Tutorial : Delete Broken Link Atau Dead Link Dalam Blogspot

9 ulasan:
Assalamualaikum 

Tempoh hari ada satu perbincangan hangat di bincangkan dalam group whatsapp oleh teman-teman blogger tentang ''broken link"  , awalnya malas nak ambil pusing sebab aku kan malas nak berfikir di ketika itu , tapi aku baca je dan ambik tahu jugak sikit-sikit tentang broken link .. apakah itu broken link ? apakah kesan broken link pada blog ? perlu ke kita men delete broken link semua ni ? haaa mari kita kupas sedikit hasil google hehe , broken link ni ibarat broken heart pada blog .. sakit ohhhhhhh ! 



Apakah itu broken link ?

Broken link kalau di terjemahkan dalam bahasa melayu link yang rosak , tidak di gunakan dan tidak wujud lagi dalam muka bumi ni , bila klink link rosak tu ia akan jadi tidak di jumpai atau not found . Seperti juga bila kita broken heart , link tu ibarat janji-janji manis dah bertukar kepada janji-janji haprak ! haha.. 

Penting ke tidak untuk menghapuskan broken link ni ? Penting sangat uols sebab ia boleh kacau seo sesebuah blog , kalau banyak sangat broken link dalam blog dah jadi macam tapak sampah pulak .. so cepat-cepat delete , walaupun banyak sekali pun delete sikit-sikit nanti lama-lama setel lah ~ antara malas dengan rajin je :p

Cara Delete Broken Link 

Bukak web http://www.brokenlinkcheck.com , isikan nama blog korang dan find broken link , tunggu sampai ia berhenti mencari broken link yang ada di blog korang k 


Broken Link Di Bloglist

Bila semua dah setel , akan keluar list yang mana terdapat broken link di dalam nya sama ada  dalam entry , di tempat komen mahupun di bloglist .. sebagai contoh aku amik satu list untuk kefahaman korang ... 

Di setiap link tu dah di sediakan url / src , cara mudah korang klik di src (source) yang aku bulatkan tu

Selepas aku klik src tu akan keluar macam ni , aku yang buta coding ni tak tahu macam mana nak delete kalau macam ni kan ? scroll sampai atas  untuk tengok url , atau klik je url .. kemudian aku tengok url tu dari blog aku sendiri .. so maknanya ia dari bloglist aku .. 
Langkah terakhir , pergi di bloglist korang dan cari blog tu .. nak kan kepastian aku pun klik dan tadaaa keluar macam kat atas ni .. so korang buang la blog ni dari bloglist ... setel ! 

Broken Link Di Bahagian Komen 

Lagi mudah bagi aku , terus tekan url je .. boleh terus ke url dan delete link yang ada broken link ni .. contoh kat bawah ni aku klik URL , broken link ni ada di bahagian komen dalam entry aku .. jadi , pergi ke entry tersebut dan cari komen yang berkaitan dengan link di beri , lepas tu delete komen tu buat selama-lamanya heheh 


Klik SRC , keluar macam ni jadi broken link semuanya di bahagian komen .. ! 


Broken Link Dalam Entry 

Semua step sama je , senang je nak buang cuma jenuh la kalau banyak sangat kan haha , yang ni pulak dalam entry aku .. 


Klik src dan url , lepas tu edit balik entry dan buang link yang ada dalam kotak pink tu .. mungkin twitter tu dia dah ubah nama ke , dah tak guna ke haaa so link tu dah tak berfungsi .. so delete je link tu okay setel semuaa yeyyyy

Hati Berbicara :
Haa paham ke idok ? kalau tak paham print , rebus dan minum air rebusan ni haha gurau je .. zaman sekolah dulu selalu kawan cakap , kalau susah paham rebus kertas yang ko tulis pastu minum ! kejam yakmat wehhh .. hihi so selamat mendelete! fuh aku pun tak setel - setel lagi nak delete semua .. 


9 ulasan:

  1. Ritu kakya dah buang gak link rosak kat blog kakya.. Dah draft entri tapi tak jugak siap2 lagi .. busy no..

    BalasPadam
  2. tak da plak amik pusing hal nie.Baca entry nie bru phm sket.Tq 4 sharing

    BalasPadam
  3. Thank you for this tutorial. Boleh cuba lepasni.

    lakiterok.com

    BalasPadam
  4. belum buat lagi..fuh..jenuh haishh

    BalasPadam
  5. Hari-hari saya check broken link di blog saya & remove link yang dah tak perlu ada.

    BalasPadam
  6. dah check semalam..sekali beratus link rosak... penat nak delete satu2...

    BalasPadam
  7. hahahaha malasnyeeeeeeeeeee.. dah tau bab ni tapi malehhhhhhhhhhhh

    BalasPadam
  8. Terima kasih sharing. berguna sangat. tapi masih ada link yang xjumpa utk di delete

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com