Ramadhan 15 | Resepi Sup Tulang Mudah dan Sedap !

Ramadhan 15 | last entry haritu Ramadhan 10 ayoyo tak sempat nak kejar huhuhu , Rayyan demam tak de masa nak berblog kena tumpu kat dia je sebab tidur malam pun terganggu , tak berapa lena sangat tapi alhamdulillah demam dia dah takde tapi selsema pulak muncul .. alahai kesian anak Umi !

So semalam menu berbuka puasa , aku buat Sup Tulang .. suami tanya ada teringin nak makan apa-apa tak bulan Ramadhan ni , kalau ikutkan semua benda nak makan hahaha , tapi teringin nak makan sup tulan / singgang tulang .. so terus dia pergi cari tulang .. yeahhh tq :p mudah je rupanya buat sup tulang ni , guna je lah sup bunjut kikiki

Bahan-bahan

  • Tulang (yang ada isi sikit-sikitla , kalau takde isi nak makan macamana ahaha)
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah 
  • Bunga Lawang 
  • Daun Bawang


Cara - cara

  • Tulang tu kena rebus sampai daging dia empuk  , di rebus dengan halia dan juga bawag putih (halia dan bawang putih tu di ketuk-ketuk je)
  • Bila dah daging lembut , air yang kita rebus tadi jangan buang sebab air tu lah di jadikan kuah , kalau kering boleh tambah sikit air lagi , dan masukkan rempah sup tulang , tak kisah lah apa brand 
  • Sementara tu , tumis bunga lawang , bawang merah yang di hiris , dan juga halia , tumis bagi naik aroma , jangan sampai garing k 
  • Masukkan tumisan tadi dalam sup tulang , masukkan garam dan last step masukkan daun bawang . siap ! 

3 comments

  1. ahhhh. mengapeeee. mengapeeee di siang hariiiii saye jumpe awak. em.

    ReplyDelete
  2. wow.. menariknya.. sng lah rupanya. cuma x rajin je

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kongsi. Nanti saya cuba buat. Tapi lepas raya.

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..