KUNMING CHINA Part 1 | Sponsor Trip by AIR ASIA

6 ulasan:
Assalamualaikum , alhamdulillah akhirnya dapat jugak update blog , kali ni qaseh nak cerita tentang pengembaraan  ke KUNMING ,CHINA  tempoh hari , teruja sangat - sangat , sebab seratus peratus di taja oleh AIRASIA , alhamdulillah penutup 2014 yang sangat awesome! rezeki dariNya sebelum bergelar isteri orang , bila dapat email dapat trip ke CHINA , perasaan gembira dan juga kelam kabut , terus buat pasport haa dan Visa di uruskan oleh pihak AIRASIA .. tq again tak lupa buat geng KelabBloggerBenAshaari yang bagi semangat suruh pergi haha , btw apa yang best di KUNMING CHINA ? baca sampai habis ok , tapi ni part 1 dulu lah .. panjang sangat  kalau buat satu entry je konfirm korang tido !

tapi sebelum kejadian time tu lah sakit mata menyerang , dah la kelam kabut sebab tak pernah - pernah pergi oversea hik hik , jakun sangat , tapi alhamdulillah di permudah kan segala urusan. Fuhh adohaii legaa ~

Berkumpul di KLIA2 , travel buddies qaseh di sana , antara blogger yang qaseh kenal eazy , pena berkala , dan khai artzfar je , tu pun nasib baik ada yang kenal , qaseh dah cuak dah sebab pemalu sangat qaseh ni , dan akhirnya dapat kawan baru yeyyy y, selebihnya dari magazine , raihan , jj , aida , kak ayu , Ka Mei dari Air Asia .. nasib baik dorang ni sporting -sporting dan makan banyak . k. sebelum bertolak harusla makan , kan dah kata makan banyak diorang ni .. hehe

tq Ka Mei belanja kami semua , cantik je orangnya , hari tu ada lah qaseh tanya si Raihan dari GayaTravel , Ka Mei ni dah kawen ke belum , lepas tu dia jawab , ''apasal , akak nak kawen dengan dia ke'' , aku rasa nak lempang je , nasib baik baru kenal hahaha , siot ! (boleh la follow budak sengal ni kat ig @puspawhat) 

Untuk pengetahuan , Malaysia ke Kunming China mengambil masa lebih kurang 4 jam , boleh tahan mengantok jugak , tu pun lepas pekena nasi ayam , tido je keje kau qaseh , bukan apa ! sedap sangat nasi ayam AirAsia ni , tu yang lena tu .. perbezaan waktu pulak , sama sahaja dengan waktu Malaysia dan Kunming China ni jadi tak perlu risau tentang waktu , jam beli di Malaysia di tangan boleh diguna pakai tanpa rasa ragu2.

Akhirnya selepas 4 jam di awangan , kami sampai di KUNMING CHINA yahooooo !!, so selfie ciked lah dengan travel buddies , oh ye yang baju merah tu lah Tour Guide kami , yang selalu cakap *something like that* ,nak je reka lagu *something like that* untuk dia , oh ye namanya JUDY , muka garang macam kakyong tapi baik sangat orangnya , english dia mak oihh power , selama 6 hari 5 malam kami di temani oleh nya , lawak jugak dia ni , yang tak boleh tahan lawak tu masa kat kedai makan , meleleh-leleh ,lawak dia hahaha ,kitorang je la dapat rasa tahap lawak tu , xpe kutuk sikit Judy tak paham melayu kalau dia baca pun .. wakakaka

Perasaan qaseh mula-mula jejak kaki kat Kunming ,mesti lah teruja dan  rasa sejukkkkkkkkk , angin dia fulamakk menderau - derau menusuk kalbu , tapi masa ni bajet-bajet lagi konon boleh tahan sejuk , biasa-biasa la kononnye kan , padahal winter coat semua dalam luggage lagi haaa , sejuk dia lebih sejuk dari Genting Highland masa hujan , so power tak power cuaca sejuk tu , bulu roma mencanak-canak semua taknak turun haha , lebih kurang 8 celcius je , bagi orang kurus macam aku , 8 celcius je tu kira macam ada something gigit tulang , tapi boleh tahan lagi hingga tibanya waktu malam , jeng jeng jeng 

5 Disember 2014 ,

Destinasi pertama kami sesampainya di sana , di beri penerangan  oleh si Judy tadi , kami di bawa ke sebuah restoran halal , di iringi muzik ala-ala Arab membuatkan qaseh rasa nak berjoget je tapi tahan sebab dalam perut pun dah berjoget-joget jugak .. yang best nya trip ke Kunming China ni , sangat-sangat santai dan relax je , so tak payah nak kelam kabut ke apa ke .. layan je ~ dengan cuaca sejuk tapi best , view yang bersih dan cantik , makanan yang sedap , yummmy !memang tak rugi jika datang melancong di sini sambil mengenal budaya masyarakat di sini

Tentang trafik , sememangnya bandar yang sangat sibuk .. biasalah mana-mana negara pun tak kan lari dari kesesakan lalu lintas , sambil menikmati senja , seakan tak percaya dapat menjejakkan kaki di sini , alhamdulillah .. banyak pengalaman yang qaseh dapat sepanjang berada di sini .

Akhirnya sampai di restoren pertama , ini lah restorannya , untuk pengetahuan di  Kunming banyak je restoran-restoran halal , jadi tentang  makanan jangan risau dan makanan-makanan kat sini memang sedap  , walaupun banyak berasaskan sayur tapi cara masakan dia tu buat kan kita asyik nak menambah-nambah je , terutama si Raihan haha ralit je tengok dia makan .

pssttt : saya nak sudu dan garfu , sebab kalau guna chopstick .... 2 tahun kemudian...................

selfie ciked 

salah satu budaya masyarakat di sini , setiap restoren akan menghidangkan teh china ni , ia seakan tradisi wajib bila berada di meja makan , rasa nyaa ermmm bagi yang tak biasa memang tak suka kerana teh china ni tidak mengandungi gula , memang tawar .. tapi bila dah selalu minum , rasa sedap pula .. sebab tu ia di hidangkan , lagipun sebenanrnya banyak khasiat yang terdapat bila minum teh china ni

antara hidangan yang ada di restoren ni , qaseh tak tahu nama masakan ni , tapi ia berasaskan tauhu

hidangan ke dua seakan-akan kerisik .. boleh tahan sedap nya
haaa sayur memang hidangan asas mereka , sebab tu kebanyakan mereka sangat sihat dan kebanyakan nya slim-slim je
dan ini pau comel , 
 ini lah sedikit sebanyak makanan yang sempat qaseh snap , memang best makanan kat sini , ada lagi makanan-makanan yang best tapi kena tunggu lah ye , sambungannya nanti .. so dah lepas melantak semua , kami bergerak ke Hotel Kunming ! jom ikut qaseh ke hotel .. waaaa malam lagi sejuk , haaa malam-malam ni dah tak boleh berlagak tak pakai winter coat ! sejuk banget , mencecah 3 4 celcius dah .. 

Hotel Kunming

Jika datang ke Kunming , tak tahu nak menetap di mana , boleh lah menetap di Hotel Kunming ni ye , boleh lah , lena jugak tido , cumanya hotel ni berstyle lama dan klasik gitu , bak kata Raihan , macam dalam drama China gitu , asyik raihan je , sebab qaseh tido sebilik dengan dia yahooooo , hehehe 

berselfie di lobi hotel Kunming .. 
btw tq atas tajaan go pro dari Ben Ashaari , syg dia sangat , tajaan lah sangat , pinjam je yawww haha 

opss kondom pun ade :p




Di China ni jangan harap lah dapat layan facebook atau pun instagram sepanjang masa , memang non hado .. hotel pun wifi nya tak berapa laju sangat .. tapi nasib baik Ka Mei bawak wifi dan sambungkan  di bilik masing-masing , so baru dapat nyawa haha dapat whatsapp pun jadi laaaaaa ~ 
susah la nak verak , paip tak de haha , tapi 6 hari duk sini , tak boleh tahan da memulas perut , hihihi nak tahu qaseh buat camne ,, eh mana boleh cakap haha ada la taktik mencedok nye , haha mcm sengal je kan , oh ye jangan lupa bawak nye bawat wet tissue banyak2 ok , sebab nya tandas2 kat China ni memang takde air , bawak jugak botol mineral kalau rasa tak selesa .. 
tapi dalam hotel ni ada lah air .. berendam dalam bath tub lagi ~ so hotttt



haaaaa begitulah cerita part 1 , qaseh di Kunming China , sesampainya kat hotel , dah takde plan dari Judy  dan dia pun bagi peluang untuk kami  kami rehat-rehatkan badan  dulu , menikmati malam pertama di Kunming China , tapi aisshhh takkan datang jejauh nak tidur je kan ? tak jiwa travel lah macam tu kan , so kami buat plan sendiri , apakah plan tak di rancang tu .. haaa kena tunggu part two ! dan untuk pengetahuan Hotel Kunming ni berdekatan dengan bandar , jadi jalan kaki pun boleh .. cuma  kalau keluar ke bandar nya kena hati-hati , lebih-lebih lagi dengan motosikal mereka ,

erm kenapa dengan motosikal mereka? tunggu lah qaseh cerita part two nanti , hehehehehe stay tune ! oh rinduuuu sangat !

hati berbicara :
tq again buat Air Asia 
tq puan mieyza pinjamkan winter coat 
tq Ben Ashaari pinjamkan gopro ! 

6 ulasan:

  1. Qaseh..seronoknya melancong ke Kunming..

    BalasPadam
  2. Bestnyer... teringin g tmpt2 sejuk...

    BalasPadam
  3. meminjam ni heheeh..ok la tu...

    best juga..xsabar nk taw cita seterusnya

    BalasPadam
  4. bestnya been sponsored! (y)

    BalasPadam
  5. So lucky to read ur blog. Hehe. saya pun beli tiket ke Kunming on 5dec ni. Lama lagi. Plannya 10 hari. So, kat sana mmg winter coat tu kena ada la ye even salji takde? Heee.

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com