Mendaki Broga Hill | Permulaan September 2014

7 ulasan:

Assalamualaikum ..

BROGA HILL | AKTIVITI RIADAH | SEMENYIH .. kali ni nak cerita tentang aktiviti 1 September 2014 aku tempoh hari , kat mana Broga Hill ni ? Mula-mula aku tak tahu jugak kat mana la Broga Hill ni , rupanya dekat Semenyih , berdekatan dengan Nottingham University , alahai rupanya dekat je dengan Putrajaya ni , aku ni ada penyakit tak boleh tengok orang buat aktiviti best2 , mula lah rasa dengki , tapi dengki secara sihat ye , tamo dengki2 tak sihat ni .. jadi akhirnya dapat jugak aku menawan puncak Broga Hill .. bila nak mendaki ni ada benda-benda penting yang korang kena bawak .. haaa


Suasana pagi yang best ! Pemandangan atas ni , kitorang berhenti rehat jap solat subuh .. cantik gilaaa , terjojol biji mata .. dan sangat damai .. subhanallah ..



Kitorang gerak pukul 4 pagi , aku dengan 4 kawan yang lain , so bila nak mendaki
1. Kena ada lampu suluh , tu pun kalau korang gerak awal pagi macam ni sebab suasana gelap gelita.Karang tak pasal - pasal jadi aktiviti cari orang hilang pulak

2. Harus lah berpakaian sukan , tracksuit dan kasut . Haram pakai selipar , kalau korang dah memang otai , kaki ayam pun xpe . No hal , ayam pun bagi free je kaki dia

3. Ambil sarapan dulu dan bawak air masak atau pun makanan kot2 lapar , aku silap hari tu tak bawak makanan dan tak sarapan dulu , so rasa nak muntah dan berpeluh2 dan ada la pengunjung lain muntah , yeckss nasib baik tak terpijak

4. Bawak la beg galas , senang untuk isi apa2 pun .. sebab nanti turun Broga Hill agak cerun so tangan harus kosong dari memegang apa2 ye anak2ku.


 


 Broga Hill berketinggian lebih kurang 400 m , nampak macam biasa-biasa je kan ? Tapi bagi aku yang pertama kali pergi ni agak semput jugaklah , tapi aku jenis lasak . Mana boleh mengalah , alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke puncak .

Broga Hill ada 4 puncak , jarak antara satu puncak ke puncak lain tu mengambil masa lebih kurang 25 minit macam tu la , alhamdulillah masa pergi haritu tak hujan tapi jalan untuk naik ke puncak agak berdebu so jaga-jaga , agak licin .. jalan pun dah macam ular , kena relax and cool je , jangan paksa diri sangat , kalau penat sila berehat dulu ye .. yang lead aku hari tu kemain laju , geram pulak kitee

Bagi aku yang ketinggalan zaman ni , memang seronok buat aktiviti macam ni , orang lain dah berkurun pergi Broga Hill kan haha tapi takpe Alhamdulillah sampai jugak kat sini ! Rasa nak jerit kuat2 je bila sampai kat puncak sana , tapi takut jugak karang tak sempat jerit , kena tolak jatuh gaung .. memekak je haha .. akhirnyaaaaaaa qaseh dalia tinggal kenangan indah kat sini wehuuuu kalau ada peluang lagi , nak datang lagi ! Jom korang !




Alhamdulillah sempat tengok SUNRISE dari PUNCAK BROGA HILL , subhanallah memang cantik , indahnya alamMu .. indah ciptaanMU .. sempat berkhayal sekejap sambil menikmati SUNRISE



Aktiviti penting haruslah berselfie , tq Edd , nasib baik hilang merajuk dia , jenuh nak pujuk dia ni .. mentang2 dia selalu pergi Broga Hill kan , so wajib ada nanti takde sape nak lead kitorang , tq Hazilah , sudi juga mengikut n teman kaksue .. u are rock girl ! Tq jugak syakir dan pali .. berlima cukup .. ramai2 karang pening pulak hehehe .. mereka2 ni la merealisasikan impian dakuuu ..

So qaseh syorkan , pada yang tak pegi lagi , sila lah pegi , aish eksyen pulak haha .. bye Broga Hill nanti kita ketemu lagi .. maaf gambar tak cantik .. update guna handphone je , maklumlah handphone cikai ..






7 ulasan:

  1. seronoknya melihat keindahan alam kan....

    BalasPadam
  2. Teringin nak daki broga hill.. huaaaa bilalah dapat pergi

    BalasPadam
  3. Serius cantik pemandangan sekitar. Sudah lama berhajat hendak mendaki tetpai belum tertunai lagi.

    BalasPadam
  4. Pcl belum naik ke sana lagi..teringin gak.

    BalasPadam
  5. teringin jugk pergi..berkurun tanam niat tu..dah plan byk kali dgn geng, tp asik x jadi je..hadoiii
    rindu nk hiking lagi..

    BalasPadam

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..

@2010 | www.qasehdalia.com