Hukum Mencukur Rambut Bayi | Bila Rayyan Di Botakkan

Assalamualaikum ~

Alhamdulillah , dulu-dulu belum ada anak tak ambil port sangat tentang cukur-cukur rambut bayi semua ni , hehe bila dah ada anak ni wajib tahu la , masa bujang pun wajib tahu jugak tapi biasalah bila belum ada pengalaman memang malas sikit nak ambil port kan kan ? haaa btw lepas baby Ayyan lahir memang tak cukur pun rambut dia , sayang nak cukur dan risau takut tak tumbuh rambut haha perasaan mak-mak sangat padahal cukur rambut bayi tu sangat la bagus dan hukum mencukur rambut bayi adalah SUNNAH , tambahan pulak takde yang berani nak cukur rambut Ayyan masa baby hari tu .. tapi aku memang nak sangat cukur rambut dia , akhirnya bila Ayyan da besar sikit baru la di cukurkan

rambut Ayyan masa baby takdelah lebat sangat .. tapi sayang jugak la kan nak cukur hihi

yaAllah bila tengok gambar masa baby ni rindu je ! haha comel tgk gelagat dia dengan mata duk kelip2 je , cepat betul masa berlalu

Alkisahnya tempoh hari aku melawat nenek sakit , lepas tu pak sedara aku tanya tak cukur lagi ke rambut Ayyan , haaa memang tak cukur lagi lah , lepas tu dapat la bebelan jap , katanya tak elok la tak cukur kan , rambut dari dalam perut orang kata tak berapa sihat .. jadi nya terus dia offer kan diri untuk mencukur rambut Ayyan , hehehe aku pun suka la ada yang nak cukurkan , akhirnya Ayyan di botakkan oleh tok sedara nya .. 

 Dalam Islam, mencukur rambut bayi yang baru lahir disebut oleh Rasulullah S.A.W melalui sabdanya : "Tiap-tiap anak itu tergadai dengan akikahnya yang disembelih untuk dia ketika hari ketujuh dan dicukur, lalu diberi nama".


Alhamdulillah la masa tok sedara dia cukur kepala Ayyan molek je perangai , haha muka redha je kan anak Umi ni , tapi last-last hampir siap tu baru la Ayyan dah mula menangis , rimas + gatal badan dah lama sangat tok sedara cukur .. hehehe papepun akhirnya Ayyan dah bercukur yeyyy ! 

Tadaaaaa ni gambar selepas di cukur , masa ni Ayyan dah 3 bulan lebih dah , huhuhu cepat betul masa berlalu , makin sado anak Umi , bila dah botak macam ni memang sebijik laa dengan bapaknya haha .. jambu sangat muka ~ tak sabar menanti rambut baru tumbuh !

wajib la selfie dengan Umi satu kali !

Kebaikan/ Manfaat mencukur rambut bayi 
  • Membuang kekotoran
  • Tak Mudah Terkena Radang 
  • Menyejukkan Kepala
  • Rambut Baru akan Tumbuh dengan lebih sihat
Hati berbicara :
Buat ibu-ibu di luar sana , jangan sayang tau nak cukur rambut baby walaupun rambut baby tumbuh selebatnya sebab lepas cukur inshaaAllah rambut tumbuh lagi cantik dan lebat ... MOOD : sabar menanti rambut Ayyan tumbuh dengan sihat hehe 


2 comments

  1. Comelnya Rayyan.

    KIta haritu pon kita sendiri yg cukurkan hehehe. Gayat tp cukur gak smapai botak hahaha

    ReplyDelete
  2. sihatnya ayyan..muka tenang, rilex je..moge membsar jadi anak soleh ya! aminnn.

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..