Althea | Unboxing Makeup Haul !



Annyoung hamshimnika ! acah-acah korea pulak dah , yeahh hari tu aku ada buat entry tentang Althea Raya Giveaway Festival , lepas tu terus shopping laju-laju sebab risau hadiah free habis , dasar gelojoh ! haha bukan apa weh , Althea ni memang laku keras barang-barang dia , kalau lambat sesaat , nyesal tiada guna .. 

Kali ni aku shopping barang makeup lah pulak , makin ke arah tua ni makin nak cantik-cantik , sebab tempoh hari dah borong segala jenis skincare yang ada , boleh baca kat link ni haaa  Pore Care Box Althea , memang betul-betul best lah Althea ni , apa yang aku shopping ? baca la lagi tau awak-awak , mana tau berkenan jugak ..

koleksi baru , Box warna Mint Green ! selama ni dah ada 3 kotak pink  , tapi kemek sikit kotak kita ni haa , abg posmen campak-campak eh -_- tapi takpe masih lagi cun !


hitung-hitung semua aku shopping 10 barang , eh satu barang tu adalah preeeeee ! tq Althea bagi free gift kalau beli lebih bujet iols , semua ni hanya RM149 murah kan dan sebenarnya terkejut jugak aku ingatkan tak sempat sampai sebelum raya tapi alhamdulillah dapat awal , so aku order 9 Jun ,parcel tiba 17 Jun .. lebih kurang seminggu je ..thorbaik ! so mai nak tunjuk satu-satu apa yang dah tershopping 

Ramadhan 24 | Happy Bornday To Me

Assalamualaikum semua , kenapa ya aku rasa Ramadhan kali ni cepat gilaaa berlalu , ke aku je yang rasa ? hurmm , tapi apa pun alhamdulillah atas segalanya ~ 

Ramadhan 24 maka genap lah umur ku 29 tahun , ayoyoyo bila tengok kat cermin macam tak percaya dah nak masuk 3 series tahun depan , sebab nampak muda macam 19 lah uols hahaha tapi tak boleh tengok selalu cermin tu , tak baik menipu diri sendiri ahaks .. kali ni besday jatuh pada bulan Ramadhan , alhamdulillah tapi tak semestinya tak dapat kek , kita boleh postpone selepas raya okey haha


My husband , my father, my mother, my sister, my brother, my friend, I ask each one of you. As we’ve been close in this life let us also by the Will of Allah keep close in the next. Let us now in this life be concerned about each other’s akhira. Let us remind each other to perfom actions for the sake of Allah, so that in the akhira we will share the smiles upon our faces and the happiness in our hearts. Let us make dua for each other. Let us beg Allah to keep us close in this life and the next and bless us with a place in Jannah where we can sit side by side.

Tq for my mother sebab susah-susah melahirkan daku , dan bila dah rasa pengalaman bersalin baru ku tahu sakitnya bersalin dan besar pengorbanan tu hurmm , i want cry - cry ! for husband tq always orang pertama yang wish , eh of course lah nanti merajuk jenuh kan nak pujuk haha .. tq for everything and sorry for everything , doakan isterimu ini makin rajin , matang , cantik , seksi dan menawan selalu haha .. dan yang penting di berikan nikmat kesihatan yang berpanjangan .. 

Yang paling bersyukur , tq Allah kerana masih lagi panjangkan usia , sesungguhnya aku pendosa yang masih lagi gagal menjadi hambaMu yang terbaik .. ampunkan lah dosa-dosa ku selama 29 tahun hidup di dunia yang penuh dugaan .. takkan ku ulangi lagi kesilapan yang sama , dan mohon jaga aib-aibku di dunia mahupun di sana kelak ..

Thanx everyone yang wish , semoga doa-doa dari kalian di makbulkan dan aku doakan kalian juga sama , sentiasa di bawah payung rahmatNYA .. untuk semua yang menyambut besday bulan Jun , aku teringat kata-kata ni ''Yang memuji itu musuhmu , yang menegur itu adalah kawanmu'' 

Never carry things on from the past. The past is gone. Every moment - be rid of it, solved or unsolved. Drop it, and don’t carry parts - because those parts won’t allow you to solve new problems that live in this moment 
- 19 Jun 1988 - 19 Jun 2017  , happy wife , happy mother 



Ramadhan 22 | Penatnya Cari Baju Raya !

Assalamualaikum semua , korang dah siap ke persiapan raya ? eh eh Ramadhan pun belum habis sibuk fikir pasal raya ~ dah tu takkan nak beli baju raya time khutbah raya kot , ahaks ! 

Nak kongsi la persiapan raya aku tahun ni , fuh fuh tarik nafas panjang sebab tahun ni berbeza dengan tahun sebelumnya .. apa yang beza ? kalau tahun lepas kan aku hanya beli baju raya secara online je , baju Rayyan pun mudah nak cari sebab waktu itu dia masih baby lagi , so banyak je baju-baju raya yang boleh beli secara online , dan tahun lepas aku just beli couple set Rm150 so dapatlah jubah untuk aku , dan kurta untuk suami .. 

Kali ni malas pulak nak beli online , konon-konon mungkin perjalanan raya kali ni pun smooth je haha , suami pesan cari yang aku dulu , paham2 lah pompuan ni so korang pun faham-faham lah perangai perempuan macamana kan .. :p 

gambar hiasan 

So mula-mula aku pergi Shah Alam konon nak beli kat Jakel je , macam banyak je yang menarik takkan takde satu pun kan yang berkenan , maka pergila si qaseh , suami dan Rayyan ke Jakel Shah Alam , oh ye , niat aku kali ni malas nak cari jubah sebab tertarik tengok orang lain pakai baju dan kain , ala yang kembang-kembang gitu haha .. tapi ada beli kurta Yusuf Iskandar kat sini untuk Rayyan.

Cara Meransang Memori Dan Pembelajaran Anak-Anak


Bagaimana Caranya Untuk Merangsang Memori dan Pembelajaran Anak-Anak | Bila dah jadi ibu ni baru lah qaseh tahu betapa mencabarnya untuk membesarkan anak , ibu mana yang tidak mau anak mereka kekal cerdas dan cergas dan membesar dengan perkembangan yang bagus .. of course semua ibu mahukan anak mereka macam tu kan ..


Tapi kadang-kadang masih ada ibu bapa yang mengambil lewa terhadap perkembangan otak anak-anak , mungkin terlalu sibuk dengan kehidupan harian .. huh qaseh pun tak terkecuali , ada masa terlepas pandang dengan benda-benda macam ni .. sedangkan perkembangan otak anak - anak sangat penting dan perlu di rangsang sepenuhnya bagi meningkatkan daya memori dan juga pembelajaran mereka ..

Ramadhan 15 | Resepi Sup Tulang Mudah dan Sedap !

Ramadhan 15 | last entry haritu Ramadhan 10 ayoyo tak sempat nak kejar huhuhu , Rayyan demam tak de masa nak berblog kena tumpu kat dia je sebab tidur malam pun terganggu , tak berapa lena sangat tapi alhamdulillah demam dia dah takde tapi selsema pulak muncul .. alahai kesian anak Umi !

So semalam menu berbuka puasa , aku buat Sup Tulang .. suami tanya ada teringin nak makan apa-apa tak bulan Ramadhan ni , kalau ikutkan semua benda nak makan hahaha , tapi teringin nak makan sup tulan / singgang tulang .. so terus dia pergi cari tulang .. yeahhh tq :p mudah je rupanya buat sup tulang ni , guna je lah sup bunjut kikiki

Bahan-bahan

  • Tulang (yang ada isi sikit-sikitla , kalau takde isi nak makan macamana ahaha)
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah 
  • Bunga Lawang 
  • Daun Bawang


Cara - cara

  • Tulang tu kena rebus sampai daging dia empuk  , di rebus dengan halia dan juga bawag putih (halia dan bawang putih tu di ketuk-ketuk je)
  • Bila dah daging lembut , air yang kita rebus tadi jangan buang sebab air tu lah di jadikan kuah , kalau kering boleh tambah sikit air lagi , dan masukkan rempah sup tulang , tak kisah lah apa brand 
  • Sementara tu , tumis bunga lawang , bawang merah yang di hiris , dan juga halia , tumis bagi naik aroma , jangan sampai garing k 
  • Masukkan tumisan tadi dalam sup tulang , masukkan garam dan last step masukkan daun bawang . siap ! 

Surya Apple Cider Vinegar | Kelebihan dan Khasiat Cuka Epal Dengan Tambahan Madu

Salam ramadhan semua , cepatnya masa berlalu , ramadhan tahun ni banyak betul ilmu yang masuk , ilmu mende ? ilmu tentang benda-benda yang berkhasiat tapi selama ni tak pernah tahu pun .. so setiap benda yang best-best mesti aku akan kongsi dekat korang melalui blog ni la .. hari ni aku nak share pasal Apple Cider Vinegar atau bahasa mudahnya orang selalu panggil cuka epal ..

Selama ni pernah lah jugak aku dengar pasal Apple Cinegar ni , tapi tak tau mende pun ingatkan macam cuka biasa je hehe (kot-kot boleh buat ''colek'' buah haha tapi bukan .. hari tu pun aku ada buat survey dekat fb ada tak yang menggunakan Apple Cinegar dalam kehidupan harian mereka , tapi krik-krik je , maknanya ramai jugak la yang masih tak tahu khasiat cuka epal ni sebenarnya .. hurm tapi takpe aku akan share bagi korang terus g beli , murah terlajak rupanya cuka epal ni.

Apple Cider Vinegar keluaran Surya Malaysia ni ada campuran madu , so rasa dia takde la masam sangat , masam-masam manis macam tu , kalau korang memang nak sangat turunkan berat badan atau pun diet , cuba amalkan ni sebagai minuman .. dan banyak sangat kelebihan Apple Cinegar Vinegar ni .

Ramadhan 10 | Syukurkah Kita ~

Assalamualaikum di tengah malam , sambil mendengar lagu ''wake me up when september ends'' , malam ni tetiba terasa sayu hati , terdengar berita sedih , walaupun tak pernah mengenali tetapi terasa sesuatu dalam hati , betapa berat ujian orang lain yang harus di pikul sedankan kita sering mengeluh dengan kesakitan yang sedikit cuma , bersyukur ? adakah lebih dari mengeluh ? atau mungkin mengeluh lebih besar  dari perkataan syukur ..

Bila terdengar sesuatu tentang kematian , tetiba rasa takut , takut sangat sehingga kadang menangis dengan harapan segala dosa-dosa terhapus mudah .. senang hidup kau dengan tangisan mampu menghapus segala dosa .. Allahu , semoga kematian kita dalam keadaan yang menggembirakan

Untuk setiap hati yang sedang menanggung beban yang tersangat pedih , semoga di permudahkan segala urusan .. untuk jiwa yang sedang bertarung dengan sesuatu yang sukar di nyatakan , semoga di lapangkan dada untuk mencari petunjuk dari terus di belenggu , untuk perasaan yang masih samar dengan pilihan di hadapan , Allah ada ~ mengadu lah pada DIA dengan sesungguh-sungguh doa .. Allah dengar


Ada ketika aku alpa dalam hidup dan kian hanyut , terkadang mengeluh bila di uji , terkadang lupa bersyukur dengan rezeki yang sedikit ,, betapa aku masih gagal dalam menjadi hambaMu , betapa aku masih seorang pendosa .. terima kasih atas nyawa yang masih di pinjamkan .. 

Althea Raya Giveaway Festival | Shopping dan Dapat Hadiah Percuma !

Althea's Raya Giveaway Festival | Haip-haip dah shopping raya ke uols , amboi laju ye bab shopping raya ni tapi jangan lupa shopping MAKEUP RAYA juga ! pakaian dah lawa dari kasut hingga ke tudung tapi tengok wajah kusam je , tak ngam lah dengan baju yang lawa-lawa  uols tu kan ..

Sejak nak masuk umur 30- an ni makin lama makin suka sangat tengok barang-barang mekap , dan kadang sejam duduk depan laptop semata -mata tengok tutorial mekap , tapi tak guna jugak kalau takde barang mekap kan haha.. macamana  nak praktis ? so bab-bab shopping mekap ni aku tak risau sebab tak perlu bersusah payah keluar pergi mall sebab ALTHEA kan ada .. aku memang suka shopping kat sini sebab banyak promosi dan of course la semua dari  Korea


Bersempena dengan Hari Raya yang bakal tiba tak lama lagi , ALTHEA ada mengadakan satu giveaway yang best buat korang iaitu Althea Raya Giveaway Special , apa yang menariknya tentang giveaway ni ? setiap pembelian di Althea korang akan dapat hadiah percuma yang ada dalam gambar kat bawah ni or boleh klik http://my.althea.kr/raya-giveaway-festival tapi terhad 1 hadiah percuma sahaja bagi setiap customer

Yang pasti hadiah percuma ni bukan sample okay , semuanya full size .. memang best gila hadiah yang Althea nak bagi ni weh .. tak rasa rugi ke kalau tak beli ? haa 

The Limited Edition Box 

lagi satu sempena Ramadhan dan raya , bila korang shopping di ALTHEA , korang akan dapat LIMITED EDITION BOX , kali ni warna hijau ! yeahh sebelum-sebelum ni aku dah ada 3 box pink .. tak sabar nak dapat warna hijau pulak .. box ALTHEA memang cantik dan berkualiti .. 


Yeah tak sabar nak pelok ketat-ketat box hijau pulak ! nak tau apa aku shopping di ALTHEA kali ni haaa tunggu tau ! kita pun nak jugak hadiah percuma :p

lagi mudah kalau korang download je app ALTHEA di fon tu ha :) jom shopping !



Ramadhan 9 | Baru Dapat Jejak ke Bazaar Ramadhan

Apa cerita kali ni ? ingatkan bertahan tak mau pergi bazaar Ramadhan puasa kali ni , tapi tak mampu uols , hari ke 9 tewas ! akhirnya jejak jugak kaki di bazaar Ramadhan ni haa , tapi takde la excited sangat sebab penat lah nak berjalan huhu , nasib baik Rayyan dah boleh berjalan kalau dukung dia memang surrender lah tapi yang dukung nya tetap hencik suami :p

selfie sikit , lama tak selfie bertiga .. Rayyan dan tak layan dah camera :p

So ! teka berapa aku menghabiskan wang ringgit di bazar ramadhan untuk hari pertama menjejakkan kaki ? haaa gituh .. tak nak lah main teka teki , korang bukannya nak teka pun kan kan kan , so aku bagitau je lah , semua yang kitorang beli habis lah dalam RM18.50 ,beli apa je ?

Susu Kambing Etsumell Choco Oat | Tips Bantu Anak Berpuasa Kekal Bertenaga

Assalamualaikum semua , dah masuk hari ke 7 dah kita berpuasa alhamdulillah makin hari makin bertenaga rasanya .. so amacam dengan puasa korang ? harap ok-ok je ye ! ke masih tak bertenaga korang ? ayoooyooo  mari lah menjadi kuat seperti saya hihi .. 

Sebab tu la sebelum datang bulan puasa korang kena prepare segalanya bukan dari segi mental dan fizikal je , tapi kena cari lah inisiatif ataupun cara untuk kekal bertenaga walaupun dalam bulan puasa dan yang paling penting kena bangun waktu sahur dan makan dan juga minum yang boleh cover tenaga korang untuk siang hari .. macamana nak bertenaga kalau makan pun benda-benda yang tak berkhasiat , sahur pun malas bangun ! ish ish ish ni nak bebel ni ! 

Tapi takpela , hari ni aku nak share tips untuk kekal bertenaga melalui apa yang aku minum di waktu sahur , rata-rata orang dah tahu betapa khasiat susu tu sangat bagus .. lagi-lagi di susuli dengan buah kurma , tapi kali ni aku pilih susu kambing untuk minuman waktu sahur , dan susu kambing bukan biasa-biasa tau , siap ada campuran OAT dan berperisa Chocolate lagi dan wajiblah  ada makanan sunnah .. dan susu kambing sememangnya susu ke dua terbaik selepas susu ibu !

 
tadaaa ni lah dia pilihan aku , susu kambing Etsumell Choco Oat (jangan tenung lama-lama batal poseee :p) 

Ramadhan 8 | Iftar Bersama Mereka di Bangi Golf Resort

Ramadhan 8 gantung kuali periuk segala , sebab dah booking tarikh untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort (BGR) tq kaksue tolong bookingkan .. sebab nak tebus voucher , tq BGR sebab bagi Voucher tempoh hari .. bertabah lah pergi di hari minggu , memang wajib lah ramai manusia kan .. 

"Weh jom nanti set buka puasa ramai ramai.Sebulan berlalu, puasa pun habis. Lagu raya berkumandang.''

Yang lawaknya kdang-kadang bila plan kemain lagi kan tup tup tu lah haa jadi macam ayat kat atas ni haha lawak je , selalu je jadi benda macam tu kan .. last-last krik-krik jugak , tapi alhamdulillah kali ni jadi berbuka posa sama-sama , walaupun meja lain-lain kakaka , sempat lah bertemu sua sebelum raya .. inshaaAllah ade jodoh jumpa lagi ye korang .. muahhciked ! ni kawan-kawan rapat kenal melalui blog je tau , jangan jeles 

Di sebabkan kaksue duk meja jauh , kami selfie bertiga je lah dulu ..

Best ke makan kat sini , dalam bulan puasa ni ada promosi , Rm58 je untuk seorang .. nak tau lebih lanjut korang boleh baca kat sini ye http://www.qasehdalia.com/2017/05/buffet-ramadhan-bangi-golf-resort-2017.html, segala mak nenek info ada kat situ , so baca kat situ ye hihi , di sebabkan lapar sangat terlupa nak ambil gambar makanan .. hihi

ramai jugak blogger yang datang tapi tak terserempak dek lautan manusia yang membanjiri , jeeb pulak hilang tah ke mana , so kami je la selfie dulu heh heh btw tq korang  :) Rayyan jaga dah so terpaksa stop menulis .. jumpa lagi korang semua .. 


Ramadhan 7 | Teringin Nak Makan Sambal Belimbing Hitam Pahang

Assalamualaikum , kesibukan dunia sungguh qaseh dalia ni kan .. bila dalam bulan ramadhan mesti ada makanan-makanan favourite yang aku nak makan , orang kata kalau makan dengan nasi bertambah-tambah .. walaupun takde yang tanya apa favourite aku , aku nak jugak bagitau haha aku paling suka singgang tulang , yang pasti singgang tulang masakan mak sendiri :p kalau aku buat rasa dia mesti tak sama .. bakpe tak tau lah, ce pikir

Tapi lagi sedap kalau pekena singgang tulang tu dengan sambal pahang , fuh meletup-letup dalam mulut kesedapan dia , lagi-lagi dapat yang pedas .. tapi kalau pedas sangat kurang nikmat nak makan sebab aku sekarang sejenis yang tak tahan pedas .. lepas bersalin segala benda yang aku suka dan tak suka jadi terbalik , haha perubahan hormon mungkin , yang sukakan pedas memang wajib beli ..


 

Ramadhan 6 | Cara Solat Terawih di Rumah

Assalamualaikum , hurm di sebabkan internet baru ada , tertangguh sekejap diari ramadhan ku , tensen tau .. tapi takpe , hari ni aku nak kongsikan cara solat teraweh di rumah , hurm Ramadhan ni tak dapat nak bertaraweh di masjid sebab ada anak kecik , orang kata boleh je bawak anak pergi masjid ajar mereka dari awal .. tapi Rayyan ni aku risau sebab dia tengah membesar , even aku solat kat rumah pun dia tarik telekung waktu sujud , bayangkan dia pergi tarik semua makcik-makcik kat surau sana :) haha takpelah .. Allah lebih mengetahui

SOLAT SUNAT TERAWIH


● Niatnya :
أ ُصـَــلـِّــى سـُــنـَّـَــة َ الــتـَّـَــرَاو ِيـْــح ِ رَكـْــعـَــتـَــيـْــن ِ لـِــلـَّـَـه تـَــعـَــالـَــى
“Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”

● Bilangan rakaat buatlah yang termampu. Paling ringkas buat 11 rakaat, 8 terawih dan 3 witir. Lakukan setiap 2 rakaat satu salam dan seterusnya. Witir pula, 2 rakaat 1 salam dan witir 1 rakaat 1 salam.

● Apa yang wajib adalah surah al Fatihah, surah surah berikutnya adalah pilihan kita dan ia adalah sunat. 

● Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.


SOLAT SUNAT WITIR
Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.
Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.
Jika berniat hendak melakukan qiyamullail, boleh tangguhkan solat witir selepas selesai qiyamullail tersebut kerana solat witir adalah penutup kepada solat2 sunat yang lain.

● Niat Solat Sunat Witir Dua Rakaat
أصَلِّي سُنَّةَ الوِتْرِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ
"Aku solat sunnat witir dua rakaat kerana Allah Taala"

● Niat Solat Sunat Witir Satu Rakaat
أصَلِّي سُنَّةَ الوِتْرِ رَكَعَةً لِلهِ تَعالىَ
"Aku solat sunnat witir satu rakaat kerana Allah Taala"

● Zikir Selepas Solat Witir
سُبْحَانَ اللَّهُ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ [3x]

● Doa Solat Witir
"Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu,dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu,
dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu.
Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai..
Sangat lah mudah..tiada alasan untuk tidak dapat buat solat tarawih kerana tidak dapat ke masjid. Selepas anak-anak dah tidur dan selepas berehat, bolehlah kita mulakan. Jom sama-sama berubah kearah yang lebih baik..kalau tahun lepas langsung tak dapat buat solat tarawih, tahun ni kita usaha buat.

Hati Berbicara :
Semoga bermanfaat dan jangan sedih-sedih kalau tak dapat bertarawih di masjid , walaupun feel tu lain tapi niat lillahitaala :) mana-mana pun inshaAllah Allah terima .. ameen 
kredit : page fb Malaysia Network


The Most Creative Ways to Save for Down Payment




It has been a norm for everyone to own a home. However, just by looking at the price trend of house for sale in Selangor, you might find that owning a home is not as easy as it seems. You might have worked out a plan that will help you secure a loan and as well as paying up the loan, one blocker that deters most of us from owning a house will be the need to paying the 10% downpayment. But fear not, as there are a number of creative ways you can use to save for down payment.

Get Affordable Alternatives

How much do you spend on a daily needs? You can now lower your daily spends by finding affordable alternatives. For example, you can choose to drop the membership at the gym and involve yourself in simple exercise at home like cycling and running among others. This means that you will be able to save more for the down payment.

Apart from this, you can also avoid the expensive cable subscriptions and go for the Netflix or iFlix, though it may not offer you all the programs. This, therefore, doesn’t mean that you won’t be able to follow such programs as you can watch out at a friend’s place or a nearby bar. You may also consider cutting on the amount you spend on your meals. This is by finding an affordable and healthy diet to substitute your diet. Through these simple and creative tips, you will definitely own that house for sale that you have always been longing for and say goodbye to paying rent anymore.

Let Your Hobbies Become Your Side Gigs

What do you love doing during free times? You can be a pro at doing certain simple activities like sewing, graphic design, writing, and playing sports among others. These are some hobbies that you can always turn into your side gigs to make extra cash for your down payment saving. This is because there are a number of individuals out there who are interested in such skills and will be willing to pay some cash for them.

Besides this, you can always go online and look out for the best sites that may hire you to do various errands and households duties for others within your community. There are a number of jobs that you can always do like pet sitting, shopping, assembling furniture, and much more. Through such simple duties, you will be able to earn and save some extra cash. This means that you will easily own the house of your dream. All you need is to be smarter and determined to achieve bigger.

Grow Your Savings

Turning your savings into more savings is another creative saving tip that will enable you to own your dream home soonest. You can easily grow your savings by carefully investing the money. For example, you may consider the mutual funds, certificates of deposit, high-yield savings account, and peer-to-peer lending just to name a few. It is highly advisable that you get a proper advice on the most suitable investment option for your savings in order to avoid certain disappointments. Besides this, you should also carefully weigh the risks of the various investment options based on your timeline.

For individuals you aren’t sure of the right investment option, you may consider the high-yield savings accounts. This is because they are insured by the federal government; hence one of the ultimate conservative choices. Apart from the listed options, you can also find more from friends or financial experts. Such investments will enable you to grow your savings faster than you may expect.

Make it Competitive 

Do you have a friend who also has the same dreams of owning a home just like you? In case you do, then you should take advantage of the situation. This is by having a competitive saving plan with the friend to find out who will hit the goal first. Through having such simple competition, you will never find saving hard, but fun.

On the other hand, the competition doesn’t have to be with a friend or a relative. Once a house for sale is out to the public, there will be many buyers and likely you will be one of them. All you need is to be smarter and say that I have to buy this house within the certain time duration. With such in mind, you will even be able to save more and more. It, therefore, means that before beginning to save for the down payment, you have to set a goal and duration. This is one of the secrets of savings you need to put into place before starting to save.

Reward Yourself

Today, most people are too busy with their work to reward themselves. In order to make life simple and enjoyable, you always need to reward yourself once in a while by doing something you love most. This also applies when it comes to saving for the down payment. You will first need to break down your savings goals into easily manageable chunks that you can afford. For each and every milestone you achieve, it is advisable to get a low-cost reward for yourself. For example, you can go out and do something you cherish like hiking or treating yourself to a dinner. This will always give you more strength to move on with the saving plan; hence you will get the opportunity of being one of the homeowners and forget the stress of landlords.

These are some of the creative ways that you need to practice whenever you think of owning a home. There are a number of houses for sale on the market today and without being smart, you may fail to achieve your target. Saving is known to be kind of tricky, but with the above simple tips, you will find it fun and enjoyable. You should always set your goals right and believe in yourself. For the best saving plan, you need to find more income sources by turning your hobbies into side gigs. You also need to make the saving competitive and within the shortest time possible, you will be able to buy your own home. These are the best and simple tips you need to consider whenever you think of having your own home.

Ramadhan 5 | Bila Gas Habis !


Hari ni terasa macam nak pengsan dengan karenah Rayyan , dah hari ni jugak aku rasa serba tak kena .. tak tahu lah kenapa tapi tu lah dalam kehidupan ni , pasti ada satu hari segala benda yang aku buat tak menjadi , pegang itu jatuh , pegang benda tu tumpah .. arghhh bila jadi benda-benda macam ni , ambil masa sekejap .. cuba tarik nafas dalam-dalam , hembus perlahan-lahan dan try to be relax .. sabar dan teruskan dengan plan yang teratur ! 

Bila dah rasa tenang sikit , masuk dapur pakai apron , basuh beras sebab nak buat kan bubur untuk Rayyan , dia sekarang kalau suap nasi kurang makan , tapi kalau buat bubur banyak la pulak makan .. hai lah Rayyan nak jadi baby balik la tu .. dah letak atas dapur , tup tup sekejap je tetiba gas habis ! aduhh stress betul baru je nak tenang tadi .. ada satu pilihan je masak guna periuk elektrik ~ 

Boleh ke masak guna periuk elektrik ?? terus post dekat facebook tanya pendapat ahahaha aku suka tanya dekat facebook sebab kawan-kawan semua membantu .. so apa lagi try je lah guna dari nanti berlapar .. nak tunggu suami balik jenuh lah tunggu dia ,  no telefon gas pulak hilang -_- so tak masak banyak pun tadi , jenis suami tak makan lauk banyak .. simple is nice , konon nya ahaks 

Dua Resepi Mudah Untuk Berbuka Puasa Guna Periuk Elektrik :p

dalam banyak-banyak masakan aku , dia suka makan ayam masak merah simple ni .. selalu request nak makan macam ni , so aiols buat je lah

Dan sayur sawi goreng dengan carrot .. haa ni bagi Rayyan makan banyak-banyak sayur 

So simple kan makanan berbuka kitorang hehe , yang pasti takde pembaziran dan habis licin makan .. ada jugak buat agar-agar milo tadi buat pemanis mulut  dan jugak kurma .. yeahh alhamdulillah for today walaupun kelam kabut :') Tq kerana sudi membaca ..

Hati berbicara :
Esok macam nak buat Hati Goreng Berlada .. sekali sekala makan hati takpe tapi jangan selalu ''makanhati'' , ops ! selamat bersahur ..