My First Contest dan Follower ! Follower penting kah?

6 ulasan:
Assalamualaikum
aku tengah mencari follower yang ke 4ribu , mana tahu dapat something special ...

ops sory aku bukan nak buat contest lagi , cuma just nak mencerita dan kaitkan antara contest dan follower , kira macam mengimbau balik zaman kegemilangan contest , siot je ..ok first-first aku berblog  selalu sangatlah join contest dan GA , seronok walaupun tak menang manalah tahu rezeki kita kan , tuah ayam nampak kat kaki tuah manusia mana nak nampak kan mak jemah

first aku buat EDIT PHOTO CONTEST , kemain masa tu puas fikir apalah contest yang aku patut buat , dan aku tak sangka hampir 600 join contest tu , sonang je edit gambar sebelum dan selepas ,jenuh lah aku nak list satu-satu contestang boleh tgk kat sini ---> senarai contestant luruh bulu ketiak aku , tupun ada tercicir , penambahan kat komen2 yang takk di list ..

one thing yang korang akan dapat bila bercontest or bersegmen , dapat trafic dan jugak follower , dulu aku tak tahu langsug kejadah nye ramai follower so aku letakkann syarat nak join cotest aku , ko kena follow tu je ,dulu aku anggap follower tu taklah penting mana pun , follow pastu blah , tapi tadi aku tertarik dengan kata-kata seorang blogger idola saya dari mula2 berblog ben ashaari, ini hanya pengkhususan PENTING tak FOLLOWER ? dia cakap pengalaman dia dalam company2 besar , company tu akan tanya
  • berapa follower blog , facebook , twitter , dan uv
  • berapa ramai baca blog anda setiap hari 
  • bila followers ramai trafiq jadi tinggi maka harga pun mahal
  • followers bukan takat di blog tapi facebook , instagram dan jugak twitter
so then aku terfikir betul , contohnya beribu like walaupun status fb dia 'hai' dari followers , hebat so dari situ bila update blog mestilah follower2 dia dari sana turut menyumbang trafiq ke dalam blog beliau  , so follower sangat penting , bila korang buat contest dari situ dapat la dua benda kan ,..jgn cakap tak penting ye ,, kalau korang rasa tak penting kenapa yeee??cuma ada benda yang aku heran kenapa orang bencikan SEGMEN padahal benda tu dua hala , sihat la kot nak upkan blogger baru mahupun lama , tetiba aku rasa rindu sangat dengan segmen2 dari otai BEN ASHAARI .. seronok , jom pujuk abg beng buat segmen lagi cuma tu lah ramai yang kutuk bila benda tu mendapat banyak perhatian , susah bila astik fikir NEGATIFFFFFFFF ..

cumanya bila korang dah ada follower yang ramai dan trafic yang tinggi , upadate la selalu ! macam aku ni banyak betul masalah rasa nak mula balik je tapi nak beli laptop dulu , laptop ni dah tinggal berapa keping je keyboard , sadisss


oklah setakat itu ulasan aku , aku tengah survey shopping online , aku suka beli tudung da handbag haa satu lagi kasut , 3benda ni memang buat aku gila , tadi aku dah tengok tudung dan shawl yang cantik siot boleh lah melaram sakan , lagipun banyak pulak majlis kenduri kawen sejak akhir2 ni ,boleh tengok kat sini KOLEKSI TUDUNG DAN SHAWL dan boleh gayakan dengan KOLEKSI AKSESORI semuanya di SHOPPING ONLINE ZALORA .. macam2 ada , first sign up pun korang akan dapat vaucher ok !!!!!! k jom kita shopping !! MURAH JE WEIIII

Bertapa di Dapur Tanpa Sempadan Che Mat Gebu

8 ulasan:
Assalamualaikum ..

ahad yang lepas 27 oktober , qaseh pergi lagi bertapa di sedenak rumah pakcik mat gebu , kiranya ini kedua kali qaseh bertapa kat rumah beliau ,alkisahnya mawardi yunus dan mk syahir blogger hebat ajak pergi , siap buat pengumuman lagi , tak cukup pengumuman kat kedai mamak sambung kat dalam group whatsapp abg beng , so qaseh bab2 berjalan ni memang laju almaklumlahh sekarang tgh goyang kaki .. sape nak ajak g mana2 roger je k ...

 entry first jumpa pcm ------->  first time jumpa pak cik mat gebu 

so pergila kami 6 beranak ke sedenak , mk syahir , mawardi yunus , shawn razaleigh , mieza , dan iffah afiffah .. selamat sampai dengan selamatnya dalam pukul 2lebih , terharu sangat pcm sudi terima kami yang ngokngek ni lebih2 qaseh la wakakakaka.

alhamdulillah rezeki kami hari tu , rezeki dengar pengalaman dari PCM , rezeki dapat tegok teko2 dan barang antik , pengalaman PCM byk lah cerita dari beliaau , kagum ekeke dan semestinya rezeki makan weee hari tu kami di hidangkan dengan gulai ikan tongkol, sambal sotong tin, semur ayam, sayur campur, pavlova, kek coklat lapis cis wif ice cream vanila dan popia jejari ketam.

tapi macam syok ja hari tu sebab , ok bayangkan pcm atas kerusi dan kami 6 beranak duduk bersila kat bawah dengar pengalaman-pegalaman dan cerita-cerita termasuk cerita hantu ,dan hapir kena pijak sebab terlebih nakal wakaka ,, ampun ye pcm .. rindu pulaks !!


pavlova yang cute dan suwit macam pembuatnya ..

kek choc kukus lapis cheese bersama aiskrim
masa ni ada orang tu kan , deco kek qaseh sampai tercampak aiskrim atas baju ambe , dan tercampak terus sudu yang disaluti aiskrim atas baju ambe lagi ,,sedihnye di dibuli oleh perempuan ayu sorang tu haha sabor je lah ..

popia jejari ketam 
masa ni pun ada cerita diketawakan oleh pcm.
taknak citer okbye ! haha


tiffin biru sudah di noda oleh kami ..

tempat wajib bergambar bila bertamu di rumah pcm .. sudut bertemu jodoh katanya , nak cuba nasiblah eh eh boleh tak ? kompom2 jeles orang pahang japgi hehe 


then lepas makan , hampir ke petang kami duk melepak tibalah masa kami mengundur diri , layan kami semua memang tak terlayan , nak mengundur diri pcm kata tunggu jam cinderella berdenting ting ting ting dulu , haaaa kalau nak tahu jam cinderella tu apa , kenala pergei rumah beliau , apapun tq for everything pak che mat gebu ... terbaik , suka dengan low profila pcm dan keletah keramahan beliau , korang pergi la bertamu memang terbaik ,semoga di rahmati Allah selalu ye pcm , syg ketat2...








 lastly kami melawat kereta antik di rumah kedua beliau .. 
sory bukan untuk dijual 
akhir kata terimalah pantun dua kerat dari qaseh 
Dalam gelap ada orang minyak 
buat pak che mat gebu terima kasih banyak2 dan sayang ketat2!


tq buat dr fuh dot my jadi driver yang comel ,,kahkah 




Mr.Steak House better than Mr. arrogant

9 ulasan:
Assalamualaikum

first , qaseh nak wish selamat hari raya aidiladha buat semua , lagi dua tiga hari je lagi kan .. tahun ni kat rumah ada buat majlis akikah ,jemputlah datang semua ye ekeke kat terengganu .. maybe last update la kan sebelum raya .. putrajaya ni banyak sangat bagi kenangan , rasa nak tinggal pun sayangggg sangat , tapi qaseh dah berhenti kerja kat sini .. eh ada kerja kosong tak roger2 la kikiki

sabtu lepas , after berPAINTBALL again , rasa macam nak makan western yang fressshhhhhhhh sangat , si dia pun nak makan jugak , aku rasa dalam sebuah kereta tu di huni oleh 4 orang gigil memang sangat gamat , stress driver bawak kami hahaha .. so tak plan pun then terlintas nak makan kat MR STEAK HOUSE kat seri kembangan yg tak jadi2 pergi lagi .. haaaa kdg2 kita tak rancang baru la jadi pegi kan ...

harga dia bagi qaseh standard .. rasanya kat RASA ALAMANDA lagi mahal , haha 
qaseh makan kat atas tu MIX LAMB CHOP , ade campur chicken tapi lebih kepada kambing , qaseh suka sos dia .. sedap and fresh la..
kawan-kawan lain pulak makan CHICKEN CHOP 
harga setiap satu rm13.90 dan rm10.90 ..murah kan !

cerita pasal suasana , kedai dia not bad , tema macam lebih kepada klasik , vintage , kayu -kayuan gitu .. dan satu hal yang qaseh suka adalah lagu-lagu kat situ mendayu gila hingga kak fiza mintak dekat salah sorang dari mereka tajuk lagu .. ohmyyyyyyy , gila lah ! tapi ok lah suasana santai , rasa nak tido pun ade kahkah .. surau ade , tandas pun ade .. facilities okies =) now layan lagu kat bawah ni ye ... antara salah satu lagu yang buat salah sorang antara kami tetiba sawan romantik kahkah ..


di saat sendiri -dadali


Berpaintball Lagi !!!!

5 ulasan:
Assalamualaikum

Again and again , bila dah gian apa lagi orang ajak turun padang sekali lagi , kita ON je .. bytheway kali kedua berpaintball bersama blogger .. kali ni 18 orang turun padang .. kureng dari sebelumnya Almaklumla .. mggu lepas baru main kot ..kata bulanan ni da jd mingguan pulak ahaha nampak tak permainan beliau .. sape lagi kalau x otai BenAshaari siap cari tipss tu ..

Kali ni ramai blogger yang qaseh tak kenal dan tak sempat dah nak berkenalan tadi coz dah set nak p menembak je haha ..






Tapi hari ni qaseh tak dapat headshot sesiapa dan xdi headshot oleh sesiapa ahaha .. seronok ,cuma main sorok2 sebab takmo lebam2 .. aci main sumbat muncung senapang kat celahan lubang papan then tembak je kahkah .. tapi ada orang tembak MONTOT wa dua tiga kali das ! Kojaqqq

Next time insyaAllah bakal ada lagi .. aktiviti bulanan katanya .. memang bersukan sumgoh la ambe .. paintball ,badminton .. pastu angan2 nak main gokart pulak dah .. n then broga hill pastu holiday ,pastu blablabla BILA LA AKU DAPAT KAWEN NI HAAA

Apa2pun sedikit sebanyak ada la life sikit , berseronok hilangkan stress .. tapi jangan lupa Allah yang maha berkuasa dan ingat mati selalu ..



posted from Bloggeroid

Antara Rela dan Redha..

5 ulasan:
Assalamualaikum ....

Waktu ni aku termenung sendirian di depan laptop bertemankan lagu-lagu dari suria fm , berfikir tentang sesebuah hubungan , hubungan yang separuh jalan , putus di tengah jalan , putus yang bersambung atau mungkin kekal abadi hingga ke akhir hayat .. 

takdir bukan ? semua tu bukan dalam tangan kita , kita pegang erat , kita gapai kita belai seperti tiada langsung kesakitan yang akan menjalar ..tapi ~ tanpa sedar dalam genggaman yang cukup kuat benda tu hilang !! hilang tanpa alasan , tanpa tikaman mahupun gurisan .. tapi ...... tapi selepas tu baru terasa sakitnya Allah ... ~ sakitnya .. apa yang bergelodak dalam hati aku , apa yang sedang menikam-nikam hati aku hingga air mata ini tak henti mengalir .. apa yang berada dalam akal fikiran hingga seakan langkah terhenti .. apa yaAllah ..~
masa itu bukan boneka , masa itu sesuatu yang kita jalani , ia ikut kita dan kita kejar ia .. masa kadang merubah cerita , masa merubah segala peristiwa dan masa jugak kadang-kadang merubah diri kita sendiri apatah lagi dia .. so biarlah masa jua yang menentukan..
jgn takut dan jangan gusar , Allah rancang yg trbaik buat kita =)

sayang ..... kadang-kadang kita terlalu yakin , terlalu berharap dengan manusia , kita letakkan pergantungan kita hanya pada manusia tapi kita lupa ~ kita lupa yang Allah tu lah sepatutnya kita genggam erat , belai selembutnya .. tapi! apa yang kita buat ? trlalu berharap hingga Allah tarik balik apa yang ada dalam jiwa kau , jiwa aku , jiwa kamu ? Allah nak kau ..aku , kita kembali pada dia .... insyaAllah sakit sedikit pun takkan rasa melainkan keindahan atas sakit yang sekejap cuma .. 

dan sayang ~ 
mungkin kita lupa manusia pasti akan berubah , mungkin dahulu dia sygkan kita tak mustahil hari ni dia dah berubah , usahkau persoalkan apa kekurangan mu .. usah kau soalkan apa salah diri mu , antara rela dan redha lepaskan dia , bebaskan hati mu dari dibelenggu sesuatu yang sememangnya kamu tak dapat .. redha menerima segala2nya ... =) 

hati berbicara :

antara rela dan redha , aku memilih redha , rela kadang-kadang buat kan kita terpaksa , kita paksa hati ~ kita paksa jiwa ~ paksa untuk menerima segala yang terjadi tapi kita masih belum mampu membebaskan ia dari hidup .. redha itu pasrah , pasrah itu menyerah (ombak rindu) bila kita redha sesuatu yang ada dalam hati kita bebaskan .. bebas berterbangan tanpa rasa ingin dapatkannya balik ..

assalamualaikum ?

Paintball di Taman tasik Cyberjaya : Belajar Berperang

4 ulasan:
Assalamualaikum...
akhirnya jumpa jugak tetikus , merata cari tadi rupanya duk belakang laptop je ! so hari ni aku nak cerita satu kisah perang yang dasyat .. alkisahnya ..

sebenarnya aku tak pernah main PAINTBALL ini .. so ini kalilah aku join atas desakan  ajakan kawan-kawan blog , dalam hati ni toksah dok kata la gemuruh jiwa betul , ketaq lutut semua ada , almaklumlah orang kata main ni sakit .. erk ! so try test buat alasan sakit gigi tapi nak jadi pompom girl dari tepi , sekali ko amek otai BEN ASHAARI bagi ayat sedas .. kalau pergi tak main baik tak payah ! main paintball bukan guna gigi pon! haha so menjoin kan diri la ...(panjang pulak mukadimah) ..

peta lokasi ..

kami berkumpul kat sana dalam pukul 11 lebih kot , tunggu semua turun lepak-lepak dulu .. hati ni duk menyanyi lagu gemuruh jiwa bye faizal tahir .. pastu sorang-sorang dah tunjuk muka , sorang-sorang pulak badan tegap-tegap kalah malik noor lagi lah rasa macam nak terkucil .. mula lah cakap dengan yanty : apakata kita menyorok je bawah kon kat padang tu ! muka sorang-sorang da macam gengster ni woiiiii kahkah ..
   


segala kelengkapan untuk berperang .. woooo hebat tak 

then dah dengar segala taklimat , masa untuk berperang , sebelum tu kena la pakai baju kalis peluru supaya tak lebam-lebam badan dik non yang cantek ini .. 







lu langsi lu mai la .. 

 

mereka yang turut serta hari tu , kak ayu , bro framestone , bro keluangman , abg ben , bro lan careno , mk syahir , mawardi , ammar yasir , kak hidayah with husband ,matyie kaki sembang , his friend , tinta asyraff dan ramai lagi maaf yg tersebut nama .. semuanya dalam 22 orang blogger yang menjoinkan diri ..

lupa pulak , game yang kami ambil ni just yang basic RM40 satu kepala with 180 pallets , so dapat 3 game , 3 tempat yang berlainan .. dalam hutan tu aku kureng sikit sebab tak nampak haha main tembak je , nampak semak samun je kikiki so memang fail kalau nak pergi berperang hohoho tapi sgt enjoy la korang .. mula-mula je takut sbb tak pernah berpaintball kan ... tengoklah aksi-aksi diorang semua ni ..








thanx pada semua yang menjoinkan diri , hari tu aku kena tembak kat kepala , bahu , muka , tangan .. woahhhh first2 dah kena headshot wakaka .. nasib baik tak nangis , wuwuwuwu apa-apa pun dapat la jugak tembak satu kepala kikiki ..

oh ye hari sabtu nanti diorang ajak berpaintball lagi , jomla woii turun ramai-ramai .. semua dah macam gian nak main lagi tambah Ben Ashaari tu siap cari tips dalam youtube .. nampak tak permainan beliau ?? so jangan lupa kalau nak turut serta ROGER2 la .. jemputan adalah TERBUKA .... 

hati berbicara :
jom luaskan kuasamu , malam ni bermain badminton pulak dengan geng blogger , sape-sape nak join pun boleh , tiap minggu kami berbadminton .. masa 10-12 malam , bertempat di court presint 9 berdepan dengan food court teja tu .. moh la kita beSENAM !!!

thanx again pada semua ..sorry yang xde dlm gambor ..
k bye ,,jgn lupa sabtu nanti !!!

setepek kena muka .. ni bukan taik ya ,, jgn nak geli2 sangat hahaha 

opss larikkk






















No reproduction of the materials from this website and its accompanying associative social media channels are to be used in other third party sites without written a consent by Qaseh Dalia

All images, text and video content used must first be given permission by author.

For further inquiries, shoot an email at:
dalia_adelia@yahoo.com
@2010 | www.qasehdalia.com