan Produk Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser Cream dan 3d Micrite All Use Eye Cream

Holla ! Aku rasa bukan aku je ada masalah ni , boleh di katakan 80% alami masalah sama macam aku tapi masih lagi tak jumpa cara yang betul .. mungkin tak dapat menghilangkan masalah ni 100% tapi boleh mengurangkan dari masa ke semasa .. kan ? hi hi hii tu pun dah boleh buat senyum sampai ke telinga bila tengok wajah di cermin ... masalah apa ? Masalah yang selalu korang merungut tu lah , jerawat dan mata panda ! Jadi 2 produk ni mampu membantu korang 

❤Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser Cream 
❤Swissvita 3D Micrite All Use Eye Cream 



Sejujurnya muka aku tak begitu teruk dengan masalah jerawat , tapi ada bulan-bulan tertentu haa mula lah jerawat tu datang menempek di muka lebih-lebih lagi kawasan dahi , hidung dan dagu .. oh yang paling tak best dalam lubang hidung pun dia nak hidup mungkin kawasan redup dan masin tu selesa agaknya kahkah .. Yang buat sakit hati bila jerawat tu menyakitkan , tersentuh sikit je azab gila rasaya huwaa huwa korang paham kan perasaan itu ! huh 

Hurm sebenarnya bila tengok kawan-kawan yang ada masalah jerawat yang teruk ni kesian pulak , mesti korang struggle gila kan nak jaga muka lebih-lebih lagi kulit yang sensitif , salah satu punca mungkin ada sesetengah memilih produk yang tidak sesuai , maknanya kat sini bila korang nak cuba sesuatu produk yang penting cuba tengok bahan kandungan dia dan sesuai tak dengan jenis kulit korang haaa .. 


❤ SWISSVITA ACNE SOLUTION SOOTHING CLEANSER CREAM

Jadi aku nak cadangkan kat korang yang ada masalah jerawat teruk cuba Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser Cream  ,yang ni sesuai untuk oily and combination skin , dalam penjagaan wajah semua dah tahu wajib cuci muka tapi bukan sekadar cuci dengan air je , mungkin liang pori kulit kita dah tersumbat teruk sebab tu ia tak dapat bernafas dengan betul dan mengundang kepada masalah-masalah kulit yang lain , jerawat , whiteheads , blackhead dan lain-lain .. air sahaja tidak dapat membantu ye !

Tadi aku ada mention , nak pilih produk yang sesuai wajib tengok bahan yang terkandung , kenapa ? Bila korang ada masalah kulit jerawat kena lah ada bahan-bahan yang dapat merawat jerawat tu , contohnya untuk masalah jerawat ni , pilihla yang mengandungi bahan Asid Sitrik yang berfungsi menjaga liang pori korang yang mana melawan bakteria yang ada dalam jerawat degil tu haaa 


Tekstur : Cream 
Bau : Hidung aku bau cream ni macam bau kelapa haha , lebih kurang macam tu lah so far selesa dengan bau dan tekstur cream ni . 

Fungsi Swissvita Acne Solution Soothing Cleanser Cream 
  • Membantu membuka liang pori dan mengurangkan kehadiran jerawat , blackhead dan whitehead
  • Mengeluarkan minyak dan kotoran yang tidak di kehendaki 
  • Membersihkan kulit dari pencemaran yang kita tidak nampak
  • Melembutkan kulit 
  • Bebas dari Paraben , Alcohol dan Fragrance 
  • Mempunyai bahan berasaskan asid sitrik untuk memulihkan jerawat dan ekstrak tumbuhan untuk mengeluarkan minyak terutama di bahagian Zon T 
  • Tindakan pantas dalam merawat jerawat dalam masa 1 minggu .



A.C.N.E.F.I.G.H.T.I.N.G!!!
Cara penggunaan : Gunakan setiap hari , pagi dan juga malam 
Ambil sedikit cream dan cuci muka korang macam biasa , bilas dengan air dan keringkan 

Walaupun cuci muka ni tak mengambil masa yang lama seperti bila kita sapu pelembab ataupun serum (tanpa perlu cuci) tapi step wajib sebelum step-step seterusnya adalah cuci muka , kerana ia membersihkan liang pori kita , sel-sel kulit mati dan minyak yang menyumbat pori-pori ~ dengan cream ni ia akan menyebabkan jerawat tu segan silu nak tumbuh heh heh .. Boleh lihat kesan pantas selama 1 minggu !
( Retail Price : RM115 [15g] )




❤ SWISSVITA 3D MICRITE ALL USE EYE CREAM

Selamat tinggal mata panda dan lingkaran gelap ! Haa yang ni masalah teruk bagi aku tambah-tambah bila dah jadi Umi ni ''eyebag'' dah tak dapat di bendung dah , jika ada yang nak beli eyebag aku mohon pm tepi k haha kalau lah boleh jual kan ~ dan masalah ni memang ramai yang mengalaminya , pelajar yang selalu study lewat malam , yang bekerjaya kadang tak cukup tidur , ibu-ibu yang ada baby memang berhadapan lah dengan masalah ni .. memang tak boleh lari dah .. sobss sedey kan ! 

Jika korang dah cuba macam-macam produk tapi still tiada perubahan , aku rekemen kan Swissvita  3D Micrite All Use Eye Cream ni , aku pun dah jatuh cinta dengan eye cream ni serious best gila even sebenarnya takut juga nak pakai di kawasan mata tapi di sebabkan bahan kandungan nya pun bebas dari bahan kimia yang berbahaya why not haaa ..


This one sesuai dengan semua jenis kulit dan selamat di gunakan kerana ia non-greasy , paraben-free , fragrance-free , alcohol-free dan ia adalah water based .. Bahan utama yang ada dalam Micrite 3d All Use Eye Cream ni adalah phytonutrient AC-11 yang berasal dari herba semulajadi dari hutan amazon dan sememangnya bagus untuk pembaikan tisu kulit lebih-lebih lagi penuaan.


For the first time tengok packaging ni seperti gam UHU kan tapi packaging yang sangat bagus because it's aluminium sealed package , memang kedap udara jadi tak mudah tercemar dengan udara yang ingin masuk .. Tekstur pulak tak melekit, sebenarnya ia tak macam cream biasa tapi lebih seperti gel dan bau tidak mengganggu aku untuk setia menggunakannya .. 

Fungsi Swissvita 3d Micrite All Use Eye Cream 
  • Mengurangkan kedutan dan mencerahkan 
  • Ucapkan selamat tinggal kepada lingkaran gelap di kawasan mata 
  • Melambatkan proses penuaan 
  • Melembutkan kulit 
  • Mengurangkan eye bag 
  • Kawasan mata lebih berseri dan tak kusam lagi 


Cara penggunaan sangat mudah , hanya letak beberapa titik di kawasan mata kemudian sapu perlahan-lahan sehingga ia menyerap ke dalam kulit , aku gunakan di setiap pagi dan juga malam jadi 2 kali sehari .. Untuk pertama kali guna ia tak memberi kesan pelik atau terengsa , pedih dan lain-lain jadi ia sesuai dengan kulit aku , yeah happy me ! 


Yang sangat best adalah bila apply eye cream ni ia cepat absorb sepertimana dengan slogan nya #7secsmiracle #7secslifting , jadi dalam masa 7 saat ia memberi keajaiban haaa cenggitu uols , power tak ? Dalam masa 7 jam pulak eyebag korang akan mula berkurang dan garis - garis halus di kawasan mata akan berkurangan dalam masa 7 hari .. 

Boleh nampak kan kawasan mata aku memang mengalami eyebag dan lingkaran gelap , fuhh jenuh nak tutup dengan concealer / mekap .. huwaaa so thanx to ''all young'' because i really need this and i love it so much ! Hope aku konsisten dan dapat hilangkan lingkaran gelap tu secepatnya (maklumlah blogger always tidur lewat kan ! ) garis halus tu munkin ambil masa lama sikit sebab ia dah lama bersemadi di situ hahah , nampak naw dah tua .. isk isk isk 
( Retail Price : RM80)

Jika korang ada masalah sama yang korang nak sangat hapuskan , boleh lah cuba produk ni okay lagi pula memang terbukti berkesan dan dapat award dari :

❤ Watson's Beauty Award
❤ Oscar Beauty Award
❤ Amazon 5 Star Review


Mana nak dapatkan produk Swissvita ni ?
Available at AEON DATO ONN , JOHOR BAHRU 
Official Online Store : WWW.ALLYOUNG.MY
Other Online Store : HERMO , ZALORA & LAZADA 

TAKE NOTE :
Discount Code : RM10 discount code ⇒SWA10 (No Min Spend)
When purchase at WWW.ALLYOUNG.MY (valid untill 28/2/2018)


1/24/2018

Rayyan Turns Two | Happy Birthday My Little Prince

Assalamualaikum .. alhamdulillah :)


Alhamdulillah 24 Jan 2016-24 Jan 2018 .. hari ni genap lah umur Rayyan 2 tahun , alahai cepatnya membesar anak Umi ni .. so far Rayyan ni mudah jugak nak jaga dia cuma bab mengamuk , bersepah , nakal tu biasa lah kan budak-budak .. kadang-kadang ada ketika tahap kesabaran Umi level rendah jugak tambah-tambah bila tak sihat dan emosi always tak menentu .. marah ? pernah je marah dia bila buat sesuatu yang salah .. kalau tak marah manja lah pulak , ye dak ?

Perkembangan dia setakat ni okay cuma pertuturan masih lagi belum lancar .. tapi makin banyakk perkataan yang dia dah boleh sebut sebenarnya cuma agak malas .. kadang bila push sangat dia lari lah haha .. dan dia sangat faham apa yang aku cakap , alhamdulillah .. huh masih lagi nak ngempeng-ngempeng , masih lagi pakai pampers , haha aku malas lagi nak free kan dia dari semua tu sebab dalam umur 1-2 tahun biarlah dia still my baby , so sekarang 2 tahun dah boleh start ajar serius sikit .. kikiki lain orang lain cara kan makcik bawang

Jadi malam tadi ada sambut besday dia simple-simple je lagi pun Umi terasa nak makan kek haha so nampak tak di situ siapa yang nak kek sebenarnya .. Rayyan pun bukan makan sangat , main je lebih .. tq husband :) 


Jadi ibu memang adakala sangat penat tapi nikmat bahagia itu lebih terasa , tq Allah hadirkan Rayyan dalam hidup kami berdua .. Panjangkanlah umur Rayyan , berikanlah dia kesihatan yang berpanjangan , akal yang cerdas , akhlak yang bagus dan lindungi lah Rayyan kemana pun dia berada dengan langkah kaki ke arah yang benar , mata yang selalu melihat yang baik , mulut yang berkata benda-benda baik , telinga yang mendengar kebaikan dan nasihat yang berguna , tangan yang selalu memberi dan tempatkanlah anakku Wan Muhammad Rayyan di syurga kelak .. ameen :) 


Andai nanti Rayyan dewasa kelak dan bukak blog Umi , ketahuilah sayang Umi dan abah sangat menyayangi mu .. jaga Umi dan Abah di masa tua nanti , adik beradik (jika ada) haha .. jadi anak berguna bukan hanya untuk Umi dan Abah , bukan hanya di dunia tapi di akhirat juga .. mungkin Umi dan abah selalu marah Rayyan tapi itu adalah untuk kebaikan , marah bukan bermakna benci ... marah itu tanda sayang .. sebab Rayyan adalah kekuatan Umi , anak adalah sebab musabab tabahnya seorang ibu .. now i feel it :)



Makna kebahagiaan itu kadang-kadang bukan berapa banyak kita menerima tapi berapa banyak kita memberi , Umi harap nanti Rayyan dah faham apa erti kehidupan jangan berhenti membuat kebaikan , kerana bila kita baik Allah lagi sayang .. tak perlu menjadi yang terbaik tapi cukup menjadi orang yang baik-baik walau di mana pun berpijak :) 

 
Ada saat kita terasa kesunyian , kesedihan .. tapi tiba-tiba Allah mengirim seseorang untuk merawat kedukaan yang selalu membuat kita tersenyum dengan karenah comel walaupun seringkali di duga dengan kesabaran yang sampai kini masih lagi dapat di tahan .. kerana apa ? kerana kiriman Allah itu sangat indah dan pada waktunya kita rasa kita berharga pada dia , perasaan itu sangat bahagia bila mana ternyata diri kita sangat bererti pada dia .. - ibu bapa dan anak adalah perasaan yang indah 


Hati Berbicara :
Umi pun dah blank nak tulis apa haha , takde gambar abah sebab huh dia tamo pakai baju cishkek betul kan , takpe nanti kita sambut besday lagi sekali dengan abah .. tak aci lah bulan sama , Umi jugak jauh ke tengah sobsss .. 
''sesedih-sedihnya kita akan ada yang lebih sedih melihat kita .. Tersenyumlah kerana Allah memberi rahmat dan nikmat dari arah dan cara yang berbeza dan kita pun takkan pernah menyangka .. love u Rayyan !!!!! 

1/22/2018

Klairs Review | Special Night Care Routine For Tomorrow's Makeup

Assalamualaikum .. 


Jarang sebenarnya aku berkongsikan tentang penjagaan wajah untuk malam hari, selalunya fokus untuk daily routine je kan ? sebab biasanya waktu malam bagi aku adalah waktu untuk tido tanpa buat apa-apa (atau boleh di panggil sebagai pemalas hik hik ) Kali ni aku nak kongsi step-step penjagaan wajah di malam hari dengan menggunakan produk Klairs. *tahun ni sis dah masuk 3 series tapi nak kelihatan seperti 2 series , redha itu indah btw :(  * 

Aku rasa ramai dah tahu betapa bestnya produk Klairs ni , salah satu brand famous dari Korea .. pehh sebab tu orang Korea cantik-cantik kan ? Yang pasti Klairs product ni high quality skincare product lebih-lebih lagi yang ada masalah kulit sensitif -  no colorants , no parabens , no alcohol , fragrance free , no harsh ingredients and of course no animal testing ~ aku selalu online twitter lebih-lebih lagi twit tentang kecantikan jadi kat situ ramai juga yang suggest Klairs product ni as their skincare routine .. hurmm menarik !

Jika tengok betul-betul muka aku sebenarnya banyak bintik-bintik hitam / pigmentasi atau adakah itu jeragat di sebelah pipi kanan .. dan banyak juga cara aku nak hilangkan tapi still tak hilang ~ sobsss kadang level konfiden tu rendah bila tengok si tompok-tompok hitam tu (mungkin sebab aku jarang pakai sunscreen juga!) nyesal tiada guna ~ so i hope this product will help me !
Video Unboxing , mana nak dapatkan produk Klairs ni korang boleh masuk website www.hermo.my dan searche je Klairs . 
Step-step for Special Nightcare RoutineKlairs Gentle Black Deep Cleansing Oil → Klairs Freshly Juiced Vitamin Mask → By Wishtrend Pure Vitamin C21.5 Advanced Serum → Sleep → Klairs Mochi BB Cushion (lebih baik jika apply toner selepas cleansing okay)


  • Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil 
Step 1 , cuci muka ! Kebiasaanya bila mencuci muka mesti kena guna air dan urut perlahan-lahan pada wajah lepastu keluar buih-buih kan? But this one texture nya adalah minyak tapi bukan minyak biasa tau sebab ia di formulasi dengan minyak semulajadi yang di ekstrak dari Black Bean Oil , Black Sesame Oil dan Black Currant Seed Oil yang ada fungsi-fungsi tertentu

Black Bean Oil - Untuk mengurangkan pengeluaran sebum dan menenangkan kulit
Black Sesame Oil - Menyediakan antioksida melalui beberapa komponen seperti Beta - carotene , Rinolenic Acis , Sesamin , Sesaminol dan Tocopherol , mencegah dehidrasi pada kulit dan anti aging.
Black Currant Seed Oil - Menyediakan antioksidan yang kuat dan menyediakan vitamin dan mineral , formula ni memang sangat sesuai untuk kulit sensitif


Fungsi Klairs Gentle Deep Cleansing  adalah untuk korang yang ada masalah seperti di bawah ni , for your info kulit aku jenis kering jugak so

  • Sesuai untuk kulit kering atau sensitif because its not drying
  • Boleh di jadikan sebagai makeup remover , sunblocks , sebum dan pores
  • Masalah blackhead dan sel kulit mati yang menyebabkan kulit korang kasar 
  • Dapat membersihkan liang pori yang terbuka 

Cara guna sangat mudah , tekan sedikit ke tapak tangan kemudian sapukan di muka lebih-lebih lagi kawasan yang bermasalah kemudian urut perlahan-lahan .. macam buat facial itu lepas tu baru cuci dengan air suam sehingga bersih .. korang akan rasa kulit jadi lebih lembab

Tekstur - Minyak , cepat menyerap :')

Honest Review - for the first time guna agak pelik juga bila sapu minyak di muka kan ha ha ha , jangan gelak please tapi bila dah start sapu-sapu di muka dan gosok di tempat yang kering contoh tepi hidung , kawasan blackhead yang selalu menggelupas best pulak , sebab semua tu cepat hilang .. Bab bau pulak ya of course aku suka bau Klairs cleansing ni mcam bau minyak aromaterapi gituuu , dah selesai semua baru bilas dengan air.. Seriously , takde rasa pedih , panas atau pun terengsa . Yup ia sesuai dengan kulit aku , lepas cuci kulit rasa lebih lembap.

Boleh dapatkan di https://goo.gl/5yauEh 

  • Klairs Freshly Juice Vitamin E Mask
Untuk step kedua , apply pulak Masker Freshly Juice ni sebab ia nya banyak fungsi boleh jadi sebagai mask , pek tidur atau pelembab harian .. Rutin harian lepas cuci muka wajib tau apply pelembab , haa ingat tu ! Klairs Freshly Juice Vit E Mask paling berkesan apabila di gunakan dengan Vit C sebab ia akan meningkatkan keberkesanan antara satu sama lain melalui rangkaian antioksidan , melindungi dari oksigen aktif dan mencegah penuaan. 

Rangkaian antioksidan yang melindungi kulit
  • Vitamin E akan menjadi teroksidasi apabila oksigen aktif oleh pertahanan utama 
  • Vitamin C mengurangkan tahap vitamin E teroksidasi ke keadaan asalnya dan mengaktifkannya semula. 
  • Vitamin E yang dikurangkan membuang oksigen aktif sekali lagi dan menghalang pemusnahan sel dan penuaan. 
  • Vitamin C mempunyai kesan toning yang kuat.

Fungsi Klairs Freshly Juiced Vit Mask

  • Menguatkan perlindungan kulit (sebab ada Vit E) 
  • Mengelakkan penuaan sel dengan mengekalkan  membran sel dari peroxidation lipid
  • Melembutkan kulit dan melegakan keradangan 
  • Melindungi kulit dari sinaran matahari 
  • Mengurangkan pigmentasi dengan menghalang pigmen melanin dari berpindah ke epidermis
  • Membantu menstabilkan Vit C dengan meningkatkan kesannya bila di gunakan bersama dengan Vit C 
  • Dirumuskan dengan kepekatan 2% kerana ia akan menyebabkan pembakaran jika kepekatan yang tinggi 
  • Merawat jerawat yang di sebabkan oleh kulit berminyak 
  • Ramuan aktif yang ditetapkan dos bagi mengurangkan kedutan 
  • Menguatkan percambahan fibrolast dalam lapisan derma dan menggalakan kolagen sintesis


Tekstur yang sangat unik bagi aku kerana ia seperti pudding / kastard , bila gaul dan pecahkan  kemudian tutup ia akan berubah ke asal seperti pudding .. hohoho nampak sedap je haha .. dengan intipati tekstur macam pudding ni ia akan lebih menyerap ke dalam kulit dan mengunci kelembapan sekurang-kurangnya 8 jam walaupun kulit korang sangat kering .. yeah i feel it !

Honest Review - Mula-mula rasa agak melekit tapi bila dah menyerap ke dalam kulit rasa melekit tu makin hilang dan memang terasa kelembapan muka aku , asyik nak sentuh muka je ! haha tabiat yang tak dapat di ubah , dan yeah tak rasa pedih , panas atau terengsa juga. Bau yang tak mengganggu dan rasa ringan di kulit muka .. recommended !

Cara guna , sapukan rata ke seluruh wajah apply sebagai pelembab muka , urut lembut dan biarkan ia menyerap ke dalam kulit .. boleh guna di siang hari untuk melindungi kulit dari UV dan gunakan di waktu malam bagi mengurangkan kedutan , lebih cerah , glowing dan lebih terhidrat .. so esok pagi muka korang nampak segar dan berseri .. 
p/s : Oh ya one more thing , korang boleh DIY dengan mencampurkan mask ni dengan produk penjagaan kulit korang untuk kesan yang lebih baik 

Boleh dapatkan di https://goo.gl/NmbG8B

3. By Wishtrend Pure Vitamin C 21.5 Advanced Serum 

Last step sebelum tidur , apply Vitamin C serum by Wishtrend .. kombinasi yang sangat berkesan bila di gunakan bersama Freshly Juiced Mask tadi , sebenarnya Wishtrend telah meningkatkan formula yang baru dari sebelum ni yang mana hanya 20% Vitamin tulen dan yang formula terbaru dengan peningkatan 21.5 % Vitamin Tulen .


Fungsi Pure Vitamin C 21.5 Advanced Serum
  • Dengan formula baru , serum ni meningkatkan lebih kelembapan kepada kulit sambil memulihkan kulit 
  • Menyampaikan nutrien sepenuhnya keperluan kulit korang dan meningkatkan kesan vitamin 
  • Kandungan Asid Askorbart (Vit C) sangat bagus dalam penyembuhan luka so boleh membantu memudarkan parut dan memperbaiki tekstur kulit 
  • Mencerahkan , meremaja dan menyembuh kulit wajah yang sihat dan cantik


Tekstur sangat berair .. 

Cara menggunakan nya , gunakan pada langkah terakhir untuk rutin skincare korang sama ada siang dan juga malam .. sapukan ke muka dan urut 2 - 3 kali sehingga ia benar-benar meresap lepas tu dah boleh tidoq ! 

Honest Review : Walaupun di tulis pada label ianya tidak melekit tapi untuk pertama kali aku cuba ia agak melekit tapi masih lagi selesa untuk di gunakan .. tunggu ia betul-betul meresap kemudian rasa makin selesa .. mula-mula guna terasa pedih sedikit dan ianya tindak balas normal kerana bila aku cuba ke dua kali dan seterusnya rasa pedih tu dah tak terasa .. 

Do and Dont's 
  • Wajib simpan di dalam peti ais 
  • Jangan campurkan denga mana-mana bahan AHA / BHA supaya kulit korang tidak terbakar
  • Jangan campurkan dengan Retinol / Benzoyl Peroksida kerana ia akan mengurangkan kesan Vitamin C . 
p/s : for newbie mungkin korang boleh gunakan sekali untuk dua hari , then bila dah makin selesa boleh guna setiap hari :) 

Boleh dapat kan di https://goo.gl/J8xp88

SLEEP Zzzzzzz 

  • Mochi BB Cushion 
Rutin malam korang dah selesai , bila bangun pagi-pagi haruslah wajah pun dah tak lesu , segar dan berseri jadi mekap korang pun akan lebih smooth dan mudah di oleh , haaa gitu .. Lagi senang dan mudah bila mekap dengan Mochi BB Cushion ni je .. Kalau korang nak tahu , produk ni paling terlaris setiap masa tau 



Patut lah jadi best selling sebab ia memang tahan lama dan boleh melawan peluh hiyarkh hiyarkh nyah kau peluh , bayangkan muka korang berpeluh of course mencacatkan mekap kan .. Jadi dengan BB cushion ni korang tak perlu risau lagi tau lagi pun ia di reka bentuk sebagai sejenis balm dan bukan cecair so ia memberi kemasan yang sangat halus ~ selamat tinggal kulit kusam !


Tone dia nampak je gelap tapi sebenarnya lebih kepada natural - apricot beige tone yang mana membetulkan tone kulit yang tidak sekata dan hilangkan warna-warna yang membosankan ..

Best gila pakai Mochi BB Cushion ni sebab beri kesan glowing cenggitu , pakai nipis pun puas hati ~ 


Tq for reading ! Hope dapat membantu menyelesaikan masalah kulit korang .. more info 


1/17/2018

WhiskMeal | Memasak Lebih Mudah dan Jimat dengan Whisk

Assalamualaikum .. 

''Sayang .. nak masak apa hari ni'' , bila dapat soalan ni dari suami terus aku blank ..ya ampun blank gila bila bangun pagi terus otak ni berfikir , apa aku nak masak hari ni .. takkan nak masak benda yang sama je setiap hari , huh ! tengok lauk sama pun boring jugak hoii .. Tambahan pulak jenis susah nak ingat resepi , akhirnya google je la haha .. 

But sometimes, u know what ada hari-hari rasa malas dan lemau gila nak sediakan segalanya untuk memasak , nak order makanan segera macam tak berkhasiat , nak order delivery food tapi nak masak sendiri , bila nak masak malas pulak nak sediakan bahan-bahan ! kalau boleh nak semua bahan dah tersedia then aku cuma masak je lepas tu setel ! haaaa kan best kalau ada perkhidmatan macam tu ~ tapi ada ke korang ?? haruslah ada di zaman moden ni haaa ..

Eksited sangat bila aku dapat tahu perkhidmatan macam ni pun dah wujud , iaitu WHISKMEAL with tagline little effort big taste .. apa benda Whisk ni ?


Apakah itu WhiskMeal ? Mungkin ramai yang masih belum tahu kewujudan Whisk ni kan ? Ia sebenarnya menawarkan pelbagai menu yang berkhasiat , sedap , banyak pilihan  untuk semua  dari vegetarian hingga lah non-vege.. Korang tak suka menu yang dah di masak ? Eh jangan risau tau sebab yang bestnya menu-menu ni semua korang kena masak sendiri , Whisk akan menghantar bahan-bahan mentah untuk menu-menu yang korang pilih tu , jadi tak perlu dah korang susah-susah nak sediakan semua bahan tu.

Lagi satu tak payah pening dah nak sukat ke apa ke , sebab bahan-bahan tu semua dah di packing ngam-ngam untuk menu tersebut haa , korang just perlu sediakan periuk belanga je  lepas tu masak seperti chef profesional hihi tak payah risau memang sedap punya lah .. Tak pandai masak ? Lagi satu aku nak bagitau bila guna perkhidmatan Whisk ni , bukan hanya ada bahan-bahan mentah je tapi dah tersedia step-step untuk memasak .. No more alasan tak pandai masak ok !


Kelebihan WhiskMeal 


1. Membantu Pemakanan Diet Pelanggan 

Aku tahu ramai di luar sana sedang ber diet dan mengamalkan pemakanan sihat , tak mau makan yang melebihi kalori , risau kolesterol makin tinggi dan banyak lagi kan .. jadi dengan Whisk Meal ni korang tak perlu risau sebab di setiap meal yang korang order ,  tersedia segala info di manual cards  which mean terdapat berapa kalori , berapa minit penyediaan ,  hidangan untuk berapa orang dan lain-lain .. so korang masih lagi boleh berdiet dengan kadar nutrisi yang bagus


 2. Dapat Reward Point 


       
Bila dah cuba sekali konfirm jatuh hati , dan nak order banyak kali kan ~ tapi dalam masa yang sama korang juga akan mendapat reward point.. Macamana ? senang je caranya .. 


  • For the first time , kotak yang korang dapat tu jangan buang tau , simpan sebab kat dalam tu ada icepack yang boleh di kitar semula 
  • Bila korang order untuk ke dua kali , kotak tadi korang boleh beri balik kepada deliver man sekali dengan ice pack tu lah (jangan bagi kotak je :p ) 
  • Jadi korang akan dapat reward point dari situ .. best kan kan kan !

3. Memudahkan kerja memasak di dapur

For me , Whisk ni memang sangat-sangat memudahkan sebab ia cepat , segar dan menyeronokkan bila berada di dapur yang mana menjimatkan masa dan tenaga , lebih-lebih lagi sekarang ramai wanita yang bekerjaya , jadi sesuai sangat untuk mereka yang bekerja tapi tetap juga ingin memasak untuk keluarga , ini lebih baik dari menyediakan makanan segera kan ? Menu-menu dari whisk semuanya berkonsepkan healthy food  so banyak memberikan faedah kepada korang yang suka masak di rumah walau dalam keadaan sibuk.


4. Harga yang berpatutan dan berbaloi 

Range harga pun sangat berbaloi bagi aku , dari serendah Rm12.90 - Rm16.90 sahaja , tak sampai pun Rm20 tau ... dan menu-menu semua memang superb , tak perlu dah nak beli di kedai , just cook by yourself alright.

Jadi aku pun dah cuba satu menu ni iaitu Grilled Lamb Shoulder Spiced Pumpkin , kali ni nak ubah selera ke arah western pulak .. Bukak je kotak ni haaa semua bahan cukup lengkap , sangat memuaskan hati bila bahan - bahan yang di berikan segar sangat , siap ada ice pack yang boleh di kitar semula , jadi Lamb dan bahan lain  tetap segar walaupun berada dalam kotak ni beberapa jam ... meh tengok apa yang ada ~




Dalam kotak comel untuk menu Grilled Lamb Shoulder ni ada Pumpkin Wedges , Pumpkin Spice , Pumpkin Seed , Coriander Leef , Sweet Peas , Red Pepper , Mint Yogurt dan Marinated Lamb.

Untuk menu Grilled Lamb Shoulder ni Whisk menyediakan 10 bahan mentah ,  lamb pun dah siap di marinate tinggal untuk masak je .. sejujurnya aku tak pernah lagi masak masakan western kat rumah sebab tak pandai dan selalunya makan kat kedai je kalau teringin haha .. level konfiden sangat rendah okay ! Bukan apa malas nak cari bahan-bahan dekat pasar ~ huhu zaman moden ni kalau boleh bawang pun nak shopping online je .


Blur jugak bila tengok bahan-bahan tu , lepas tu aku fikir macamana lah nak masak ni haaa , lupa pulak ada di sediakan resipi / step-step mudah .. nampak tak ? mudah gila dia punya step tu , so aku pun cuba lah masak mengikut step yang di beri tanpa derhaka resipi tau ..

Bahan-bahan tadi sudah sedia untuk di masak
 

Yang ni aku tambah sos black pepper sikit bagi lagi nikmat , lama tak makan kambing hohoho
Seriously sangat mengenyangkan , nampak je macam ni kan tapi cukup untuk lunch gituuu, untuk 1-2 pax
Free Meal Campaign 


Oh yeee , sekarang Whisk tengah mengadakan kempen makanan percuma tau , yang mana tengah berlansung  untuk 6000 boxes , wow banyak tu ! Jadi cepat-cepat order free meal dan jadi lah antara 6000 orang yang bertuah tu okay ~  

Caranya sangat mudah , hanya sign up di Whiskmeal lepas tu korang akan dapat code .. Korang pilih menu dan apply je code tadi dan tunggu je rider datang hantar ke rumah korang .


Update : Sory semua , baru dapat tahu dari pihak Whisk , FREE MEAL CAMPAIGN dah tamat sebab dah 6000 boxes telah di agihkan ! Cepat gilos haaa , so korang dah boleh order alright ! 


Like Untuk Menu Baru di WhiskMeal 



Bila tengok menu-menu di website WhiskMeal semua best-best kan ? Jadi korang boleh VOTE menu yang korang inginkan dengan klik 'LIKE' di  tab 'what's next' yang ada di www.whiskmeal.com .. like korang akan menentukan menu terbaru untuk seterusnya tau ... !

Macamana nak order WhiskMeal ? 

Take note : Korang dah boleh order sebab Free Meal Campaign sudah tamat .. cepat2 order sekarang tau ! Mudah je nak order ..

  1-  Pergi ke website www.whiskmeal.com atau boleh download applikasi WHISK di smartfon korang 
  2-  Pilih menu yang korang mahu , semua menu sedap-sedap wooo ... Tak percaya ? sila masuk web sekarang okey 
  3-  Masukkan dalam basket 
  4-  Tunggu rider Whisk hantar menu korang di rumah atau di pejabat pun boleh juga 

   5- Boleh masak ! Yeyyy tak sampai setengah jam boleh makan :p



More Info :

Website : WhiskMeal









1/15/2018

Menang 4D3N Ke Manchester , UK | Dashing Let's Go Manchester Contest

Assalamualaikum , 

Bola sepak memang kegilaan ramai dan jadi budaya di Malaysia kan , tak kira lelaki , perempuan , tua atau muda semua meminati sukan bola sepak dan sememangnya ada segelintir terlalu fanatik dengan bola sepak ni , hinggakan ada yang tido bola , makan bola , mandi bola haha dan yang paling best bagi peminat - peminat sukan ni adalah menonton secara siaran langsung di stadium .. fuhh aku tak pernah lagi tengok bola di stadium , orang kata semangat tu lain macam !

Liga Perdana Inggeris adalah salah satu liga bola sepak yang paling popular dengan jumlah pengikut yang paling tinggi walaupun di Malaysia , lebih-lebih lagi MCFC ( Kelab Bola Sepak Manchester City ) vs MU (Manchester United) . Jadi ada tak pembaca blog aku ni memang teringin gila nak pergi ke Manchester Uk dan menonton secara siaran langsung di Stadium Etihad ? Sebab ada berita dan peluang baik pada korang semua !


Berita yang sangat best buat kaki bola , Dashing telah mengadakan contest Let's Go Manchester Contest yang mana akan menaja secara percuma 6 pemenang yang bertuah sempena tahun ke 3 , selama 4 hari 3 malam ke Manchester United Kingdom termasuk tiket VIP untuk untuk menonton secara langsung MCFC vs MU ! wohooo best gila weh .. inilah masa nya untuk korang rebut peluang ni ~ lagi pun contest ni mudah sangat ..

Bukan itu sahaja tau , 6 pemenang bertuah juga akan di bawa melawat ke Muzium dan Stadium Bola Sepak Kebangsaan seperti Old Trafford , Etihad dan Anfield . Selain itu , terdapat peluang untuk berinteraksi dan meminta autograf daripada beberapa Lagenda MCFC dan terdapat Tour Misteri Magical di mana mereka akan di bawa ke lokasi yang berkaitan dengan band muzik terkenal , The Beatles . Perghh bestnya kalau dapat semua ni huwaaa .. 

Cara Menyertai Let's Go Manchester Contest By Dashing 
  • Beli mana-mana produk DASHING atau ELITE dalam satu resit tunggal 
  • Whatsapp penuh satu resit tunggal tersebut dengan jelas dan namakan seperti NRIC atau PASSPORT , NO NRIC atau NO PASSPORT dan belian pembelian ke nombor +6016-9972373 

Mudah gila contest ni , peminat Dashing yang selalu shopping barangan Dashing ni memang satu peluang baik buat korang , dan bagi kaki bola semua ni lah masanya korang dapat tawaran FOC ke Manchester UK .. mana tahu dengan keazaman dan kesungguhan korang tu akan dapat jadi pemenang yang bertuah .. Jangan lupa doa banyak-banyak sebelum hantar whatsapp tau hihihi .. 


Tarikh tamat contest ini adalah sehingga 31 Januari 2018 , so jangan lupa yaaa sambil-sambil shopping tu snap resit dan jadi lah antara barisan VIP menonton secara langsung bersama 5000 peminat yang lain .. peluang hanya datang sekali uols .. tak cuba mana tahu kan ??? 


Jika korang tak tahu nak shopping apa .. Jom dapatkan DASHING Hattrick Limited Edition EDT dan DASHING Ultimate Kick Limited Edition Body Spray ni .. Aku memang suka bau Hattrick ni sebab bauannya agak soft dari yang lain .. jadi kalau aku pakai tak jadi masalahlah kan haha .. so this is for you my husband .. ! Oh yaaa deodorant tu sesuai sangat bagi korang yang sibuk bekerja .. ia membuatkan korang selesa selama 24 jam ..


MORE INFO : 

Website : www.dashing.com.my
No talian : 03 8023 8311