Mehnah ..

Tiada ulasan:
Assalamualaikum ..

pernah tak dalam hidup korang , tiba-tiba kamu rasa seakan ingin bersendiri tanpa apa-apa gangguan , rasa nak bercuti jauh-jauh dari semua .. bukan bermaksud lari dari masalah cuma ingin mencari ketenangan sekejap , berfikir apa salah kita, berfikir apa ketidakmatangan kita dan berfikir macamana kita nak pulihkan hati kita kembali ..

Allah ..
terlupa kita sebentar hidup ni sentiasa berpusing , sekejap kita gembira sekejap kita bersedih ..terpaku aku seketika bila baca ayat di bawah ni ,



Kadang - kadang, 
Bila kecewa dan terluka,
Kita rasa lebih baik kalau sesuatu benda tu tak pernah terjadi,
tak pernah ada, 

dan tak pernah kita alami. 



Padahal kita tak tahu, semuanya ada sebab,
Ada hikmah dan ada manfaatnya.
Dulu masa kita gembira dan bahagia, 
Tak pernah kita tertanya, 
Apa yang membuat aku berhak memiliki semua ini.
Tapi, saat kita terluka dan kecewa,
Kita kerap pula bertanya mengapa ini terjadi.

Saat kini ada air mata, jangan pernah lupa, dulu pernah ada senyum dan tawa bahagia.



kata-kata ni aku copy paste dari group usrah kat whatsapp , terkesima sekejap , seakan kena dengan situasi , mungkin Allah ingin memberi didikan melalui orang lain .. inilah yang dikatakan mehnah , didikan dari Allah ujian kehidupan .. kdg aku fikir aku sebenarnya masih belum kuat , belum kuat untuk menangani masalah sendiri .. terlalu over , terlalu berlebih dalam meluahkan segala-galanya .. hingga terleka pandangan orang lain trhadap aku .. 

Allahurabbi 
malu aku padaMu ya Rabb 

hati berbicara :
Takdir sentiasa mengatasi tadbir ..takdir dari Allah ,sdgkan tadbir hanya drp kita hambaNya .. kekadang takdir dan tadbir selari ,maka terjadilah apa yg kita inginkan terjadi .
KUNFAYAKUN 

Kembara Dunia ..

3 ulasan:
Assalamualaikum ..

sekarang time update blog pukul 12 tengah malam yo , jangan pikir bukan2 ceq masih lagi manusio yo ..

bila waktu-waktu sunyi macam ni , aura-aura keinsafan tu sering hadir , terus berfikir apa yang aku buat hari ni , apa amal yang aku lakukan hari ni , dosa apakah yang aku buat hari ni .. berkat ke hidup ku hari ni , apakah kerja aku hari ni di rahmatiNYA .. bermenung sendirian , Allah.... kadang-kadang hari makin bertambah dosa pun sering mengekori .. amal tak ku ketahui .. semakin sikit atau semakin banyak .. adakah di terima Nya .. semoga Allah redha .. seringkali ~ tiap-tiap malam berfikir tapi esok seakan apa yang difikir hilang , lenyap ..

dalam mengembara dunia kita akan jumpa ratusan nafsu yang menyekat kita , ratusan ribu aura-aura negatif yang menghalang kita .. bukan senang nak hidup di dunia , tapi andai hidup senang di dunia apakah senang hidup kita di sana ? ''neraka itu dipagari dengan penuh kenikmatan dan keseronokan , manakala syurga itu dipagari oleh ujian dan kesukaran''


yaAllah uzlah aku dari kejahatan diri agar tidak mengjankiti orang lain ,qanaah aku agar tidak hasad pd nikmat yang di beri kepada yang lain , sabar aku dengan karenah insan yang menjadi bahan ujiMu utk mendidikku, syukur aku pada nikmat yg ada tanpa mengenang apa yang tiada , pemaaf aku pada kejahatan insan sebagai karma kejahatanku pada mereka 


seringkali aku mengeluh , bila aku di uji dengan sekecil kuman , hati aku meronta bagai di tikam belati tajam , aku lupa semua tu dr siapa , aku lupa org lain lagi hebat di uji ,, sedangkan ujian aku di celah gigi mereka .. aku lupa dan terus lupa ~ sebenarnya Allah ingin menguatkan aku kerna aku juga lupa seringkali aku berdoa semoga Allah kuatkan hati aku !! melalui ujian .....

manusia ~ kita berdoa , dan terus berdoa tapi kita tak sedar Allah makbulkan doa kita melalui ujian , hey senang-senang kau nak Allah makbulkan doa kau tanpa kau rasa kesusahan ... di uji lepasi ujian itu kau akan dpt hasilnya .. untuk itu tadbirlah hati kita untuk menerima takdir dengan memaksanya menerima hakikat bahawa apa saja yang terjadi pasti ada hikmahnya ..

ya..

pasti ada hikmahnya .... =)

hati berbicara :
tak apa jika kita gagal dalam mencari diri kita di sisiNya 
Allah nampak usaha kita 
Allah dengar tangis kita 
Allah sembuhkan hati kita balik
tapi 
jangan sesekali putus asa .. kerna Allah akan bersedih bila kita putus harapan 
Allah rindu akan doa-doa kita 
melalui ujian itu lah rindu Allah makin kuat 
cuma ...
kita yang tak nampak ... 
semoga lepas ni kita akan nampak dan sabar ye .
sayang ~ 
(sila niat dlm hati aku akan terus kuat dan takkan putus asa)

Flora Kafe AmpWalk : The Best Romantika Restaurant

13 ulasan:
Assalamualaikum ... 
kali ni qaseh nak ajak korang ramai-ramai say WOW this is so romantic place !! dan patut simpan niat dalam hati 'aku mesti pergi restaurant ni!! jom layan ~ 

first terima kasih sangat-sangat kepada owner flora kafe atas jemputan melalui yanty lee syg .. qaseh pantang sangat lah kalau orang ajak kemana-mana lebih-lebih lagi tempat yang qaseh tak pernah pergi .. now qaseh nak mereview tentang makanan dan suasana di flora kafe ini ... lets go babeh , sangat berbaloi ..
lokasi nya 


(terletak di dalam bangunan Ampwalk berdepan dengan holiday villa hotel)

decoration  di pintu masuk flora kafe , sebelum masuk pun dah teruja apatah lagi deco di dalamnya , haaaa cantik kan .. boleh berangan sekejap sebelum pergi ke sana nanti .. 

meja makan yang di deco dengan taburan kelopak bunga ros ditemani lilin - lilin kecil yang cute menaikkan seri meja makan , tak lupa nama restaurant flora kafe yg tertulis di tisu .. u can take it n make it as a wonderful moments .. 

see how they deco flora cafe .. sangat cantik dengan suasana ala-ala garden , meja yang di hias dengan bunga-bungaan , kerusi yang dihiasi dengan belon-belon yang colourful ... sesuai untuk any event yang korang nak .. boleh cipta kenangan kat sini , mana tahu kan ?
then kita tengok makanan yang disediakan di sini ..  yummiiiii !!!!


dengan trademark :
hidangan makanan dan masakan melayu tradisional yang murah,enak dan hebat.
makanan-makanan yang di sediakan untuk kami .. slurppp semuanya sangat sedap ~





 qaseh suka daging ni , nampak macam ni tapi rasa dia , asyik nak menambah je !

owner yang sangat peramah .. habis makan kami menyambut hari lahir kak fiza dan najeeb abdullah , hepy besday to them .. see event besday sangat sesuai kat sini .. turut sama menyanyikan lagu ~ hepy besday ! appreciate it !







last sekali .. kami disediakan dengan desert kat bawah ni .. amacam ? ada terliur ka itu !! apa lagi , jom la serbu ramai2 flora kafe bagi gamat satu restaurant dan bikin kenangan indah kat sini .. insyaAllah sangat2 berbaloi dan banyak lagi makanan yang best-best yang patut di terjah .. 




korang boleh pilih apa-apa menu yang korang inginkan ... ini yang qaseh mampu reviewkan untuk korang , pergi nikmati dan rasai dengan sendiri dan korang akan teruja dengan deco yang indah , makanan yang sedap dan suasana yang nyaman untuk dinikmati ~ 
lastly ~ thanx again too owner restaurant 03-21618010 / 017-3024112 ( Mell ).. dan semua yang turut hadir 
ben ashaari sekeluarga , bro ahsan sekeluarga, kak fiza sekeluarga , kaksue sekeluarga , ujang sekeluarga , bro aswadi sekeluarga , yanty ,mieyza , najeeb , mk syahir , mawardi yunus , nijam ..

bye ~









Steambot Best di Restoran Red Wok Bangi Bersama Blogger..

12 ulasan:
Assalamualaikum ...

hari ni wa cuti , jangan heran wa update blog

Baru-baru ni qaseh mengidam steambot , tetiba mengidam kan .. n then kwn blogger asyik tanya bila nak pergi bersteambot .. so rancang punya rancang punya rancang akhirnya decide la bersteambot di Restoran Red Wod Kajang .. kak sue izza yang suggest so kami pun on je la .. and aku macam biasa pantang di ajak kemana-mana pasti akan mengekor ..

bagi yang tak mengetahui di mana restoran ini .. boleh guna waze dan ini alamatnya
Red Wok Restaurant Sdn Bhd
Lot PT 70550, Jalan Kajang Impian 1/2
Taman Kajang Impian
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor




ok first suasana restoran ni sangat-sangat besar .. hari tu kami pergi pun agak ramai jugak , so kaksue dah booking awal - awal mana lah tahu penuh then kempunan pulak nak bersteambot .. 



 harga bagi satu kepala RM33 u ols .. mahal ? sebab kat restoran red wok ni terlalu banyak pilihan , qaseh rasa not bad berbaloi dengan harga , dan yang pasti kat sini ada ketam !!! yeahhh my favourite seafood .. tapi dah kena rembat dengan adi banyak2 .. then dia tinggal kaki -kaki ketam je pada kami .. sedih nyeee , mieyza sampai pagi la duk gigit kaki2 ketam tu tapi tak luak2 haha .. bytheway itu sangat menarik perhatian qaseh ... everyhting ada kepah , lala , udang , ketam , dan sotong ~

kami ~ qaseh , hencik kyle nak tido , mieyza , kaksue . 
di belakang itu najeeb abdullah , mawardi yunus dan faiz .. yummiiiiii ~ 


ok abaikan muka qaseh , terlupa pulak nak snap gambar-gambar di belakang sana .. so di belakang sana tempat mereka hidangkan macam-macam seafood , bahan mentah , daging lembu , ayam n kambing .. dan ada jugak nasi goreng , kek karamel dan byk lagi .. almaklumla lapar sgt so tak sempat nak snap pic disana..

so ini lah kami yang menghadirkan diri memenuhkan perut .. weee ~ sape pernah pergi sila angkat tangan !! yang belum pergi sila la jemput-jemput .. lain orang lain citarasa .. for me not bad .. tomyam dia sedap .. naahh ! dah selesai makan ... terbaik =) tq pada semua

satu lagi tempat qaseh suka makan steambot al sinni restoran .. pemilik china muslim , qaseh suka daging yang di perap .. nanti qaseh review lagi ~

Opening Hours at restoran redwok 

Monday to Thursdays
Lunch : 12pm to 3pm
Mondays to Fridays
Dinner : 6pm to 12am
Saturday & Sunday
"Almost" all day dining : 12pm to 12am
Please note we are closed for lunch on Fridays

*nak lebih detail sila layari web mereka ... http://redwok.wordpress.com/


hepy ending ~

Mendung Tak Bererti Hujan ..

1 ulasan:
Assalamualaikum ...

kembali lagi untuk jangka masa berbulan-bulan lama nya hehe , kadang - kadang jeles dengan orang yang selalu ada masa untuk mengupdate blog beliau .. sobs2 nangis celah dinding ..

tapi

xpelah

qaseh sedang menyendiri ..

kadang - kadang kita perlu bersendiri untuk mencari kedamaian diri sendiri , terlalu ramai itu adakala merimaskan terlalu sendiri pula adakala menakutkan ... bukan untuk menyendiri selamanya tapi mencari ketenangan sendiri , bermuhasabah diri dimana letak diri kita .. biar awan berarak mengikut keadaan , kita tak mampu meramal dimana awan itu akan berhenti .. kadang - kadang nampak  mendung sarat dengan kekusutan , kebimbangan mahupun kesunyian tapi tidak melimpahkan titisan-titisan hujan .. mungkin di balik kekusutan tersembunyi kesabaran yang mampu membuatkan mendung kembali cerah ~ dan titis titis tidak jadi turun ...

Kita didunia umpama layang2 di langit takdir, kita terbang tinggi, rendah, jauh, dekat, hanya di lembayung iradahNya .. kita akan terbang selagi ada angin dibekalkan, selagi kertas tidak koyak selagi rangka masih teguh . Tapi .... apabila tali sudah ditarik turunlah denganredha . Kita tidak berhak utk terus terbang sekiranya maut menjemput pulang ..

dunia .. banyak pepatah yang boleh di gunakan yang penting ia manis , pahit , adakala manisnya mampu merosakkan hati , begitu juga pahit mampu melumpuhkan akal ... sedang-sedanglah dalam kehidupan ini .. ia tak akan kekal .. pasti ada pengakhiran kelak .. insyaAllah pelangi hadir buat kita yg sedang - sedang mengejar manis kehidupan .. jika banyak pahit di dunia ini insyaAllah banyak manis di kehidupan kelak ... wallahualam .. sama-sama berdoa semoga kita dalam pengakhiran yang baik ... ameen =)

titis-titis air mata membasahi pipi ..
entah mengapa ...
hanya biarkan ..
mungkin pelangi ingin muncul ..

hati berbicara :
empty
hormon memberontak .
syhhh .. silent zzzz

Pesta Bunga Api Putrajaya dan Merdeka 2013

6 ulasan:
Assalamualaikum ...

selamat menyambut hari merdeka yang ke 56 , semoga sentiasa hidup di bawah rahmatNya ameen =)


so malam ni qaseh nak berceghita sedikit sebanyak tentang pesta bunga api .. kalau sesiapa belum tengok lagi masih sempat untuk pergi kesana .. kat bawah ni masa dan tarikh yang sempat untuk kita pergi menerjah 

30 ogos 12 tgh malam dr malaysia
31 ogos 10 malam dr korea selatan 
13 sept 10 malam dr perancis 
14 sept 10 malam dari cina
15 sept 12 tgh malam dari amerika syarikat
2 oktober dari arab bersatu

then plan2 la dengan geng-geng kitorang decide nak tengok malam merdeka , qaseh pun g lah lepak-lepak rumah yanty sebab menunggu kaksue datang menjemput , kekeke sebab kaksue pergi rumah terbuka boss nya .. lepak-lepak sempat la tertidoq sekejap haha so then tunggu duk fikir kesian plak kat kaksue nak datang ambil kami mesti jem + tak sempat so .. borak2 dengan yanty suruh 'ayoh' aka matyie jemput kami kikiki .. so thanx to ayoh sebab datang jemput kami .. pdhl dia bukan minat sgt tengok benda2 macam ni haha keciannn 

Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013 anjuran Perbadanan Putrajaya (PPj) bersama rakan penganjur Duago Corporation Sdn Bhd akan diadakan di Pusat Maritim, Presint 5 Putrajaya pada 30 & 31 Ogos, 13, 14 & 15 September dan 2 Oktober 2013 dengan persembahan bertaraf antarabangsa untuk tatapan pengunjung ke Putrajaya.
kami pergi dalam pkul 11 lebih suda ~ woahhh jem memang toksah habaq la , jem gilos tapi ade pemandu yang tau selok belok jalan putrajaya kononnya sambil di temani lagu2 dr klasik nasional , maka sampai jgk..pastu kami parking je kat mana-mana tunggu detik 12 malam menunggu kehadiran bunga api smpai lenguh tangan snap depa.. so layan je gambar2 kat bawah ni wokey ..

sebelum bunga api muncul .. kami la jadi bunga api nya , cantik tak baju blogger tuh , silalah beli jika kamu seorg blogger =)






 mawardi yunus n me ecece mcm kekasih2 gelap plop haha credit to yanty for this suwit pixchaa













banyak lagi dalam cam .. ni jelah dulu yang sempat qaseh n yanty tolong snapkan .. heheh wokeyla ~ buat layan .. qaseh memang suka tengok something yang cantik2 .. bunga api ni memang feberet tapi sekadar mengagumi jangan smpai mengagungkan sehingga lagha hehe ..  then kami pun balik meredah jem kembali ~ 



 sambil2 menunggu ayoh dtg amek .. boleh buat show tengah2 jalan wokey .. ! 
tq adi , yanty and ayoh kami .. matyie wokyoh !! kenal tak ? 


meredah selautan jem .. sambung lepak kat mamak sebab lapar tahap gaban ~ 
selamat menikmati keindahan bunga api ciptaan manusia ..



@2010 | www.qasehdalia.com