Perasaan bila menjadi seorang IBU

4 ulasan:
Assalamualaikum uols ~ masih belum terkubur lagi blog ai okeyh walapun dalam pantang , haaa gigih , lagipun dalam pantang xde pulak kabor takleh berblog kan hihi .. merepek je , 

Alhamdulillah saat ni baby ayyan dah masuk hari ke 19 , phewww pengsan umi , kali ni nak cerita sikit la bila dah bertukar status ni kan , kadang-kadang macam tak percaya lagi dah jadi seorang ibu , mama , umi , mummy , emak dan sebagainya tapi aku memilih umi sebab panggilan umi ni macam aku ni penyayang dan penyabar sangat padahal di sebaliknya haha .. pape je la kan , jiwa kalau rasa masih remaja ni susah jugak .. hurmm btw setiap orang akan mengalami fasa-fasa hidup mereka sendiri , dulu-dulu bila baru kawen rasa tak percaya dah jadi wife orang kan , sekarang bila baru jadi ibu perasaan sama jugak datang .. kau ingat kau mude lagi ke qaseh oiii .. lepas tu tua bangka pulak khenn .. hehe 

curik gambar kat fb , malam2 cenggini la baby ayyan nak menempel haaa 

Ok jangan nak merepek sangat , jadi nya bila aku dah jadi umi ni , banyak benda yang nak kena belajar .. sekarang masih di tahap baru lagi , masih berperang dengan emosi , penat , ngantok , nak berak susah , sakit tempat luka , kena bergantung kat orang , bab susu ibu dan byk lagi lah .. tapi dari hari ke hari sebenarnya semua ni mengajar aku jadi lebih sabar .. cuba buat sendiri , kena kuat , xboleh sgt manja2 , tak boleh give up .. bila tengok muka baby ayyan nangis nak susu alahai kesiannya so kena struggle bagi susu tengah2 malam , 2 3 pagi , walaupun ''puting'' (sory ayat tak tapis) sakit sangat sampai berdarah n melecet , ada satu malam tu genggam kuat tgn hencik somi dek kepedihan sgt bila baby menyusu tapi tengok muka sedey baby ayyan  tak sampai hati nak bagi susu formula .. walhal mula2 masa takde susu terpaksa bagi susu FM , masa tu susu memang takde , stress jugak la aku masa tu .. ! nangis2 gelepor atas lantai #oktipujehehe

Tapi alhamdulillah sekarang susu dah ade banyak tapi aku still rasa xckup je untuk baby atau baby boy memang kuat minum susu , then kena jugak pam .. hohoho pengalaman setakat ni pasal susu .. dan masuk hari ni alhamdulillah semua berjalan makin ok dan ok .. cuma baby ayyan kuat naawwwww merengek skang ni , nak tido pun susah .. maybe sebab hari tu ''kuning'' tahap tinggi buatkan baby selalu nak tido je .. skang nak tido malam susah jugak .. so terpaksa la umi amek batang mancis tongkat mata sambil layan lagu raggae haha .. baby pun makin membesar, lagi banyak dia perlukan susu , baby kan tu je la makanan dan minuman dia so umi kena kuat ! chaiyokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk chaiyokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk !

Hurmm hehe macam ni rupanya pengorbanan seorang ibu , kesian mak aku dulu jaga aku ngan adik beradik 6 orang plak tu .. fuhhh sado betul bila jadi mak2 ni kan.. kalau tak sado tak mampu nak bersalin la kan even sakit sangat2 ..tapi jangan risau sebenarnya kekuatan tu akan datang sendirik .. nampak je tak kuat tapi semangat tu akan datang lebih2 lagi tengok muka baby , cuma semangat ibu2 akan hilang bila suami tak menyokong , tak support wife dia , so bagi suami2 di luar sana tolonggggg sangat hargai isteri anda .. kerana mereka terlalu berharga cewahhh gitu ... stop jap .. baby jaga la pulek ... tutttt tutttt 

ok sambung balik , hihi so perasaan aku fuhhh mestilah gembira .. kdg2 emosi dtg tu dah rupe org meroyan gak la , nangis tu lumrah kehidupan umi .. haha tp tu mula2 la sbb sakit luka , sekarang alhamdulillah dah boleh jalan , pergi dapur , mandi sendiri , boleh urus diri sendiri , boleh riba baby syukur sangat .. cuma aku je tak sabar2 ... nak cepat sembuh hihihihi..  ok tu je lah kot setakat ni pengalaman manusia yang baru bergelar ibu .. haha jangan gelak okeyh

Hati Berbicara :


Hidup ni penuh dengan ujian , Allah takkan bebankan hambaNya di luar kemampuan , so bagi yang bakal bergelar ibu bertabahla .. ujian sedikit atas nikmat yang terindah dalam hidup yang tak mampu di beli dengan wang ringgit , jangan mengeluh dan berputus asa .. kerana segala2nya adalah doa dari kita .. so selamat menempuh segalanya dengan penuh kesabaran dari UMI yang kadang sabar dan tak sabar jugak haha .. btw baby ayyan pun dah ada IG ok , saje je buat2 untuk kenangan .. setiap detik akan umi simpan sebagai memori di masa akan datang .. doakan baby ayyan membesar dengan penuh rahmat :) 

Pengalaman Bersalin di Dua Buah Hospital

23 ulasan:
Assalamualaikum semua , alhamdulillah qaseh dah jadi ummi , so blog mintak maaf la agak terabai sikit sebab qaseh dah ada kecintaan baru my baby hehe .. btw di saat ini qaseh dah masuk hari ke 11 dalam pantang .. fuhhh nak cerita pengalaman bersalin bagi kali pertama ni .. memang pengalaman manis dan pahit la , eh ada jugak pahit ? time sakit tu pahit time baby keluar tu saat-saat yang paling manis ... lain orang lain pengalaman nya kan , pengalaman qaseh plak haaa meh nak story mory sket ..

23 JANUARI 2016, 4.41 PM , HOSPITAL BESUT
Pada tarikh ni , aku mula rasa sakit-sakit perut sejak dari pukul 2 3 pagi lagi , tapi tahan dulu sebab sakit tu datang sekejap-sekejap dan tak terasa sangat kesakitan tu .. dan aku pun tak tahu apakah itu betul-betul yang di namakan contraction yang mana untuk membuka jalan baby nak keluar , so aku decide untuk tidur je dulu , alhamdulillah tido lena tak terasa dah sakit tu , paginya masih terasa sakit tu tapi still tahan dan tahan , masih boleh makan , berjalan , apatah lagi berlari haha .. so buat dunno je lah , ade jgk bagitau mak aku yang aku rasa sakit perut lain macam tapi boleh tahan lagi , mak aku ckp haaa nak brsalin la tu petang2 kang ni .. 

Aku just cakap dengan baby , baby dah nak keluar ke , due baby kan 14 Februari , baby jangan la keluar lagi yee .. haha sukahati je cakap dengan baby macam tu tapi betul aku tak bersedia lagi , lagi pun memang agak jauh jugak la dengan due yang doc bagi , tapi kita manusia kan hanya merancang ALLAH juga yang menentukan .. dalam pukul 4.41 pm akhirnya aku decide nak pergi hospital sebab contraction makin kerap dah dalam 5 minit sekali dia menyerang .. adohaaa time dia menyerang tu agak sakit jugak .. akhirnya masuk labour room di Hospital Besut untuk cek jantung baby dan jugak bukaan .. haaa orang kata kena seluk dari bawah , so first time aku merasa kena seluk .. eh tak de lah sakit sgt kan .. FIRST TIME mmg tak sakit lepas tu azab jugak laaa huwaaa  , then doc cakap bukaan dah 4cm so kena warded dulu dan tunggu hingga bukaan makin besar .. lepas tu sakit tu makin kerap dan kerap dan lagi bertambah sakit .. cuma masih mampu bertahan .. baring , makan , tengok tv , nsb baik ada tv kalau tak mati kutu la hehe ..

Contraction pun makin syok je datang , dan akhirnya aku decide nak pergi labour room lagi sebab rasa sakit , masa ni boleh tahan lagi cuma aku nak cek lagi bukaan , agak2 dah berapa cm .. tapi cek masih lagi 4cm .. dan masuk balik dalam ward sambung tido dalam kesakitan .. fuh tak lekang kat mulut dengan doa Nabi Yunus ,, semoga aku dan baby ok ok je , then lepas isya aku dah tak tahan dah , masuk lagi labour room kali ni nurse chek bukaan dah 6cm so aku decide nak stay je dalam labour room tu hingga bukaan 10 cm .. sakit ya amat , masa tu aku sengsorang , hencik suami masih dalam perjalanan dari KL , lagi pun bukaan 9cm barulah suami boleh masuk teman isteri .. 

Dan detik 10cm pun tiba , memang masa yang sesuai untuk meneran .. rasa nya memang macam nak berak tapi tekanan dari dalam perut tu sangat la kuat , aku plak yang takde pengalaman memang asyik putus nafas je .. tengah2 teran hencik suami tetiba muncul .. yaAllah lega rasa dan bila dia ada lagi lah aku rasa nak menangis .. time contraction menyerang , aku cakap kat dia ... sakit b .. sakit sangat sambil berjujuran air mata suci ku ini sampil peluk kuat2 hencik suami .. nurse masuk suruh teran betul2 .. proses meneran tu memang lama , tengok2 jam haa da pukul 2 pagi .. baby dah nampak rambut dah tapi baby still tak boleh keluar lagi .. aku pun dah letih gila , pucat semua , nurse masukkan air bagi tenaga .. then aku cakap tak boleh nurse rasa lembik dah ni , nurse nasihat jangan ckp tak boleh awak kena bolehkan jugak , baby dah nampak rambut dah tu bla3x .. hencik suami pun bagi semangat jugak tapi still tak boleh ... huhu apelah ummi ni kan ... 

Proses meneran masih lagi berjalan tapi jam pun macam bergerak laju , nurse cakap kalau awak still tak boleh keluarkan baby , kami kena hantar ke HUSM Kubang Kerian sebab kat sana byk doc pakar dan jugak alatan canggih sikit .. atau pun kena operate takut baby lemas , aku cuak jugak kalau dengar operate tapi aku dah buat yang terkuat dah .. akhirnya kena jugak hantar ke sana , naik wee woo wee woo ambulan laju nak arwah , aku yang tengah sakit ni lagi la sakit , dan masa tu ade nurse comei n baik sangat teman aku bersama dengan doc hensem jugak .. eh!

5.30 A.M , HUSM KUBANG KERIAN , KOTA BHARU 
Akhirnya dalam pukul 5 pagi lebih , aku pun tak tengok jam sangat sebenarnya , anggaran je lah , sampai sudah di Husm Kubang Kerian .. terus kena tolak ke labour room kat sini , kalau kat Hospital Besut katil dia mcm biasa je so kankang pun sndiri  tapi kat sini kena angkat kaki atas besi  dan berpegang pada besi jugak bukan pd kaki .. giler lah dan masa tu ramai gila manusia-manusia yang ada , aduii malu baq ang tapi dah sakit tolak ketepi , that time doc perempuan ..


Pengalaman kat sini lagi ngeri , dah sedia semua rasa kena seluk kat bawah dengan tangan doc bukan dua jari aku rasa dua2 tangan kot or sebelah je sebab dia nak tarik baby , tapi dek kesakitan yang amat sangat aku terturun kaki dan tertendang doc tu sambil cakap sakitttttttttttttttttttttttttttttttt , muahaha tapi kena marah ngan doc , 'eh awak tendang saya , saya nak tlg awak ni '' err sorry doc sebab sakit sangat .. then sambung lagi buat cenggitu ,, bertahan je laaaa , pastu yang lain macam tukang sorak dah rasanya haa teran lagi , sikit lagi sikit lagi , hencik suami masuk bagi semangat sekali .. dan aku sehabis daya dah akhirnya teran paling kuat keluar jugak kepala baby .. waaaa lega nya rasa , pastu dengar lagi teran lagi .. 



6.06 AM 
Dan segala2nya berakhir teran kedua kali tapi masa tu terasa kulit di gunting .. baby pun keluar dan doc letak atas dada , yaAllah hilang segala sakit even doc tengah tarik uri dan ape2 jelah dia buat .. waaaa nangis tengok baby atas dada , hilang segala kesakitan yaAllah syukur alhamdulillah .. memang lega amat tengok baby .. lahirlah seorang lagi umat Nabi Muhammad S.A.W .. then nurse amek baby terus rasa sakit balik , sakit kena jahit kat bawah pulak .. sakit gila weiiiiii dan lepas tu aku mengalami bengkak kat bawah , memang seminggu jugak baru boleh bergerak  , aku tengok je jarum tu naik turun ,  Allahu macam ni rupanya bersalin .. syukur la tak perlu operate , dan 3 hari berada dalam wad sebab aku asyik demam on off je , baby plak ada kuning tapi tak tinggi sangat .. apapun Alhamdulillah atasa segala nikmatmu yaAllah 

Hati Berbicara :
Putera hati Ummi dan Dedi , 
Wan Muhammad Rayyan Bin Wan Khairil Anuar  ,
24 Januari 2016 ,
3.45 Kg , 
Husm Kubang Kerian , Kelantan ..

Terima Kasih buat Suami Tercinta melayan karenah isterimu ini ,
Terima kasih buat family ,
Terima Kasih buat doc n nurse di Hospital Besut dan juga Husm Kubang Kerian ,

YaAllah jadikanlah anak ku anak yang soleh , berguna di dunia dan juga akhirat , sentiasa di lindungi di bawah payung rahmatmu , panjang umur , dan di perluaskan rezeki , sihat dari segala penyakit .. dan syurga tempat nya kelak ..
ILOVEU BABY .. 

ummi tak kisah putih ke gelap rupa mu ,
hensem or tidak wajahmu , 
yang ummi nak baby sihat2 selalu sebab kesakitan mu kesakitan ummi juga.. 
muahhhhh !!

No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com