Santuari Ikan Sg. Chiling | Menyesal Tak Bawak Baju !

4 ulasan:
Assalamualaikum uols ~ nak coretkan penyesalan serius kali ni , eh menyesal sungguh lah ! nyesal sambil hentak-hentak kaki (buruk naw perangai mokmung haha! ) hari tu kan suami ajak pergi Bukit Fraser jadi dalam perjalanan tu tersinggah lah Sungai Chilling di Kuala Kubu Baru Selangor ni haaa , sebenarnya banyak kali jugak dah lalu kat sini tapi tak terlintas pun nak singgah ~

Kali ni alang-alang hari untuk berjalan-jalan jadi singgah lah sekejap nak tengok jugak apa yang best di Santuari Sg Chilling ni ! pernah lah google nampak macam menarik , sambil mandi boleh bagi makan ikan kelah , banyak betul ikan kelah kat sini weh , tapi nasib baik tak boleh bawak balik kalau tak kenyang makan ikan kelah untuk setahun ..


Nak masuk sini kena parking kenderaan korang kat luar ye , dan kena berjalan kaki ke dalam sana , tapi takde lah jauh sangat .. ermm lebih kurang dalam 5-10 minit je dah sampai , dan kena daftar sebanyak RM1 sahaja .. tapi kalau korang nak pergi ke air terjun yang ni ambil masa lama sikit dalam 40 minit macam tu tapi best lah kat sana lagi banyak ikan kelah dan ikan tangas yang besar-besar gitu .. 

Memandangkan aku kebetulan je masuk sini dan bawak Rayyan , risau jugak nak masuk hutan ni .. so tak de lah pergi hingga ke air terjun just lepak di depan je , kalau kat depan ni takde lah hutan sangat dan air dia sejuk gila wei ~ nyesal sungguh tak bawak baju ! dan nyesal sungguh pergi Bukit Fraser yang ntah apa-apa haha boring nak mampuih ... serius boring gila Bukit Fraser , so baik tak payah pergi k , melainkan lepak hotel berhoneymoon atau membawa diri .. hahah


Macam best je berkelah kat sini , hari tu pun ramai gila berkelah , so kalau korang cari tempat mana nak berkelah yang best-best , aku suggest kat sini pun best ! boleh bbq dan suka hati korang lah .. ni bahagian depan , masuk je dalam kawasan ni terus jumpa sungai ni haaa .. so kalau rasa penat nak masuk sana di air terjun dan bawak anak-anak , kat sini dah cukup best untuk korang bermandi manda 



 Memandangkan tak bawak baju , kita main celup-celup kaki je la Rayyan ye .. nanti Umi bawak lagi kita mandi manda kat sini .. kebetulan sebelum masuk dalam ni , ada budak bagi baki makanan ikan , hihihi so bagi kat Rayyan je lempar-lempar bagi ikan makan .. berduyun-duyun ikan datang tau .. 



Sempat lagi ber OOTD atas jambatan ni , jambatan ni untuk pergi ke air terjun .. 



Ni air terjun yang kat dalam sana , kena jalan dalam 40 minit camtu sampai lah .. macam best je , teringin jugak nak pergi sana tapi fikir nak jalan dekat sejam gak dengan si Rayyan ni , takpelah haha


Banyak gila ikan kat sini , tapi WARNING ye tak boleh memancing mahu pun bawak balik ikan-ikan ni semua , nanti kena sumpah (gurau je ! haa takut la tu :p )
InshaaAllah akan datang lagi , nasib baik dekat je dengan rumah .. so kena bodek hencik suami lagi lah yeee kalau nak datag hikhik .. 

Waktu Operasi :
Hari : Jumaat , Sabtu dan Ahad sahaja 
Waktu : 8.00 pagi - 6.00 petang

Aktiviti Yang Dibenarkan 
Mandi Manda 
Merentasi sungai dan hutan ke air terjun utama 
Berkelah 
Perkhemahan Harian (Tidak Di benarkan Bermalam ) 


Panduan Menimbang Berat Dengan Betul

9 ulasan:
Hai uols , hari tu qaseh terbaca keluhan kawan-kawan bila mana ada segelintir mengeluh kenapa setiap kali timbang berat badan mereka selalu dapat hasil yang tidak sama , sekejap berat badan naik , sekejap pulak turun .. adakah salah penimbang berat badan itu ? ataupun kita yang salah panduan ? haaa so kali ni qaseh nak share tips dari Dr Khairul Hafidz bagaimana cara menimbang berat dengan betul ~ 



  • Beli penimbang yang baik.

Buatlah pelaburan yang lebih sikit nak beli penimbang tu, jangan lah beli yang terlalu murah, takut yang tak ada kualiti ni kiraannya tak tepat, kang mengamuk pulak bila badan sekeping penimbang tunjuk berat 70kg.


Beli penimbang digital dan yang ada satu atau dua tempat perpuluhan, itu yang terbaik , yang penting beli lah penimbang di tempat-tempat yang boleh dipercayai dan berkualiti.


  • Letak penimbang di tempat yang sama.

Sebenarnya, penimbang tu boleh berubah-ubah mengikut di mana kita letakkan penimbang tu. Ada beza letak penimbang letak di atas karpet lembut dengan atas lantai, kalau tak percaya cuba buat di rumah.


Jadi, untuk dapatkan kiraan yang konsisten, kena letak di satu tempat sahaja. Jangan ubah-ubah, nanti kita tak dapat betul-betul dapat kiraan yang konsisten.

  • Waktu untuk menimbang.

Pilih cuma satu waktu sahaja untuk menimbang. Kalau saya, saya akan timbang berat saya pada waktu pagi selepas bangun tidur. Waktu itu yang terbaik kerana paling mendekati "dry weight" kita, maknanya waktu itu kita baru bangun, masih belum makan minum, jadi itu lah waktu terbaik untuk kita tengok berat badan kita berapa.

  • Bila nak timbang?

Sebenarnya ini ikut masing-masing berapa hari sekali bak timbang, yang selalu diamalkan adalah timbang seminggu sekali.


Kalau saya dulu, saya timbang setiap hari, sebab dengan timbangan tu, saya boleh kaji balik pemakanan dan senaman saya, untuk badan saya, jika saya timbang hari ini, berat itu adalah apa yang saya makan dan senam untuk tiga hari sebelum. Setiap orang berbeza-beza mengikut metabolisme badan, boleh kaji sendiri badan kalian semua.



Dan setiap minggu hari jumaat, itu adalah waktu rasmi untuk saya catat berat badan saya. Hari lain cuma timbang, hari jumaat untuk dicatat.


  • Lebih minimal lebih baik.

Setiap kali timbang, saya cuma pakai seluar kecik sahaja, sebab nanti berat pakaian pun akan dikira sekali. Sebab tu lah timbang berat dalam rumah sendiri, janganlah pergi rumah member nak timbang bukak habis pakaian, memang kena hambat balik rumah.


Untuk wanita pula samalah, yang penting lebih minimal untuk dapatkan berat badan kita sendiri, bukan dicampur dengan berat pakaian.


  • Catat!

Ini bagi saya antara yang terpenting, dokumen kan berat badan kamu, biar naik atau turun. Ini penting untuk kita lihat perkembangan berat kita dan untuk jadikan sebagai semangat buat diri sendiri.


Tak apa lah kalau naik, kurang-kurang kita menerima berat badan tu naik dan tahu ada ruang untuk kita perbaiki lagi, jangan putus asa, terus usaha lebih kuat.



Jadikan catatan tu menarik dengan membuat carta contohnya untuk melihat perkembangan berat badan kamu, baru lah rasa seronok nak turunkan berat!



Hati Berbicara :

Sharing is caring ~ so harap lepas ni korang boleh jadikan ini satu panduan untuk menimbag berat badan dengan betul ! kepada yang tengah struggle turunkan berat badan tu , selamat berjaya ! yakin boleh ~ yihaaaa ! 

TIPS ELAK INSTAGRAM HILANG / TAK BOLEH NAK BUKAK / KENA HACK

10 ulasan:
 ''Say No To Hacker''



1. Password kena kuat
  • Letak password yang betul2 susah orang nak tahu tapi yang penting korang kenalah ingat hehe.
  • Letak huruf and nombor
Contoh salah : abc123
Contoh betul : Along349

2. Make sure no. hp aktif
Ok masa korang daftar ig, ig akan suruh korang letak no. hp korang untuk security andai korang lupa password or nak reset password. Cuba bayangkan kalau no.hp kita tu dah mati or tak aktif, mak aii mmg tak dapatlah balik akaun tu sbb ig akan hantar code security kt korang and kalau hp tk aktif macam mana ig nk hantar.
.
3. Link email kat setting
Ok kalau benda no.2 tu terjadi or korang tak dapat code security kt no.hp korang atleast korang boleh dapat balik akaun korang kalau korang linkan email korang dekat ig. Lepas dah link tu korang kena verify balik dari email korang.
.
4. Jangan daftar pakai Facebook
Ia memang instagram bagi kemudahan kat kita untuk terus dafar akaun ig dekat fb. Tapi cara tu tak selamat. Sebagai contoh kita lupa password kita and kita nak reset balik password agak susahlah nak dapat lagi2 kalau kita link kan 2-5 akaun ig dalam satu akaun FB memang parah lah.
.
5. Active kan Two-factor Authentication
Cara ni sangat2 bagus tuk elakkan korang punya ig kena hack sebab bila nak log in kita kena hantar code yang diberi oleh ig tuk kita log in. So kalau orang lain nak log in kita punya memang tak bolehlah sbb dia takde code tu
.
6. Jangan buat benda negative
Ha kepada korang yang suka post or comment benda negatif, hati2lah sebelum korang punya ig tu kena report huhu
.
7. Jangan Follow / Unfollow laju sangat
Teknik ni selalu digunakan untuk orang yang batak followers huhu. Boleh buat mcm ni tapi janganlah laju sangat takut akaun kita kena blok.

Mizzue Malaysia | Bergaya dan Tampil Muda Dengan Beg Tangan Rosaria Riggens

17 ulasan:

Mana nak cari handbag yang berkualiti tapi harga murah dan sangat berbaloi ? Awak ingat saya ada masa untuk fikir sampai pening kepala ? Mizzue kan ada ~ kenapa nak fikir panjang lagi ? eh hye korang ! aku ni dalam kategori agak memilih jugak lah , mak oii pening kepala suami bila isteri dia shopping dan nak cari sesuatu benda .. pheww ~ tapi bila masuk web mizzue ni , rasa macam nak pilih semua sebab handbag-handbag yang ada kat sini cun melecun , gojes , design pun mantop ~

Bila masuk topik handbag ni , aku seorang yang tak sukakan beg yang terlalu besar , tak terlalu gemuk dan juga panjang .. sebab aku kurus jadi rasanya tak sesuai guna beg yang terlalu besar dari diri sendiri , nanti handbag tu overshadow paras rupa ku hahah 

Tapi tapi tapi ! haaa ada tapi nya tau , walaupun aku tak nak handbag yang besar tapi aku nak handbag yang boleh sumbat semua benda termasuk pampers dan botol susu anak haha sebab aku tak suka pakai beg galas usung ke sana ke sini melainkan travel jauh-jauh ~ ada ke ? weh mesti lah ada !

Masuk je web www.mizzue.com.my ni terus rambang mata tak tahu mana satu nak pilih , sebab semua cantik-cantik .. dan akhirnya jatuh cinta pandang pertama pada Rosaria Riggens colour Brandy Wine . Kenapa aku pilih beg ni ? sebanya beg ni simple je but nice dan tak terlalu sarat , warna pun cantik dan yang penting bila pakai nampak macam remaja gitu hahah ! 

Seriously Rosaria Riggens menepati citarasa aku , beg ni tak terlalu besar , tak terlalu panjang , tak terlalu gemok , perfect dengan apa yang aku inginkan .. walaupun Rosaria Riggens ni tiada zip kat atas sebab this one is bucket bag tapi grip yang ada tu sangat ok dah , tangan Rayyan je lah still boleh seluk cari gincu Umi ! ooo gosh budak kecik itu , ada je akalnya .. huh !

Reka Bentuk & Spesifikasi 
The 'Rosaria Riggens' bucket bag is cut from polished smooth PU leather with gold-tone metalwork. Embossed with a mizzue lettering logo at the front, while the external zip pocket offer a neat and easy-access storage for your small possessions. A handy zip-around coin case is attached to the bag for your coins and keys. Sizeable interior features a zip and slip pocket to boost organisation. An adjustable crossbody strap is given for comfortable wear
more info tentang Rosaria Riggens boleh tengok kat sini = Rosaria Riggens Spesifikasi 

Bila tengok dalam gambar hari tu Rosaria Riggens ni nampak lagi kecil sebenarnya tapi bila sampai wahhh saiz nya takde lah kecil sangat , just nice dan banyak barang boleh sumbat termasuk lah pampers dan botol susu anak , dua biji fon ,beg mekap dan kamera memang muat je lah duduk dalam beg ni dengan tenang .. so far memang tiada masalah .. awhhh happy sangat ! tq so much Mizzue .. 

Beg kecil yang di sertakan tu aku suka , boleh lah bawak pergi kedai bila malas nak bawak beg tangan kan , beg kecil tu boleh letak kad , sebab ada tempat untuk letak kad dan juga boleh letak duit , dan muat-muat je dengan iphone 5s daku ...


Pilihan Warna Rosaria Regens



Tentang pilihan warna , banyak je yang korang boleh pilih .. selain dari warna yang aku pilih ni terdapat warna Black , Blue , Meuve , Green , dan juga Brown ... lawa pulak warna hijau tuh .. aigoooo ! 



Oh ye lupa nak bagitahu , berbaloi sangat walaupun kena tunggu lama sikit hari tu sebab permintaan beg ni tinggi dan out of stock , tapi nah penantian tu dah berakhir dengan happy ending ! hoyeahhh tq again Mizzue Malaysia for the best quality :)

More Info :


So amacam , cantik tak ? Sesuai tak dengan si kurus ni ! haha apa pun semua handbag yang ada di www.mizzue.com.my ni semua lawa-lawa weh , setiap orang punya citarasa tersendiri tapi setiap citarasa korang tu pasti akan korang jumpa di www.mizzue.com.my ! apa tunggu lagi ? Bukak lah web Mizzue Malaysia sekarang , pilih dan bila sampai OOTD sehabis mungkin :p 



Steevya Peganti Gula | Kencing Manis Boleh Membunuh !

7 ulasan:

KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!

Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia. Namun, dengan kemajuan teknologi sekarang, penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah.

Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes.

Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1]. 

Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti.   Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas.

Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis. Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian.

Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2. Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi.

Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesitI. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2].

Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3].   

Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan. Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat).   

Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’ kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok. Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup.

Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa.  

BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?

Seperti yang kita sedia maklum, punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari. Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis.  

Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita.   Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda.

Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda.  

Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan pengambilan kadar gula. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan. Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini.

Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia.  

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!

Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.

Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi.   Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan.

Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan.

Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga).   

MORE INFO :

Untuk maklumat lebih lanjut layari web : www.steeyya.net
Pembelian secara online di laman web : www.steevya.com

TESTIMONI STEEVYA

Makeup Umi Jadi Mangsa ~ Oh Rayyan !

2 ulasan:
Hai uols , nak cerita perangai Rayyan sikit hari ni , perangai yang memang nak kena gomol bagi nangis je , dah sihat demam ni ada je  perangai nak buli Umi kan ~ nasib baik sayang tau ..

  
Sape tak sayang mekap oii tapi of course lah Umi sayang Rayyan lebih cuma kadang-kadang Umi geram je dengan Rayyan ni , kadang pernah dia kena gigit haha tapi takde la kuat sangat , menyeringai je :p kali ni banyak kali dah jugak dia ambil mekap lebih-lebih lagi lipstick ! tau lah benda tu comel tapi jangan lah korek hingga menghilangkan kecomelan lipstick Umi .. dah rompong haaa ! nasib baik yang dapat free 

Sekarang memang fasa dia meniru habis-habisan apa yang Umi dia buat weh ~ korek hidung pun dia tiru ! tapi lagi geram style tak nak kalah , maknanya bila dia korek hidung tapi Umi marah , lepas tu dia buat lagi dan gelak ~ lepastu dia buat lagi dan larikan diri .. erghh comel-comel pun geram jugak haha , asyik kena ''game'' je
kali ni mangsa terbaru Rayyan 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
kesayangan Umi !

sebelum macam ni tau , cantik na mati , sayang sangat sebab ada bunga dan bau wangi , pulak tu best pakai .. pernah review kat sini klik 
   
 Selepas ? Innalillah .. sabo je la .. adohaaaa ~ 

Abah dia punya kerja , haaa memang bukan nak tolong Umi grrrr 

 bagus anak abah kan ! -_- masa ni tengah duk deko Althea so mengambil kesempatan sungguh budak berdua ni , kecik besau kecik besau je nengok .. sebab memang kecik dan besau pun ahaks ! Tapi yang paling penting Umi sayang dedua ..

Hati Berbicara :
Yelah padan muka Umi sebab letak merata ... Huh k bye ~ 


Aidilfitri 2017 | Ayah Kemalangan

2 ulasan:
Assalamualaikum semua , harap belum terlambat lagi nak ucapkan selamat hari raya buat semua , sudah-sudah lah beraya tu (jeles hokay ! ) Nah baru dapat mood nak update blog sebab jari - jari tersumbat lemak rendang hahah .. raya tahun ni #teamrayaterengganu tapi ada kisah tragis berlaku tahun ni .. nak tau ? baca di perenggan berikut dengan nada yang suspen , dup dup ~

Baca tajuk pun dah tahu kan apa yang kisah tragis , qaseh balik kampung 21 hb lagi sebenarnyajadi sempat lah sambut bulan Ramadhan dengan mak ayah .. syok wehhh ! aura dia lain macem .. ok masa dalam perjalanan pulang tu , akak call bagitau ayah kemalangan ~ lepas tu baca group whatsapp family nak dapat kan info semua , semua pun tak tahu apa yang jadi .. huh ! nasib baik dah dalam perjalanan tapi masa tu hujan lebat tak boleh nak drive laju-laju .. hanya doa supaya kemalangan tu tak teruk and nothing serious !

Then , baru dapat tahu ayah kena langgar dari belakang tapi yang langgar tu tak tolong pun .. sebelum ni pun pernah jadi kes yang sama , so qaseh sampai tu tau lah kisahnya jiran dekat yang langgar dan tak berhenti tolong sebab gemuruh , tapi lepas tu dia cari di balai polis dan hospital so agak terkejut jugak lah hurmm .. agak teruk jugaklah keadaan ayah sebab tulang gagah patah , luka-luka belakang , kepala kena jahit (terkoyak dan lebam teruk) , kaki keras kejung nasib baik tak patah 

Hari raya pertama be like ~ kenapa orang sebelah sana nun macam nak bernasyid gayanya ~ goshhh ! laki siapakah itu hahah 

Setel semua doktor cakap boleh balik rumah , kalau kena masuk wad memang beraya kat hospital lah kita ~ huhuhu now dah makin sihat dan okay , alhamdulillah tapi tu lah tak dapat beraya ke mana .. biasa naik motor prung preng .. ujian :')

Raya Pertama 

Raya aku pun tak pergi ke mana jugak lah , jadi tukang buat air kat dapur dengan baju cantik persis cindrella ! yelah orang tak putus datang sebab datang melawat ayah .. sempat lah pergi rumah tok , satu2nya nenek yang masih ada , mak sedara belah mak dan petang tu beraya di Kg Atas Tol (rumah kakak ipar) balik pun dah sampai lewat malam .. 

Dengan Wafa , lama jugak tak jumpa anak buah sorang ni , kakaknya si Dalia susah nak bergambar macam Rayyan , tapi Wafa ni suka betul bermekap haha sabo je la nak , nanti selalu2 lah bukak youtube tengok tutorial mekap :p
Rayyan dengan awek kemahen suka naww , dengan Umi keras kejongg masam mencuka ... ngada sangat !



Raya Ke Dua
Seriously tahun ni memang tak banyak gambar raya , panas gila cuaca nak ber ootd pun takde mood , mekap pun cair lebur gitu je .. adohaaa , Umi pun lupa nak snap gambar Rayyan bebanyak so takde sangat gambar tapi takpe lah first raya dah bergambar jadi lah .. raya ke dua pergi kenduri kahwin sepupu jap then terserempat pulak dengan blogger Shalimar , kecik doniaaaaaa ~ 


Raya ke Tiga 
Langsung tak snap gambar hahah , beraya rumah mak sedara , kak ipar lepas tu boleh plak pergi lepak pantai kejap sebab tak tahan panas upsss , tetiba hilang dari radar .. 

Raya Ke Empat 
Hurmm back to normal ~ balik ke Rawang dah .. tapi pakai baju raya semulaaa ~ sebab nak ber ootd kat pantai hahah , kesian hencik suami kena layan isteri mung ini .. oh kesian Rayyan jugak sebab kena paksa bergambar , tapi haku je lah yang banyak gambarnya , dua orang ni bukannya suka brgambar sangat .. erghhh !



Sebelum balik ke ganggang sempat lagi makan ikang celup tepung , sata semua .. lepas tu masa dalam perjalanan tayar pulak pecah , tq kat sorang brader yang berhenti tanya dan tolong apa yang patut .. tak ramai orang akan bantu kita dalam kesusahan .. semoga di lindungi Allah selalu .. 


Hati Berbicara :
Tq Allah beri lagi peluang merasai nikmat berpuasa dan berhari raya .. inshaAllah jumpa raya tahun depan , raya rumah mertua pulak ... hihi eh raya haji kan hado :) lastly qaseh minta maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kaki andai banyak salah dan silap even dalam penulisan di blog ni , kosong-kosong k .. qaseh pun maafkan semua ~
@2010 | www.qasehdalia.com