Lepas kahwin Terbongkar Rahsia !

Assalamualaikum..

aku , kau punya kelebihan , aku , kau punya kelemahan .. tapi kelemahan boleh di ubah jadi satu kelebihan ,  kalau kita malas benda tu boleh ubah kan ? melainkan kita cacat or benda2 yang memang kita tak boleh nak ubah .. semua tu tanpa kawalan kita , redha .. senyum 

bila kita bercinta atau sayang kan seseorang , yang masam bisa jadi manis .. busuk bisa jadi wangi , yang kita nampak cuma kebaikannya , bukan senang meneka kebaikan seseorang walaupun dia taat dalam ibadatnya kerna ada satu cerita 

"Macam mana engkau kenal dia? Dijawab si pemuda. Saya selalu tengok dia sembahyang maka yakinlah dia memang baik.', “Engkau pergi dan selidiki lagi kerana engkau sebenarnya belum betul kenal kepadanya." , sekadar tengok seseorang sembahyang, berulang alik ke masjid atau membaca al-Quran belum bererti kita tahu perangai yang sebenar. "Seeloknya ajak dia bermusafir, baru tahu kedekut atau tidak. Berjiran dengannya, baru tahu perangai peribadi, dan jika berniaga bersama-samanya baru tahu amanah atau sebaliknya diri seseorang. Jika sudah kenal hati budinya barulah boleh dia dijadikan kawan

sebab tu kita kena kenal betul2 hati budi seseorang , supaya kelak kita tak menyesal , kita tidak tertipu dari pandangan luar saja , tapi jika jodoh kita dengan orang yang teruk perangainya , kita lah yang berhak mengubahnya menjadi yang lebih baik .. perjalanan kita Allah yang tentukan walaupun jalan kita teruk , kita lah yang perlu mengubahnya .. =D

hati berbicara :
 jangan terlalu asik dalam memandang dunia  yang di liputi kain kepalsuan , kelak nanti bila mata itu sudah terbuka ,hidup pula dalam kegelapan ..
saya cuma tekankan di sini , proses mengenali hati budi itu sgt penting

42 comments

  1. betol tu ...
    tak kenal maka tak cinta ..
    kenal n selidiki dulu baru ley terima dia sebagai pasangan @ kawan ...

    ReplyDelete
  2. betol tu...
    tak kenal maka tak cinta ..:)
    jadi, kenal n selidiki lah dulu sebelum accept as pasangan @ kawan..

    ReplyDelete
  3. ambooii tajuk entri..kemain lagii.. hahaha

    ReplyDelete
  4. betul tu.. terutama kalau perempuan yg baru saja mengenali lelaki..jgn mudah percaya sgt walaupun nmpk je baik, sebb kdg2 dorang suka pura2 sebb nak amik hati.. huhu

    sory ter emo lak .. ;)

    ReplyDelete
  5. sebab tu , sebelum kawen , kena pikir masak2 ;D

    ReplyDelete
  6. belajar mengenai manusia adalah subjek paling susah.

    ReplyDelete
  7. nak kenal sesorng tak boleh dalam masa yg singkat...kene tgk sikap luaran dan dalamannya jgk..

    ReplyDelete
  8. betul tu...bukan boleh main tangkap ajekan. banyak yg terkena.

    ReplyDelete
  9. qaseh sgt pandai bermandah gituew....suka ai baca

    ReplyDelete
  10. aah ekk... boleh guna la tips ni hehe

    ReplyDelete
  11. terbongkar sudaaa...

    ^_______________^




    CiK DoLlY dAh fOlLoW Ur blOg
    PlEasE fOlLoW My bLoG aT: http://cikdolly90.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. betul tu!
    ini tak, kenal baru 2-3 bulan dah ajak kawin, pastu kawin sebulan dua cerai..

    ReplyDelete
  13. cuma kadang2 bila perasaan sudah menyelubungi pemikiran, seseorg tu kurang mampu menilai yg mana benar yg mana palsu ...

    ReplyDelete
  14. yes setuju ng qaseh,nk2 lg part jodoh dengan org yg teruk tu,pndai2 la kita tlg ubah die kn..klu xnk berubah gk berserah pada Allah jelah :)

    ReplyDelete
  15. tue la..
    kena kenal luar dalam okeyh!

    ReplyDelete
  16. betul tu..klu dh lemas lam percintaan..yg buruk pn dia tak nampak..

    naseb baik..ko dan aku..saling berenang-renang ke pinggiran..hahaha

    ReplyDelete
  17. sukar nak kenal pasti hati budi seseorg sbbnyer byk drama sandiwara atas dunia

    ReplyDelete
  18. dh kahwin br tau mr b suke kentutkan org...huhu

    huaaaaaaaaaaa dh takleh patah balik dah.......

    ReplyDelete
  19. don't judge a book by its cover. manusia sering tersalah pandang. arisha sangat mengakuinya. and so do i. yg baik dikatakan jahat dan sebaliknya.

    sepantasnya kita investigate dulu apa tujuan sebenar mereka mendekati kita, if he/she is a bad, so don't approach his/her too ;)

    ReplyDelete
  20. qaseh..!!nama kita sama la..hehehe..xla..ni cikgu fad..dulu cf suka una nickname qaseh masa chatting..kalau dpt anak pun nak bg nama qaseh..kih3..follow sini la...kita kawan nak?:)

    ReplyDelete
  21. setuju sangat...kena kenal hati budi seseorang tue betul2 dulu baru ambik keputusan selanjutnya..

    ReplyDelete
  22. belom test lagi ajak g musafir sesame,.huhu,.nanti nak test,.tengok die kedekut ke idok,.kalo jnis ajak solat tu,sejuknyee mate memandang,lahai,.hehe

    ReplyDelete
  23. betoll~dun judge a book by its cover :)

    ReplyDelete
  24. betol2..
    jangan sampai kita tutup sebelah mata semata-mata kerana cinta..
    jangan biarkan kepalsuan tu membawa padah pada diri kita kelak..

    p/s: moga bakal suami budak yang di bawah pengawasan doktor gila ni nanti seorang yang jujur.. dan tak hipokrit.. amin..
    lalala~

    ReplyDelete
  25. betulla.. kalau dah suka..
    gula melaka pun dah rasa coklat :D

    ReplyDelete
  26. para sahabat berkata, kalo nak kenal hati budi kawan kita, bermusafir lah bersamanya, tidurlah sebantal dengannya, kita akan tau macam mana dia mengendalikan amarahnya..

    ReplyDelete
  27. setuju tuuu........... jgn cepat nak terima seseorang tu, kawan lama2 dlu kan..

    ReplyDelete
  28. =]
    betol!
    sebb tu bile dah kawen baru tahu selok belok perangai yg sebenanr kan..
    yg kita tahu skrg hanya 50% je..
    itu pon belom betol2 memenuhi...

    huuu.maceh kamu!

    ReplyDelete
  29. betul ! hati budi kena tahu sebelum kahwin , kalau tak nanti susah . huhu

    ReplyDelete
  30. Bila berpasangan kita kena slalu ingat pasangan kita itu diciptakan untuk melengkapkn diri kita yg tak sempurna. Begitu juga sebaliknya

    ReplyDelete
  31. tak kenal maka pergi lah berkenalan :) hehe

    ReplyDelete
  32. sebab kita terlalu banyak mencari kebaikkan sampai terlupa merenung keburukkan yang ada pada sesorang itu.baguslah tuh.sentiasa ada fasa2nya dalam mengenali seseorang.

    ReplyDelete
  33. tak kenal maka tak cinta... betul tu... bagi akak... tiada yg sempurna... kadangkala tolak ansur paling penting dalam apapun hubungan... akak suka entry ni... :P... sweet kata2 yg warna ungu tu....

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..