Sukar Dicari Ganti ...

Assalamualaikum ...

patah tumbuh hilang berganti mengertilah ~ 
walaupun berbeza akhirnya terimalah ....

dimana kan ku cari ganti serupa denganmu ~ perit kan bila kehilangan , benar orang kata patah tumbuh hilang berganti , yang hilang pasti akan berganti dan akan terima seadanya , tapi adakalanya walaupun ada pengganti takkan sama dengan yang dulu , gelak tawa dia , senyuman dia , gurau senda dia berbeza dengan pengganti yang ada .. bahagia ~ yup bahagia dengan pengganti baru tapi perbezaan tetap di rasai .. 

walaupun kamu punya pengganti yang baru , walaupun aku telah lama kau lupakan , tapi pengganti mu takkan mampu jadi seperti ku , maybe kamu bahagia tapi kamu tetap tak mampu lupakan aku . kerna aku berbeza , takkan siapa yang sama dengan ku , dan suatu kenangan tu punya berbagai cerita , cara nya dan caraku tetap berbeza =) ... bukan ingin membuat perbandingan tapi perbezaan pasti tetap ada .. walaupun bahagia kerna kenangan sukar untuk di lupakan .. ia datang tanpa di jemput ..

hati berbicara :
but one more thing yang kita kena tahu walau berjuta perbezaan yang ada , kadang2 pengganti tu adalah yang terbaik di antara yang terbaik , pengganti juga memberi kita satu warna yang ceria yang mengubah corak hidup kita dengan penuh kegembiraan , dan pengalaman yang dulu suatu pengajaran untuk kita melangkah dengan penuh senyuman ....
it so much ..

31 comments

  1. memang kita tak akan jumpa penganti yg sama, tapi untuk apa kita cari yg sama? pasti tak akan ada kelainan dalam hidup kalau kita jumpa yg sama kan

    ReplyDelete
  2. mungkin yang terbaik disiapkan buat kita

    ReplyDelete
  3. kata2 kat atas tu macam lirik lagu la..lagu apa eh..?hhehe

    ReplyDelete
  4. memang yg hilang tu sukar dicari ganti... tapi kita kena redha! mungkin itu bukan rezeki atau jodoh kita kan?

    ReplyDelete
  5. sangat setuju!
    kadang-2 pengganti itu lebih baek dari yang dulu..
    suke sangat entry ney.. love it :)

    http://irsyanim.blogspot.com/2011/09/sedih.html

    ReplyDelete
  6. betul tu..ada hikmahnya jika dtg pengganti lain

    ReplyDelete
  7. yang lepas tu, biarlah jadi kenangan dan pengajaran untuk diri sendiri. ;)

    ReplyDelete
  8. kalau kembar mungkin same kot, cm aku ngan farid kamil.haha

    ReplyDelete
  9. semuanya akan berganti... yang kecil jadi besar... heeeeeeeeee... cuma cinta yang lama tu agak payah nak trace mana yang lbh menghargai...

    ReplyDelete
  10. tp kuat kah hati menerima yg baru itu???

    ReplyDelete
  11. L sokong.. sukarnya nk lupa.... wlpn dh 2 thn... ttp d ht...

    jom bacer seket..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/beribadah-tp-xberakhlak.html

    ReplyDelete
  12. betul..kdg2 pengganti tu sbnrnye yg terbaik buat kita kan..

    ReplyDelete
  13. suke sgt entry nieyhhh !

    even dah ada yg baru , tp still nak yg lame
    hmmmmm

    ReplyDelete
  14. pengganti yg diberi InsyaAllah lebih baik...
    Amin...

    ReplyDelete
  15. Tuhan sentiasa beri yang terbaik, cuma nak dapat yg terbaik tu jalannyer ade yg senang, ade yang penuh jurang

    ReplyDelete
  16. Kiasannya entry ni.

    Lumrah hidup, setiap pertemuan ada perpisahan,

    Hanya terus hidup dan berusaha yang terbaik~!

    ;)

    ReplyDelete
  17. jangan bandingkan aku dengan dia...

    ReplyDelete
  18. eh sape ckp??walaupon aku de pengganti baru..ko yg lama aku x buang la..klu buang pon slow2 la..haha

    ReplyDelete
  19. kite terima seadaanya jika die mmg telah ditetapkan oleh Tuhan yan terbaik untuk kite..

    ReplyDelete
  20. macam mana if xjmpe2 pengganti sebaik yg hilang tu hmmmm

    ReplyDelete
  21. waaaaaah sungguh bermakna entry ni..ceh ceh..:D

    ReplyDelete
  22. belajar menerima orang baru dari hidup...mengenal dia lua dalam...budi bicaranya....memang x sama mcm yg dulu tapi mana tahu yang baru ini lebih memahami dan yang terbaik :)

    ReplyDelete
  23. tunjukkan peribadi yg baik pada pasangan.. insyaALLAH tidak akan dilupakan.. susah nak melupakan orang yg pernah berbuat baik pada diri.

    ReplyDelete
  24. yang bari tidak sama dgn yang lama...terima seadanya...:)

    ReplyDelete
  25. siapa yg xboleh dicari ganti tu? huhu

    ReplyDelete
  26. selamat hari raya qaseh :)

    yg baru takkan sama dgn yg lama walaupon yg baru mungkin lebih baik dr yg lama..

    ReplyDelete
  27. Allah akan memberi ganti yang sesuai menjadi penggantinya

    ReplyDelete
  28. yg hilang sukar dicari ganti tp Allah lebih mengetahui segalanya..mungkin Dia ingin menemukan kita dgn yg lebih baik :)

    ReplyDelete

♥Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar...
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi♥

♥SEMUA CERITERA DALAM SEBUAH PELANGI♥
qaseh bukan pelangi , qaseh cuma qaseh , qaseh tak cantik macam pelangi tapi.... qaseh tetap ada di sini walau pelangi dah pergi..