Ramadhan 2 | Udang Masak Lemak Tempoyak

6 ulasan:
Assalamualaikum , 

Bila jadi surirumah ni memang hari-hari nak kena fikir masak apa , start kerjaya surirumah memang benda ni lah kena fikir sokmo wakakak tapi takpela sekurangnya dari tak pandai langsung , dari pemalas nak mampuih adalah perubahannya ye dak , nampak tak rancangan Allah tu baik belaka .. 

So amacam puasa korang ? Bagi aku puasa kali ni tidak lah begitu memenatkan sebab dah tak full bf kan Rayyan , tengah tunggu masa untuk wean off je ni haaa tapi masih lagi gagal , dia punya tahan mata tu perghh tak boleh lawan , sabar je lah Umi . Lagipula dia dah pandai berdikari sikit so tak banyak sangat keje Umi


Panjang naw berceloteh , masuk Ramadhan ke dua . menu utama kitorang 3 beranak ialah Udang Masak Lemak Tempoyak tanpa santan , still boleh panggil masak lemak kan walaupun tanpa santan ? heheh lantakla janji sodap .. Fuhh masakan untuk Ramadhan ke dua ni dari chef suami , untung jugak sebenarnya bila suami yang selalu rajin masuk ke dapur ni .. suwit cara dia la ye dak :p 

Nak buat ni pun senang banget , sebenarnya was-was perlu ke tak letak santan ? Tapi nampak dah cukup pekat so kita buat dia , tak perlu santan pun lagi sedap 

Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Tempoyak 

Bahan-bahan yang di perlukan :
  • 7 ekor udang galah 
  • 2 helai daun kunyit 
  • 3 batang serai 
  • 5 sudu tempoyak 
  • Cili api (suka pedas letakla banyak2 )
  • Bawang merah (kisar)
  • Bawang putih (kisar)
  • Halia 
  • Kunyit (kisar)
Cara - cara membuatnya :
  • Bersihkan udang , buang kepala dan kulit 
  • Tumis bahan-bahan yang telah di kisar sehingga harum 
  • Masukkan tempoyak , kacau dengan api yang kecil , jika terlalu pekat tambahkan sedikit air 
  • Masukkan udang , daun kunyit dan juga serai 
  • Biarkan ia mendidih , perasakan dengan gula dan juga garam 
  • Siap !

Luahan Hati :
Walaupun tanpa santan , memang sedap dan tak pelik pun korang , lagi-lagi kuah tu jadikan sedikit pekat dan pedas , phewww meleleh .. hehe selamat mencuba 

6 ulasan:

Sis Lin berkata...

hamboiii sedap kemain, sampai ke uma jiran baunyaaa....

Permatabiru berkata...

menarik masak lemak udang nie

Siti Nurhayati Dollah berkata...

Sodap tu. Suami kita tak boleh makan udang, rindu pulak nak masak udang gini

Nina Mirza berkata...

Mmmmmm..... Terliur bila baca aje ada tempoyak. Adududuu.... Kat sini payah nak dpt tempoyak yang sedap. Banyak yang tipu. Nanti lauk jadi tak sedap. Huhuu

Azni berkata...

Wahhh tak pernah try laaaa... oneday nak rasa tp .. qaseh masal
Aaaa

Lya Akif Imtiyaz berkata...

Wowww qaseh masak kyle makan hehehe ok hashtag utk korang dari kakya #qasehmasakkylemakan hahahaha .. Npok sedak molek teh .. Kak g nak try la buat lagu ni .. Anak2 kakya dok makan poyok tu sbb dok penah buat .. kalu diaorang makan blh buat .. tapi mmg best ni makan nge masik panas..

Catatan Popular

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com