kemaafan dendam yang terindah ...

8 ulasan:
Assalamualaikum ,, datang buang sawang blog jap .. hihi sambungan trip pun tak hupdate lagi nanti2 lah ye , 

just nak story about something yang melegakan or boleh jadi satu kepuasan pada diri sendiri and orang lain jugak , sebelum ni qaseh dah pernah tulis pasal entry maaf  tapi waktu tu hati belum masih redha , hati tengah panas dengan apa yg terjadi .. lebih2 lagi dalam hubungan persahabatan .. 
kawan .. maaf andai suatu hari nanti kita berselisih , andai suatu hari nanti kita berjumpa . aku bukan yang kau inginkan .. aku bukan yang dulu lagi .. kerana biarpun aku memafi segala silapmu .. kelukaan tu sedikit sebanyak merubah aku .. tak semua tapi sedikit , sedikit yang mmbuatkan kau tak mengenali aku , maaf aku bukan yang dulu lg .. aku yang lebih brhati2 , kerana takut ia berulang lagi utk kesekian kali .. selamat jalan ~ 

ingin memaafkan seseorang tu sebenarnya susah jugak kan , susah bila hati belum redha sepenuhnya , belum sembuh dari luka , belum pulih untuk menganggap segala yang terjadi tu satu benda yang kecil .. sangat2 susah , hurmm ia jd senang bila hati dah redha .. semalam kawan yang pernah buat fitnah kat qaseh kat tempat kerja dah last day , dah berhenti kerja .. ok fine alhamdulillah tak payah nak tengok muka dia lagi , sebab setiap kali tengok perasaan benci tu makin meluap .. 

semalam dia minta maaf , dia col banyak2 kali .. sebelum ni qaseh dah ikhlas maafkan dia , tapi bila dia buat lagi something yg melibatkan maruah kita .. qaseh tak mampu , qaseh bukan seorang yang baik hati , bukan malaikat yang terlalu mudah menganggap benda tu sekecil kuman .. dia col qaseh biar je , dia meseg bagi la peluang untuk dia cakap dengan qaseh sekali pun jadi lah .. time tu semua amarah bangkit , rasa nak lempar atas muka dia .. tapi sbr , time tu kerja xnak balas meseg dia .. takut nanti termenangis kat tempat kerja ..

n then  mintak pendapat kawan ..memang dah nekad taknak maafkan dia sampai mati .. mmg dah nekad sangat taknak maafkan dia smpai bila2 , tapi terusik dengan nasihat kawan .. dia ckp 'manusia tak pernah terlepas dr melakukan kesilapan , kalau kita maafkan kesilapan org lain insyaAllah nnt kesalahan kita jugak akan mudah di maafkan , kita tak tahu  salah kita nanti mungkin lebih besar ' Allahurabbi rasa teruk sgt .. 

then sempena malam nisfu syaaban qaseh dah maafkan dia , qaseh nasihat dia panjang lebar dah macam esei dah , qaseh tak harap pape pun qaseh cuma harap dia mampu ubah cara dia .. mampu berubah ke arah yg lebih baik .. qaseh pun tak sebaik yang lain tp qaseh cuba untuk jd yang lebih baik .. alhamdulillah sekrang jiwa ni , hati ni dah rasa tenang sangat2 ..betullah orang cakap kemaafan tu dendam yang terindah ,, antara nak dengan tak nak je .. sudahla kawan kita buka buku baru , lupakan segala yang telah terjadi ..

sebab hidup ni sangat singkat .. Allahurabbi tq bukak hati ni dari kebencian , bebaskan hati ni dr segala dendam .. aku maafkan dia bukan sebab aku baik tapi aku hanya ingin mencari keredhaanMu Allah .. selebihnya hanya Kau yang Maha berkuasa atas sekalian makhlukMU .. 

hati berbicara :
takpelah dunia ni akan ada pahit , kita kena menangis ,sometimes menderita and so on, so that kita boleh merasa kebahagiaan pada masa hadapan , kebahagiaan dan kegembiraan tu kadang-kadang kita kena bayar dengan air mata kan , takkan dapat segalanya percuma , walaupun manusia nampak kita ok diorang tak tahu sebenarnya kita pernah hebat menderita , dan Allah jualah yg mengetahui dari A hingga Z , dari hujung rambut sampai hujung kaki,setiap penjuru masalah yang datang , setiap inci isi hati ,semua Allah tahu .. 
-cebisan ayat dr dr.cinta punya belog-






Trip to kelantan : part 2 with bloggers

10 ulasan:
Assalamualaikum ... tetiba rasa malas pulak nak update sambungan trip to kelantan ni hihi tapi dah alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke kepala lutut ye dop .. ok sambungan dari part 1


hari kedua sampai kat rumah kaksue around 3a.m kat lipis ,time to sleep kroh3x .. pagi-pagi dah bunyi bising dari mak tiri sape lagi kalau tak kaksue wahaha ya ampun bangunnn bangunn bangunnn!! lupa pulak nak record jadikan alarm pepagi , mesti teruih bangun nak pegi kije hari2 kan .. arghh menyesal haha .. 

so pagi2 dah memang liat nak bangun .. memandangkan ade org tgh mandi so basuh muka gosok gigi teruih g makan , eh tapi lupa la mandi dulu ke makan dulu .. alamak , abaikan je hehe tak senonoh anak dara ni ..haihh lupa sebab mnikmati nasi lemak yg kaksue buat wink2x .. najeeb makan banyak ops .. selepas semua dah selesai .. masa untuk mengucapkan selamat tggl utk ma n aayah kaksue .. tq kaksue sudi tumpangkan rumah untuk kami .. muahh sket ,, so perjlanan di teruskan ke kelantan .... now we go .. vroommmmm .. lagak mcm ff6 .. 

perjalanan diteruskan .. heading to kelantan ...singgah sekejap di machang menjemput abg eh adik adi putera yang hot gojes lagi mabeles sambil memakan kuih lepat ubi di stesen bas tepi jalan hohoho .. 

n then kitorang singgah sekejap kat pasir mas , sebab mk syahir mengidam etok , kalau tak nak masuk batu belah batu brtangkup kalau tak dpt , msg2 cuak so cari jugak smpai dpt .. wakaka akhirnya dapat jugak etoks ! u know etok ? haaa .. sedap wooo ! mieyza je tak makan sebab dia orang alik sana nun bangla tak silap ops gurau je ngee

inilah etok .. kalau orang yang tak biasa makan susah sikit la nak kopek dia , kena guna kepakaran yang tinggi cehh kalau tak .. isi tak dapat last2 ngan kulit2 hang makan .. apa2pun ni feberet , kalau g pasar tani dulu2 mesti beli , biasa dia bungkus dalam surat khabar jadikan mcm kon .. satu ringgit je dulu .. 

lepas makan etok , kitorang singgah plak kat patung buddha sdg tido opss .. namanya wat gapoww tuuu eh silap nama tempat tu ialah 'wat photivihan' yang terletak di kg jambu , tumpat .. patung buddha terpanjang di asia tenggara .. ari tu kan qaseh g buang smpah pastu mieyza ckp ''qaseh! anjing tu ! '' terus menjerit ..aaaaaa mcm tu la lbh kurang pdhl anjing tu xwat pape pun .. haha cuakk asal la tak perasan de hanjeng !

comei ngat amek gambar ktorg , lube hidung pun xnampak .. sadis !



teruskan perjalanan ke pantai seri tujuh ... makang udang celup tepung hoholiauu 



 
wakaka jangan marah aaaa .. 

selamat di makan oleh puak2 lapar sekalian alam .. sudah menjamah selera kami melepak at pantai seri tujuh tumpat .. satu tempat yang qaseh suka amat , yang tak dapat lari dalam diri adalah pantai .. bunyi ombak , rasa angin .. fuhh tetiba menggamit kenangan ... phewwww sila tepuk tgn ..



 abg hensem.. still mencari , anda berminat sila ON JODOH JEEB ke 999
i love u like my own sista my sis .. really love this picthaa 



kenangan terindah bersama korang takkan ku lupakan .. love u guys for wonderful moments .. we are gojes right haha ..

teka kaki siapakah ini .. enjoyyy merasa ombak .. 
 senja pun melabuhkan tirainya ... puas sudah kami menikmati ciptaan Allah yang maha kuasa ..alhamdulillah , subhanallah ... sorry entry bergambar ... selamat tinggal pantai seri tujuh , tumpat kelantan .. senja mu indah mengusik kalbu ..

then kitorang gerak untuk ke homestay annur at wakaf baru... next entry qaseh citer tentang homestay yang super awesome ..... okbye .. ~ assalamualaikum...




Trip to Kelantan : Part 1 with bloggers ..

4 ulasan:
Assalamualaikum .. sihat sume wahai pembaca kesayangan , muahh rindunye .. hihi hope semua sihat okeyh ..

ni ambo nok royak buwii ambo baru-baru ni g bercuti , ore putih oyak dale bahaso ore putihnyo holidey .. begitulah ceritonya sempeno nii apo nih hoo wedding abe que ahmad .. kenal kea belako abe que .. nikoh doh dio selamat segalo2nyo .. mugo kito kelik kelate kito tulih kut kelate lah ,.pehe ko dop ! angguk tu maknonyo pehe lah dih.. hooo mugo semo ore kelate kea wakakaka .. haha so lets begin our story mory .. kalu dop pehe skip lah deh hok atah ni hakhk

yeahh xtau nak cerita lagumano la pulak haha , for the first time qaseh pergi bercuti bersama bloggers , tapi qaseh dah anggap mereka sebahagian dari hidup qaseh sendiri .. sebab ? haaa sebab tu nanti lah di kemudian hari , hukaloh . so sempena wedding abe que dan Allah permudahkan segala urusan alhamdulillah dpt jugak pergi brcuti brsama2.. sebelum brtolak ada kejadian brlaku .. 

sebelum bertolak haruslah bergambar kenangan dulu .. yanty ,me,mieyza n kaksue .. 

dan kejadian nya ialah qaseh kena cakar kucing ! cisss .. memeyy kenangan sunggoh laa ..
tgk kita nok main ngan ye .. sapa ati cakar kite , malas baik ! sejak hari itu sudah putus kasih dengan kucing ni .. semoga dirimu bahagia selalu .. 
mk syahir kemainn antar report sambil sengih2 kambeng .. haha qaseh intai aritu dia tulis camni dlm meseg 'baby .. abg pergi sekejap je , jaga diri elok k .. lub yu so much .." wakaka geli ai .. yg belakang tu dah kenapa .. haha najeeb namanya single lagi .. sbb tu tak antar report haha ..sila isi borang ye gadis2

then kitorang bertolak dalam pukul 10 .. singgah kat petronas solaris serdang untuk melahap apa yang patut .. pastu ade lagi kejadian aneh .. qaseh order kuew teaw tomyam , fuhh datang punya la macam sedap je , rasa sesudu .. ni cuka ke cuka ke cuka memang mcm cuka !!! grrr nasib baik tak chery bery dalam perjalanan .. tobat xmo makan dah tomyam kat situ hakhak .. tp roti sardin dia sedap .. wink kat mamak puii ..

then dah kenyang kitorang teruskan perjalanan .. tapi tak pergi teruh ke kelate singgah umah kaksue kat lipis , tido mimpi putera raja sekejap .. n rasa nasi lemak yang kaksue buat .. kalau sape2 nak membawa diri sila pergi umah kaksue sebab xde org kcau punya , apatah lagi satu huruf meseg .. line tenat wakaka ampun ..
pagi esoknye bertolak ke kelantann ..


 YEAHH KELATE TUNGGU KAWEEE DEHHH .. KAWE NOK G NI .. ONYOYOYO haha kemain excited .. so next trip esok2 lak ye .. ambo nok tdo .. assalamualaikum !

geng kami : yantyku syg , kaksue ku syg , syahir sengal ,mieyza kusyg , jeeb ngeng , adi putra , abg eddy (klik nama mereka untuk kblog mereka tauuuu !) 
@2010 | www.qasehdalia.com