Homestay - homestay terbaik di Terengganu

Assalamualaikum

Tempat penginapan sememangnya antara list yang sangat penting jika kita pergi melancong ataupun bercuti , lebih-lebih lagi kita bawa keluarga , atau family trip .. so benda yang paling penting untuk survey dan booking awal-awal ialah homestay, hari ni qaseh nak share homestay-homestay yang agak famous di TERENGGANU , dan ianya mempunyai kemudahan - kemudahan yang menarik , jom !



HOMESTAY FELDA SELASIH 


Tempat / Aktiviti Menarik 


  • Gunung Tebu
  • La Hot Spring
  • Air Terjun Lata Belatan
  • Air Terjun Lata Tembakah 
  • Pantai Bukit Keluang
  • Air Terjun Selasih 
  • Harvesting Oil Palm 
HOMESTAY FELDA SELASIH
22020 Jerteh Terengganu (tel / fax : 096979844)
Contact : Mr Kamaruddin b Mohd - 013-9302211
        : Ms Zaiton - 0199844972

HOMESTAY KAMPUNG TELUK KETAPANG 



Tempat / Aktiviti menarik 

  • Keli Aquaculture Center
  • Teluk Ketapang Beach 
  • Sewing Workshop
  • Keropok making 
  • Night Market 
  • Islamic Civilization 
  • China Town
  • Duyung Old Fort
  • Museum complex 
  • River Cruise
  • Central Market(Pasar Payang)
  • Princess Hill (Bukit Puteri)
HOMESTAY KAMPUNG TELUK KETAPANG 
7672-B Kg Teluk Ketapang 
21300 Kuala Terengganu , Terengganu 
Contact : MR HASLI : 019-9563407
        : EN AZMI : 013-9234837

HOMESTAY KG PASIR RAJA 

Tempat / Aktiviti menarik

  • Chemerong waterfall 
  • Oldest & biggest Cengal Tree in the world (Mount Mandi Angin)
  • Gigantic Caladium plant
  • Fruit Orchard
  • Cheralak Waterfall
  • Traditional Cultural Show
  • Canoeing & River rafting (bamboo raft)
HOMESTAY KG PASIR RAJA 
Bahagian Pembasmi Kemiskinan Lembaga Kemajuan Terengganu Ketengah 
Karung Berkunci no 3 
23409 Bandar Al-Muktafi Billah Shah 
Dungun Terengganu 
Contact : Mr Ramli Yunus : 01394255682
          Mr Adenan Apil : 0199578006

HOMESTAY KAMPUNG BULOH


Tempat / Aktiviti Menarik
  • Tok Gajah's Tomb
  • Tersat River
  • Kenyir Lake
  • Sekayu Waterfall
  • Lubuk Mati Bertiga
  • Fruits Plantation
  • Belukar Bukit Waterfall
  • River Safari exploration
  • Balai Dance
  • River Cruise
  • Batu Bersurat
  • Tumbuk Empingg 
  • Tuntung Sanctuary
HOMESTAY KG BULOH 
Hulu Terengganu 
Kampung Buloh 
21700 Kuala Berang Terengganu
Contact :Mr Zubir : 0199338248
         Mr sudin : 0139025402
         Mr Nafri : 0139040719

HOMESTAY KAMPUNG RHU 10 


Aktiviti / Tempat menarik
  • Island Hopping -redang island , Lang Tengah Island & Bidong Island
  • Setiu Wetland
  • Fisherman activities
  • Firelies Sanctuary
  • Ostrich Farm
HOMESTAY KAMPUNG RHU 10
Persatuan Nelayan Kawasan Setiu 
Lot 6494 Kampung Rhu 10
22120 Setiu Terengganu 
Contact : Mr Shuhadi

HOMESTAY KAMPUNG PULAU DUYONG 



Tempat / Aktiviti Menarik 
  • Traditional Boat Making 
  • Terendak Making
  • Keropok Making
  • Night Market 
  • Islamic Civilazition Park
  • China Town
  • Duyung Old Fort 
  • Museum
  • river cruise 
  • Monsoosn Cup Venue 
HOMESTAY KAMPUNG PULAU DUYONG 
d/a JKKK Kampung pulau Duyong
21300 Kuala Terengganu , Trg 

Contact : Mr Hasnuddin : 102 9288007
                   Mr Abd Hadi kamel : 013 9487500
                   Hj Mohd Bakar : 019 9041959 

7 comments

  1. jom tempah chalet sri damai kat batu rakit, cantik jgak....

    ReplyDelete
  2. macam bestnyaa..bila la nak singgah ganu lagi ni...

    ReplyDelete
  3. nampak macam bestnya homestay ni..

    ReplyDelete
  4. Qaseh ,, thanks for sharing. Tp kalo Jerteh, Kc balik rumah pokcik je .. Kg Pdg Luas .. dekat je dgn tepi jalan besar tu ha.

    ReplyDelete
  5. satu lagi, homestay padang luas .hahaha :p

    ReplyDelete
  6. blh sy dptkn contact no mr shuhadi (homestay kg rhu 10)?tq

    ReplyDelete
  7. Salam Qaseh,

    Saya jumpa entri ni masa gugel homestay at KT. nak cari yang ada natural traditional setting sebenarnya. sebab nak rasa feel kampung tuh. hopefully the ones listed dalam entri ni menepati. Thank you! ;)

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..