PERSIA RESTAURANT DI AMPANGWALK | FOOD REVIEW | MASAKAN PARSI

5 ulasan:

''makanan parsi best di ampangwalk''

Persia Restaurant | AmpangWalk | Food Review - Serves authenttic Persian including chelow kebab , khoresht (a stew that is served kookoo , meat and vegetable pies ) , polow (white rice alone or in addition to meat or vegetable and herbs ) salad pastries and drinks 


Semalam punya cerita qaseh dapat jemputan untuk buat food review di Persia Restaurant , di manakah restaurant ala-ala Parsi ni ?? macam tak pernah dengar ?haaa Persia Restaurant ni sebenarnya terletak di AmpangWalk , eh sesekali ubah selera mencuba masakan Parsi pun best jugak kan ? yang pasti nya resipi masakan di sini adalah original iran tehran food , home madE style dan semestinya resipi keluarga . Sebelum tengok gambar2 makanan jom kita tengok dekorasi di Persia Restaurant ni 

walaupun Persia Restaurant ni agak kecik tapi bersih dan suasana tenang dan romantik di tambah dengan dekorasi yang tidak terlalu melampau , menonjolkan keparsian dengan lukisan-lukisan di dinding , dan yang pasti punya staff yang sangat peramah . good job ! 





antara dekorasi yang sempat qaseh tangkap . amacam ? agak best suasana restoren ni kan .jom kita tengok makanan yang terdapat di sini ? apa yang qaseh paling suka kat sini ??



Humos - pembuka selera di Persia Restaurant
RM10

Green Salad + Shirazi Salad - sedap salad ni rasa dia masam-masam sikit dan memang berbeza dengan salad yang biasa kita makan 

 
Kashak Badenjan - rasa dia tak pandai pulak qaseh nak bagitahu , ramuannya ialah dengan menggunakan terung , dicicah dengan roti perghh maveles ! 
RM15 

Barberry Rice Chicken - panjang betul nasi dia ekeke , memang makan sikit pun cepat kenyang , dan isi ayam tu sangat lembut , jangan risau jika takut terpelanting , memang sangat lembut dan sedap 
RM25


inilah menu special yang terdapat di Persia Restaurant ,iaitu  Kebab 
so kat sini banyak jenis kebab yang ada contohnya 
Chicken Kebab - RM25
Minced Kebab - RM27
Soltani Kebab - RM36
Chicken with Extra Lamb Kebab - RM36
Special Kebab (for two person) - RM70

antara banyak - banyak masakan yang tersedap kat sini , qaseh paling suka masakan ini ! tadaaaaa daaaa yaAllah memang sedap kot , daging dia lembut , adunan rempah yang sebati , tak terlalu tawar dan tak terlalu masin ! pendek kata memang cukup rasa .. nak je mintak resipi dengan owner tapi macam takkan jadi je hehehe resipi keluarga , kalau nak tahu , mak kepada owner restoren ni yang masuk dapur , haaaa tu dia patutla sedap , bersama kasih sayang ibu ecececeh ,eh banyak cakap , mana stew kambing nya ?

RM15 je uols ! 
berbaloi makan yang ni 


jus buah yang segar 
colourful of drink make us feel happy and fresh 
jus tembikai , manggo , mint , carrot 

berbanyak terima kasih buat nafiseh yang sudi menjemput kami , review masakan parsi di Persia Restaurant , in shaa Allah akan pergi lagi sebab masakan yang berbaloi untuk di rasai , untuk pengetahuan restaurant ni di buka pada tahun 2002 , first Iranian Restaurant di Malaysia . rugi kalau tak pergi merasai sendiri segala makanan yang terdapat di sini , dan banyak lagi makanan yang perlu di cuba , nak tahu ? datang rasai sendiri okey .. thumbs up ! dan restaurant ni juga pernah masuk ''jalan-jalan cari makan''


                                  




 sudut luar PersiaRestaurant  
semoga terus succes ! 

alamat :

Di buka setiap hari 
masa : 11.30 am - 11.00 pm 
fanpage facebook : page [klik]


Bercuti di PENANG | Tempat Menarik di Pulau Pinang |Bukit Bendera

14 ulasan:
Jejakkan kaki di Pulau Pinang alang-alang berada di Kedah , selesai majlis kenduri caer , boleh baca kat sini  kenduri mk syahir kami meneruskan perjalanan ke Penang , yahooooo tapi apa yang menarik di Penang ? Orang kata penang femes dengan makanan - makanan depa , pasemboq , jeruk pak ali dan banyak lagi , wahhh berkeriuk perut , sempat kami breakfast di Taman Tun Sadun ,suggest by www.yanty.my gadis penang ni , kat sini katanya memang femes dan makanan semua terbaik , qaseh try serabai istimewa kat sini laaaa, sedap ? kena datang try sendiri , tuuuu diaaa 

serabai istimewa , sandwich cheese , roti jala , kitorang sebelum sampai sini memang sesat jugak la , fuhhhh tapi di sebabkan kesabaran akhirnya jumpajugak , kalau tak jumpa, just waze astaka ,confirm jumpa , rugi tak dtg try sini , tapi biasa la kawasan femes memang jalan pack gila ! 
taman tun sadun (Hilir pemancar , gelugor), 11700 George TownPulau Pinang

Ikut plan asal memang banyak tempat la yang kami nak tinggal kenangan tapi masa tak mengizinkan sangat , macam biasa kita hanya merancang , huhu xpe in shaa Allah nanti jejak kaki lagi kat sini , so tempat pertama kami tuju ialah Bukit Bendera , ada apa kat Bukit Bendera ni ? ramai yang kata syokk lepak kat sini , jom layan gambar dulu naaa














dah puas bergambar , kitorang bergegas ke tiket kaunter untuk beli tiket , takkan beli nasi ayam plak kan , 
harga tiket untuk naik ke Bukit Bendera 

UNTUK WARGA TEMPATAN 
Dewasa : RM8.00
Kanak-kanak : RM4.00
Pakej Keluarga : RM18 (2 Dewasa & 2 Kanak-kanak)
Warga Emas : RM4.00
OKU : Percuma 

UNTUK WARGA ASING 
Dewasa: RM30.00
Kanak-kanak: RM15.00
Pakej Keluarga : RM70 




sebelum naik train haruslah bergambar di sepanjang jalan , haa kat atas tu pengankutan sebelum keretapi , erk kalau dah pegawai tu berat macamano laaa pembantu yang mengankat tandu , mesti semua jenis abg sado ,ketak2 , pergh patah pinggang ... 
laluan train ke Puncak Bukit Bendera 

here we go ! akhirnya smpai sudah di BUKIT BENDERA , PENANG HILL

masa ni berjerebu jadi tak dapat nak jojolkan mata tengok keindahan pulau pinang dari atas ni haaa , ai is sedih
menarik di Bukit Bendera jangan terkejut bila tiba2 korang berada di luar negara , haha poyo sgt kan

kat atas ni pun ada ku kunci cintaik mu , biasa tengok benda2 alah ni ada kat korea je kan , datang sini , ada di jual mangga2 kunci pintu hati , pastu kunci tu nak baling ke bawah pun boleh , jangan terjun ke bawah sudah , konon2 terluka gitu .. haha 


patutlah cari kuda qaseh hilang , rupanya ada kat Bukit Bendera ni ha , katanya lagi baik jadi patung dari bertuankan qaseh .. gulp ! ai is hate yuuu 
yang menarik lagi bila berada di Bukit Bendera , terdapat Muzium Burung Hantu , tiket masuk ke 'The Owl Museum' untuk dewasa RM10.00 , kanak2 pula percumaaaaaa .. mcm2 spesies burung hantu ado , salah satu nya qaseh , yang suka tak tido malam , tapi xditayangkan dalam muzium , limited edition 

bagi yang setiap saat kelaparan , kat Bukit Bendera juga ada food court , ada juga kedai2 cenderahati dalam food court kat sini , tempat dia memang cantik dan santai sangat ,
Udara kat atas Bukit Bendera ni sejuk je , banyak bunga-bunga cantik dan segar gitu , teringat pulak gunung Jerai kat kedah , lagi sejuk dan banyak bunga2 segar , rindu dengan suasana segar macam ni kan .. kat bandar , harapan la nak hirup udara bersih .. 

ni namanya Periuk Kera eh tapi bertukar jadi manusia , kikikiki 

ukiran tangan daripada lilin yang terdapat dalam food court 

hari minggu memang ramai yang datang kat sini , mesti datang jejak kenangan mcm qaseh kan , pelancong asing pun ramai jugak .. 



dah letih melawat kawasan , kami pun turun , menuju ke PADANG KOTA LAMA , yehuuu papepun best jugak lepak kat Bukit Bendera ni , nak tenangkan fikiran , jauh dari hiruk pikuk kebandaran , photoshoot semua best la .. jgn lupa datang ok 

PADANG KOTA LAMA , PENANG 

memang bangunan kat sini semuanya bersejarah dan lama , sebab tu la kot di panggil Padang Kota Lama , apa yang best kat sini , ada pantai , kitorang singgah sekejap je , tapi sempat mencuci mata melihat senja kat sini .. 


Pintu masuk ke Fort Cornwallis , di sebabkan kami sampai lewat senja so , dah tak boleh masuk , dah tutup , dah , xtahu apa ada di sebalik sana 


 bangunan lama yang terdapat di sini .. agak menyeramkan hehehe 



lepak menikmati senja , ramai gila orang masa2 senja mcm ni pun haaa nampak sgt tempat ni memang tarikan orang ramai , katanya kat sini glemer dengan mee sotong , dan banyak lagi makanan yang best kat sini ,, qaseh sempat lah beli jeruk , sebab jeruk pak ali sudah tutup ,... hohoho 
dan pulang ke putrajaya dengan membwa seribu satu kenangan , in shaa Allah panjang umur datang lagi sebab sekejap sangat terokai penang .. 



No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com