yaAllah berikan aku kekuatan .........

Assalamualaikum....

hati tengah terluka , terluka dengan keadaan terluka dengan seseorang .. teringat kata-kata seseorang , bila mana kita di tempat orang , berhati-hati bila berkawan .. jangan letak sampai kat perut ,kawan saje-saje ,jangan terlalu baik ... skang ni hati bersetuju , rindu nye kawan-kawan yang dulu .. yang masih terikat di hati , yang sentiasa menasihati ..yang kata-kata nya penuh sopan , tak pernah maki .. tak pernah biarkan hati ni terasa .. susahkan .... haihh nape pulak teringat kata-kata dia , rindukah ? hanya teringat .... =) 

tapi sekarang aku just ambil sikap diamkan diri , biarlah apa yang dia nak fikir , terserah pada dia , siapa aku untuk menasihati dia kan , dia pun cakap diri pun tak betul , nak nasihat orang.. biarlah  api mana boleh di simbah dengan minyak .. berlembut jalan terbaik .. sebelum ni pun lagi berat ujian bila di fitnah kacau husband orang kan .. hati kena kuat ye syg , Allah sayang hamba2nya yang sabar ... sabar ye sayang ,sabar ye.. tapi air mata sedang menitis .. yaAllah nape sentiasa aku yang kena .. sdgkan aku cuba buat yang terbaik .. =(

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy’ari, menyatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda,“Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk.” - susah nak cr kawan mcm korang , 12 tahun dah kte kawan ..


hurmmm ..terasa nak peluk seseorang nak lepaskan segala2nya .. tapi xpe lah , hidup ni bukan untuk bergembira , walau tiada manusia pun di sekeliling janji Allah sentiasa ada .. kuatkan iman untuk bersabar ,biarlah ~ janji jangan tiada Allah bilamana ramai manusia di sekeliling .. jauhkanlah ~ .. pasni aku buat je hal aku .. korang nak mengumpat ke nak mengata ke .. terserah lah .. aku hidup smentara je kat dunia ni , someday tempat sama jugak kita cari ... its ok my dear .. find your own happiness .. =)


hati berbicara :

Nasihat yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah SAW) kepada anaknya, “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut.”
  1. Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.
  2. Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).
  3. Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukkan dirimu ia suka menutupinya.
  4. Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.
  5. Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu. rujukan





Jangan Terlalu Mendesak ! Please.....

Assalamualaikum ...

eee jangan la desak2 suruh orang hupdate blog , xsuka la .. hehehe xde maknanya orang nak desak2 aku tulis entry ..saje je bagi kena ngan tajuk..kunun2nye ..sihat ? alhamdulillah,,qaseh dah sihat sepenuhnya .. 3 hari mc ..4hari demam ..huhuhu .. ujian =)

" apakah kau ingin lihat air mata ini berguguran ''

dalam prhubungan mendesak kadang-kadang akan menghancurkan hubungan kamu .. apa kau suka di desak ? tanya diri kamu sblum kamu ingin mendesak someone yang kamu syg ! apa kamu rasa bila hati mu sedang gembira tiba-tiba kamu sering di asak dgn soalan2 yang sama hingga satu saat hati yg gembira bertukar bengis ! bertukar hambar ~ bertukar sedih .. cuba kamu fikir letak kan hati mu di hati dia ,, dia sedang bersedih kerana sikap kamu yang bodoh .. hingga ada satu pertanyaan dalam diri dia yang akan mmbuatkan dirimu takut ! apakah aku sanggup hidup bersama kamu kelak ~ adakah engkau yg terbaik untuk aku ..... ? bila soalan ini di tanya .. mungkin kamu baru sedar hati dia sudah semakin tawar .............. hambar ........... tiada rasa ~
kalau kau betul2 sygkan seseorang , kau letaklah diri kau di tempat dia , kau buat apa yang salah dan kau tuju pada diri kau sendiri .. apa kau rasa ~ itulah yg dia rasa , apa kau fikir ! itulah apa yang dia fikir bila mana sikap kamu yang tidak bijak ... jika sesuatu perkara sudah di muktamadkan .. ia meninggalkan satu titik noktah .. tidak mampu untuk bersambung lagi .. ibarat perjalanan yang mati sudah temui titik noktah .. apa kau ada ? air mata ... apa yang kau mampu tagih dgn air mata ? sudah lunyai untuk difikirkan lagi .. so fikir2kan dan selamat beramal .... =)

hati berbicara :
apa yang kamu dapat ...''leave me alone ''
sayang andainya ada lagi peluang , jadikan lah pengalaman sebagai satu pengajaran .. dan andainya sekarang sedang berlaku .kawallah dan hentikan .. cinta tidak akan selamanya cinta ..sayang tidak akan selamanya syang .. andai disetiap hentian , ade kekeruhan dan jernihnya sangat sedikit ... cuba untuk melihat kejernihan tapi dikaburi dengan kekeruhan .... apa yang tinggal ? nothing hanya sebuah penyesalan ..dan air mata terus keguguran =) .. gotcha !

Kekuatan ~

Assalamualaikum...

yaAllah lama dah tak demam teruk , rasanya masa form 6 dulu je demam plg teruk ,smpai cikgu hantar balik dari asrama .. now rasa mcm prmulaan nak ke arah tu , tapi mintak2 tak macam dulu .. sakit =( , batuk dan selsema .. tak suka keadaan ni .. tapi tu semua dari Dia , menerima dengan redha .. sakit kan pencuci dosa , banyak sangat dosa hingga Allah beri jalan ni untuk menghilangkannya .. alhamdulillah , doa kan kesihatan qaseh ye kawan2 .. ade tips2 gatal tekak n hilangkan selsema boleh lah bg ye ...

hari ni cuti , rest kan badan .. maybe sebab econ trlampau sejuk so badan pun jadi tak sihat kan , haihhh time-time mcm ni sgt prlukan prhatian .. nak mak .. nak b..eh tak lah gurau je hihihihi .. tapi xnak lah tdo je , kalau tdo kepala makin sakit .. so try jugak bangun2 , buat mcm biasa , bertahan saja .. kadang - kadang rasa macam berdenyut kat kepala tempat jahitan dulu .. hope takde ape =) 

boring sebenarnya nak update entry yg berfaedah pun xde idea , baru lepas tidokan baby comei si wafa tadi .. mujur lah wafa ni senang sikit , tak menangis .. bagi susu lepastu ulit2 sikit dah tdo .. kalau menangis lagi makin sakit kepala den ni haaa... skang ni pulak musim hujan , maybe sebab asyik kena hujan je .. rindu kat kawan-kawan dulu .. rindu sangat .. huhuhuhu .. why must kita besar dan dewasa .. haihh ..  mesti pernah rasa macam ni kan ? mesti punya ............ biarlah soalan tu tergantung sbb jawapan ada pd diri sendiri .. assalamualaikum.........


hati berbicara :
best nya duduk kat pantai sorang-sorang masa ni , hanya aku sorang xde sape yang kacau .. aku nak mandi kat situ ,nak berkhayal kat situ .. nak buat istana pasir sorang2 kat situ .. tengok keindahan alam kala senja .. merenung segalanya yang indah , subhanallah seakan keindahan alam meresap dalam diri buat kan hati turut tersenyum ... kadang-kadang bila kita rasa letih ,lelah ... berseorang melihat keindahan alam terapi yang sangat bagus .. ia bagi kekuatan .seakan kekuatan yang ada pada alam meresap dalam diri .. bangkit dan terus bangkit .. no need to worry coz Allah always di sisi kita ... =)