Mary Cohr Facial | Catio Vital Youth Lifting Treatment With Device

Mary Cohr Facial Treatment , Catio Vital Youth Lifting | Hai semua , agak lama sebenarnya qaseh  tidak memanjakan kulit , lebih-lebih lagi kulit muka yang selalu di salut dengan pelbagai barangan makeup , huh ! kalau lah kulit muka ni boleh bercakap , mungkin dah lama ia menangis tersedu sedan inginkan perhatian dan belaian yang bebas dari segala bendasing .. haaa gitu ! cuma kita je tak nampak sebab ia nya dari dalaman ..

Sekali sekala penting tau untuk buat facial treatment , bukan apa , umur muda belia remaja tapi tengok muka ~ alamak ! kenapa macam tua sangat huuuu sedey kan .. haha cakap kat diri sendiri okay .. by the way banyak je facial yang boleh repair kulit muka kita , atau pun anti aging , whitening dan banyak lagi lah , so baru-baru ni qaseh mencuba Mary Cohr Catio Vital Youth Lifting Treatment yang mana mampu meremajakan kulit based on beauty goal ..



Peranti ini direka semata-mata untuk digunakan pada kulit yang sihat tanpa luka

Rawatan ni sangat ekslusif , menggunakan mesin yang tak menyakitkan langsung .. dan mesin yang di gunakan selalu di upgrade tau jadi tak perlu risau dengan tahap keberkesanan mesin ni , zaman moden ni semua dah canggih  .. so rawatan yang qaseh cuba ni dapat meningkatkan dan meremajakan kulit dengan merangsang sel-sel kulit .. Cara rawatan ni adalah satu alternatif terbaik yang segera bertindak ke atas tanda-tanda penuaan yang berlaku pada kulit kitaa ... haaa ngerti tak .. meh tengok cara rawatan pulak

Ramadhan 3 | Aku Nak Pinjam 500 Boleh Tak ?

Coretan untuk Ramadhan 3 , makin lama makin takde idea pulak haha tapi teruskan dengan misi journal of my ramadhan , so setiap hari aku akan menulis tentang apa yang berlaku sewaktu bulan Ramadhan dalam kehidupan harian aku .. tak kisah lah ada orang nak baca ke tak haha ..  so tadi aku online je kat twitter lepas tu ternampak prank post yang mana dia suruh bagi mesej  / whatsapp dekat kawan - kawan dan meseg yang harus di sampaikan adalah :

''aku nak pinjam RM500 boleh tak''

So kena bagi mesej macam tu dan tunggu je apa respon dari kawan-kawan korang , haha by the way lama dah tak prank bff aku since 2001 , dah 17 tahun berkawan dengan depa ni , sampai dah beranak pinak ahaks .. last aku prank depa masa zaman muda dulu .. prank paling bodoh kot aku pernah buat .. yang melibatkan soal mati dan hidup .. jap lagi aku cerita , sambung cerita hat atas ni dulu .. 

Respon diorang ni memang mampu buat air mata mengalir , terharu sebab walaupun masing-masing takde duit tapi nak jugak tolong , dan dari dulu lagi sebenarnya depa ada je .. tq for everything sepanjang persahabatan kita wpun aku ni bukan lah kawan yang baik sangat , nakal tu ada la :p

Ramadhan 2 | Menu Berbuka Puasa Simple Pun Sedap

Ramadhan ke dua ni tetiba aku rasa sedih , sebab rindu dengan suasana kg , rindu masakan mak .. rindu everything yang zaman-zaman pemalas , bila bulan puasa je kena bebel sebab malas nak masak .. ahaks konon letih sangat la tak mampu nak buat ape ! ceh dasar pemalas di waktu bujang kahkah tapi bila dah kahwin ni rajin la sikit uols ..

Bila dah kahwin dan dapat suami yang tak cerewet bab makanan ni , patut bersyukur sebab tak payah susah - susah masak masakan jawa , timur tengah mahupun western , tekak dia macam aku jugak boleh masuk semua tapi kadang-kadang aku yang cerewet sebenarnya .. so hari ni ingat nak masak kan tomyam tapi husband cakap nak simple-simple je dia pergi masak sup ayam .. ayoyoyo lagi pun cuti hari ni so terlampau rajin

Pembantu Umi dalam segala hal .. sekarang dia lah paling laju ke dapur lepas tu peluk kaki umi =_=

Bila dah masuk petang hari tadi , tetiba terfikir nak buat agar-agar sebab kitorang malas nak keluar pergi bazaar ramadhan .. nak rehat je kat rumah , so buat je lah benda paling simple untuk pemanis mulut .. bahan-bahan untuk buat kuih pun tak teringat nak beli .. so hari ni buat lah agar-agar sirap ros ! haha .. sedap jugak bila lapar oik

Agar-agar Sirap Ros

Bahan-bahan
  1. Agar-agar bertali
  2. Daun pandan
  3. Sirap
  4. Air 

Cara-cara 
  1. Masukkan agar-agar dalam periuk bersama air 
  2. Biarkan ia larut , kacau-kacau
  3. Masukkan gula dan juga sirap  dan daun pandan
  4. Bila agar-agar tu dah cair boleh lah tutup api dan biarkan ia sejuk seketika
  5. Masukkan dalam peti ais , tunggu keras dan siap ! 
Nak nampak comei-comei letak dalam bekas ais bentuk love2 .. semoga yang makan akan bertambah kasih sayang haha 

Dah siap sebegini la rupanya .. aummmm , ermm esok nak masak apa pulak ye ! oh menu hari ni tak amik gambar pun sebab malas.. :p alhamdulillah done untuk Ramadhan ke dua ..

Ramadhan 1 | Oh Perempuan !

Selamat tengah malam my readers , di sebab kan mata masih lagi cerah benderang , aku terus bukak laptop dan jari-jari mula menari di atas papan keyboard .. di temani dengan secangkir kopi bersama roti kosong.. semoga setiap malam ada masa untuk mencoretkan journal of Ramadhan sehingga penghujungnya  .. InshaaAllah .

Alhamdulillah Ramadhan pertama kian berlalu , tapi bagi setiap perempuan pasti ada suatu saat kegeraman tu datang tiba-tiba .. bila mana dia terlalu excited untuk meraikan bulan Ramadhan , tapi di hari pertama lagi dia tewas dengan sesuatu yang selalu datang dengan tiba-tiba .. yang akhirnya membuatkan dia menangis ..

Tapi itulah unik nya perempuan , Allah dah cipta sebaik-baik .. its ok girl ! ganti puasa macam selalu .ek eleh macam tak biasa .. cool down beb , ada lagi 23 hari jika di tolak 7 hari haha mereput lah diri sendiri ..


Sayang  , jangan pernah merasa sedih dengan apa yang di kurniakan kepada kita walaupun kadang-kadang kita tak ingin ia datang pada masa yang kita tidak inginkan .. jangan bersedih hingga kita terlupa siapa yang mengaturkan , hati-hati dengan percakapan kita sendiri sayang , kitaran haid itu adalah sebahagiaan dari ciptaan Allah , jangan bersedih dan menyatakan sesuatu yang melampau , sehingga mempertikaikan apa yang berlaku , cukup dengan redha dan menganggap ia dengan penuh hikmah :)

Amalan Wanita Haid / Nifas di bulan Ramadhan 

So berlalu sudah untuk hari pertama , hari ni aku melepek je sebenarnya dari pagi , sakit kepala teruk menyerang .. sebenarnya dari semalam lagi tapi tahan sebab ubat dah habis .. sorry my husband , terpaksa masak sendiri hari ni untuk berbuka .. inshaaAllah esok isteri mu akan memasak untuk diri mu ok .. now dah ok sikit dah kepala .. alhamdulillah .. ! so perempuan kat luar sana dont be so sad sangat lah ok .. i feel u but its ok .. chill hehehehe

Hati berbicara :
Apa akan ku coretkan pada Ramadhan ke dua agak2 .. hurmm see u tomorrow ! tq sudi membaca :p 

Jadual Berbuka Puasa dan Imsak Tahun 2017 Seluruh Negeri

Jadual Berbuka Puasa dan Imsak 2017 | Alhamdulilah masih di panjangkan umur untuk merasai nikmat pahala di bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan , qaseh nak ucapkan selamat berpuasa buat semua yang beragama islam , semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari sebelum-sebelum .. maafkan qaseh jika ada kesilapan secara sengaja atau pun tak .. 

So hari ni qaseh nak kongsikan jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi seluruh negeri ! Jangan makan banyak-banyak tau .. terawih jangan lupa ! 

Jadual Berbuka Puasa 2017 bagi negeri Johor 

Air Nabeez , Tips Kekal Bertenaga di Bulan Puasa

Selamat menyambut bulan Ramadhan buat semua yang beragama islam , alhamdulillah semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya .. bila tiba Ramadhan ni , rindu sangat kat kg , rindu suasana berbuka puasa di kampung , alahai sedihla pulak ..

Bila masuk bulan Ramadhan ni awal-awal mesti rasa lemah , dan malas nak buat segala kerja kan .. tapi nak tak nak kena jugak buat kerja , jadi apa tips korang untuk kekal bertenaga di bulan puasa ? share-share lah ye , mana tahu boleh praktikkan , dan cara aku adalah minum Air Nabeez sewaktu bersahur .

Air Nabeez ni juga adalah amalan Nabi Muhammad S.A.W ..

Cara-cara membuat Air Nabeez

Bahan-bahan

  1. Kurma
  2. Air Suam 

Cara-cara 

  1. Ambil kurma dengan bilangan nombor ganjil , biasanya 3 biji untuk sekali buat 
  2. Buang biji dan carik-carikkan isi kurma 
  3. Rendam isi kurma dalam air suam 500ml / 1 liter di waktu malam sebelum tidur 
  4. Jangan lupa tutup air dan biarkan di luar , tak perlu letak dalam peti sejuk
  5. Minum di waktu sahur ! Esoknya inshaaAllah kekal bertenaga 

Hati Berbicara  :


Haaa mudah je kan , kalau nak guna kismis pun boleh tapi jangan campur kismis dan kurma , buat asimg-asing ok .. dan jangan simpan air Nabeez ni sebab ia akan masam , sebolehnya buat tiap-tiap malam untuk sahur .. Banyak sebenarnya kelebihan kurma ni untuk tubuh badan kita .. buat jus pun sedap ! 

Pigeon Newborn Pure | Penjagaan Kulit Bayi Yang Bagus


Pigeon Newborn Pure Review | Rayyan ! jom mandi ! begitulah rutin hari-hari bila ajak Rayyan mandi haha tapi alhamdulillah bab-bab mandi , main air ni sekarang laju je dia .. tak macam dulu , selalu nak mandi dengan air panas .. sekarang bila dah makin membesar ni makin bijak dan banyak akai .. 

Bila ada baby ni selain dari keperluan dia yang lain , tentu pening kan nak pilih losyen dan mandian yang tak membuatkan kulit bayi sensitif , nak kulit bayi kita lembut dan wangi je .. begitulah kalau dah ada anak kan semua benda kena ambil tahu .. so hari ni aku nak kongsi produk pilihan untuk penjagaan Rayyan . 

Walaupun Rayyan dah setahun lebih tapi masih dalam kategori bayi kan haha , because he always my baby ! so kalau korang pening nak pilih yang mana satu best , aku cadangkan guna lah Pigeon Newborn Pure ni , banyak kelebihan nya tau .. dah lah wangi , kadang-kadang aku pulak terguna .. hihi ampunkan Umi !  eh tapi tak salah sebab boleh di gunakan seisi keluarga 


Tq Motherhood , by the way first time guna barang penjagaan bayi dari product Pigeon ni , dan sememangnya produk yang di kenali ramai kerana di kaji dengan formula yang terbaik dan di buat di Jepun.

Pentingnya Bra Menyusu / Nursing Bra Untuk Ibu-Ibu

Hai , hari ni aku nak tanya dan survey sikit , bagi korang bra menyusu / nursing bra penting ke tidak buat ibu-ibu semua ? atau pun ''alaahhh pakai bra biasa pun dah memadai , nursing bra dah la mahal '' atau ''sangat penting , sebab ia memudahkan korang bila menyusukan baby'' .. 

Secara jujurnya bagi aku yang masih baru dalam dunia 'ibu' ni , awal-awal persiapan menyambut kelahiran baby lagi aku dah melakukan kesilapan .. yesss ! aku silap besar bila aku terlampau excited mencari kelengkapan baby , tapi aku lupa yang aku juga perlu pentingkan kelengkapan di waktu pantang dan selepas bersalin .. ini pentingnya ilmu dan jangan malu nak tanya orang-orang yang berpengalaman ! 


A lil throwback of my prince , Rayyan .. budak yang sangat kuat menyusu !

Bila Rayyan lahir dan bermula nya episod menyusu dalam kehidupan aku , baru lah aku tersedar yang nursing bra sangat-sangat penting , nasib baik jugak lah tersedar , kalau tak sedar2 guane gamok haha so bila nak menyusukan Rayyan pakai bra biasa sangat-sangat leceh dan merimaskan , lebih-lebih lagi pengalaman menyusu kan Rayyan sangat perit bila puting melecet ! lepas tu pakai pulak bra yang tak berkualiti lagi lah menyakitkan .. 

Buffet Ramadhan PICC 2017 | Berkonsepkan International Iftar

Buffet Ramadhan PICC 2017 | Assalamualaikum semua , jaga-jaga perut , haha kali ni nak cerita tentang buffet ramadhan di PICC , kalau nak di  ikutkan dah tak lama ye kita menghampiri bulan ramadhan bulan yang sangat mulia , 11 hari lagi .. semoga Ramadhan kali ni lebih baik dari sebelumnya .. so sempena ramadhan ni nak share sikit tentang buffet ramadhan lah of course kan , kali ni qaseh di PICC Putrajaya.

Konsep International Iftar 

Apa yang best kali ni ? sama ke macam sebelum-sebelum ni yang qaseh share .. haa kalau sama tak best lah kan , so kali ni PICC membuat kelainan dengan konsep INTERNATIONAL IFTAR , haaa gituh , konsep pun dah menarik uols belum tengok makanan-makanan lagi 

Antara menu baru yang menarik minat qaseh adalah Nasi Briyani Buloh , sebelum ni pernah jugak try nasi buluh , tapi kali ni try Nasi Briyani buluh pulak .. bila masak dalam buluh ni , masakan ni lebih sedap dan beraroma .. selain tu menu baru di sini Kaki Lembu Panggang dan juga Ikan Bakar Istimewa.. pasai apa istimewa sangat ? ikan di dibakar dan di salut dengan garam bukit.


Www.shopee.com.my | Jom shopping dan menangi hadiah lumayan sempena Cahaya Raya Campaign

 Bila fikir-fikir balik , rasa macam dah lama aku tak shopping di mall sejak ada pelbagai kedai dalam talian ni , melainkan barang dapur , takkan sawi seringgit pun nak beli online , over naww hang haha .. tapi di ingatkan bila korang nak membeli sesuatu tu haruslah dari web yang boleh di percayai dan yang paling penting MURAHHHHH !! 

Terkejut jugak aku bila buka web ni , barangan yang ada memang murah gila (terus rasa wow murah giler , adakah aku bermimpi haha ) tapi seriously memang murah barang-barang kat Shopee ni , kalau korang jenis pandai survey ada yang shipping fee lagi haa .. tak percaya ? bukak web www.shopee.com.my sekarang .. haaa dah percaya sila berterima kasih pada iols k ..






Pengalaman Shopping di Shopee




MUA Terengganu MUA Mida | Makeup Artis Qaseh di Photoshoot Raya KBBA9

Assalamualaikum

Makeup Artist (MUA) Mida dari Terengganu | MUA Qaseh Untuk Photoshoot Raya KBBA9 | Alhamdulillah setel  photoshoot Raya KBBA9 untuk tahun 2017 dengan meriahnya dengan kerjasama Photoghrapher Terkenal Wan Izhar Abu Bakar .. so kali ni qaseh nak memperkenalkan MUA yang bertungkus lumus mencantikkan qaseh di hari kejadian .. fuhh dah lama tak di make over gini tau .. 

Mua Mida ni berasal dari Terengganu , kalau korang tercari-cari MUA / mak andam area Terengganu boleh lah contact beliau , kalau korang di luar Terengganu pun boleh haaa tu kena tanya dia sendiri lah , dan wajah dia mirip Wawa Zainal uolsss ! Cantik dari kecik dia nih .. hehe meh tengok makeover qaseh dari Mua Mida.

Walaupun makeup dalam keadaan rushing sebenarnya tapi alhamdulillah hasilnya terbaik , sebab mua Mida kena mekapkan untuk Kaksueizza terlebih dahulu barulah mekapkan qaseh .. Bukan sekejap tau nak mekapkan orang ni haa , sebab tu Mua sangat mementingkan waktu dan persediaan yang awal barulah hasil yang di berikan lebih cantik ..

tadaaa meh tengok
-
-
-
-
-
SEBELUM DAN SELEPAS 

Alamak Rayyan Pegang Anak Dara Orang

Assalamualaikum

Rayyan dah masuk setahun 3 bulan dah dia , sekarang pun dah macam-macam perangai yang Umi tengok , yang paling latest cepat sungguh merajuk , bagi adik karang haaa ! haha tapi alhamdulillah perkembangan positif setakat ni seiring dengan usia .. cuma tu lah part merajuk tu kalau dia tak dapat apa yang dia nak , dia akan lari jauh dari Umi lepas tu hempaskan badan kat tilam , nangis .. kalau lantai ? memang bertelur la dahi tu ..

So far , yang nampak dalam diri Rayyan ni , haa gitu (mak-mak sangat) dia jenis suka berkawan , kalau baby dia tak layan sangat , tapi kalau ke arah budak-budak besar dan sebaya dengan dia , ya ampun suka sangat bila kena dengan mood dia lah .. cumanya cara dia berkawan tu masih boleh pandai nak kawal , sebab dia suka tolak orang .. nampak je kecik oikk tapi ngan Umi kalah dia punya kekuatan tu .. 

Dan kadang-kadang mmg tamo bawak dia turun event sebab dia sekarang tengah aktif , nak lari-lari explore sana sini , thats why lah sekarang jarang turun event , so kita buat job tanpa kene keluar la dulu yeee .. kalau suami ada takpe dia boleh jagakan ahaks .. so hari tu bawak Rayyan teman Umi food review kemain suka kawan dengan Fariza .. Umi pun tak dapat kawal dah .. nasiblah dedi :p






Haha sempat lagi bergosip .. gosip berita menggembirakan masa ni😍


Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort 2017

Assalamualaikum 

Buffet Ramadhan Bangi Golf Resort 29 Mei-23 Jun 2017 | Bila ada jemputan buffet ramadhan maknanya Ramadhan bakal datang dan macam tahun sebelumnya aku tak pernah miss untuk berbuka puasa di Bangi Golf Resort sebab makanan kat sini tak pernah mengecewakan .. yang pasti tahun ni ada kelainan sikit berbanding tahun lepas bila mana kali ni ada pesta durian ! walaweh suka la tu peminat-peminat durian kan .. 

Apa yang bestnya kat sini , korang boleh menikmati juadah istimewa sehingga 200 jenis yang bercirikan makanan melayu , barat dan timur .. agak-agak berapa harga buffet ramadhan kat sini ? terkejut tengok harga sebab murah sangat .. nak tahu ? kena la baca sampai habis yeee .. lagi pun banyak makanan best yang aku nak kongsikan kat korang semua 

Tarikan Utama Nasi Lemak Istimewa 

Kali ni BGR menampilkan Nasi Lemak Istimewa sebagai tarikan utama di sini , apa yang istimewanya ? korang boleh makan bersama Rendang daging Taik Minyak , Sambal Sotong Kembang , Ayam Bercili Masak Ketumbar , Ikan Masak Asam Kari dan Telur Rebus Goreng Masak Sambal Tomato .. Fuhhh maveles  !

Pakej Percutian Murah ke Pulau Perhentian 2017 | Perhentiankravers Travel & Tour

Assalamualaikum 

Jom Nikmati Keindahan Pulau Perhentian dengan Pakej Murah | Antara tempat impian aku adalah Pulau Perhentian , walaupun rumah dan jeti Kuala Besut tu dalam 15 minit je tapi belum berkesempatan lagi nak pergi .. ikutkan nak honeymoon kat sini selepas kawen tapi bila dah semua selesai , dan selalu tak sihat , mengandung pulak haha so terpaksa la tangguh dan tangguh , sekarang kena tunggu anak besar sikit baru syok selam dia dalam laut ..

Bagi korang yang mendambakan percutian yang tak kan di lupakan , Pulau Perhentian yang bertempat di Terengganu ni memang pilihan yang sangat tepat , aku tengok gambar pun wahhh rasa macam kat oversea gitu .. cantik gila ! Tak rugi kalau bercuti di Pulau Perhentian  


Ahoy Cafe Subang Jaya | Dessert Sedap Harus Cuba !

Assalamualaikum 

Ahoy Cafe Subang Jaya | Signature of the best dessert ..Ahoy korang ! Jom jalan-jalan cari makan bersama qasehdalia.com  acewah , kali ni aku nak bagitahu satu cafe yang bertempat di Subang , iaitu Ahoy Cafe dan kepada  peminat dessert / pencuci mulut wajib terjah kat sini ! nak tau kenapa korang kena datang di Ahoy Cafe ni ? sebab dessert kat sini superb best dan sedap sangat tau .. tak percaya ? kena percaya jugak ! sebab makanan kat sini langsung tak mengecewakan .. bila makan rasa macam nak je simpan dalam perut selamanya tau .. nampak tak betapa sedap nya makanan kat sini ..

Sebelum tu jom kita tengok dekorasi cafe ni , aku suka dekorasi Ahoy Cafe ni , berkonsepkan kapal .. tengok dari luar pun dah nampak konsepnya kat sini .. bila korang cari tempat makan mesti lah nak tempat yang menarik kan , sebab aku memang sukakan keadaaan yang tenang dan tidak serabut .. 

Jurugambar Wan Izhar Abu Bakar | Bangga Berphotoshoot Bersama Beliau!

Assalamualaikum 

Alhamdulillah berpeluang lagi aku join Photoshoot Raya KelabBloggerBenAshaari , kali ni berbeza sikit dari sebelumnya sebab tak dapat nak fokus sangat bila dah ada anak ni haa , dulu ye lah gedik sana gedik sini sebab bawak diri je kan .. hehe abaikan yang tu .. tapi yang aku paling bangga bila Photoshoot Raya KBBA kali ni berkolaborasi dengan jurugambar profesional dan sangat lah sempoi orangnya iaitu Wan Izhar Abu Bakar.

Mana tak bangga oikkk bukan calang-calang orang Wan Izhar ni , berapa banyak artis/selebriti dan anugerah dah dia capai tau. Tak sabar nak tengok hasil nya nanti .. agak-agak macam Siti Nurhaliza tak gambar aku nanti ?  hihi sabar tau korang , sebab aku pun tak sabar !

Pemilik ODS Studio 


Berjimba Dengan Kesayangan

Assalamualaikum 

Sejak kawen dan terpisah agak jauh dari kawan-kawan rapat blogger memang susah sangat dah nak berjumpa , lebih-lebih lagi dah ada anak yang makin banyak perangai ni haaa .. tapi hari tu sempat jugak jumpa dengan semua , yeyyy ! tq sangat kat kaksue sebab sudi tumpangkan aku dan Rayyan tido kat rumah .. maaf bebanyak ya kaksue kalau menyusahkan hihi

Alkisahnya nak pergi mengurut sebab sakit nawww dah belakang ni , mungkin sebab selalu angkat Rayyan yang dah 10kg lebih , bayangkan lah lepas bersalin tak pergi mengurut langsung ! kat area rumah ni mana nak kenal sesape tukang urut hurmm so mengurut dengan mak saudara kaksue , fuh lega baq angg ! padahal banyak kali dah kot nak pergi mengurut tapi kena tunggu hencik suami free dululah .. akhirnyaa dapat jugak yeyyy inshaaAllah nanti repeat lagi .. nak mengurut jugak ? meh la area Banting je .. 

Dah alang-alang kat rumah kaksue , banyak naww plan dia .. belum sampai rumah pun dah siap ada plan ! ko rase ? haha kemain mak-mak kesunyian ni haha .. so plan-plan , eh kaksue je la plan , aku tukang mengikut je haa .. tapi kan memang dah lama dah tak ''girls day out'' dapat jugak keluar berlima .. alhamdulillah 

14 / 4 /2017 - Lunch di Aroi Thai (untuk kenangan di hari tua :p)

Memandangkan Kak Fiza dan Ty kerja , busy woman uols .. set date untuk lunch kat Aroi Thai , aku rasa dah berzaman kot nak lunch kat sini , haha akhirnya dapat juga , kalau Allah tak izin maka tak jadi , tapi bila tiba masanya Allah mudahkan la segala perancangan .. best ke makan kat sini ? sedap juga makanan kat sini , style macam boat noodle , tapi kat sini bukan mee je ada .. nasi , tomyam semua ada .. dan semuanya yang mangkuk-mangkuk kecik ni harga RM2.09 .. kakfiza cakap dah naik harga ! bebel macam mak jemah dia haaa 

 Aroi Thai Cyberjaya 

haaa setiap mangkuk ni harga dia Rm2.09 , nak makan apa dan berapa banyak haa sukahati korang , makanan dia sedap-sedap belaka.

Neutrogena Deep Clean Blackhead Eliminating | Selamat Tinggal Blackhead !

Assalamualaikum beautiful people .. 


Hai korang , jom cantik !.. Korang pernah dengar tentang NEUTROGENA ? beberapa minggu ni aku cuba memakai set penjagaan wajah dari Neutrogena , bila sampai je set ni kat rumah , i ask my husband , u pernah dengar tentang this product ? and surprisely he know about this , and then dia cakap dah lama berada di pasaran dan boleh di percayai , oh wow , teruja sekejap bila dia tahu tentang produk kecantikan .. haha yeah almost apa-apa produk kecantikan harus dia ambil tahu sebab risau bini dia tersalah pakai produk yang membahayakan. 

Jadi inilah dia set produk Neutrogena Deep Clean , oh ye set yang aku cuba adalah sesuai dengan kulit wajah aku yang kering , sedangkan orang lain bermasalah dengan kulit wajah berminyak , auchh wajah kita punya masalah berbeza ! Okey time to unboxing this box ~ 

Happy Skin 24/7 



Review Redmi Note 4 | Kelebihan dan Spesifikasi Redmi Note 4

Assalamualaikum 

Antara benda paling bahagia dalam hidup bila kau keluar rumah dengan bateri telefon pintar penuh dan tahan lama sehingga keesokan hari tanpa perlu charge , salah satu perkara yang sangat-sangat penting buat aku ! Buat apa smartfon mahal beb tapi belum apa-apa hal bateri dah low kan ? Ini lah salah satu kelebihan Redmi Note 4 yang aku ingin kongsikan kepada korang semua ..

Kalau dulu aku ni agak perlekehkan gadjet dari China , sebab aku selalu terbaca feedback negatif tanpa aku gunakan sendiri , yaaa mungkin kesilapan kita cepat menilai atas pengalaman orang lain walhal benda tu kita sentuh pun tak kan .. atas dasar pengalaman aku sendiri yang telah mencuba dan menggunakan smartfon Redmi Note 4 ni , banyak benda aku nak share dan mentaliti aku terus berubah dari memperlekehkan , terus rasa . wow best gila smartfon ni ..



Kalau nak kata Redmi Note 4 ni sangat sempurna .. tipu lah kan , manusia pun tiada yang sempurna hehe tapi dengan harga yang bawah RM1 ribu , sangat berbaloi untuk di miliki , dengan spesifikasi nya yang best , banyak ciri-ciri yang menarik dan reka bentuk Redmi Note 4 ni sangat menawan hati , nampak elegant gitu .. Satu perkara lagi finger print yang berada di belakang sangat memudahkan aku , sebab biasa kita pegang smartfon tangan mesti kat belakang kan , so touch je ! Lebih-lebih aku yang suka selfie , touch je tak sedar beribu gambar dah.. ops !

Mandi Manda di Felda Residence Hot Springs Sungkai

Assalamualaikum 

Tempat menarik di Tanjung Malim | Felda Residence Hot Springs Sg Klah Sungkai , seingat aku dah lama rasanya tak rendamkan kaki dalam kolam air panas , masa kecik-kecik dulu je rasanya , sebab Malaysia sangat hot , selalu rendam kaki dalam air sejuk je .. hihi so bila husband cuti kerja , tetiba dia ngajak nya kita ''sayangku yg cantik , esok jom g sungkai'' (jangan percaya dgn ayat manis itu semua dusta :p) so bila vini dengar suami ajak berjalan , laju je angguk kepala haha

By the way , kami tak tido kat sana pun even ada resort beshh beshh aumm , sebab esoknya dah kerja , so pergi pagi pulang petang , dari rumah aku ni just sejam lebih kurang macam tu je la , so kami pun bertolak awal pagi sesudah mengerjakan solat subuh .. haha bapak awal ! 

Bila masuk hutan or tempat baru , niat kena elok , jangan nak berseronok sangat lebih-lebih lagi ada anak kecik hehe , sebelum pergi mana-mana survey dulu .. feedback semua macam best ..so jadi pilihan kami kali ni , lagi pun husban kerja besoknya.

Alalala macam faham je anak Umi ni dok membaca ... haa ce kabo dia bagitau apa .. Umi dapat info dari pembacaan Rayyan 

  • Masuk sini kena bayar RM15 untuk dewasa
  • Beroperasi 8.00 pagi-10 malam
  • Tak boleh bawak makanan dari luar(dalam ni ada restoran/kedai makan) , haiwan pliharaan , telur (nanti tak laku telur kat sini)
 

Bila dah daftar dan bayar , korang kena pakai gelang biru , eceh pelekat sebagai tanda korang dah bayar .. korang kena parking kat area daftar , nak masuk ke area kolam air panas dan sejuk , ada tram yang akan bawa korang ke sana , by the way takdela jauh sangat , kalau rasa nak berjalan pun boleh .. kot la nak exercise sambil menghirup udara segar , sememangnya di kelilingi dengan hutan rimba .. tapi tempat ni so far bersih dan cantik.

 
Penakut amat budak kecik ni , haha mungkin sebab bergegar-gegar .. nangis-nangis naik tram , adoha !awal-awal je ok .. sabar je la mokmung!

Umi Cuak Rayyan Jatuh !!

Assalamualaikum 

Salam jumaat semua , aihh macam dah tak lama kan nak masuk bulan Ramadhan .. ni dah masuk bulan Rejab dah pun .. bila tiba Ramadhan ni rindu sangat kat kg .. sobssss eh eh nanti kita cerita pasal ramadhan okey .. yang pasti mesti dashboard di penuhi dengan menu untuk berbuka je haha


Hari ni Umi nak cerita pasal anak teruna sorang ni aihhh , Rayyan bila dah masuk umur setahun lebih ni yaAllah lasak dia makin bertambah-tambah .. tp bila kat luar pandai pulak behave (sekejap je la) tapi selasak dia tak pernah plak sampai luka atau pun jatuh teruk.

Tapi ~ semalam sampai berdarah dahinya haa .. alkisah Umi masuk dapur ermm macam biasalah dia , pantang bergerak ngikut je dari belakang .. Umi basuh botol susu , dia duk main bakul kain kat belakang , bakul tu kosong sebab semua baju dah angkut p dobi.. biasanya selalu jgk dia duk main situ tapi tak pernah jatuh ..Tetiba semalam tergelincir tangan kot n then jatuh .. tapi Umi xtahu kena apa sampai luka mcm tu .. mungkin kena bucu peti ais kot .. nasib baik tak dalam lukanya , tergores sikit , tak pergi klinik pun ..

Hurm memang meraung lah dia , Umi pun cuak gila tak pernah dia luka cenggitu haa .. dedi plak baru keluar p dobi .. tapi alhamdulillah luka tu tak dalam .. Umi dah sapu minyak gamat .. tak sampai beberapa minit sambung melasak .. ya rabbi ini budak .. lepas tu keluar makan jap  then pergi tesco , dedi beli kereta mainan kat dia , haha baik kan dedi , buat upah jatuh :p .. papepun luluh jugak lah hati tengok luka gitu .. berdebar jap tengok darah .. Umi is tak kuat .. ! ohh hati tisu juga ~



Awak budak baik kan , jangan lah buat Umi risau lagi .. Umi risau diri awak je , sakit awak tu sakit Umi jugak , walaupun sikit Umi dah nak nangis , Umi sayang awak ketat-ketat tau , semoga Allah selalu lindungi anak Umi ni .. awak nyawa Umi tau ! sobsss .. nanti dah pandai baca , haa Umi bagi link ni suruh awak baca haha ..


Hati Berbicara :


Agak-agak Umi time kecik-kecik dulu lasak ke tak ek ? erm ermm macam baik je , Umi budak baik dulu , pakai spek mata besar , tudung lipat bulat , orang panggil nerd ( haha tipu je ) Umi budak nakal jugak lah , sikit la okey .. papepun orang cakap biasalah budak-budak makin besar makin berperangai .. tapi satu je semoga Rayyan di jauhi dari segala yang berbahaya.. dan sentiasa di beri kesihatan yang baik .. ameen 

update : Alhamdulillah Rayyan ok ok je , Rayyan budak kuat .. penutup Mac 

Milkbooster PUMP IT | MIlkbooster Dengan Teknik Sapuan

Assalamualaikum ibu-ibu dan bapak-bapak ~ semua yang ada sedang membaca , apa khabar? harap dalam emosi yang stabil .. lebih-lebih lagi ibu yang sedang menyusukan anak , kenapa ? sebab emosi sangat penting dalam penghasilan susu ibu ..kena ingat tu ok ! tapi jangan risau bila ibu-ibu emosi ok semua nya ok tapi penghasilan susu merudum , dan tidak mencukupi untuk anak .. hurmm jangan risau sebab sekarang banyak cara untuk menambahkan penghasilan susu ibu ..



Milkbooster PUMP IT | Biasanya mesti korang selalu sangat dah dengar tentang milkbooster , dan ia memang cara yang sangat berkesan untuk menambah susu ibu .. tapi yang selalu korang dengar biasanya jenis tablet atau pun susu yang perlu di bancuh kan ? tapi qaseh nak kenalkan milkbooster jenis sapuan ! haa tak percaya ? percaya lah sebab ia lagi memudahkan ibu-ibu lebih2 lagi yang bekerjaya .. seriously sangat mudah untuk di gunakan sebab hanya SAPU JE !!

Apa itu Pump It Milkbooster ? Adakah Selamat Di gunakan ?
By the way secara ringkas nya , milkbooster Pump It dengan  teknik sapuan ni akan meransang 2 hormon penting iaitu Hormon Prolaktin untuk merangsang PENGHASILAN susu ibu & Hormon Oksitosin untuk melancarkan PENGELUARAN susu ibu. Haa ianya selamat di gunakan untuk ibu dan anak kerana menggunakan 100% bahan semulajadi , herba semulajadi dalam membantu pengeluaran susu ibu.


Kalau korang nak tahu , ia bukan hanya menghasilkan susu yang banyak, tambah susu  tapi boleh merawat ibu-ibu yang punyai masalah bengkak susu , dan juga puting melecet , ingat lagi pengalaman qaseh masa first time menyusukan baby , biasalah kan takde pengalaman lagi .. huhu memang sakit sangat bila hadap masalah puting melecet ni tapi nak tak nak kena tahankan diri sebab nak teruskan breastfeeding kan , so ibu-ibu wajib ada produk ni untuk selesaikan masalah puting melecet kalau tak nak menangis di kemudian hari haaa .. sakit wooooo ~ 

Kelebihan Pump It Milkbooster
  • Menghasilkan dan menambah bekalan susu yang sihat dan pekat 
  • Mengalirkan aliran susu yang banyak dan sihat 
  • Merawat ibu-ibu yang mengalami puting melecet 




Packaging 

Kalau korang tengok packaging nya sangat lah comel , kecil dan mudah kan untuk di bawa ke mana-mana .. dan kenapa berlainan warna ?? haaa setiap warna tu mempunyai fungsi yang berbeza tau korang .. setiap satu nya mempunyai fungsi2 yang tertentu 

Milk Up (Blue)
  • Meningkatkan penghasilan susu ibu 
Sore Away (Orange)
  • Untuk merawat puting melecet 
Relax Mama ( Purple)
  • Merelaxkan , menenangkan diri dan melegakan bengkak susu
cute je survuval kit packaging ni haa

TESTIMONI  PENGGUNA 







Mudah je kan ~ , sapu je ! hehe bagi qaseh milkbooster dengan teknik sapuan ni sangat sesuai bagi ibu yang susah untuk minum susu , susu yang selalu merudum , atau terlalu busy dengan aktiviti harian , kadang mesti terlupa untuk minum susu milkbooster , kadang tak sempat so tak dapat nak konsisten .. 

inshaaAllah dengan teknik sapuan ni , nursing mom akan lagi konsisten dan memudahkan mereka .. tambah lagi boleh merelaxkan minda dan merawat bengkak susu dan puting melecet .. so korang untuk maklumat lanjut , tentang harga dan banya lagi testimoni pengguna yang dah menggunakan Pump It milkbooster ni boleh layari info yang qaseh sertakan kat bawah .. okay ! ingat tau .. sapu jee haaaa ~~


Maklumat Lanjut :