Ramadhan 2016 Pertama Kali Sebagai Ibu | Pengalaman Qaseh

7 ulasan:
Assalamualaikum , alhamdulillah dah masuk bulan ramadhan dah kita , yeahhh dah lepas hari pertama ! eh macam budak-budak pulak kan .. tapi kali ni memang letih amat kalah budak - budak , sebab apa ? huh ! 

Kali ni , ramadhan pertama aku sebagai ibu .. eh ada beza ke status ibu dan status bujang bila berpuasa ? haaaa tidokla ada beza banyak sangat tapi selama pengalaman aku bila berpuasa masa bujang dan ibu ni , kepenatan kali ni berbeza sikit tambah-tambah breastfeed .. tapi semalam alhamdulillah aku masih boleh bertahan cuma agak lembik sikit la , kalau tahun lepas banyak jugak tinggal puasa sebab tengah pregnant , huhu tahun lepas lagi lembik .. risau baby Ayyan dalam perut waktu tu .. hehe nak buat macamana kan terpaksa la jugak berbuka tapi tahun ni inshaaAllah akan puasa penuh , selagi boleh tahan ! yeyyy umi kuat !

Bagi aku , puasa kali ni takdela rasa lapar sangat cuma part dahaga tu je , fuhhh kus semangat .. dahaga amat memang kering sekeringnya tekak , mungkin sebab menyusu jadi nya air dalam badan banyak keluar , tapi tidak la aku merungut ke apa cuma nak share pengalaman je hehe inshaAllah boleh jadi pengorbanan ibu buat anak .. semalam pun buka puasa terus terkam air bergelas-gelas fuhhhh nikmat sangat ! nasi makan ciput je ... haha nampak tak dah makin tua , nafsu makan tak sama dah macam dulu .. kalau dulu sebelum buka puasa nak beli itu nak beli ini , alhamdulillah kali ni sederhana je .. semalam pun makan dengan ikan masak kicap , tu pun kenyang yaRabbi .. 

Haaa puasa korang macamana pulak ? harap ok ok je semua , oh ye aku nak ucapkan selamat berpuasa la kat korang semua , kawal-kawal sikit nafsu makan tu ye .. nafsu tak makan pun semua kawal dan moga berpanjangan hingga lepas bulan Ramadhan .. kali ni rasa ceria Ramadhan walaupun berjauhan dengan suami tapi Ayyan ni buat aku mudah terhibur , nak jugak dia bangun bersahur dan bukak puasa sesama lepastu duk sengih-sengih kat meja makan tengok tokki dia makan , haha first sahur Ayyan bangun join tapi semalam tak join pulak .. ngantok sangat la tu .. 

hati berbicara :

selain menyusu yang buat kan aku lembik , dukung budak sado ni pun satu ujian haha
Semoga hari ni lebih kuat walaupun pagi tadi lepas sahur aku cirit birit erghhh tetiba sakit perut , mungkin perut baru nak sesuaikan diri makanan masuk pagi-pagi kan ... k lahhh daaaa~ Ayyan jeles umi dia bagi perhatian lebih kat laptop haha camne nak adik ni eh !!!

7 ulasan:

  1. this year pulak pengalaman pertama puasa time peknen. hehee semalam berjaya. hari ni harapnya takde apa apa lah. masa second baby dulu mmg tak larat siap gastric so terpaksalah berbuka jugak

    apa pun, selamat menjalani ibadah puasa ye :)

    BalasPadam
  2. Tahniah dah jadi ibu. Moga terus kuat berpuasa.

    BalasPadam
  3. Qaseh, bertabah ye, akk x penah lg merasa berpuasa sambil menyusu, tp rata2 ckp mmg dahaga gila. tp ada je yg x puasa sebulan, sbb anak fully bf.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com