Cuba Lazz Susu Kambing Untuk Tambah Kalsium Ibu

20 ulasan:
Assalamualaikum ..

Susu kambing ke susu lembu ? haruslah susu kambing sebab korang pun tahu kan susu kambing lebih banyak khasiat dan ia adalah makanan sunnah.. Tapi yang paling payah nak buat pilihan ialah nak minum susu kambing yang mana kan ? , ori ? aigooo memang takboleh telan la , dari jauh bau kambing haha 

Jadi kali ni aku cuba susu kambing LAZZ dan aku ada jugak tanya di FB kebanyakan memang dah amalkan susu kambing LAZZ ni dan semua suka , lebih-lebih lagi sewaktu preggy .. yang paling banyak sambutan adalah susu kambing LAZZ KURMA .. hari ni aku nak kongsikan pengalaman aku pulak .. aku tahu ramai yang takut nak cuba susu kambing sebab rasa dia kan ?? iskk
Orgamilk ni bermaksud organik + milk kerana sumber bahan mentah dari Holland susu kambing di hasilkan secara organik , ia memang mudah di hadam dan di perkaya dengan sumber kalsium , mineral , protein , serta Vit C .. korang jangan risau sebab penghasilan Lazz menggunakan bahan yang tidak di ubah secara genetik atau di campur kimia (non-GMO)

Perlu ke aku minum susu ? lately ni memang kesihatan aku tak berapa ok sebab cepat pening macam nak pitam gituu bila bangun berdiri (tapi tak boleh pitam hero takde nak sambutkan :p ) , lepas tu penat dan mengah padahal buat kerja sikit je pun ! sental bilik air dah macam berlari dari kl ke teganu ahaks perumpaan over sangat tau tapi jawapannya yes sangat perlu lebih-lebih lagi aku masih menyusu badan ..

Yang best nya Lazz susu kambing ni tersedia dengan 'set' yang mana mengikut keadaan pengguna , seperti Set Mak Buyung , Set Sejoli , Set Ibu Gembira , dan banyak lagi lah .. nanti kalau korang nak cuba dan beli secara set korang boleh je mintak nasihat dan pandangan yang mana terbaik buat diri korang k .. dan aku cuba Set Ibu Gembira  (Lazz Kurma + Lazz Choco + Lazz Cafe)

Lazz Ori 

Aku cuba juga Lazz Ori ,yang ni aku boleh kongsi dengan Rayyan sebab sesuai untuk peringkat umur bermula dari 1 tahun ,dah suruh dah dia cuba minum tapi dia tolak sebab Rayyan ni susah sikit nak terima susu baru bila dah biasa dengan sesuatu tu .. ambil masa sikit , nanti Umi try lagi takpun paksa dia hahaha (gelak jahat) , kena start sekarang sebab nak mulakan misi ''putuskan susu badan'' dah nak masuk 2 tahun kan ..

Antara khasiat susu kambing untuk anak , memang banyak kelebihan berbanding susu lembu :
  • Protein susu kambing lebih rendah risiko untuk alahan 
  • Elakkan alah pada laktosa yang mana bila minum susu lembu , anak akan mengalami cirit birit so susu kambing boleh mengelakkan ia dari berlaku
  • Kandungan Vit C yang menyihatkan kulit lebih-lebih lagi yang mengalami ekzema
  • Membantu kanak-kanak yang kerap mengalami asma / lelah 
  • Sesuai untuk anak yang memilih makan atau cerewet sebab ia dapat menambahkan selera makan 
  • Bagi anak yang selalu mengalami sembelit boleh cuba Lazz kurma sebab ia membantu untuk melawaskan.


Jika korang dah pernah minum susu kambing yang ori fresh dari ladang yang bau super hamis tu memang terbaik lah aku ucapkan haha sebab aku tak boleh telan yang pure tu weh , konfem muntah ! syukur bila rasa susu kambing Lazz ori ni takde langsung bau hamis dan rasa dia  tawar dan creamy tapi sedap sangat sebab dah hilang bau hamis , lagipun  tiada gula tambahan mahupun bahan pewarna dan perisa.. ! ni sesuai untuk korang yang tak suka sajat eh ! yang sukakan ori je ahaha
*aku minum Lazz Ori pada waktu pagi 

Lazz Susu Kambing + Pracampuran Kurma 

Antara Lazz Ori , Kurma dan Choco aku lebih suka rasa Lazz Kurma ni sebab ia ada rasa manis-manis (bukan gula ye ! ) dah biasa minum manis susah jugak ye nak tinggalkan kemanisan itu sobsss nasib baik manis kurma dan susu kambing ni beri khasiat so harap lepas ni memang aku tinggalkan lah gula tu semua .. ameen !

Lazz kurma ni aku amalkan sebelum tidur atau pun petang , sebab malam gilir-gilir jugak minum Lazz Choco 

Lazz kurma ni sesuai dengan peringkat umur juga bermula seusia 2 tahun , jadi tahun depan baru boleh kongsi dengan Rayyan eheh ! nanti semua benda nak kongsi-kongsi kan .. Kurma ni bagus sangat tau sebab antara ikhtiar untuk hamil adalah blend buah kurma dengan susu kambing , tapi tak ramai yang rajin nak buat dan amalkan setiap hari .. kan ?

Bila ada Lazz Kurma ni lagi senang , tunggu bancuh je dan minum .. tak payah nak cari kurma nak blend dengan susu kambing bagai dan semoleknya suami juga amalkanlah sama-sama sebab dua-dua buat barulah relationship goals :p always sweet semanis kurma :')




Lazz Choco 

Yang ni gabungan Goat + Malt , susu kambing pertama di Malaysia yang di gabungkan dengan Malt dan di tambah dengan ektrak kurma .. rasa dia macam milo sikit , manis lemak berkrim camtu .. yang ni sesuai untuk semua bermula dari 2 tahun ke atas .. suami aku suka perisa yang ni , baru je sampai kat rumah tak menyabo nak rasa .. iskkk sabar je lah tapi bagus jugak mungkin boleh gantikan dengan air manis yang dia pun susah nak tinggalkan ! -_- tamo beli gula kat rumah boleh tak huh..


Sebelum tidur aku minum Lazz Choco sebab ia memberi tenaga dan di perkaya dengan serat dan ianya bersifat alkali untuk kesihatan dan kecerdasan seisi keluarga .. bagi anak korang yang kurang berat badan boleh beri mereka minum Lazz Choco ni sebab ia lebih tinggi kalori , lebih bagus lagi jika di campurkan dengan Lazz Kurma untuk kesan yang lebih baik.. 


Kelebihan Set Ibu Gembira Untuk Ibu Menyusu 
  • Membekal kalsium untuk ibu , menambah susu badan dan kandungan iron semulajadi untuk kurangkan keguguran rambut 
  • Melawaskan sistem pencernaan untuk ibu dan juga bayi 
  • Susu Ibu banyak , anak pun kenyang 



Lazz Cafe 

Lazz Cafe ni sumpah buat aku ketagih wei , aku penggemar kopi pekat yang memang pahit + susu pekat kaw punya .. tak helok kan untuk kesihatan ? gilehh boleh kencing manis kalau hari-hari amalkan tapi bila rasa Lazz Cafe ni siyes sedap amat cuma jangan la bancuh banyak sangat air nanti hilang rasa dia , jadi aku bancuh dengan air sikit je heheh , ada tu pernah guna dua paket sekali sebab macam tak cukoppp je sepaket huwaa huwaaa huwaaaa 

Bagi korang yang addicted  sangat dengan kafein , marilah bertukar ke Lazz Cafe (kopi latte) nak lagi best korang boleh blend dengan Lazz Choco so jadi lah mocha tapi dalam masa yang sama berkhasiat !

Bagi korang yang dah mula rasa kesihatan tak stabil dan merudum tu tapi tak minum susu atau ambil vitamin apa-apa , boleh start amalkan susu kambing .. kadang-kadang kita tahu badan kita ada masalah , tapi buat tak tahu sebab yakin sihat sentiasa sedangkan macam-macam makan , penat bekerja dan tak senam semua .. lebih-lebih lagi buat ibu-ibu 

Sekarang baru aku rasa sakit-sakit badan bila anak dah makin besar ni , sakit ? tak boleh ! kalau ibu sakit semua kerja tak jalan oiii , suami sakit ada isteri jagakan huhuhu ~ sebab tu kena kuat sokmo - sokmo untuk keluarga :') yang tak best bila badan penat dan kurang kalsium ni dia ganggu emosi juga hurmm bila tak boleh control kadang anak buat salah sikit pun nak di marah .. hihi mari lah jadi sihat okey ! 

Baru perasan kat atas kotak ni ada kod , kumpul 18 keratan ni akan dapat hadiah istimewa , jangan buang terus tau kotak tu k 

So jangan tunggu lama-lama nanti lama-lama badan yang merana ~ ehehe mana nak dapatkan LAZZ ni ? 


Facebook : LAZZ Susu Kambing
Instagram : LAZZ Susu Kambing HQ
Tel : 013-3083354 | 018-2777290

Balm Tasneem Naturel Mengatasi Masalah Bayi & Anak Kecil

19 ulasan:

Assalamualaikum 

Sejak dua menjak ni wall fb dan insta aku di penuhi dengan viral satu produk ni , jap-jap orang ni share , jap-jap orang tu share .. aku takkan nak tengok aje ? mana boleh tengok aje nak jugak cuba sebab bila baca kegunaannya sangat sesuai untuk Rayyan dan jugak diri aku sendiri ..

Balm Tasneem Naturel | Balm ni dapat mengatasi masalah-masalah yang ada pada bayi dan jugak anak kecil .. korang tahu lah kan bila jadi mak-mak ni anak meragam sikit pun dah susah hati , kembung perut ke dia , selsema atau demam ke ~ hurmm bila anak susah tido pun buat kan aku menggelabah weh .. ye lah sebab kita tak tahu apa yang anak kita rasa , cuma dapat kesan melalui rengekan atau gerak geri diorang



Ok buat pengetahuan korang , Balm Tasneem Naturel ni adalah produk yang berasaskan bahan semulajadi dan 100% pati minyak (Essential Oil) , bagus tau aku suka mengamalkan produk yang memang tiada bahan kimia , lebih-lebih lagi untuk bayi .. masa Rayyan bayi dulu balm ni tak viral lagi kot sebab tu aku baru jumpa sekarang .. oh nooo ruginya ! tapi takpe sebab balm ni bukan untuk bayi je , seluruh keluarga boleh guna okey ! 

The best thing yang aku suka adalah dalam satu set Balm Tasneem Naturel ni dia ada 4 fungsi tertentu (4 jenis balm) , jadi setiap balm ni mewakili setiap fungsi untuk bayi .. contoh bayi korang susah tido , kembung perut , tantrum mahupun selsema atau batuk dah khas dah setiap balm tu untuk masalah yang di hadapi oleh bayi .. 

  • Coughflu Time 


Membantu mengurangkan selsema dan cairkan kahak 
Membantu melegakan asma 
Mengurangkan suhu ketika demam 
Susah bernafas ketika selsema 

Cara guna - Sapukan pada hidung , tekak , tulang belakang , tapak kaki dan dada 


  • Sleep Time 


Membantu anak supaya tidur lebih lena 
Membantu anak bangun dalam keadaan ceria
Membaiki kualiti tidur 
Orang dewasa yang tidur tidak teratur 

Cara guna : Sapukan pada tulang belakang , tapak kaki , nadi belakang telinga , serta pergelangan tangan 


  • Calm Time 


Memberikan keselesaan kepada bayi 
Mengurangkan keletihan dan tekanan 
Membantu anak lebih tenang 
Untuk anak yang suka menangis dan kurang fokus , kuat meragam dan tantrum 

Cara guna : Sapukan pada tulang belakang , tapak kaki , nadi belakang telinga , serta pergelangan tangan 


  • Tummy Time 


Membuang angin dalam perut 
Membantu melegakan perut sebu dan kembung 
Sesuai untuk anak yang sukar buang air besar / sembelit 
Untuk orang dewasa yang mengalami cirit birit 

Cara guna : Sapu pada perut dan tapak kaki 




Rayyan Serasi dengan Balm Tasneem Naturel 

Rayyan jenis dia memang suka makan ubat , tapi part letak minyak angin di perut atau pun hidung dia , memang mendatangkan ketidakselesaan pada dia .. sebab bila selsema aku selalu jugak sapu minyak angin sebab siksa tengok dia tak boleh nak bernafas wei , belum part nak sedut hingus lagi ~ memang perang dunia huh ! 

Tapi bila apply balm ni pada Rayyan , dia tak lari menyorok dah sebab bau dia wangi sangat tak berangin yang membuatkan dia selesa .. bau balm ni wangi bukan macam minyak wangi tau tapi lebih kearah bauan yang menenangkan , orang kita akan buat kita rasa cool dan terbuai-buai dalam bauan tu haaa , 



Sejak dapat balm ni , aku selalu apply Calm Time Balm sebab dia ni suka sangat merengek dan kadang tantrum jugak lah .. ishh geram jeee hoiii .. nasib baik anak sendiri haha so sapu sikit di tulang belakang dan tapak kaki dia .. masa apply memang duk diam je sebab seronok kena urut dan bau pun best .. mungkin dia dah mula rasa selesa dan suka dengan balm ni 


Tekstur pun tak melekit dan cepat je meresap dalam kulit .. series best weh .. waktu malam pula  aku apply Sleep Time Balm sebab dia ada masalah kuat mengigau , kejap-kejap nangis , boleh di katakan setiap malam dia akan merengek bangun cari aku , so tidur dia macam terganggu .. hope lepas ni tido dia lebih lena..


Mana nak dapatkan Balm Tasneem Naturel ?


TASNEEM NATUREL NETWORK
15-1, JALAN PUTRA KAJANG, TAMAN PUTRA KAJANG,
43000 KAJANG, SELANGOR
HOTLINE: 011-20964665 (ORDER) , 010-8453469 (DAFTAR AGEN & STOKIS)


Rayyan's 1st Hair Cut | Behavenya dia !

7 ulasan:
Assalamualaikum 

Pagi semalam husband balik kerja macam biasa , toktoktok aku pun pergi bukak pintu then dia suruh ambik barang-barang dapur yang ada di tangan sebab nak pergi bawah katanya .. tak sempat tanya buat apa turun bawah balik .. huh 

Lepastu dia naik balik , pastu ajak Rayyan keluar .. eh belum mandi apa semua nak pergi mana ? " adalaaaaaa " katanya .. lepastu terus keluar , eh dua beranak ni something betul .. malas nak fikir haha 

Lepastu beberapa minit kemudian , dua beranak tu setel dah dating senyap-senyap .. aku tanya lagi pergi mana , tak jawab ! Eh eh eh geramnya .. tak perasan pulak Rayyan masa tu sebab tak tengok dia lagi .. baru nak tanya Rayyan pergi mana dengan abah , terus menjerit tengok rambut baru dia ! Haha cishkek betol .. pergi gunting rambut rupanya .. 

Sebenarnya lama dah nak gunting rambut dia tapi asyik tangguh-tangguh je dan risau jugak kot laaa dia mengamok rimas .. hahah , gunting bawah rumah je kedai aney .. kena testing dulu kalau dia mengamok tak rugi lebur 5 hinggit je kahkah nanti kita g saloon ye sayang.


Behave ke tidok ? Haha nasib baik husband cakap Rayyan behave je .. anak Umi kan mestilah behave macam Umi ahaks .. cuma mulut potpetpotpet , setiap kali aney berhenti dia cakap habisssss habissss habisss dahhh ?? 


Rambut dia ni jenis nipis halus je .. adohaaa bila nak lebat xtau , haaa ni rambut sebelum .. hahah nerd sangat , kalau berpeluh sikit huh nampak nau rambut tu macam takde mak nak jaga kan .. kikiki so lepas gunting amacam hensem tak Rayyan ? Baru nampak hensem sikit :p
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Fresh dari ladang ~ sebelum mandi amik gambar luuuu .. susah betul nak ambil gambar dia , sekarang dah tak berapa gemor orang ambil gambar dia , huh .

Lepas siap mandi , fuyoo kalau rambut Rayyan tebal lagi smart kot :p



Upah behave petang semalam keluar bawak dia pergi taman dan pekena cendol .. balik terbungkang tidur penat sangat main bola kat padang haha .. bila potong rambut nampak besar dah anak Umi .
Ermmm love u sayang , jadi lah anak yang berguna dunia dan akhirat .

Kopitiam Kita Kota Bharu | Wajib Singgah Makan Roti Titab

8 ulasan:
Assalamualaikum , baru - baru ni ambo kelik Jerteh kampung ambo , pahtu doh aley-aley kelik tu sero nok makey roti titab di Koto Bharu .. hukaloh takdok tepak lain doh kalu g koto bharu gak , sebab sedap telajok sungguh eh roti titab sini , dop nawok sikek abuk pun hahaha pehey ke dok ? mugo duk koto bharu keno kecek kelate kikiki


Mukadimmah yang semua orang tak berapa nak faham kan , haha meh aku translate balik .. hari tu balik kampung so alang-alang balik memang berhajat nak jalan-jalan Kota Bharu , sebenarnya banyak gila tempat nak pergi tapi tak sempat cuma tempat wajib aku pergi di Kopitiam Kita .. aku suka gila makan roti titab kat sini weh , sumpah sedap ! Roti dia pun tebal dan lembut lepas tu makan pulak dengan telur goyang dan kaya ~ fuhhh .. 

Kalau orang tanya mana tempat best nak sarapan di Kelantan / Kota Bharu memang Kopitiam Kita ni aku akan suggest dulu kat korang semua .. kiranya ni ke dua kali aku singgah makan kat sini , dan aku akan makan roti titab je padahal banyak lagi makanan-makanan terkenal dan tradisional kelantan yang ada di sini .. cuma tu lah kalau aku dah suka pada makanan tu , memang tu je lah yang aku pilih hehehe 

Ramai jugak lah orang-orang kenamaan mahupun artis yang datang sini , nampak tak poster belakang tu .. Datok Siti pun pernah singgah sini haaa

Minum kopi dalam cawan besar , cawan antik lagi tu .. lawa kan ? Bila tengok cawan-cawan lama dan antik terus teringat Pakcik Mat Gebu hehehe minat sangat dia kat barangan antik oiiii .. tapi memang lawa pun kan cawan tu seperti orang yang tengah memegangnya kakakaka mohon muntah 


Yeah my roti titab kegemaran aku dah sampai , mula-mula aku datang makan kat sini (tak pernah pun sebenarnya makan roti macam ni ) so aku tak pandai nak makan then laki aku ajar cara dia pecahkan telur tu then campur sekali dengan kaya tu dan makan dengan roti .. fuhhh sedap oiiii makan satu pun dah kenyang , kombinasi rasa kaya dan telur tu memang masukkk lahh , harga dia tak ingat la pulak dalam RM5.00 je tak silap heee 



Kalau korang tak minat makan roti untuk sarapan atau nak makan menu-menu lain , jangan risau ada belaka kat sini macam Nasi Dingin , Nasi Tumpang , Nasi Kak Wok , Nasi Lemak , Telur Separuh masak dan banyak lagi lah , kuih muih semua ada .. Kelantan ni memang banyak makanan-makanan sedap dan murah , nanti nak buat sesi jalan-jalan cari makan lah .. cuma hari tu tak sempat oihh ~ 

Rayyan pun suka jugak makan kat sini ~ 

Alamat : Jalan Sri Cemerlang , Taman Desa Jaya , 15400 ,
Kota Bharu , Kelantan 
Waktu Operasa : 7.00 A.M - 1.30 P.M


BR1M 2018 | Pendaftaran dan Kemaskini BR1M sehingga 31 Disember

Tiada ulasan:
BR1M | Bantuan Rakyat 1 Malaysia , bagi yang tak tahu dan belum daftar atau kemas kini lagi BR1M , boleh lah hadir ke mana-mana cawangan LHDN / Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM atau oleh di buat melalui portal rasmi BR1M di https://ebr1m.hasil.gov.my



Pelaksaan BR1M 

  • Kategori Isi Rumah ( di bawah RM1000)   = RM1,200
  • Kategori Isi Rumah ( RM3,001-RM4000) = RM900
  • Kategori Individu (RM2,000 kebawah )     = RM450 

Permohonan Baru 
  • Mereka yang belum pernah memohon 
  • Pasangan kepada penerima BR1M 2017 yang telah meninggal dunia / bercerai
  • Pemohon yang gagal / tidak layak dalam permohonan BR1M sebelum ini 

Kemaskini Maklumat
  • Sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh (3) tahun permohonan 
  • Terdapat perubahan maklumat peribadi seperti kematian pasangan / tanggungan . Perubahan status perkahwinan , perubahan alamat / nombor telefon dan perubahan waris 

Maklumat Penting Yang Perlu Di kemaskini

  1. Status perkahwinan - kahwin , cerai atau kematian pasangan (nyatakan tarikh perceraian/kematian pasangan )
  2. Alamat surat menyurat terkini dan email
  3. Nombor telefon bimbit dan rumah 
  4. Maklumat akaun bank (persendirian sahaja)
  5. Maklumat pasangan dan tanggungan (pastikan ic berdasarkan mykad /mykid/ pasport / visa di isi dengan betul dan jelas)
  6. Maklumat waris -waris asal yang telah di namakan meninggal dunia , bagi memboleh kan waris membuat tuntutan SKK dan baki BR1M
Dokumen Sokongan Penting 
  • SSM - Bagi pemohon /pasangan yang mempunyai pendaftaran perniagaan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia anda perlu kemukakan salinan :
  1. Penyata pendapatan perniagaan tahun 2017 atau 
  2. Penyata akaun bank perniagaan / persendirian (akaun semasa / simpanan ) bagi 3 bulan terkini tahun 2017 , atau 
  3. Pengesahan penamatan / pembubaran perniagaan yang di keluarkan oelh SSM mulai 1 oktober 2017
  • Kewarganegaraan -  MyPR / MyKAS / Sijil Lahir yang di keluarkan oleh JPN atau dokumen perjalanan spt pasport dan Visa bagi pasangan / tanggungan bukan kewarganegaraan Malaysia
  • Kematian / Perceraian - Salinan sijil perceraian / kematian pasangan yang di keluarkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri atau JPN bagi permohon berstatus ibu bapa tunggal / balu / janda / duda 

Sebab-sebab Permohonan BR1M Gagal 
  1. Tanggungan - maklumat tanggungan tidak tepat 
  2. Maklumat pasangan - tiada maklumat pasangan bagi pemohon berstatus kahwin 
  3. Jumlah permohonan - memohon lebih dari 1 kali (suami & isteri membuat permohonan berasingan)
  4. Dokumen peribadi - tidak menyertakan dokumen pengesahan status perceraian / kematian pasangan 
  5. Menerima kad debit diskaun siswa 1 Malaysia - pelajar yang layak menerima kad debit diskaun siswa 1Malaysia bagi sesi 2017 / 2018 
  6. Maklumat pendapatan - tidak melaporkan pendapatan bagi yang bekerja sendiri dan yang makan gaji 
  7. Berada di luasr negara - pemohon yang menetap / bekerja / belajar di luar negara 
  8. Kemaskini permohonan - Penerima BR1M sejak tahun 2015 tidak mengemaskini permohonan dalam tempoh tiga tahun 
  9. Maklumat Peribadi - maklumat peribadi tidak tepat seperti nama dan nombor i.c dan status perkahwinan 

SKK - Skim Khairat Kematian 

Penerima di bawah 
  1. Isi Rumah 
  2. Warga Emas ( 60 tahun ke atas)
Jumlah bantuan 
RM1000 +  baki BR1M yang belum di tuntut 

Info Penting 
  1. SKK untuk waris yang di namakan sahaja 
  2. Kematian dalam tempoh 1 Januari hingga 31 Disember 2018
  3. Waris terdiri daripada pasangan / ibu bapa / anak / adik beradik / cucu sahaja
  4. Penerima untuk kategori individu tidak layan untuk SKK 

Prosedur Tuntutan SKK 
  1. Sekiranya berlaku kematian penerima BR1M dalam tempoh BR1M 2018 (1 Jan - 31 Dis ) , waris yang di namakan boleh menuntut di SKK
  2. Tuntutan boleh di buat di mana-mana cawangan BSN 
  3. Waris perlu membawa dokumen :
  • Sijil kematian asal / slainan drpd JPN
  • Kad pengenalan asal waris 
  • Dokumen pembuktian pertalian antara penerima dan waris
     4. Pembayaran akan di buat oleh BSN selepas maklumat di sahkan lengkap dan padat 


Jadual Pembayaran BR1M 2018
  • Kategori 1 - Februari - RM450
  • Kategori 2 - Februari - RM300 , Jun - RM300 , Ogos - RM300
  • Kategori 3 - Februari - RM400 , Jun - RM400 , Ogos - RM400

More Info :

KFC Chizza Chicken X Pizza | Sedap ke Chizza ni ?

6 ulasan:
Assalamualaikum ~ 

Serabut pulak bila iklan KFC lalu lalang di tv , asal iklan je nampak KFC asal KFC nampak iklan .. sebab tu kena dapatkan jugak haha sebab setiap kali iklan duk asyik fikir sedap ke menu baru KFC Chizza ni .. kebiasaannya iklan over dari rasa , over jugak dari segi saiz nya haha always tertipu tapi pada masa yang sama beli jugak hahah 


Jadi semalam aku order jugak Chizza ni secara online je , by the way lama dah jugak tak makan kfc sebab dah boring tak tahu nak makan apa ~ dan semalam husband takde jadi sifat malas menguasai diri untuk tidak memasak heheh .. so order set Chizza , set burger , dan ala - carte yang lain untuk Rayyan .. dia suka yang cheese bulat-bulat tu padahal agak masin jugak lah 


Sedap ke Chizza ?

Bila dah sampai order terus terkam Chizza ni dulu , pertama kali rasa Chizza ni rasa dia macam Hawaian Pizza sebab ada kombinasi dengan nenas , so rasa juicy masam manis macam tu ..cuma yang ada hanya sekeping ayam lepas tu letak cheese dan sos , macam spaghetti sos pun ada hahaha so sedap ke idok ? nak kata tak sedap langsung tu tak jugak , bagi aku biasa-biasa je rasa dia .. takdelah ''WOW''  sangat cuma bolehlah lain dari yang lain  tekak boleh terima.

Lidah aku okay , kau kata tak sedap tapi lidah aku tak rasa apa .. haha so try lah jugak kot kempunan ..boleh lah kalau dah takde benda nak makan ..asyik ayam je boring jugak .. tapi takdelah rasa tahap menyesal bila makan Chizza ni , ia mengenyangkan jugak cuma kalau letak cheeze dan sos banyak sikit mungkin lagi sedap hohoho .. ai bagi 3.5/5 bintang sebab size dia tak besar sangat dan cheese sikit.




Korang kalau nak try , try je tak payah ikut cakap orang haha , aku try je sebab aku nak rasa sendiri .. lain lidah lain rasanya .. kalau pergi KFC lagi aku akan order lagi ke tak ? bila tengok menu-menu yang ada di KFC yang lain macam dah biasa sangat so why not !  heheh  aku sekarang pantang nampak makanan weh hahaha okey adios ! Harga Chizza ni ala carte di jual dengan harga RM7.90 je so beraloi lah dengan rasa tu .

Pameran Kahwin Jom Rewang 2018 | Berita Baik Buat Bakal Pengantin & Vendor

13 ulasan:
Assalamualaikum ~ 


Mengimbau kenangan betul gambar atas ni hehe , zaman baru-baru kahwin tapi masa tu agak kelam - kabut sebab semua benda nak kena setel di Terengganu sedangkan barang-barang hantaran semua dah beli di Putrajaya dan KL .. masa tu tak terfikir pulak tentang pameran kahwin , padahal boleh je buat dari jarak jauh atas talian je .. ingat balik memang jenuh ulang alik .. adohaaa jadi korang yang bakal kahwin jangan tiru macam Qaseh tau ! 

Sebab ada berita baik yang Qaseh nak kongsikan kepada bakal pengantin dan jugak vendor ! Apakah ? haaaa sekarang ni syarikat Puspawangi Event Management sedang bekerjasama dengan Kerja Kahwin untuk menganjurkan event JOM REWANG 2018 di Plaza Alam Sentral Shah Alam pada 26 hb - 28 hb Januari 2018 .



Apakah itu JOM REWANG 2018

Dengar je pasal rewang terbayang makcik-makcik bawang sedang merewang haha tapi sebenarnya ia adalah pameran pengantin yang menyediakan servis / perkhidmatan perkahwinan kepada semua bakal pengantin yang tengah susah hati nak cari pakej-pakej terbaik , terutamanya yang nak kahwin pada tahun 2018 .. memang tepat pada masanya tau korang datang je kat sini sebab banyak gila servis yang korang akan dapat dan berpuas hati 
Tarikan Utama Event Jom Rewang 2018 Untuk Bakal Pengantin

Nak kahwin ni bukan sesuatu yang mudah , lebih-lebih lagi ia nya sekali seumur hidup kan ? kadang-kadang risau bila apa yang kita pilih tak memenuhi kehendak hati kita ~ yelah kadang banyak kes kena tipu , mintak lain dapat lain , semua terbalik dari apa yang kita rancang .. Sebab tu kita kena buat pilihan yang terbaik dan survey betul-betul .. jadi di Jom Rewang 2018 ni korang boleh buat pilihan yang terbaik sebab

  • Lebih 30 buah syarikat yang menyediakan perkhidmatan berkaitan persandingan akan hadir membuat pameran di Plaza Alam Sentral nanti seperti perkhidmatan melukis henna , perkhidmatan andaman , butik pakaian pengantin , fotografi , katering , persiapan pelamin dan banyak lagi .. 

  • 300 syarikat perkahwinan dari seluruh pelosok negara akan mengiklankan perkhidmatan mereka di Jom Rewang 2018 melalui penggunaan montaj .
  • Yang bestnya bagi pengunjung yang bekerja di Shah Alam dan kawasan sekitar yang jauh dari negeri masing-masing boleh mendapatkan maklumat tentang perkhidmatan perkahwinan yang ada di negeri mana yang pengunjung ingin berkahwin , jadi tak perlulah susah-susah ambil cuti pulang ke kampung semata-mata untuk menguruskan persiapan perkahwinan di negeri masing-masing sebab boleh di lakukan secara atas talian dengan syarikan perkhidmatan perkahwinan yang ada di sana . 
  • Risau tentang tempat letak kendearaan ? Jangan risau tau sebab kemudahan tempat parkir yang mudah dan murah dalam bangunan kompleks membeli belah di Plaza Alam Sentral .
  • Digalakkan untuk mereka yang merancang untuk melangsungkan perkahwinan pada tahun 2018.

Berita Baik Buat Vendor 

Berita baik buat vendor-vendor yang berkaitan dalam perkhidmatan perkahwinan korang boleh sewa tapak booth di event Jom Rewang ni tau , event-event macam ni sangat meriah dan memang menarik ramai bakal-bakal pengantin untuk berkunjung dan mendapatkan servis / pakej perkahwinan .. so jangan lepaskan peluang ni untuk sertai sekali , masa ni lah waktu sesuai untuk mengiklankan servis perkhidmatan korang ~ 

P/S : nak tahu lebih lanjung tentang sewa tapak di event Jom Rewang ni boleh email dalia_adelia@yahoo.com okay 



Lagi sekali jangan lupa tau !!!!! Jangan lupa datang di Jom Rewang 2018 untuk melihat segala servis / perkhidmatan perkahwinan ni nanti , biasanya event macamni banyak promosi-promosi yang murah boleh korang rembat .. rugi kalau tak datang nanti sebab ia hanya selama 3 hari sahaja ! Nasib baik iols dah kahwin kalau tak nak jugak pergi lagi heheh .

More Info :



Email: puspawangieventmanagement@gmail.com



Cendol Zam Tambah Percuma Sehingga Kenyang

12 ulasan:
Assalamualaikum , alhamdulillah dapat jugak balik kampung bulan ni .. sebenarnya tak jadi sebab banjir teruk hari tu , banyak jugak jalan tutup then plan ke Melaka review homestay .. tup tup banjir dah okay , mak ayah pulak tak berapa sihat .. akhirnya balik ke plan asal , ke pangkuan mak ayah jugak yeahh .. 

Tapi kalau balik kampung memang tak sah tak pergi cari makan , ajak mak kuar jugak tamo xlarat then decide nak g Cendol Zam .. by the way kali ke dua la aku datang ke sini 


Suka datang kedai Cendol Zam ni sebab konsep dia lepas makan boleh tambah percuma tapi tak semua la .. yang boleh tambah cendol (rm2) , laksa , nasi goreng , teh o , pasembur .. 


Menu Baru - Udang 30 - 45 ekor = Rm10

Yang bestnya kali ni datang ada menu baru iaitu udang 30-45 ekor hanya RM10 .. apo lagi ! Terus cuba .. not bad weh jenuh gak nak habiskan haha siap bungkus bawak balik rumah lagi RM10 .


So tadi makan rojak buah (Rm4) cendol dua (Rm4) tambah percuma sampai boroi hahah .. murah-murah je kan .. memang berbaloi datang makan kat sini kalau balik kg , murah pun ye sedap pun ye ..


Tadi pos kat facebook , ramai pulak tanya lokasi kedai ni kat mana .. sorry orang Key El lokasi nya jauh dari suasana hiruk pikuk bandar haha .. mesti terliur tengok udang tu kan .. haaaa 

Lokasi : Depan Masjib Ibu Abbas , 22200 , Kampung Pengkalan Nyireh , Terengganu 

Facebook : Cendol Zam

Botaneco Garden Baby | Produk Penjagaan Organik Bagus Untuk Bayi

18 ulasan:
Assalamualaikum



Produk Organik Botaneco Garden | Ada sesetengah bayi , kulitnya sangat lembut dan sensitif , sebab tu dalam pemilihan produk penjagaan untuk bayi sebaiknya guna lah produk yang berasaskan dari bahan organik , mohon jangan guna produk-produk yang mempunyai bahan kimia .. kesian tau kulit bayi masih lagi nipis jadi jaga ia sebaik mungkin lebih-lebih lagi yang sensitif dengan bahan-bahan tertentu 

Mungkin ada ibu bapa di luar sana masih pening produk apa yang sesuai untuk bayi ? so aku nak share tentang produk Botaneco Garden ni , mungkin ada yang masih belum tahu kan .. tapi kalau yang suka membeli belah di Guardian mesti familiar dengan produk ni sebab ada di jual di situ .. 

Apa itu Botaneco Garden Baby ?

Produk ni ''made in Australia'' , produk penjagaan bayi yang lembut di ilhamkan dari alam semula jadi terbaik .. Ia di perbuat dari campuran bahan botanik yang inovatif , canggih dan minyak Eco-Certified . Produk ni telah di uji secara dermatologi , terbukti dan hypoallergenic , yang pastinya ia bebas dari bahan kimia seperti Paraben , Silikon , SLS , SLES , pewarna , Lanolin dan DEA.

ORGANIK CHAMOMILE & OATMEAL

Botaneco Garden baby menggunakan bahan organik Chamomile & Oatmeal .. haih tak pernah dengar pulak kan , kalau Oat tu selalu lah makan heheh by the way Chamomile adalah bahan yang sangat popular dalam aromaterapi .. patutlah bau produk ni sangat menenangkan , ia bukan macam bau biasa tau, memang bau yang sangat lembut dan beri ketenangan , bila apply pada badan Rayyan memang mintak cium-cium je sebab wangi sangat 

Oatmeal pula fungsinya untuk pelindung kulit dan menyimpan air sebab ia bersifat kanji , selain tu ada fungsi anti-oksidan dan saponin dalam oat dapat membersih dan melembab kan kulit bayi . Selain tu terdapat juga ekstrak minyak Zaitun yang sememangnya banyak khasiat.

3 IN 1 
Botaneco Garden Baby tersedia dengan 3 produk dan ia dah cukup lengkap untuk bayi iaitu Head-To-Toe Wash , Body Lotion & Facial Cream ..
  • Head-To-Toe Wash 
Yang bestnya ia boleh di gunakan sebagai sabun badan dan juga syampoo , so tak perlu nak cari sampoo asing untuk bayi kita .. lagi pun head-to-toe Botaneco Garden ni mempunyai formula yang tidak memetihkan mata , jadi tak perlu risau tau jika ia masuk ke dalam mata bayi kita .. tambahan lagi ia melembutkan  kulit , melegakan dan melicinkan rambut.




  • Body Lotion 
Walaupun bayi dah cukup wangi dengan haruman semulajadi tapi di tambah dengan losyen Botaneco Garden ni ia dapat menghaluskan lagi kulit bayi , menjadikan ia lembut dan licin .. kalau anak korang mempunyai kulit yang sensitif guna lah produk organik ni sebab ia memang diformulakan untuk kulit yang sensitif ..

  •  Facial Cream 
Facial Cream ni pulak sama fungsi nya dengan losyen badan , tapi tahukan korang bayi juga suka bila badan nya di urut lembut , di belai dan di manja .. jadi bila masa terluang jangan lupa spend time dengan bayi anda dan buat facial ala-ala spa bayi dengan menggunakan facial cream ni , sebab ia sangat menenangkan dan bau harum tu sangat melegakan ..


Mana Nak Dapatkan Produk Botaneco Garden Baby ?


Korang boleh dapatkan di cawangan Guardian seluruh negara ataupun boleh dapatkan secara online , bermula dengan harga RM22.90-RM31.90 setiap satu .. 

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com