Selamat Hari Lahir Abg Ben Ashaari

3 ulasan:
Assalamualaikum 

entry ni khas untuk my idol bloggers,dulu-dulu abg ben pernah wish my besday dalam entry nya so now qaseh pun nak buat entry khas gitu buat abg beng ~ 

selamat hari lahir abg beng , semoga panjang umur , di perluaskan rezeki , di rahmati Allah , di jauhi dari anasir-anasir jahat , manusia2 yang penuh dengan hasad dengki , bahagia hingga ke akhir hayat bersama keluarga yang tercinta .. wish u all the best !!tq for everything ... !!sabar je la dalam menempuhi dunia yang penuh pancaroba ni , jangan pernah brhenti berblog .. abaikan makhluk-makhluk asing yang tak pernah senang dgn hidup orang lain tuh ye , abg beng kan kuat , ketak-ketak lagi haaa .. haaaa nak nangis tak .. kikiki papepun buat yang terbaik didunia juga akhirat , insyaAllah ameen =) 

interprem jap =p 

[TRAVEL] SUNGAI MERBOK ,apa yang menarik dan pengalaman naik bot

6 ulasan:
Assalamualaikum
SUNGAI MERBOK KEDAH dijadikan destinasi pelancongan eko kerana mempunyai unsur sejarah ,kaya khazanah alam semula jadi


Haaa entry lepas dah ke jeti semeling[klik] untuk menaiki bot ke tanjung dawai , pengalaman kali ni so adventure sikit lah kiranya sebab cuaca tak menentu , kami melayari SUNGAI MERBOK dengan hujan yang lebat , phewww aku duduk je ,kadang-kadang je bangun sebab takut , dah la tak pandai berenang dan tak kawen lagi oiiiii , haha apa yang menarik di sini ye ?


Merbok sebenarnya nama seekor burung, betapa kuat nya pengaruh nama burung merbok ni , maka ada beberapa tempat spt PEKAN MERBOK dan sebuah kilang yg brnama MERBOK ,SUNGAI MERBOK ini mengalir ke muara dan bertemu dengan TANJUNG DAWAI yg prnah trlakar sejarah, kalau rajin menyingkap sejarah di sepanjang tebing sungai itu adalah tempat bersemayam SULTAN KEDAH abad ke 19 , haaa byk btul sejarah nya ya, rajin2 membaca 

sepanjang SG MERBOK ni terdapat paya-paya bakau yang tertua , dan jika berpeluang korang boleh tengok udang-udang melompat dengan girangnya sepanjang menyelusuri sungai ini , then jika menyusuri di awal pagi , boleh lihat burung-burung bangau terbang scra brkumpulan dan juga burung helang meninjau mencari ikan utk di jadikan mangsa ..tidak jauh dari situ juga ada tempat ternakan ikan , kena datang dulu then dapat melihat semua keindahan alam =)dan lagi satu aktiviti kayak juga diadakan disini ..

paya bakau yg tertua , penerangan oleh encik goki 


kami diiringi dan segala penerangan ttg SG MERBOK oleh encik goki yang hensem ni haaa


 cantik kan , suasana kat sini .. 
 hujan yang lebat menyebabkan kitorang trpaksa brpatah balik dan tak sempat ke TANJUNG DAWAI , tp pengalaman tu sangat best !

kat sini juga pelbagai spesies ada , lebih drpd 60 spesies tumbuhan dan menjadi habitat haiwan reptilia ..trmasuk ketam , udang kara dan lain-lain lagi ~ 

fakta tentang SG MERBOK
  • akan dinaiktarafkan menjadikan SG MERBOK sebagai destinasi eko pelancongan
  • pernah di gunakan pedagang dr CHINA,INDIA dan ARAB berdagang ke KEDAH
  • antara pusat pemuliharaan terpenting yang dikendalikan oleh Jabatan Perhutanan


yang pasti pengalaman menyusuri SUNGAI MERBOK memang pengalaman yang sangat menarik , disebabkan hujan qaseh tak dapat nak snap-snap banyak gambar .. hope banyak lagi aktiviti-aktiviti yang boleh diadakan disini .. apapun terbaik , 
next qaseh nak cerita tentang CHALET TERAPUNG , hingga terasa terapung-apung di awangan gituu .. bye =)


Simple GA - 3d Puzzle

3 ulasan:
Assalamualaikum
bangun pagi-pagi bukak laptop tengok tarikh dah nak dekat 29 hb , aiyok so cepat-cepat buat entry dengan muka sememeh demi  3d Puzzle , ga ni datang khas dari mexico , Marqis Careno[klik2] mmg macam mexico dah tuannya bhahaha

klik gambar untuk ke blog beliau 


syarat2nya sonang je haaa
1. Follow blog aku ni...
2. Like page facebook aku... ade kat blah kanan atas blog aku ni...
3. Follow instagram aku.. cari lan_careno dalam instagram... yg ni tak wajib pun... nak follow ke tak sukehati...
4. Buat entry tajuk : Simple GA - 3D Puzzle
5. Dalam entry tu, letakkan gambar sample puzzle yg aku bagi kat atas tu dan backlinkkan ke sini... kiranya gambar tu mcm banner rasmi utk GA ni laa... kononnya... aku malas nak creat2 banner lain...
6. Tinggalkan link entry korang kat entry ni...
  • sebab-sebab saya nak hadiah ni , sebab saya tak mampu nak beli sobss sobss sedihkan saya , harap akiff dapat merasai lah ketidakmampuan aunty qaseh yg macam nak kena lempang je ni , hihihihi .. kena rasuah akiff ni .. lalalalala so korangs korangs ape lagi meh lah join sekaki , cantik wooo 3d puzzle ni , boleh di jadikan hiasan yang super power rangers ..
tarikh tutup 29 november !  

Hijrah Yang Sia-Sia

3 ulasan:
1. Kita hanya memohon doa kepada Allah agar dikurniakan kebaikan dan kesejahteraan terhadap diri kita sahaja, tetapi kita di dalam doa, kita tidak memohon agar Allah mengurniakan kebaikan dan kesejahteraan untuk ibu-bapa kita sendiri dan juga sekelian kaum Muslimin yang lain.

2. Kita mungkin kerapkali membaca Al Quran atau menghafal sebahagian dari ayat-ayat dan surah-surahnya, tetapi tidak membacanya secara tertib (menjadi amalan) sehingga seratus ayat setiap hari.

3. Kita pergi ke masjid untuk mengerjakan solat fardhu berjemaah tanpa mengerjakan solat sunat tahiyatul-masjid. Samalah juga sekiranya kita memasuki masjid untuk membuat sesuatu urusan seperti nikah kahwin atau membayar zakat tetapi solat sunat tahiyatul masjid tidak dilakukan.

4. Kita melewati sebuah tanah perkuburan Islam, tetapi kita tidak memberikan salam kepada para penghuni kubur tersebut dan tidak mendoakan untuk kesejahteraan mereka yang berada di alam kubur.

5. Kita (bagi kaum lelaki) pergi ke suatu kawasan atau tempat dan tiba pada awal pagi hari Jumaat, tetapi tidak bersembahyang Jumaat berjemaah di situ.

6. Kita mungkin tinggal di suatu kawasan yang ada berdekatan dengan kita seorang alim ulama, tetapi kita tidak mempergunakan kelebihan itu untuk menambah ilmu pengetahuan darinya.

7. Kita mungkin berjumpa kembali dengan seorang sahabat lama, tapi kita tidak bertanyakan khabar tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8. Kita mungkin juga pernah mengundang seseorang untuk menjadi tetamu kita, tetapi kita tidak melayani tetamu tersebut sebaik-baiknya.

9. Kita membiarkan zaman muda kita berlalu begitu sahaja tanpa memanfaatkan waktu muda itu dengan menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti kita.

10. Kita mungkin tidak menyedari adanya jiran kita yang merintih lantaran dek kelaparan atau kesusahan, seddangkan kita kekenyangan di rumah.
 

Semoga kita terhindar dari melakukan perkara -perkara yang lagha atau sia-sia ini dan amalan atau ibadah kita ini diterima oleh Allah Taala.Amin.

Nasihat Kau Bagaimana?

1 ulasan:
Assalamualaikum 
qaseh xde mud sangat nak update blog , sebab tengah di uji dengan ujian kesihatan , mungkin Allah ingin membasuh dosa-dosa , alhamdulillah cuma rasa tak tertahan .. diuji sedikit pun menangis , memang hati langsung tak kuat ..kau kena belajar jadi kuat qaseh ! huh hati sering bermonolog tapi air mata tidak berhenti menitis .. 

hari ni qaseh nak berkongsi tentang sebuah nasihat , kadang-kadang menasihati orang ni sangat-sangat senang , guna lidah , guna kata-kata yang indah , kata-kata yang tak habis di mamah dunia , tapi yakinkah kita apa yang kita nasihati itu meresap masuk ke dalam hati orang yang kita nasihat ? lebih-lebih lagi kita nasihat seseorang tu dengan perasaan marah , sinis , tajam mahupun perlian .. tak semua boleh menerima nasihat dengan cara sebegitu ..

 
moga Allah redha dengan apa yang kita buat 



kadang-kadang kita rasa bila kita menasihati orang , kita rasa lebih baik daripada dia , yelah kan aku nasihat kau aku lebih baik dari kau , kalau tak ~ takde makna aku yang bagi nasihat kan ?? Allahurabbi jangan sayang ~ bila kita ingin menasihati orang sebolehnya janga ada rasa diri kita ni lebih baik dari dia , nasihat akan berkesan jika pemberi nasihat tidak merasakan dirinya lebih baik dari yang dinasihati ..

sebelum kita hendak menilai seseorang , kita kena nilai diri kita sendiri dulu , dan pandanglan semua orang dengan sisi yang baik , setiap manusia ada keburukan dan kebaikan , pandang pada kebaikan dan nasihatilah jika ada keburukan .. jangan pernah rasa kita ni sebaik-baik alam , kerana ia akan mendatangkan sifat ujub dan riak .. bukankah itu lagi menjauhkan kita dari syurga .. perbaiki niat ye sayang ... =)

hati berbicara :

maaf tulisan kali ni tak sepenuhnya dari jiwa , terasa ada kekurangan ..
mungkin keadaan diri yang tidak berapa sihat ,
sharing is loving =)





Kelebihan Surah Al-Ikhlas

2 ulasan:
Surah Al-Ikhlas
"JANGAN TERLALU MEMANDANG BINTANG DI LANGIT HINGGA KITA TERLUPA RUMPUT DI BUMI"

Keberkatan surah al-ikhlas
  • Ketika Memulakan Kerja
Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.
  • Sebelum Masuk Ke Rumah
Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas (sebanyak 3 kali. Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut.
Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur. Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.
  • Ketika Sakit.
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).
  • Khatam al-Quran
Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya: Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangka masa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.
Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.
Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan
membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.
  • Pahala Membacanya
Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan. Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang Sahara itu seluas dari timur hingga ke barat.
Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas. Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.
 
 hati berbicara :
Sabda Rasulullah SAW lagi: Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahad itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a..s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahad tertulis pada sayap malaikat Israfil a..s.

Menyahut Cabaran Ben Ashaari ,Doakan Qaseh

13 ulasan:
Assalamualaikum ,
 

Pergh hari ni aku di cabar oleh otai ben 10 , actually cabaran bermula semalam di group kitorang , cabaran apakah itu tadaaa daa daaaa , pergh aku kena diamkan diri dalam masa 24 jam tapi tak cakap pulak kat mana kan ,tempat patut aku diam , aku anggap je lah dalam group kami , so jari-jari ku hari ni banyak pulak rehatnya , dari semalam kebosanan , perghhh ni memang penderaan mental , tapi aku ni banyak cakap sangat ke ? huwaaaaa oke oke pasni nak jadi pendiam buat selamanya lah gitu .. sobssss

jap2 korang nak tahu apa yang korang dapat kalau qaseh diam ? tadaaa daaa korang kena tunggu dekat alamanda ok ! dapat tengok free show , haaaiiiiiiii bukan benda senang kot nak tengok otai buat something kat tempat umum bhahahaha... bukti ni bukti !kalau g mahkamah surely menang punya hakhak ..

tinggal berapa belas jam je lagi ! 
chaiyok qaseh chaiyok ! 
ramai pulak yang support aku suruh diam , kurang ajarin punya budak2 ni ahahahaha
p/s : senda gurau group ku syg .. ;p

Alkisah dapat laptop free dengan berblog

10 ulasan:
Assalamualaikum

macam tak percaya kan , banyak pulak qaseh menghupdate blog sejak dua menjak ni , ape suda giler kah qasehan ni , arghh pergi menangis di kuburan sama ~ (terpengaruh dengan ayat ben ashaari)

hari tu , sedih sangat nak cerita .. tapi teruskan jugak menaip dengan linangan air mata yang berlinang ..hari tu kan uwaaaaa ,maaf tak dpt nak membendung segala kesedihan yang terbuku-buku , ok siriyes , hari tu kan ! keyboard laptop dah hilang di mamah dunia , prfttt nasib baik la bukan laptop aku , kalau tak mau guwa bukak langkah seribu ! eh bukak silat terbang pinggan mangkuk .. tengok kat bawah ni !! (marah ni marah)

cuba korang bagi aku nasihat patut tak patut aku tutup blog dengan keyboard yang rongak mcm pakcik sebelah umah aku dulu-dulu masa kat kg , masa tu tak silap , aku umur darjah 6 ,patut tak ! haa korg plak aku mrh nnt .. ni semua anak buah-buahan ku punya psl .. ulang lg sekali nsb baik bukan laptop aku .

tapi sekarang tidak sedih lagi , qaseh dapat laptop free kerana berblog , haaa hebat tak hebat berblog ni .. nak tengok tak laptop baru qaseh .. tadaaa daaa daaaaa ~ 


dengan berblog macam-macam boleh dapat , henfon la , duit la , travel la , jumpa kwn2 baru la , mcm2 la .. tapi tu bagi blogger2 yang hebat2 la , kalau mcm qaseh laptop ni sebenarnya belas qasehan seseorang la, ni laptop si dia la kikiki jangan mare ~ tq sebab sudi bagi nnt saya kumpul duit saya beli baru , then saya bagi balik .. yang baru di puja yang lama di tinggalkan eh eh .. tq so much =) terharu sambil lap ingus .. 

nape macam gedik je entry kali ini , kadang-kadang di suatu waktu perempuan itu boleh berubah-ubah ,so itu sangat normal .. bye =p



ALLAHYARHAM AHMAD AMMAR ,digelar SHAHID TERTANGGUH siapa kah arwah ammar ?

5 ulasan:
Assalamualaikum ...

Semalam sahabat usrah kat whatsapp ada share tentang seseorang yg bernama Ahmad Ammar Ahmad Azam , qaseh tertanya-tanya siapakah empunya nama hingga bila melihat video arwah , mengalir air mata menahan sebak , qaseh pun turut sama sebak bila melihat video yg dikongsikan ..

Beliau digelar oleh sahabat-sahabatnya sebagai “Syahid yang tertangguh”. Ahmad Ammar Ahmad Azam telah pergi menemui Tuhannya pada usia 20 tahun di dalam kemalangan jalan raya di Istanbul, Turki.Beliau memilih bidang sejarah di Universiti Marmara dengan mendapat biasiswa Kerajaan Turki. Semangatnya untuk mendalami sejarah Uthmaniyyah dan melihat Kerajaan Islam kembali tertegak selari dengan cita-cita ayahanda dan bondanya.Sememangnya beliau dilahirkan di dalam keluarga yang mementingkan ilmu, ibadah, dakwah dan pengorbanan. Ayahandanya Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman, mantan Presiden Abim sudah tidak asing lagi bagi para pendakwah dan gerakan Islam di Malaysia. 


Ahmad Ammar satu-satunya anak lelaki kepada pasangan Tn. Hj Ahmad Azam Abdul Rahman dan Puan Nur Azlina Aziz.Sungguh bagi remaja semuda Ammar, untuk mendengar alunan Quran sebagai halwa telinga mungkin menjadi pilihan yang terakhir sekali. Namun tidak untuk Ammar. Beliau dikhabarkan keluar rumah setelah membaca al-Quran dalam tempoh yang panjang.Malah pada usia semuda itu beliau telah menyertai pelbagai misi kemanusiaan di beberapa negara di dunia. Misi ke Syria begitu menyayat hati, seolah-olah Ammar tertinggal hatinya di Syria. Meskipun letupan demi letupan meletus di kiri dan kanan malah terlalu hampir dengan hospital tempat penginapan mereka, namun Ammar teguh tidak gentar ingin terus membantu Syria. Allahu Akbar! Sejak pulang dari Syria itulah sahabat-sahabat menggelarnya “Syahid yang Tertangguh”.



Alangkah bertuahnya ayahanda dan bonda beliau kerana dapat menyaksikan sendiri perjalanan terakhir seorang anak dengan pengakhiran yang baik. Ribuan manusia memenuhi Masjid Abu Ayyub al-Ansari, malah dimakamkan berhampiran sahabat agung Rasulullah saw iaitu Abu Ayyub al-Ansari yang berjihad untuk membebaskan Konstantinopel dahulu.Seorang sahabat menulis, Ammar adalah “Muhajir” dan menjadi tetamu kepada Abu Ayyub al-Ansari. Subhanallah indahnya “tawafuk” yang disusun Allah dan bukan kebetulan. Sekiranya kita masih mengingati sejarah hijrah Rasulullah s.a.w dari Makkah ke Madinah, bukankah Baginda Rasulullah s.a.w menjadi tetamu di rumah Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari? Bukankah unta baginda s.a.w dengan hidayah Allah telah memilih rumah Abu Ayyub al-Ansari tidak yang lain?



Secara simboliknya Ahmad Ammar Ahmad Azzam berhijrah menuntut ilmu dari Malaysia ke Turki seperti hijrahnya Baginda s.a.w dari Makkah ke Madinah.Taqdir Allah menentukan Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari terpilih untuk memuliakan Rasulullah s.a.w di rumahnya, begitu jugalah Ahmad Ammar menjadi tetamu kepada Sayyidina Abu Ayyub al-Ansari di permakaman Eyup, Turki. Inilah rezeki beliau yang pastinya amat menggembirakan ayahanda dan bondanya yang kesedihan.Janji Allah amat jelas di dalam ayat 100 surah al-Nisa’:“…Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudia ia mati, maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah itu Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.”



Subhanallah, pada pagi kejadian, Ammar keluar menuju rumah pelajar-pelajar baru dari Asia Tenggara dengan semangat untuk berkongsi ilmu dan bermuzakarah Rasail Nur karangan Imam Bediuzzaman Said Nursi. Malah catatan terakhirnya dan di masukkan ke dalam beg sandang beliau berbunyi:“Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling daripadamu, maka itu tidak penting. Jika Dia telah menerima amalanmu sedangkan seluruh makhluk menolak maka ia tidak memberi apa-apa kesan pun… Kerana itu lah sepatutnya hanya redha Allah semata-mata yang menjadi tujuan utama di dalam khidmat dakwah ini.”Namun seperti yang dicatatkan ayahandanya Tn. Hj. Azam beliau sempat melintasi jalan, namun kehilangan imbangan badan dan terjatuh lalu dirempuh sebuah ambulan. 



Beliau pergi pada usia 20 tahun, penuntut tahun dua Universiti Marmara.Beliau amat rindukan syahid. Rupa-rupanya Ahmad Ammar ini telah pun menyaksikan bidadarinya sehingga beliau tidak lagi menoleh ke kiri atau ke kanan dalam mengejar cita-citanya. Beliau terus berkhidmat untuk berdakwah dan tekun beramal sehingga pada tarikh itu berakhirlah tugasan beliau di bumi yang fana ini.Alhamdulillah kerana Allah dengan kasih sayang-Nya masih memelihara agama ini dengan adanya remaja-remaja seumpama Ammar. Masya Allah Tabarakallah!Al-Fatihah.

hati berbicara :
kagum dengan kisah hidup arwah ammar , semoga di tempatkan di kalangan org2 yang beriman , semoga kita semua pun dapat pengakhiran yang baik kelak .. ameen =)

[TRAVEL] JETI SEMELING , apa yang menarik ?

8 ulasan:
Assalamualaikum ,
 

sambungan dari kisah qaseh travel bersama santai sahabat media [klik] ke lembah bujang , hari ni qaseh nak bawak korang pergi ke suatu tempat ,naik bot di JETI SEMELING melayari indahnya SUNGAI MERBOK ,masa ni masih lagi bermalam di SG PETANI INN HOTEL[klik] ..


kat belakang tu adalah muzium paya bakau



hari ni qaseh nak share sedikit sebanyak tentang JETI SEMELING , apa yang menarik kat sini ? lihat gambar kat atas tu , di belakang qaseh adalah muzium paya bakau ,pertama kali qaseh tengok muzium tu dari jauh , qaseh ingatkan ia sebuah chalet tapi jangkaan yang meleset , mana taknya design nya dari kaca dan di bina di kawasan sungai , dalam muzium tu mcm2 sejarah paya bakau dan info-info yang berkaitan korg boleh tgk dan baca , pada yang minat sangat dengan alam flora rasanya tempat ni sangat sesuai bagi korang ..




lorong pejalan kaki , cantik amat sambil melihat paya bakau dan alam sekeliling yang kehijauan dengan angin sepoi2 bahasa .. fuhh syok giler qaseh lepak dgn diorg hari tu 
melayan perasaan jejaka idaman malaya ni ~ 

selepas kami selesai menelaah info paya bakau di dlm muzium ,inilah tempat yang qaseh paling suka , boleh mark sebagai tempat feberet bila datang ke sini , qaseh buat research kat gugel , tempat ni salah satu tempat yang terbaik untuk photoshoot wedding ,kiranya tempat ni selalu di jadikan aktiviti photoshoot , salah satu daya penarik JETI SEMELING , dan sememangnya ia menarik mata lensa-lensa dan bakal pengantin yang ketandusan idea dan ilham , 




  korang tahu tak ini apa ?
haa inila akar2 paya bakau ekekeke


 pemandangan-pemandangan dari lorong pejalan kaki yang terdapat di JETI SEMELING , cantik bukan ?
sebelum masuk , korang akan jumpa gok arang siap ada model mcm comel je ahaha , tempat untuk membakar arang dan bata , kat dlm tu ada info2 jugak ..





di sini lah kami menaiki bot melayari sungai merbok , apa yang ada di sungai merbok pula ye .. ? haaaa kena tunggu lagi , pengalaman qaseh dan sahabat media menaiki bot di dalam hujan lebat dan trpaksa patah balik ..perghhh qaseh duduk je sebab penakut ahahaha ..kesian kat mawardiyunus jadi mangsa bhaha  syokkk !! stay tune ~

psst : keseluruhan tempat ni memang cantik ,bayangkan bila waktu senja , subhanallah rasanya menangis kot tengok keindahan alam yang ada , jeti semeling ni di kedah darul aman ..datang sini jangan lupa snap pic banyak2 !

Beza Suka dan Cinta

6 ulasan:
Assalamualaikum ..

Suka dan cinta memang berbeza kan , apa yang kita rasa , perasaan kita bagaimana , suka ni kadang-kadang boleh buat kita ada perasaan cinta tu kan , rasa nak memiliki dia , rasa gembira tengok dia , excited bila dia ada ..hurmm macam susah pulak nak huraikan bagaimana perasaan suka dan cinta tu tapi ada hamba Allah ni bagitahu beza antara suka dan cinta 

kadang-kadang kita keliru dengan perasaan kita sendiri , kita terlalu inginkan hingga kita lupa sometimes it hurts you 

hamba Allah ni kata 

kalau kita suka pada sekuntum bunga kita akan petik bunga tu sebab bunga tu cantik.Tapi kalau kita cintakan bunga itu , kita akan biarkan ia pada dahannya dan sentiasa siram ia agar ia sentiasa segar , samalah macam manusia , kalau kita suka pada seseorang itu kadang-kadang kita berusaha sedaya upaya untuk memiliki dia , tapi kalau kita cintakan dia ,kita akan sabar menanti adakah dia jodoh kita , dan sentiasa mendoakan kebahagiaan dia walau nanti akhirnya dia bukan bersama kita ...


hati berbicara :
dari perasaan suka ia boleh jatuh cinta , dalam perasaan cinta tak semestinya akan bersama .. jodoh itu di tangan Tuhan jangan sampai ia meranakan diri kita sendiri , sakit ~ siksa diri , itu bukan cinta yg sebenarnya .. cinta itu bahagia bersulamkan kasih syg .. derita mungkin ada tapi untuk menguji dan menguatkan , sabar ye sayang ...

TQ DIKBEE FOR DESIGN MY BLOG

12 ulasan:
Assalamualaikum

tadaaa daaa daaa ~ see kalau yang perasan blog qaseh dah bertukar wajah , lebih simple dari dulu yang pink tahap cinpazi mengawan , template ni qaseh amek dekat web-web yang ada kat gugel je , mungkin nanti akan bertukar lagi , ini lah di namakan tahap kepuasan yang sedikit , then satu lagi HEADER qaseh pun dah berubah , xde dah muka besar gedabak yang macam comel je macam cantik je , qaseh nak yang simple je .. so dikbee yang buatkan , haaa simple kan ... sorry sangat sebab qaseh ni cerewetsss haha cian dia , mesti stress smbil tarik2 rambut ..gulp 

macam kiut je macam omei je ..

then satu lagi qaseh suruh dikbee design kan blog lensa qaseh yang hidup segan mati tak mahu tuh , wakaka lensa qaseh blog <-[klik], fuh rasanya banyak kali qaseh suh ubah-ubah then ubah , haaa sesape yg tahan nak mengorat bekerjasama dengan qaseh sila fikir byk kali..

abaikan muka tak sememeh ~ ekeke 



simple is better , dulu-dulu first qaseh brblog kan qaseh ingatkan lagi lawa blog tu lagi lah org ramai masuk , cantik katakan pdhl berat nak mampuih ~ siap etak upin ipin bercakap lagi , bhahaha kerawang2 bagai kalah wedding memey suhaiza dan norman .. puiiii , so thanx so much to herrr , kreatif , korang nak design blog contact dia k , murah2 je .. blog dia kat bwh ni haaa , jgn lupa klik2 okeyh ..



Wordless Wednesday | SUNGAI MERBOK

6 ulasan:

Assalamualaikum


lepas bermalam di SUNGAI PETANI INN <--[klik]kami menaiki bot di SUNGAI MERBOK .. stay tune travel dengan qaseh di entry penuh nnt... =)

Terjemahan Surah Dalam Solat

Tiada ulasan:
Assalamualaikum ..

selamat pagi semua , pagi ni qaseh nak share sedikit ilmu mungkin dah ada yang tahu dan ada jugak masih tak tahu..

Takbiratul-Ihram / Takbir
Allah Maha Besar.

Doa Iftitah
Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya. Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang. Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik. Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam. Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Al-Fatihah
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
Yang menguasai hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang kami sembah dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
Tunjukilah kami jalan yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan ni'mat kepada mereka,
bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.

Bacaan ketika rukuk
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Besar dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika bangun dari rukuk
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika iktidal
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika sujud
Maha suci TuhanKu yang Maha Tinggi dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan ketika duduk di antara dua sujud
Ya Allah, ampunilah dosaku dan rahmatilah daku, lindungilah daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku petunjuk, selamatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naiks aksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan keatas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas
Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau
berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim didalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.



Doa Qunut
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnyahanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanaMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, yaTuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dans ahabat-sahabatnya. Salam Sejahtera ke atas kamu berserta rahmat Allah.

Berlava Grill dan Sambut Besday dengan kelab blogger Ben Ashaari

12 ulasan:
Assalamualaikum ..

13 nov 2013
haaa sebelum tu anggaplah qaseh baru pergi semalam ,bila dah bz sgt ni jadi pekasam dlm draf , sesi menggemukkan badan bersama mereka , pehh pehh jangan jeles , kiranya dah ke tiga kali qaseh berbeger bakar dengan kwn blogger .. first2 dulu  first time berlava grill <-klik2 dan kedua nya masa bulan puasa so beriftar kat sini iftar beger bakar <--klik2 dengan geng2 sama cumanya kali ni bersama marqis careno ,papa blogger dan emas putih, blogger sabahan yang cute molek orgnye ..

terjojol bijik mata tgk ni haa , belum lagi rasa uols ..

memandangkan malam rabu hari tu badminton xde sebab court penuh then tukar prog makan beger bakar , lagi pun last masa puasa lepas , belum sampai lagi dah terbayang keenakan nya yg tiada tara , malam tu jugak ada surprise besday from abe que kpd wife nya yg terchenta ...perghh so suwit , kalau qaseh la kan dah nangis guling-guling kat situ dek terharu tahap dewa .. qaseh pun tak tau abe plan besday surprise .. qaseh pun buat2 terkejut skali ahaha .. 

hepy belated besday for cikma , eh tak boleh pggl cik dah , kena pggl mama lah sebab dorg bakal menimang cahaya mata soon .. semoga bahagia korg ..


malam tu qaseh oder super cheezy chicken , hari tu pun oder benda sama , ketegaq ketagih sudah ..sedap katakan xnampak yang lain dah ..towww dia super-super sedap ..malam tu dibelanja oleh mikael (hubby dkna) , abe que dan abg beng .. huhuhu selalu je di belanja oleh mereka ... terima kasih tak tehingga ..


sesi2 bergambar mesti ada ~

yang menghadirkan diri malam tu adi , caer , my tunang kyleril,ujang ,abglan , matyie kaki sembang ,papa blogger keluang man, mikael , jeeb , abe que dan semestinye abg ben

gigirls ayu ~ kakfiza , uzu emas putih , dkna ,aku , kaksue n yanty.my

welcome to the club uzu haha sbr je la layan karenah gila2
kami ye .. tq for joining us !

byebye ~ 
dengan besday girl ~
macam comel je abg beng posing 



Kisah Sebenar Villa Nabila [yang korang tak tahu]

9 ulasan:
Assalamualaikum ..

perghh malaysia hari ni kecoh dengan cerita sebuah villa yang namanya villa nabila , mungkin orang yang bernama nabila tengah glemer sekarang , atau pun dalam ketakutan .. betapa misterinya nabila .. hingga tercipta lagu ,ooooo nabila ~ tapi lagu tu wujud lama dah sebelum nabila villa ni.. tetiba perasaan seriau kemuncak hingga kemuncup-kemuncup tidak mengembangkan bunganya ..

sebenarnya qaseh pun tak tahu kisah sebenar villa ni ,byk betolllllll andaian2 , mana taknya seorang je hilang tapi berita di smpaikan 23 orang , ape ke gilerr tu..haihh bila dah banyak nasi tambah dan terlebih ajinomoto mcm ni la jadinye ye , kat kampung qaseh pun ada satu banglo terbiar mcm2 spekulasi , misteristik , mcm2 cerita dalam sebuah ceritera ..tak payah cerita kat kg la , kat kuarters ni tiap2 malam ada bunyi seret perabot , ade bunyi guli ..org lari2 tgh2 malam .. orang kata kalau bunyi2 macam tu sebenarnya rumah kita yg berpenghuni .. wallahualam 

yang pasti bila sesuatu tempat tu terbiar lama , memang akan ada yang menumpang , sedangkan rumah sendiri pun ada yang menumpang cuma kita yang tak nampak ..sebab tu la rumah kita pun kena sentiasa di basahi dengan ayat2 suci al-Quran biar malaikat je yg menumpang bukan anasir2 luar .. dan yang pegi ke tempat2 lama mcm tu kenapa ?? dah xde keje lain ke .. paranormal ?? tak semua mampu kan .. apakata pegi buat paranormal kat masjid ...mana tahu niat kita baik untung2 Allah bagi keajaiban haaaa ..  

hati berbicara :
agak-agak ada mcm ghupe nabilla tu tak erk kbye
jaga diri , banyak-banyak baca ayat pendinding diri agar kita semua dijauhi dengan anasir2 luar , jangan biar kan hidup kita diselubungi misteri ;p
ooo nabila lambang cinta ku kepadamu ,
hingga kini ohh nabila lalalala

Santai Travel Sahabat Media Cuti-Cuti 1 Malaysia 2013 di Lembah Bujang Sungai Petani Kedah

5 ulasan:
Assalamualaikum

kali ini qaseh  nak menceritakan kisah kehilangan qaseh selama 3 hari dua malam , banyak pendapat menyatakan yang qaseh telah di culik oleh Mr Arrogant,muahahaha sebenarnya salah semua tu sebab qaseh membawa diri bersama sahabat media cuti-cuti 1 malaysia ke Lembah Bujang Sg Petani Kedah, haaaa apa diaa chek tau ampa semua jeles noh, tapi takpe jom ikut qaseh melayari perjalanan-perjalanan di sana yang superb awesome lebih-lebih lagi kat tempat yang tak pernah kita tinggalkan jejak dan selama ni tak pernah kita tahu..termasuk qaseh..

sebelum tu nak say thanx sangat-sangat kepada penganjur dan penaja yang menaja kami dari hujung kaki hinggalah ke hujung rambut , terima kasih  Tourism Malaysia dan Perbandaran Sg. Petani dan santai Travel sempena VISIT MALAYSIA 2014 ..



selama ni qaseh tak tahu langsung apa yang best tentang sg.petani kedah ni ,qaseh hanya tahu nama je ,then bila menjejakkan kaki kat sini barulah qaseh tahu yaAllah banyaknya tempat-tempat yang menarik ,nak tau apa laa yg menarik sgt tu yeeee,tu ampa kena la teruskan perjalanan membaca,rasa rugi gila nasib baik qaseh ikut depa ni,luas pemandangan dan teruja gila nak ceritakan kat korang hingga ketar2 tangan nih,kihkih.. 

first day kami menginap di amanpura Hotel tapi sekarang sudah ditukar nama kepada sg.Petani Inn , apa yang best di hotel ni  adalah jeng-jeng nanti qaseh cerita next entry yang lebih terperinci beserta gambar yang membuatkan korang lagi jeles hingga terus book tiket flight terus ke sg.petani,

tadaaaaa kami dah smpai,korang  bila lagi ??
SG PETANI INN <--- klik2

kami disambut meriah oleh kakitangan sg petani  INN


press conference sg petani INN kalau tengok dalam gambar tu memang banyak facilities yang disediakan

antara tempat-tempat yang menarik telah kami lawati :
  • sg petani INN (48 Superior Room, 58 Deluxe Room, 7 Junior Suite and 1 Royal Suite.)
  • jeti semeling dan sungai  merbok (naik bot ke tanjung dawai melihat paya bakau yang tertua)
  • chalet terapung (memancing pun boleh di sini)
  • pantai merdeka (lepak di tepi pntai sambil layan lagu cinta pantai merdeka)
  • muzium arkeologi lembah bujang (mengcungkil sejarah2 lama)
  • cinta sayang golf and country resort (resort yang penuh dengan aktiviti yang menarik)
  • gunung jerai (qaseh paling suka berada di tempat dan suasana gunug jerai )
pemandangan senja yang sangat indah di gunung jerai,
indah bukan?
terpegun aku seketika melihat suasana yang tak pernah aku rasa
seakan ingin membina satu mahligai di sini agar rasa itu sentiasa ku dakap...

jutaan terima kasih buat semua yang terlibat, stay tune with qasehdalia.com, banyak lagi qaseh nak ceritakan perjalanan kami... tunggu~~~~~







@2010 | www.qasehdalia.com